Léto je v plném proudu a s ním i sezóna grilování a příjemného posezení s přáteli. Grilování je snadný a relativně rychlý způsob přípravy pokrmů nad žhavým uhlím. Abyste ale neměli z plátku masa nepoživatelnou podrážku a ze zeleniny kus spálené hmoty, je třeba dodržovat některé postupy. Tím nejdůležitějším je způsob, jak zapálit gril. Postup, jak zapálit brikety nebo jak zapálit dřevěné uhlí, je v zásadě stejný. V tomto článku poradíme, jak na to.
Správně rozpálený gril, který poskytuje stabilní teplotu a nekouří, je základem úspěchu. Existuje hned několik způsobů, jak zapálit gril na dřevěné uhlí nebo brikety. S plynovými nebo elektrickými grily se pracuje poněkud jinak, na tomto místě se tedy zaměříme pouze na klasické grily.
La Proromance
Kvalitní venkovní nábytek, grily a ohřívače za rozumnou cenu. To vše najdete pod romanticky znějící značkou La Proromance. Ať již se poohlížíte po novém grilu, zahradním nábytku nebo grilovacím náčiní, najdete jej po kliknutí na odkaz níže.
Asi nejjednodušším způsobem, jak zapálit dřevěné uhlí nebo jak zapálit brikety v grilu, je použít tzv. komínový podpalovač. Jednoduché zařízení v podobě trubky s otvory a držákem zajistí, že se vám zhruba za půl až tři čtvrtě hodiny podaří připravit skvěle rozžhavené uhlíky, přímo nachystané na grilování.
Komínový podpalovač se skládá ze dvou částí – dno tvoří mřížka, pod niž umístíte některý z tuhých podpalovačů, do komory nad ní nasypete uhlí nebo brikety. Podpalovač stačí zapálit v prázdném grilu (zatím tedy bez mřížky, na níž připravujete jídlo) a komínový podpalovač postavit na něj.
i
Při jakých teplotách grilovat?
Při grilování na dřevěném uhlí/briketách je potřeba rozlišit tzv. přímé a nepřímé grilování. Při přímém je maso nebo zelenina přímo nad zdrojem tepla, při nepřímém je zdroj stranou a gril je zavřený. Nízké teploty kolem 110 až 120 °C jsou ideální na nepřímé grilování masa, ryb, uzenin a zeleniny. Střední teploty do 150 °C využijete na nepřímé grilování větších kusů masa. Při přímém grilování větších kusů masa nebo celých půlek drůbeže počítejte s teplotami od 160 do 180 °C. Při teplotách kolem 200 °C budou velmi chutné tenké plátky masa, ryb a dále mořských plodů a zeleniny. Vysoké teploty od 230 do 350 °C jsou vhodné pro zprudka grilované větší kusy masa.
Díky úzkému vysokému prostoru se v komínu velmi rychle vytvoří potřebný žár, který uhlí nebo brikety zapálí. Ve chvíli, kdy je náplň komína dostatečně rozpálená, stačí jen opatrně vysypat obsah přímo do grilu, nasadit mřížku a můžete se pustit do přípravy masa nebo zeleniny.
Dalším způsobem, jak zapálit brikety nebo dřevěné uhlí, je použití tuhého podpalovače. Na trhu jsou dva typy:
Samotný postup je jednoduchý. Stačí podpalovač umístit do grilu, obložit uhlím či briketami a zapálit. Do pár minut se plamen přenese na materiál a vám stačí jen počkat, dokud se nerozžhaví na dostatečnou teplotu. Pokud byste měli dojem, že se gril rozpaluje pomalu, vždycky může pomoci opatrné rozfoukání.
Oblíbenou metodou, jak správně zapálit grilovací brikety nebo dřevěné uhlí, je použití tekutého podpalovače. Stačí jím materiál v grilu postříkat a zapálit. Výraznou nevýhodou je chemické složení takových podpalovačů. Jejich zápach tak není zrovna příjemný a může se projevit na vůni i chuti jídla. Nicméně pokud máte třeba navlhlé brikety, je tohle určitě způsob, jak gril spolehlivě rozžhavit.
Pokud si chcete u grilu alespoň chvíli připadat jako u ohně, můžete využít klasický způsob jeho rozdělávání.
Na tom, jak zapálit gril, ať už používáte brikety, nebo dřevěné uhlí, není nic složitého. Základem je vždycky opatrnost. Ať už používáte jakoukoliv formu podpalovače, rozhodně to s jeho množstvím nepřehánějte. Buďte rovněž opatrní při manipulaci s rozžhaveným komínovým podpalovačem. Při dodržení bezpečnostních pravidel budete mít gril velmi rychle nachystaný na přípravu pokrmů.