Je káva zdraví prospěšná, nebo naopak lidskému tělu škodí? Tato otázka zaměstnává vědce po celém světě už několik desetiletí. Z výsledků vyplývá, že káva není jen zdrojem energie, bez které by se mnoho lidí po ránu neobešlo, ale opravdu prospívá našemu zdraví. Vědci dokonce přišli s tvrzením, že pravidelné pití kávy prodlužuje život. Jaké zázračné látky v sobě káva ukrývá a jakým onemocněním pomůže předejít?
Káva je významným zdrojem antioxidantů. Obsahuje dokonce vyšší procento antioxidantů než zelený čaj a některé ovoce. Neutralizuje volné radikály, které způsobují předčasné stárnutí, degenerativní poruchy mozku a oslabení nervového a imunitního systému.
Vědci jsou toho názoru, že káva může do těla dodávat až 70 % antioxidantů přijímaných v potravě, a tím chránit náš kardiovaskulární systém nebo potlačit vznik rakoviny.
Kofein obsažený v kávě je hořký a přispívá k její celkové chuti. Jeden šálek kávy obsahuje od 0,05 g do 0,2 g kofeinu v závislosti na druhu a kvalitě kávy. Léčivá dávka se udává kolem 0,1 g. Kofein podporuje spalování tuků a pomáhá organismu předcházet vážným onemocněním (o kterých se dočtete později). U kávy, jako u všeho ostatního, platí pravidlo - všeho s mírou. Příliš mnoho šálků denně může spíše uškodit než prospět. Při vypití více než 5 šálků silné kávy během krátké doby často dochází k podrážděnosti, stresu, neklidu, poruchám trávení, zrychlenému tepu i nespavosti. Pokud ale kávu pijete střídmě, je její vliv příznivý.
Různé druhy kávy obsahují i různé množství kofeinu. Jaké druhy kávy jsou trendem posledních let?
Tvrzení o zdravotních výhodách kávy jsou podpořeny mnoha výzkumy. Na základě jedné z posledních největších studií došli vědci k závěru, že je přímá souvislost mezi pravidelným pitím kávy a menším rizikem náhlých úmrtí, způsobených selháním srdce, mozkovou mrtvicí a onemocněním jater. Dokonce se s každým šálkem zdravotní přínosy kávy zvyšují.
Největší výzkum svého druhu trval více než 16 let a podílelo se na něm přes 520 000 respondentů z deseti evropských zemí. Ze studie vyplynulo, že u mužů, kteří vypili v průběhu dne tři nebo více šálků kávy se snížilo riziko úmrtí o 18 %, u žen o 8 % ve srovnání s lidmi, kteří nepijí kávu vůbec. Studie rovněž zkoumala výsledky krevních testů u 14 800 respondentů. Byly překvapivé. Milovníci kávy měli lepší hodnoty v mnoha posuzovaných oblastech, včetně jaterních enzymů a glukózy.
„Víme, že mnohé z těchto biologických faktorů souvisejí s různými negativními zdravotními důsledky, takže je to pro nás důležitá informace,“ uvedl Marc Gunter, spoluautor studie z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny.
Experti ale varují, že zveřejněná studie neříká, že pití kávy automaticky sníží riziko předčasného úmrtí u každého jedince. Pouze poukazuje na to, že může pomoci předcházet zdravotním obtížím, které úmrtí způsobují.
„Nemusí se nutně jednat jen o pití kávy. Existují další faktory, jako zdravý životní styl a jiné, které by mohly být součástí pozitivního výsledku výzkumu,“ řekl Naveed Sattar, profesor metabolické medicíny na Univerzitě Glasgow a zároveň poukázal na to, že aby se prokázala účinnost kávy na snížení rizika úmrtí, musely by se provést další detailní testy. S tím ostatně souhlasí i autoři studie.
„Toto jsou pouze pozorovací studie. Na základě nich nemůžeme jednoznačně říct, že když pijete kávu, budete žít déle,“ potvrzuje Veronica Setiawan, docentka preventivní medicíny na univerzitě v jižní Kalifornii, autorka jiného významného výzkumu o vlivu kávy na snížení rizika úmrtí.
Prozatím totiž není jasné, jaké biologicky aktivní složky kávy, kromě antioxidantů a kofeinu, by mohly být zdraví prospěšné.
Káva v rozumné míře neškodí. Dokonce je jedním z nejzdravějších nápojů na planetě. Dokáže předcházet závažným onemocněním a zlepšuje naše zdraví. Studiemi bylo prokázáno například, že:
Kofein zrychluje metabolismus a zvyšuje oxidaci mastných kyselin, což má za následek spalování tuků. Proto ho najdeme i ve většině přípravků na hubnutí.
Vědci dokázali, že lidem, kteří pijí větší množství kávy, hrozí riziko onemocnění cukrovkou 2. typu o 23–50 % méně. Každý další šálek kávy snižuje riziko onemocnění touto civilizační chorobou o dalších 7 %.
Kofein z kávy zvyšuje hladinu adrenalinu a uvolňuje mastné kyseliny z tukových tkání. To vede k významnému zlepšení fyzické výkonnosti v průměru až o 12 %.
Jediný šálek kávy obsahuje:
Většina lidí vypije více než jeden šálek denně. Důležité živiny se tak nastřádají.
Kofein obsažený v kávě má i vliv na náš rozum. Po vypití kávy se dostává do krevního oběhu a odtud do mozku, kde blokuje inhibiční neurotransmiter adenosin. Tím se zvyšuje množství norepinefrinu a dopaminu, což vede ke zrychlení neuronů a nám to pak pálí jako géniům. Mnoho výzkumů také prokázalo, že káva zlepšuje paměť, náladu, rychlost reakcí aj.
Víte, že 1. října je Mezinárodní den kávy? Po šálku espressa si to určitě zapamatujete.
Alzheimerova choroba je nejčastějším neurodegenerativním onemocněním a hlavní příčinou demencí po celém světě. Bohužel proti ní neexistuje žádný známý lék. Nicméně existuje několik činností, které mohou předejít tomuto onemocnění. Zdravý životní styl je základ. Další účinnou prevencí je pití kávy, která dle studií snižuje riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou o 65 %.
Parkinsonova nemoc je druhou nejčastější neurodegenerativní nemocí, hned po Alzheimerově chorobě. Je způsobena smrtí neuronů generujících dopamin v mozku. Stejně jako u Alzheimerovy choroby, neexistuje známá léčba. Prevence je tedy na místě. Káva pomůže i v tomto případě. Milovníky kávy Parkinson postihuje o 32–60 % méně. Zdá se, že za to může právě kofein, protože bezkofeinová káva takové výsledky zdaleka nemá.
Káva také chrání játra před cirhózou. Lidé, kteří pijí 4 nebo více šálků denně, mají až o 80 % nižší riziko tvrdnutí jater.
Často se tvrdí, že kofein zvyšuje krevní tlak. To je sice pravda, ale jen v malé míře. Při pravidelném pití kávy si na něj tělo zvykne a s krevním tlakem téměř nezahýbá. To neplatí ale u všech lidí. Proto pokud máte potíže s tlakem, buďte při pití kávy střídmí. Že káva vyvolává srdeční onemocnění, je další mýtus, který mnohé studie vyvrací. Ve skutečnosti pomáhá tělu jim předcházet a snižuje i riziko mozkové mrtvice.
Pokud to se svým zdravím myslíte vážně, neměl by vám doma chybět kávovar a kvalitní káva, třeba naše oblíbená značka AlzaCafé.