Sporák je samostatně stojící spotřebič, který v sobě kombinuje varnou desku a pečicí troubu. Jak vybrat kombinovaný sporák a neudělat chybu? Při jeho výběru se rozhodujete pro dva spotřebiče, které je třeba nakombinovat tak, aby vám maximálně vyhovovaly. Sporáky se obvykle vyrábí v šířce 50 cm nebo 60 cm, o čemž většinou rozhodne prostorová dispozice vaší kuchyně. Pak ale přichází další otázky – bude lepší plynový nebo elektrický sporák? Hodí se pro vaše potřeby lépe indukce nebo plyn? Poradíme vám v našem průvodci.
Můžete si vybrat varnou desku s 1-8 plotýnkami, hořáky nebo varnými zónami. Malé domácnosti postačí varná deska s dvěma varnými zónami, pro vícečlennou domácnost nebo kuchařku, která často vaří, je však vhodnější deska s více zónami. Nejčastější volbou jsou čtyři plotýnky.
Varná deska má zpravidla hned několik varných zón různých rozměrů a výkonu.
Průměrné parametry:
Nejmenší varná zóna – 1 000 až 1 200 W
Středně velká varná zóna – 1 700 W
Největší varná zóna – 2 300 W
Hořák WOK – 3 800 až 4 000 W
U indukčních varných desek platí, že dvouokruhové plotýnky jsou přepínatelné na ohřev různých průměrů hrnce. Výkon varných zón dále zvyšuje funkce Booster, specifikace Hi-Light nebo Flexi-zóna, kterou oceníte, používáte-li velké hrnce například při zavařování.
Indukční a sklokeramické desky mají zpravidla dotykové, senzorové ovládání se zvukovou odezvou. Tlačítka lze zablokovat dětskou pojistkou. Některé varné desky disponují také ukazatelem zbytkového tepla. Využijete tak desku na maximum například k udržování teploty jídla. Ovládání u plynových desek je řešeno mechanickými tlačítky, která mohou mít elektrické zapalování. Stačí zmáčknout a otočit knoflíkem. Indukce nebo plyn se vám odmění v podobě nižších nákladů na vaření.
Cestou inovací jdou hlavně indukční varné desky, u kterých v současné době naleznete širokou škálu nadčasových funkcí i moderních programů. Kromě již zmiňovaných funkcí Booster, Hi-Light nebo Flexi-zóna můžete zvolit takový typ indukční varné desky, která je systémem Hob2Hood přímo propojena s odsavačem par. Ten automaticky v případě potřeby spouští odsávání. Ještě větší dokonalosti dosáhnete, jestliže si pořídíte inteligentní varnou s integrovanou digestoří vybavenou centrálním ventilátorem.
Varné desky disponující asistentem vaření vás provedou celým procesem přípravy pokrmů. Pokud jste příznivci smart chytré domácnosti, můžete si vybrat varnou desku propojitelnou přes systém Wi-Fi s vaším chytrým mobilním telefonem, přes který ji lze i jednoduše ovládat. Nadčasovou záležitostí je pak varná deska vybavená bezdrátovou teplotní sondou, která je schopna sama pohlídat vnitřní teplotu vařeného pokrmu a podle toho přizpůsobit teplotu varné zóny.
Varnou desku lze vybírat i podle materiálu základní desky. U indukčních a sklokeramických desek je materiál daný – sklokeramika. Plynové desky jsou však k dostání s povrchem ze smaltu, nerezu, antracitu nebo skla.
Důležitou stránkou varných desek je také design a barva. K dostání jsou varianty od klasické bílé, přes pastelové barvy, matné nebo lesklé ocelové zbarvení až po stylovou hnědou a černou. Vybrat si také můžete indukční varnou deskou bez rámečku, která dokonale splyne s pracovní plochou linky, nebo indukční varnou deskou s rámečkem, který chrání desku před mechanickým poškozením. Jeho nevýhodou ale je horší údržba oproti bezrámečkové verzi. Celkový vzhled desky skvěle podtrhnou také hrany desky. Nejčastěji se setkáte se zkosenou přední hranou nebo všemi zkosenými hranami, vybírat můžete ale také například zaoblené, rovné či šikmé zabroušené hrany.
Vnitřní objem by měl být přímo úměrný s počtem členů v domácnosti, respektive s jejich potřebami. Menší objem se rychleji a levněji vytopí na požadovanou teplotu, vyšší zase dovolí péct objemnější potraviny.
Jednotlivec či pár si zpravidla vystačí s vnitřním objemem do 45 litrů. Pro menší rodiny doporučujeme sáhnout po troubách s objemem 40 až 70 litrů. Pro čtyř a vícečlenné rodiny jsou vhodné trouby s objemem nad 70 litrů.
Spotřebiče v této kategorii nejčastěji spadají do třídy A, nebo dokonce A+. Čím lepší třída, tím je trouba úspornější a efektivnější. Energetickou třídu, spotřebu či vnitřní objem, naleznete na energetickém štítku, kterým je povinně označena každá trouba. Naleznete ji i na našich stránkách či webu výrobce.
Pečicí trouby se neustále modernizují a pomáhají nám tak s přípravou chutnějších a zdravějších pokrmů. Tento nepostradatelný spotřebič lze pořídit už i za pár tisíc korun. Je však důležité si ujasnit, jaká je přidaná hodnota těch dražších kusů a v čem spočívají nadstandardní funkce.
Funkce a programy trouby
Doplňkové vybavení
Na plynový sporák nedá mnoho lidí dopustit. Jejich nespornou výhodou je nižší pořizovací cena, menší provozní náklady, a především okamžitý nástup ohřevu. Regulace plamene je velmi jednoduchá a rychlá. Při vaření dochází pouze k minimálním tepelným ztrátám. Plynové sporáky jsou ovšem závislé na možnosti přípojky plynu a jsou vhodné především pro ty, kteří víc vaří a méně pečou. Plynová pečící trouba totiž nemá tak dobré pečící vlastnosti jako elektrická. Dochází v ní k nerovnoměrnému rozvádění tepla a regulace teploty v plynové troubě je také méně přesná.
U elektrického sporáku jsou varná deska i trouba napájené elektřinou, přičemž si můžete vybrat mezi varnou deskou indukční, sklokeramickou nebo litinovou. Pravdou je, že elektřina poskytuje pomalejší ohřev, ale například indukční varná deska je rychlejší a energeticky efektivnější než tradiční elektrické varné desky. Některé elektrické varné desky mají dotykové ovládání a využít můžete několik užitečných funkcí, např. Booster, Hi-Light či časovač. Elektrické trouby nabízí mnohé výhody a široké využití. Můžete v nich teplotu regulovat přesně, nejčastěji v rozpětí od 35 do 350 °C. K dispozici máte spodní i horní ohřev, ventilátor, popřípadě horkovzdušné pečení, gril a další pečící programy a moderní funkce.
Kombinované sporáky dnes patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější. Kombinují totiž výhody pohodlného, rychlého a poměrně levného vaření na plynové varné desce a rovnoměrného pečení v elektrické troubě s mnoha programy a funkcemi. Můžete tak dosáhnout skvělých výsledků jak při častém vaření, tak i častém pečení. Úplnou novinkou je pak trojkombinace zvaná Trio, která zahrnuje kromě klasické varné desky a trouby také myčku ve spodní části spotřebiče.
Nemáte v kuchyni prostor na sporák nebo vám postačí pouze spotřebič bez trouby, na kterém budete jen vařit? Řešením je kuchyňský vařič. Jeho malé rozměry a skladnost vyřeší vaření v malém bytě nebo pro jednotlivce. Kuchyňský vařič může být jedno nebo dvouplotýnkový a podle zdroje tepla rozlišujeme vařiče litinové, plynové, sklokeramické a indukční.
U vestavných sporáků můžete libovolně kombinovat spodní část s troubou a vrchní varnou desku. Tento způsob vám umožňuje zvolit stylové a designové zpracování spotřebiče přesně podle vašich představ, případně podle prostorových možností vaší kuchyně. Kombinovat můžete jednak varnou desku s troubou, nebo můžete využít nabídku již zkompletovaných setů vestavných sporáků.
Také ke sporákům je k dostání široká škála příslušenství různého zaměření. Důležité jsou čisticí prostředky, které slouží k pravidelné údržbě varných desek a pečících trub, vybírat však můžete také vhodné nádobí pro konkrétní typ varné desky, od kompletních sad hrnců, jednotlivých pánví, tlakových hrnců i varných konvic. Pokud vaše domácnost disponuje sporákem na plyn, bude pro vás aktuální nabídka přídavných plynových hadic.
Indukční varné desky fungují na principu elektromagnetické indukce, díky čemuž teplo nevzniká na varné desce, ale přímo v nádobě. Nedochází tak k tepelným ztrátám a jedná se o energeticky velmi úsporné vaření. Indukce využívá těch nejmodernějších technologií a nabízí mnoho inovativních funkcí. Negativem pro někoho může být vyšší pořizovací cena a také nutnost pořízení speciálního nádobí s magnetickým dnem.
Sklokeramická varná deska využívá k provozu topnou spirálu, která nahřeje varnou zónu (plotýnku). Z té se pak dotykem přenáší teplo na dno nádoby. Lze na ní používat jakékoliv nádobí. Sklokeramická varná deska se vyznačuje snadnou údržbou a nabízí několik moderních funkcí. Nicméně v porovnání s indukcí je vaření na sklokeramické desce pomalejší a dochází na ní k teplotním ztrátám.
Pojistka hořáku je důležitý bezpečnostní prvek, který zabrání úniku plynu při nechtěném zhasnutí plamene.
Pokud má plynová varná deska integrované zapalování, stačí pro zapálení plamene otočit ovládáním plotýnky a stisknout tlačítko zapalování. Nepotřebujete sirky či zapalovač.
Wok hořák má speciální tvar plynové korunky a nasměruje tak plamen přímo na pánev wok, což umožňuje ještě výkonnější vaření při přípravě asijské kuchyně či zeleniny.
Plynová trouba je sice levnější varianta pečící trouby, ale to se promítá do celkového způsobu ohřevu, komfortu pečení a i funkcí. Plynové pečící trouby jsou totiž zpravidla vybaveny pouze spodním ohřevem, z čehož plyne nerovnoměrné rozvádění tepla. Stejně tak i nastavení teploty v troubě není tak přesné, jako v troubě elektrické. Některým lidem tyto vlastnosti plynové trouby vyhovují, jsou na ní zvyklí a vyhovuje jim rychlost ohřevu ihned po zapnutí. Nicméně kromě pár základních programů, osvětlení a třeba vícevrstvého skla dvířek nemůžete očekávat žádné nadstandardní funkce.
Elektrické trouby, i když s pomalejším nástupem ohřevu, poskytují uživateli širší možnosti využití než trouba plynová, a to především v podobě přesnějšího nastavení, více programů a moderních funkcí. Co tedy konkrétně mohou nabídnout? Zvolení spodního či horního ohřevu, ohřevu kombinovaného, dále rozmrazování, gril nebo horký vzduch. Díky těmto možnostem nastavíte program vhodný na jakýkoliv druh pokrmu (maso, pečivo, pizza). Dle modelu nabízí elektrické trouby kromě standardních také další funkce:
Pečení v troubě s sebou vždy nese i nepříjemnou povinnost troubu čistit. Pyrolýza a katalýza představují moderní technologie samočištění trouby, které vám tuto nepříjemnou práci velmi usnadní.
Pyrolýza je způsob čištění, jehož princip spočívá v zahřátí na velmi vysokou teplotu (až 500 °C) a spálení mastnoty a nečistot na prášek. Ten se následně z trouby jednoduše vymete.
Trouby s katalytickým čištěním mají speciální stěny z pórovitého materiálu, které absorbují usazeniny tuků a mastnoty. U tohoto čištění není nutné troubu rozehřívat na vysokou teplotu, usazeniny se totiž vypalují při běžném pečení.
Funkce Booster, JetStart nebo také například Sprintstart, zaručuje velmi rychlý náběh ohřevu vybrané varné zóny na maximální výkon. To vám přijde zaručeně vhod při prudkém opékání.
Časovač, nebo také Timer, je funkce, která umožňuje nastavení doby, po jejímž uplynutí se vybraná varná zóna automaticky vypne.
Dětský zámek, neboli elektronická blokace tlačítek, je bezpečnostní ochrana, která po aktivaci zablokuje možnost ovládání desky. Nehrozí nechtěné spuštění varných zón, přeprogramování vámi zvoleného programu a dalších nastavení malými dětmi.
Flexi zóna umožňuje propojení dvou varných zón v jednu velkou plochu, což oceníte hlavně při vaření ve velkých hrncích či pekáčích.
Studené dveře slouží jako bezpečnostní prvek trub, který zabraňuje popálení. Díky využití dvou nebo třívrstvého skla se dveře trouby ohřejí maximálně na 70 °C, respektive 55 °C.
Slovník pojmů