Mikrovlnná trouba je skvělý pomocník při ohřívání jídla a díky moderním funkcím i k přípravě pokrmů. Nesmíme ale zapomínat na čištění mikrovlnky, protože zanedbaná údržba může vést až k poškození mikrovlnné trouby. Ale neztrácejte čas zdlouhavým a namáhavým čištěním mastných a zaschlých nečistot. Máme pro vás rady a tipy, jak vyčistit mikrovlnnou troubu snadno, rychle a bezpečně. Kromě toho vám objasníme, zda je mikrovlnné záření nebezpečné, které domácí prostředky se hodí na čištění mikrovlnky a na závěr pro vás máme recept na ovesnou kaši z mikrovlnky.
Mikrovlnka je sice nenáročný spotřebič, ale je důležité udržovat ji čistou. A proč je nutné čistit mikrovlnku? Zanedbání pravidelného čištění mikrovlnné trouby může vést k poškození vnitřku mikrovlnky a rovněž k poškození její funkčnosti. Především pak vstupy mikrovln byste měli udržovat čisté. Zanesená a špinavá mikrovlnná trouba má také kratší životnost a v krajním případě může v takové mikrovlnce dojít k nebezpečné situaci.
Při používání mikrovlnné trouby se nikdy neubráníte tomu, aby se vnitřek mikrovlnky nezamastil a neušpinil. A jelikož teplem se zbytky jídla ještě důkladně vysuší a připečou, může být někdy čištění mikrovlnky „lahůdka”.
Nejlepší prevencí je používání poklopů vhodných do mikrovlnné trouby. Nejenže zabrání vysoušení ohřívaných potravin, ale účinně omezují prskání jídla na vnitřek mikrovlnné trouby. Poklop ovšem nelze použít při grilování v mikrovlnce nebo využití horkého vzduchu.
Dalším pravidlem je, že pokud se stane nějaká „nehoda”, určitě mikrovlnku vyčistěte ještě dříve, než nečistoty zaschnou. Chcete-li se vyhnout pravidelnému velkému čistění mikrovlnné trouby, po každém použití vytřete její vnitřek hadříkem namočeným v teplé vodě.
Pro čištění mikrovlnné trouby platí jedno zásadní pravidlo: nikdy nepoužívejte čisticí písky či jiný abrazivní přípravek, houbičku s drsným povrchem či dokonce drátěnku. Tyto prostředky by mohly povrch mikrovlnky poškrábat a poškodit. Může pak dojít také k narušení pohybu mikrovln. Používejte pouze měkký hadřík nebo měkkou houbičku namočenou do neagresivního čisticího prostředku, například jemného saponátu na nádobí.
Při používání mikrovlnné trouby je zcela běžná kondenzace vlhkosti. Zkondenzovanou vlhkost uvnitř mikrovlnky stačí pouze utřít suchým hadříkem.
Pokud jsou v mikrovlnce zaschlé či připečené nečistoty, doporučujeme použít speciální čističe určené na čištění mikrovlnných trub. Účinně a bezpečně si poradí s tuky i s připáleninami jak ve vnitřní, tak na vnější straně mikrovlnky. Jsou k dostání ve formě tekutého roztoku nebo spreje. Čisticí prostředek ale nestříkejte přímo na troubu, aby se nedostal do průchodu mikrovln nebo do větracích otvorů. Vždy je lepší čistidlo nastříkat na vlhký hadřík. Taktéž platí, že ovládací panel by neměl moc navlhnout.
Mikrovlnka s grilem obsahuje topné těleso grilu. Samotné topné těleso není třeba čistit, protože velký žár spálí zbytky jídel, které na něm ulpívají. Je třeba ale čistit horní stěnu mikrovlnné trouby nad topným tělesem. Opět použijte měkkou houbičku namočenou v teplé vodě a ideálně speciální čisticí prostředek. Zbytek mikrovlnky čistěte podobně jako je v návodu výše. Pokud gril pravidelně nepoužíváte, je vhodné ho cca 1× měsíčně na pár minut zapnout.
Pokud mikrovlnku umyjete, a přesto je z ní cítit zápach, dobře se ho zbavíte pomocí citronové šťávy. Do šálku s vodou přidejte vymačkanou citronovou šťávu, postavte jej na otočný talíř a nechte vřít pár minut.
Na čištění mikrovlnné trouby můžete využít také přírodní čisticí prostředky, které najdete v každé domácnosti. Osvědčený je ocet, citron nebo jedlá soda.
Do hrnku vhodného do mikrovlnné trouby nalijte vodu s octem v poměru 1:1. V mikrovlnné troubě přiveďte roztok k varu a pak vařte cca 5 min na nejvyšší výkon. Octové výpary naruší nečistoty na stěnách mikrovlnky, kterou pak stačí vytřít měkkým vlhkým hadříkem.
Do misky vhodné do mikrovlnky dejte pár plátků citronů nebo do vody vymačkejte šťávu z citronu. Přidat můžete také plátky pomeranče pro zintenzivnění účinku. Nechte v mikrovlnce cca 5 min na plný výkon. Odpařovaná pára opět naruší nečistoty, které setřete navlhčeným hadříkem.
Jedlá soda si také dobře poradí s usazeninami na stěnách mikrovlnné trouby. Můžete si udělat pastu smícháním octa a jedlé sody, kterou pak za pomoci hadříku namočeného v teplé vodě odstraníte i zaschlé usazeniny. Ale musíte si dávat pozor, abyste neměli v pastě vůbec žádné hrudky. Nebo můžete v hrnečku s vodou rozmíchat cca 2 polévkové lžíce jedlé sody. Pak postavte hrnek doprostřed otočného talíře a na pár minut zapněte mikrovlnnou troubu na plný výkon. Poté hrneček opatrně vyndejte a vlhkým hadříkem setřete nečistoty z vnitřku mikrovlnky.
Nebaví vás drhnutí mikrovlnky? Řešením je mikrovlnka se speciální úpravou vnitřku, která se snadno čistí a lépe udržuje čistá. Například z hladkého smaltu, který je vysoce odolný a snadno omyvatelný. A pokud vás rozčilují věčné otisky prstů na mikrovlnce, bude se vám líbit mikrovlnná trouba s povrchovou úpravou proti otiskům prstů.
Řešením pro náročné klienty jsou také multifunkční vestavné trouby s mikrovlnami, které se čistí samy, a to díky pyrolytickému čištění. Trouba se samočisticí schopností spálí při vysokých teplotách všechny nečistoty, které po skončení programu stačí jednoduše setřít z povrchu trouby.
Klasickou mikrovlnku, která ohřeje oběd během chviličky zná každý. Ale věděli jste, že v mikrovlnné troubě můžete také grilovat, péct a vařit v páře? Přitom se jedná o velmi rychlou, zdravou a chutnou přípravu jídla. Tak proč toho nevyužít?
V mikrovlnné troubě s grilem si můžete připravit grilované maso zlatavé barvy s křupavou kůrčičkou. Například grilované kuře připravené v mikrovlnné troubě je tak šťavnaté, že toho jinak, než mikrovlnkou nedocílíte. Stejně tak grilované klobásky. Navíc grilování v mikrovlnné troubě je mnohem zdravější než například na venkovním grilu či v pečicí troubě.
Mikrovlnka za pomoci horkovzduchu slibuje rovnoměrné a rychlé pečení. Pokud je navíc mikrovlnka vybavená funkcí vaření v páře, můžete si jednoduše dopřát jídlo, které si zachová své vitamíny, chuť i barvu. Mikrovlnná trouba za použití páry připraví pokrm rychle a šetrně.
Moderní kombinovaná mikrovlnná trouba dokáže již nahradit klasickou troubu. Za použití grilu a páry připravíte uvnitř šťavnaté a z venku krásně křupavé maso či rybu. Při programu pečení a přidané páry vykouzlíte nadýchaný a křupavý chleba nebo dokonalou, vláčnou buchtu.
Taky jste podlehli mýtu, že mikrovlnné záření je škodlivé a znehodnocuje potraviny? Nebo jste na pochybách a váháte, zda škodlivost mikrovlnné trouby nepřevyšuje její benefity? Pojďme se tedy na to podívat.
Mikrovlnná trouba využívá elektromagnetické vlny o velmi vysoké frekvenci – mikrovlny. Základem mikrovlnné trouby je tedy magnetron, který elektromagnetické vlny vytváří. Mikrovlny rychle prochází přímo do potravin a teprve následně se ohřívá nádobí. Proto je ohřev a příprava pokrmů v mikrovlnné troubě tak rychlá.
Mezi lidmi se rozšířila obava z toho, že v důsledku mikrovlnného ohřevu dochází ke změnám v chemické vazbě potravin, čímž se tyto potraviny stávají pro nás při požití nebezpečné. Je tomu opravdu tak? Představuje mikrovlnná trouba zdravotní rizika pro lidi, kteří si v ní pravidelně ohřívají nebo připravují své jídlo?
Hned na začátku můžeme říct, že tato obava je neopodstatněná a zbytečná. Mikrovlny totiž (na rozdíl od rentgenového záření) nejsou schopny rozbíjet chemické vazby. Jednoduše řečeno, neumí rozbíjet či měnit molekuly v potravinách. Tyto elektromagnetické vlny se vždy přemění na vnitřní energii, což se projevuje zvýšením teploty. Navíc mnoho experimentů a výzkumů prokázalo, že při mikrovlnném ohřevu potraviny neztrácí o nic víc nutričních hodnot, než při jiných tradičních způsobech tepelné úpravy.
A jak je to s mikrovlnným zářením při sledování pokrmu přes sklo dvířek mikrovlnky? Sklo přeci propouští mikrovlnné záření. Ano, mikrovlny prochází sklem, ale dvířka mikrovlnné trouby jsou opatřena kovovou mřížkou, která brání prostupu mikrovln, ale zároveň umožňuje pozorování potravin uvnitř.
Na závěr máme pro vás jeden tip, jak jednoduše a chytře využít mikrovlnnou troubu.
Všichni víme, že snídaně je důležitá, ale v praxi jen těžko po ránu nacházíme čas pro přípravu zdravé snídaně, navíc teplé a chutné. Pokud máte doma mikrovlnnou troubu, není nic jednoduššího, než si připravit výtečnou ovesnou kaši na různé způsoby.
Co budete potřebovat:
Postup přípravy:
Ovesné vločky osolte a smíchejte s 200 ml mléka. Použijte misku ideálně 3× větší, než je objem smíchaných vloček s mlékem. Vložte do mikrovlnky a přiveďte k varu – potrvá to cca 2 minuty. Poté nechte vločky vařit ještě pár sekund. Vyjměte vločky ven z mikrovlnné trouby, dolijte zbytek mléka, zamíchejte a nechte chvíli odpočinout. Kaši pak dochuťte dle své chuti, třeba pokaždé jinak. Osladit ji můžete medem nebo agávovým sirupem, doplnit ji lze ořechy a semínky, dochutit kakaem, máslem nebo sušeným ovocem a kokosovými lupínky.
Mikrovlnná trouba je šikovným pomocníkem, který vám ušetří spoustu času i špinavého nádobí. Navíc díky moderním funkcím v ní připravíte chutné a zdravé pokrmy. Vyberte si takovou mikrovlnku, která bude podle vašich představ.