Od dob, kdy si nomádi v etiopské oblasti Kaffa vyráběli z dužiny zelených kávových bobulí energeticky vydatné kuličky, proteklo Nilem hodně vody. Káva se mezitím stala jedním z nejpopulárnějších nápojů celé planety. Denně se po celém světě vypije 2,25 miliardy šálků kávy. A tak je káva jedním ze dvou nejpopulárnějších nápojů na Zemi (druhým je voda). Prozradíme vám, jaké druhy kávy existují, jak se káva mele a uskladňuje, jaké jsou účinky kávy a další zajímavé informace včetně toho, jakou kávu milujeme my v Alza.cz.
Káva je pro miliony lidí po celém světě neodmyslitelnou součástí každodenního života a osobních rituálů. Usrkáváme ji ráno, v poledne i večer. Káva se servíruje během celé řady výjimečných společenských událostí, z nichž některé mají doslova rituální charakter. Nad šálkem lahodného espressa debatujeme o životě, nebo jen tiše rozjímáme. Milovníci tohoto povzbuzujícího nápoje si bez něj nedokáží představit život. Stala se pro nás naprostou samozřejmostí.
Káva má velmi zajímavou historii, o které řada z nás nemá ani tušení. Stejně tak řada konzumentů netuší, z jakých druhů mohou vybírat, jak se káva v současnosti pěstuje a zpracovává. Všechny tyto aspekty přitom mají přímý vliv na kvalitu a chuť konkrétní značky.
i
První kavárnu v Čechách v Brně založil v roce 1702 Turek Achmet. Koncesi získal od brněnské městské rady. Zajímavostí je, že se za udělení koncese tehdy přimlouval i vídeňský arcibiskup a hrabě Kollonitsche. V Evropě o kávě poprvé informoval německý lékař Leopold Rauwolf v roce 1582.
První dochované zmínky o kávě se datují do 5. století a pochází z Etiopie. V Evropě se pití kávy zpopularizovalo až v 17. století. První evropská kavárna byla založena v roce 1615 a nacházela se v Benátkách v Itálii. V roce 1686 otevřela první vídeňská kavárna, Praha se dočkala až v roce 1714 (Kavárna U Zlatého hada).
Cesta kávového zrna do vašeho šálku je poměrně dlouhá. Víte však, že z 50 druhů kávovníků se k potravinářským účelům používá pouze čtyři z nich? Jedná se o zrna:
i
Pokud si chcete jednou provždy ujasnit, jaký je rozdíl mezi arabikou a robustou, přečtěte si náš článek: Arabica vs Robusta: naučte se je bezpečně rozeznat.
Káva tvoří po ropě nejvíce prodávanou komoditu na světě. Jejím největším producentem byla v roce 2016 s 2 592 000 tunami suverénně Brazílie. Následují Vietnam, Kolumbie, Indonésie, Etiopie, Honduras, Indie, Uganda, Mexiko a Guatemala.
i
Ideální teplota vody pro přípravu kávy je 95 °C, pro servírování 85 °C.
Kávovníky rostou do výšky 3 až 13 m. Pro snadnější sklizeň se udržují v maximální výšce 1,5 až 3 m. Těmto rostlinám svědčí tropické podnebí se stabilními teplotami (kávovníkům vadí velké teplotní výkyvy) a mají speciální požadavky na půdu a celkové klima. Na první sklizeň se průměrně čeká 2 až 6 let. Kvetou jednou ročně a vůně jejich květů je přirovnávaná k jasmínové vůni. Jeden kávovník plodí 5 až 8 kg kávových plodů a z těch lze následně získat 1 až 2 kg kávových zrn.
i
Poptávka po kávě rok od roku roste. Masivní produkce ale představuje zátěž pro životní prostředí. Naštěstí existují pěstitelé, pro které je stěžejní udržitelnost a také Fair Trade. Hlavním cílem je ekologicky šetrné pěstování kávy, které nezatěžuje životní prostředí a zajištění férových pracovních a životních podmínek pro místní pěstitele.
Přemýšleli jste už někdy, z čeho se vlastně nepražená kávová zrna skládají? Takřka čtvrtinu jejich obsahu tvoří třísloviny, typické svou výrazně trpkou chutí. Nechybí tuky (10-20 %), voda (10-15 %), bílkoviny (5-15 %), ani cukry (5-15 %). Podíl tolik proklínaného a zároveň blahořečeného kofeinu je téměř zanedbatelný. Pražená arabica ho obsahuje 0,7 až 1,4 %, robusta 2,2 až 2,4 %.
Právě kofein svou hořkostí výrazně ovlivňuje výslednou vůni a chuť kávy. K jeho důležitým vlastnostem patří podpora sekrece žaludečních a žlučových šťáv a močopudné účinky (proto je dobré kávu podávat se sklenkou vody, abyste tekutiny zase doplnili). Kromě toho má dráždivý vliv na centrální nervovou soustavu, zmenšuje únavu ve svalech, a jak asi každý ví, napomáhá vyššímu výkonu. Jaké je skutečně tajemství kávy se dozvíte v článku: Káva vám může prodloužit život.
Dalším faktorem zásadně se podílejícím na vůni a chuti kávy je její pražení. Jeho správný postup je tak trochu alchymie. Vlastní pražení probíhá ve zvláštních strojích (v intenzitě dle žádosti odběratele) při konstantním promíchávání zrn a proudění horkého vzduchu. Poté je nutné:
i
POZOR: Konzumace více jak 5 šálků silné kávy v krátkém časovém rozmezí může škodit zdraví.
Káva ve své čisté podobě, je lahodný nápoj s povzbuzujícím účinkem. Tím ale výčet jejich benefitů rozhodně nekončí. Konzumace kávy působí blahodárně na lidské zdraví. Zde je ale na místě upozornit, že hovoříme o kvalitní mleté či zrnkové kávě, která neobsahuje žádné přísady (nadměrné množství cukru, umělé příchutě, tučná mléka nebo šlehačku atd.). Nic se nemá přehánět, proto je také důležité nepřekračovat doporučené denní množství kofeinu. Jaké jsou tedy zdravotní přínosy konzumace kávy?
Naopak dlouhodobá nadměrná konzumace kávy je spojována s následujícími zdravotními potížemi: nespavost, zvýšený krevní tlak, bušení srdce, nervozita, roztěkanost, panické ataky, zvýšený cholesterol.
Nadměrná konzumace kávových nápojů s velkým množstvím cukru a tuku může vést k zvýšení tělesné hmotnosti a cholesterolu.
Příprava kávy je pro někoho velmi jednoduchou denní rutinou, pro jiného přímo rituál, který má svá pevná pravidla. Existuje hned několik způsobů, jak připravit dokonalý šálek mleté nebo zrnkové kávy. Češi obecně preferují jednoduchost, proto jsou u nás stále velmi oblíbené rozpustné kávové směsi, které stačí pouze zalít horkou vodou a je hotovo. V některých českých regionech je velmi populární takzvaný „turek“, což je mletá káva zalitá horkou vodou. Kávový lógr sedne samovolně na dno. Tento způsob přípravy kávy si oblíbila především generace našich rodičů a babiček. Nicméně i do českých domácností pronikají jednoduché i sofistikované přístroje pro přípravu různých druhů káv.
Lidé si připravují kávu v překapávačích, moka konvičkách, French pressech, automatických kávovarech na mletou a zrnkovou kávu či kapsle. Pokud už jste všechny tyto nápoje ochutnali, svět kávy vás fascinuje a chcete ochutnat něco zcela nového, můžete zkusit tyto nové trendy v přípravě kávy:
Počátkem 20. století se pití kávy a kavárenský život pomalu ale jistě stali součástí života široké veřejnosti. Tento trend pokračoval až do počátku 2. světové války. Poté následovalo přibližně 50leté období úpadku. Obroda kavárenství začíná až po revoluci v roce 1989. Postupně se podařilo obnovit zašlou slávu tradičních kaváren (například pražské kavárny Louvre). Opravdovou renesanci ale zažívá české kavárenství v posledních 10 letech.
Nové kavárny mají jednoduchý styl (velmi oblíbený je industriální styl). Kávu připravují tradičním i netradičním způsobem. Zákazník si tak ve větších městech může vybrat z desítek druhů káv a kávových příprav včetně nejnovějších trendů (např. vakuum pot nebo cold brew).
i
Rozvoj kávové kultury jde ruku v ruce s rozvojem oboru baristiky. Barista je člověk, který se specializuje na přípravu kávy. Zpravidla má o kávě velmi rozsáhlé znalosti, ovládá různé techniky přípravy, zdobení (Latte Art) a servírování kávy. V roce 2000 proběhlo první mistrovství světa baristů v Monte Carlu.
Jak uchovat při mletí kávy její jemné aroma? Mělo by probíhat pomalu, bez přehřívání a v kvalitním kávomlýnku, ve kterém je možné nastavit hrubost. Rozeznáváme tyto druhy mlýnků na kávu:
Balení kávy v ochranné atmosféře, plněná vakuově či stlačením kávové směsi inertním plynem v plechovce (pressurizací), nesmí údajem o své váze klamat spotřebitele. Dle předpisů tedy balení smí dosahovat záporných odchylek ve své hmotnosti nejvíce o 10 % uvedené hmotnosti (balení do 10 g), o 3 % (balení od 11 do 150 g), o 2 % (balení od 151 do 250 g) a o 1 % (balení nad 250 g).
Samostatnou kapitolu tvoří skladování upražené kávy. Maximální povolená teplota při něm nesmí překročit 20 °C a relativní vlhkost vzduchu 70 procent. Skladování musí probíhat v původních obalech, na čistých dřevěných paletách a odděleně od ostatních potravin.
Až si koupíte svou oblíbenou kávu, podívejte se, zdali etiketa obsahuje všechny náležité údaje. U káv prodávaných na Alza.cz si můžete být jisti následujícími údaji v českém jazyce:
Abychom měli jistotu, že si na kávě od nás skutečně pochutnáte, vytvořili jsme naši vlastní značku kávy. Jmenuje se AlzaCafé a sami jsme se do ní zamilovali.
AlzaCafé je 100% arabica s vyváženou, plnou a perfektně vyladěnou chutí bez sebemenší kyselosti. Po prvním doušku si vás získá tóny čokolády a nádechem lískového oříšku. Vychutnáte si ji nejen jako klasické espresso, ale i v krémovém cappuccinu či latté.
V současné době si pod značkou AlzaCafé můžete pořídit vynikající mletou a zrnkovou kávu z Hondurasu, Brazílie, Guatemaly, Kolumbie nebo Dominikány.
Vybrané druhy AlzaCafé jsou přímo stvořené pro mléčné varianty kávy. Pokud s kávou rádi experimentujete, nechte se inspirovat kávovými recepty v našem článku: Káva na tisíc způsobů.
i
K dobrému šálku kávy se hodí také něco dobrého na zub. Ke kávě se nejčastěji servíruje zákusek. Pokud ale chcete mlsat zdravě, zkuste těžké dorty a koláče nahradit sušeným ovocem obalovaným v kvalitní čokoládě nebo jogurtu Berry Jones.
Máte už svého kofeinového či bezkofeinového favorita, nebo teprve testujete, jaká káva vám zachutná, a vybíráte kávovar? Podívejte se do naší nabídky káv i kávovarů a dopřejte si šálek té nejlepší kávy.