Víno patří k nejoblíbenějším alkoholickým nápojům na světě. Na rozdíl od rovněž velmi oblíbeného piva má kolem sebe jakousi auru luxusu či prestiže. I proto je téměř nutnou součástí každé významné události ať už rodinné, nebo oficiální. Jenže vybrat to správné víno je bez debat umění. Jak tedy vybrat víno? S tím vám poradí následující článek.
Množství zbytkového cukru (tj. cukru ve výsledném produktu, nikoliv v hroznech) je zásadní parametr. Vína se z tohoto hlediska rozdělují na suchá, polosuchá, polosladká a sladká.
Překvapivě vysoké. Ač mít v ruce sklenku vína vypadá na první pohled „lépe“ než panák, je to stále alkohol, na kterém si lze vybudovat závislost. Rizikovou skupinou jsou ženy, které v pití vína hravě předčí. Jenže oproti mužům dokáží svůj problém s alkoholem lépe maskovat - a právě v tom je víno vítaný spojenec: „U žen dochází velmi často k takzvanému skrytému pití alkoholu. Například v obavě, že jim bude z péče odebráno dítě.“ (náměstek min. zdravotnictví, 2013, Metro.cz).
Víno je nebezpečné právě v tom, jak nevině působí. Ženy k vínu často sahají ve snaze si ulevit od starostí: „...dochází ke zvyšování konzumace vína, což je naopak oblíbenější nápoj u žen. Tam se často setkáváme s něčím, čemu se říká úlevové pití. To znamená, mám hodně práce, starostí, velký stres, tak se potom odměním a napiju se, a u žen je to právě častěji víno a ony se výrazně podílejí na tom nárůstu. Víno je jediná skupina alkoholických nápojů, kde došlo k nárůstu oproti roku 2005.“ (Petr Popov, 2023, iRozhlas.cz)
Takže? Znáte přísloví „dávky dělá jed“? Pak vězte, že to bezezbytku platí i o vínu.
Částečně „ano“, ale platí tedy velké „ale“. A tím je „zdravé" množství. Kolik to přesně je? To si nikdo netroufne odhadnout. Velmi zhruba 1 až 1,5 dcl denně (dle váhy, pohlaví atd.). Dle studie vědců z roku 2011 je zdravější bílé víno (Mudr. Milan Šamánek, Česká lékařská akademie č. 7/2011). Zároveň platí, že pro zdraví je lepší střídmé pravidelné pití vína než nárazové pití většího množství vína: „Mírná konzumace alkoholu je spojena s nižším rizikem výskytu ICHS, zatímco občasné pití velkého množství alkoholu („nárazové pití“) tento pozitivní vliv nemá [10]. Podle řady autorů má častější konzumace vína několikrát týdně či dokonce denně pozitivnější vliv než jen občasné či víkendové pití...“ (M. Táborský a kolektiv, ProLékaře, 2010).
Jenže je tady přeci jen háček: propagovat pravidelnou konzumaci vína jako jednoznačně zdraví prospěšnou, se nám příliš nechce. Slova vědců ani v nejmenším nezpochybňujeme: pouze doporučení se týká „zdravého množství“. No a jakmile si někdo vytvoří zvyk, může postupem času nevědomky zvyšovat množství. A jak dokazuje kapitola „Závislost na vínu“, nejedná se o plané obavy.
Ač tedy víno má pozitivní vliv na zdraví, zejména byl pozorován přízniví vliv na kardiovaskulární choroby, platí to pouze za podmínky konzumace přiměřeného množství, v pravidelných dávkách a ideálně pomalu a při jídle (jídlo zpomaluje vstřebávání etanolu).
Existují skupina, které by ale víno neměli pít v žádném případě: (1) těhotné ženy, (2) pacienti užívající léky, které mohou být ovlivněny alkoholem, (3) nemocní s jaterními onemocněními a (4) dále všichni s nadměrnou spotřebou alkoholu v anamnéze (M. Táborský a kolektiv, ProLékaře, 2010).
Takže? Víno je zdravé, ale nezapomeňte, že pouze v přiměřeném množství!
Vína se dělí také podle cukernatosti vstupní suroviny, tedy hroznů vinné révy, resp. vinného moštu. Tato vlastnost se vyjadřuje značkou °NM (stupeň normalizovaného moštoměru, jeden stupeň odpovídá 10 g cukru v 1 litru moštu) a vína se z tohoto hlediska dělí následovně:
Vína dle cukernatosti hroznů | Stupeň normalizovaného moštoměru | |
---|---|---|
Víno | 10 °NM | |
Zemské víno | 14 °NM | |
Jakostní víno | Odrůdové víno | 15 °NM |
Známkové víno | 15 °NM | |
Jakostní víno s přívlastkem | Kabinetní víno | 9 °NM |
Pozdní sběr | 21 °NM | |
Výběr z hroznů | 24 °NM | |
Výběr z bobulí | 27 °NM | |
Ledové víno | 27 °NM | |
Slámové víno | 27 °NM | |
Výběr z cibéb | 32 °NM | |
Víno originální certifikace | Výběr z cibéb | 15 °NM |
Označení lehké nebo těžké víno dávají na srozuměnou, jak vysoké množství alkoholu dané víno obsahuje. To pak v mnoha ohledech ovlivňuje to, při jakých příležitostech či k jakým jídlům se dané víno hodí.
Na výsledné chuti vína se podílí celá řada faktorů – od samotné odrůdy vinné révy přes období sběru až po umístění svahu, na němž vinice jsou. A pochopitelně má vliv i země původu. Jiná vína se produkují na jižní Moravě, jiná u Mělníka a zcela odlišná pak ve Francii, Španělsku, Argentině nebo Austrálii.
Bílé víno se nejčastěji vyrábí z bílých odrůd hroznů, jde však vyrobit i z červených a modrých bobulí. Rozdrcené bobule (tzv. rmut) se ihned lisují a výsledkem je čistý mošt, který se dále kvasí. Mezi nejznámější odrůdy patří např. ryzlink rýnský, ryzlink vlašský, sauvignon a tramín.
Bílé víno skvěle ladí s bílým masem, tedy drůbeží, rybami a mořskými plody. Vhodné jsou i k salátům a čerstvým tvarohovým sýrům.
Červená vína se vyrábějí z modrých odrůd hroznů. Na rozdíl od bílých vín se vylisovaný mošt nechá kvasit se rmutem a je tedy v kontaktu se slupkami. Kvašení je též mnohem delší a v konečném produktu je tak mnohem větší podíl třísloviny. Klasickými představiteli jsou merloty, frankovky, svatovavřinecké nebo pinot noir.
Červené víno si skvěle vychutnáte s červeným nebo tmavým masem všeho druhu. Čím více je pokrm výraznější a kořeněnější, tím by mělo být výraznější i zvolené červené víno, jinak se může snadno stát, že jeho chuť vyšumí a celý zážitek se rozplyne.
Svatovavavřinecké víno je středně pozdní moštová odrůda vína. Ačkoliv ve světě je svatovavřinecké nahlíženo jako na odrůdu střední kvality, u nás je velice oblíbené. Vína mívají plnou chuť s ovocnými podtóny a jemnou tříslovinu. Barevně bývá svatovavřinecké sytě červená, může přecházet až do fialové.
Výroba růžových vín neprobíhá, jak se mnozí domnívají, smícháním červeného a bílého vína, ale z modrých hroznů, které procházejí jen krátkým prvotním nakvašením. Výsledná barva je jen světle červená, chutě jemné, od ovocných tónů až po pikantní.
Růžová vína jsou lehká, proto jsou vhodná i k lehkým hlavním chodům, např. těstovinám nebo salátům. Oceníte ho při grilování, obzvláště lahodné spojení je s rybami a s mořskými plody.
Nejvýraznější charakteristikou šumivých vín je přítomnost – v různé míře – bublinek. Stejně jako všechna vína vznikají kvašením moštu nebo hroznů a jejich výraznou složkou je oxid uhličitý, který se stará právě o kýženou perlivost tohoto typu vín. Šumivá vína bývají dražší a jsou spojená s dojmem čehosi speciálního. Neměla by proto chybět na žádné slavnostní tabuli.
I samotná kategorie šumivých vín se dále dělí. Klíčovým hlediskem je opět množství zbytkového cukru. Na trhu tak najdeme následující skupiny:
Šampaňské spadá do kategorie šumivých vín, v některých ohledech se ale liší. Za šampaňské totiž může být označeno pouze víno, jehož výroba probíhá ve ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne. Oxid uhličitý u šampaňského vzniká sekundárním kvašením přímo v láhvi.
V chuti a vzhledu budou rozdíly vznikat pouze kvůli odrůdám, z nichž jsou jednotlivé značky vyrobeny. Zásadní rozdíl je nicméně v původu. Šampaňské se může vyrábět pouze ve francouzské oblasti oblasti Champagne-Ardenne.
Za dezertní víno se považuje víno s vyšším obsahem cukru a alkoholu, přičemž obojí může být i uměle dodáno. Buď tedy doslazováním nebo mícháním vína s vinným destilátem. Nejznámějším příkladem je portské víno, které se míchá s vinnou pálenkou, jež v procesu výroby zastaví kvašení. Víno je tak velmi sladké a s vysokým podílem alkoholu.
Odpověď na otázku se v tomto případě skrývá přímo v názvu. Dezertní vína jsou, kvůli své vysoké sladkosti, ideální ke sladkým dezertům.
Nealkoholická vína jsou určena pro všechny, kteří si chtějí pochutnat na vínu, ale zároveň se vyhýbají alkoholu. Vyroba využívá destilace ve vakuu, která umožňuje celý proces zvládnout za nižších teplot bez toho, aniž by přišlo o své chuťové vlastnosti.
Ano, je to tak, i nealkoholické (dealkoholizované) víno obsahuje stopové množství alkoholu. Jeho množství je dokonce menší než v případě piva. Ale můžete být bez obav – i v takovém kefíru může být více alkoholu než v tomto typu vína.
Do kategorie naturálních a bio vín, byť se nejedná o nějakou normou danou certifikaci, patří taková, při jejichž výrobě se používají výhradně tradiční přírodní postupy. Výrobci se vyhýbají chemii ať už při pěstování, nebo výrobě, vína nedoslazují či jinak nedoplňují. Výsledkem jsou autentická vína v bio kvalitě. Tato vína jsou často nefiltrovaná a nečeřená.
Vzhledem k tomu, že vína vyrobená naturálním způsobem nemají žádnou pevně danou certifikaci, nezbývá, než se spolehnout na vinaře samotného. U malých vinařů máte velkou šanci, že se vám skutečně dostane vína vyrobeného takovým způsobem, jaký jeho producent slibuje.
Dárkové balení nebo sady vín jsou skvělým darem pro všechny milovníky vína. Je to skvělá příležitost vyzkoušet méně obvyklé typy vína, okusit více vzorků od jednoho vinaře a podobně. Na trhu jsou pak samozřejmě i sady pro vinaře, kdy kromě lahve dostanete i sklenici nebo vývrtku na otvírání vína. Jako dárek určitě potěší i degistace vína pod vedením zkušeného someliéra.
Pokud chcete mít víno dobře dostupné i ve větším množství, ale láhev vám z různých důvodů nevyhovuje, zajímavým řešením pro vás mohou být soudky (tam ale potřebujete výčepní zařízení nebo tzv. Bag in Box, tedy tří- až pětilitrový „pytel“ s vínem uvnitř krabice s vypouštěcím ventilem). Systém se postará o zajištění kvality vína i při delším otevření.
Vzhledem k tomu, že je víno uloženo ve vakuovaném sáčku a připojený kohoutek brání tomu, aby se do sáčku dostal vzduch, trvanlivost vína je velmi dlouhá. Takto uložené víno si zachovává kvalitu až po dobu šesti týdnů.
Vinotéky, regály na víno, skleničky, dekantéry… Pokud to s vínem myslíte opravdu vážně, je potřeba i ta správná výbava. Vinotéky se postarají o to, aby bylo víno uchováváno ve správné teplotě, správně tvarované sklenice zase dají vyniknout všem vůním a chutím. Navíc, taková pěkná sklenice nebo karafa na víno je skvělým dárkem, který každého milovníka vína jistě potěší.
Vinný sklípek je samozřejmě skvělá věc, ale je jasné, že existuje spousta milovníků vína, kteří tuto možnost nemají. Klíčem ke správnému skladování vína je stálá teplota. Pokud tedy máte například ve spíži celoročně 18 °C, je to pro víno lepší, než kdyby bylo v místě, kde je v létě 20 °C a v zimě 5 °C. Vinotéka s vlastním chlazením je pak tím nejlepším možným řešením do bytu.
Víno patří k nejstarším nápojům na světě. Archeologové jeho původ datují až do období mezi 6 000–5 000 lety př. n. l do Arménie, později je výroba vína spojená se starověkým Řeckem a Římem. Následně se víno dostalo i do střední Evropy, znali jej Keltové i Slované. Za rozmach vinařství v českých zemích vděčíme Karlu IV. Více se dočtete v článku Jaká je historie vína.
Pokud se snažíte zhubnout, kalorie obsažené ve víně by vás měly zajímat. Obecně platí, že pití alkoholu zvyšuje energetický příjem o 7,1 kcal, neboli 29,7 kJ na 1 gram čistého alkoholu. Jak orientačně uvádí následující tabulka, jednotlivé druhy vína se co do obsaženého množství kalorií navzájem liší. Může za to odlišné množství cukru, které je v něm obsažené. Jaké kalorie obsahují jednotlivé druhy vín? Více v článku Víno a kalorie: Přibírá se po vínu?.
Druh vína | kcal na 100 ml | kcal na 2 dcl | % doporučené d. d. |
---|---|---|---|
Lehké suché víno (11 %) | 63 | 126 | 6,3 % |
Plnější suché víno (12,5 %) | 73 | 146 | 7,3 % |
Plnější sladké víno (13 %) | 82 | 163 | 8,2 % |
Plné sladké víno (14 %) | 87 | 174 | 8,7 % |
Ano, a jak! Optimální teplota je zásadní pro plné vychutnání vína a plného docenění jeho kvalit. Teplota servírování bývá uvedena na etiketě. Prvotní přehled vám nabídne následující tabulka. Další informace pak najdete v článku Jaké je ideální teplota vína při servírování?.
Druhy vín | Teplota při podávání | Teplota při konzumaci |
---|---|---|
Šumivá a perlivá vína | 6 °C | 8 °C |
Polosladká/sladká vína | 7–9 °C | 9–11 °C |
Bílá suchá, růžová vína | 8–10 °C | 10–12 °C |
Lehčí mladá červená vína | 10–12 °C | 12–14 °C |
Červená vína, sytější | 12–14 °C | 15–17 °C |
Těžší červená vína | 13–15 °C | 17–19 °C |
Starší červená vína | 14–16 °C | 16–20 °C |
Klasické dělení vína podle barvy je fajn, ale z hlediska zákona a vlastně i pěstování a výrobních postupů je nedostatečné. Proto se používají specializované systémy, které zohledňují více faktorů. V Evropě je to zejména systém germánský a románský.
Více o tématu se dočtete v článku Jak se dělí víno.
Může se stát, že máte láhev vína s klasickým korkovým špuntem (některá vína se otevírají šroubovacím uzávěrem), ale k dispozici není vývrtka. Nezoufejte, existuje hned několik způsobů, jak otevřít víno bez vývrtky.
Více se dočtete v článku Jak otevřít víno bez vývrtky.
Kocovina, tedy bolest hlavy, nevolnost a vůbec pocit „pod psa“ je důsledkem intoxikace organismu alkoholem. Nejsnazším způsobem, jak se ranní kocovině vyhnout, je pít střídmě a s rozumem. Zásadní je rovněž držet se ideálně jednoho typu alkoholu, jinými slovy: zahájit večer se sklenkou vína a zakončit ho s panákem, je přesně to, čemu byste se měli vyhnout. Důležitá je i hydratace, doušky vína prokládejte doušky vody. Více v článku Jak předejít kocovině po pití vína?.
Pampeliškové víno nemá s klasickým vínem, které se vyrábí z vinné révy, nic společného. Jedná se o nápoj plný vitamínů, jež se produkuje kvašením výluhu z pampeliškových květů společně s cukerným roztokem. Po uzrání v délce 3 až 6 měsíců je výsledkem velmi chutný nápoj s obsahem až 15 % alkoholu. Uváděná trvanlivost je až 3 roky. Prospěšné je pro trávicí soustavu, při ženských obtížích, uvolňuje zahlenění dýchacích cest, čistí játra a působí jako antirevmatikum a proti ekzémům.