Využíváte mikrovlnnou troubu pouze na ohřívání jídla či rozmrazování? Možná je to škoda. Moderní mikrovlnná trouba toho totiž dokáže mnohem více. Může se z ní stát váš multifunkční pomocník v kuchyni, který vám zjednoduší vaření, ušetří čas a v neposlední řadě pomůže vařit zdravěji. Jakou značku a typ mikrovlnné trouby si vybrat (na trhu jich jsou desítky), abyste si byli jisti její kvalitou a dostatečnou paletou služeb? Před konečným rozhodnutím zvažte níže uvedené faktory. Pomůžou vám najít nejlepší mikrovlnnou troubu na trhu vhodnou přesně pro vaše účely.
Většina domácností běžně užívá mikrovlnku k ohřevu nápojů nebo jídla, to je dávno známá věc. Ostatně první výrobky současného střihu se na Západě objevily už ve druhé polovině 60. let, hodně odlišné od původního vynálezu Percyho Spencera z roku 1947 (váha 400 kilogramů a výška 2 metry). Ale moderní multifunkční mikrovlnné trouby jsou dnes již mnohem dál a jejich využití při přípravě jídla je opravdu široké.
Na místě je také nutné zdůraznit, že používání mikrovlnné trouby je podle testů naprosto bezpečné. Základem mikrovlnné trouby je magnetron, který vytváří tzv. mikrovlny, tedy elektromagnetické vlny o velmi vysoké frekvenci. Mikrovlny (na rozdíl od rentgenového záření) nerozbíjí chemické vazby potravin a jejich působením tedy nedochází k změně molekul v potravinách. Elektromagnetické vlny rychle projdou přímo do jídla a přemění se na vnitřní energii, což se projevuje právě žádoucím zvýšením teploty.
Klasická mikrovlnná trouba bez grilu a dalších funkcí, zažila svůj velký boom především v 90. letech. Umí jídlo rychle a bez zbytečného nádobí ohřát a také rozmrazit. Tím ovšem její využití v kuchyni končí.
Gril je pro mnoho lidí nepostradatelný pomocník při přípravě jídla s tak typickou a neodolatelnou chutí. Mikrovlnná trouba s grilem umožní potraviny nejen ohřívat, ale také grilovat či opékat a nahradí vám i gril v klasické troubě.
S multifunkční mikrovlnnou troubou se dostáváme do světa úžasných a přitom velmi pohodlných možností přípravy jídla, počínaje grilem a horkým vzduchem, přes různé funkce jako Crisp či vaření v páře, až po inteligentní funkce jako např. 6. smysl.
Samozřejmě, můžete si koupit jednoduchý monofunkční přístroj, který vám umí jídlo do dvou minut ohřát. Ovšem skutečnou kvalitu do kuchyně vám přinese teprve multifunkční mikrovlnná trouba, která rozsahem svých funkcí dokáže konkurovat dokonce i standardní pečicí troubě, kterou si vlastně ani nemusíte pořizovat a výrazně tak ušetříte.
Šetrným způsobem ohřívá či griluje potraviny a nápoje
Vaří zdravě v páře
Rovnoměrně a rychle peče díky programu horkovzdušné přípravy pokrmů
Kombinací mikrovln, grilu a speciálního talíře Crisp zajišťuje rovnoměrně propečený a na povrchu křupavý pokrm
Rozmrazuje suroviny a rozpéká rozmanité pečivo
Je jednoduchá na ovládání (zahrnuje též přednastavené recepty)
Optimálně využívá energii
Jídlo váží
Díky snímači teploty a vlhkosti sama upraví průběh a dobu vaření
Celkově šetří čas
Stejně jako u celé řady jiných kuchyňských spotřebičů, i mikrovlnné trouby se prodávají ve variantě volně stojící a vestavné. Volně stojící mikrovlnná trouba může sloužit v podstatě kdekoliv v kuchyni a v případě potřeby ji lze přemístit jinam – kamkoli, kde to dovolují její rozměry, hmotnost a dosažitelnost elektrické zásuvky.
Vestavěná mikrovlnná trouba je zabudovaná do kuchyňské linky napevno a většinou není možné ji používat jako samostatně stojící přístroj. Je méně náročná na prostor, nepřekáží a nenarušuje celkový ráz kuchyně.
Rozsahem funkcí se od sebe oba typy příliš neliší. Žádný test mikrovlnných trub vám v tomto směru neporadí, jakou si vybrat. Záleží spíše na vašem vkusu a dispozičním řešení kuchyně – ne vždy je vestavba možná.
O kvalitě, která jde ruku v ruce s úsporami, pohodlím a životností, často napovídají detaily. Všimněte si jich i při výběru vaší nové mikrovlnky.
Svrchní materiál – svrchní plášť mikrovlnné trouby může být z plastu, nerezu, případně kombinace obou materiálů, vybírejte ale jen pevný a kvalitní plast a u nerezového povrchu bude vždy výhodou speciální úprava proti otiskům prstů.
Materiál vnitřku – nejčastěji bývá nerezový, přičemž speciální úprava interiéru vám výrazně usnadní údržbu. Např. keramický smalt, nepřilnavá fluorová povrchová úprava nebo antibakteriální povrch.
Velikost – do větší trouby se lépe dostanete, pohodlněji ji vyčistíte a zvyšujete její provozuschopnost. Ovšem některé moderní mikrovlnné trouby si díky inovativním technologiím mohou dovolit i kompaktní rozměry.
Energetická třída – nejúspornější trouby mají označení „A“, dělené dále na +, ++ a +++. Například mikrovlnky A++ se pyšní jen 30% spotřebou ve srovnání se štítkem „D“.
Ohřev – konvenční způsob ohřevu představuje cirkulaci horkého vzduchu ze zadní strany, zatímco některé mikrovlnné trouby disponují dvojitým ohřevem, kdy je teplo vydáváno rovnoměrně shora i zdola a trouba je pak i mnohem výkonnější. Můžete v ní péct při teplotách 100 až 220 °C.
Displej – dovoluje přesné a snadné zadání potřebných hodnot (čas, program, intenzita atd.).
Design – oceníte ho zejména při umístění trouby ve stylové kuchyni.
Víte, že kvalitu mikrovlnky lze matematicky spočítat? Stačí vydělit její výkon a příkon. Zjištěná účinnost (udává se v procentech) by měla být co nejvyšší. V praxi to znamená, že multifunkční mikrovlnná trouba bude rychle pracovat s co nejmenší spotřebou elektrické energie.
Kvalitní mikrovlnka má výkon alespoň 1 000 wattů, méně už na rychlý ohřev jídla nestačí. A uznejte sami, pořizovat si mikrovlnnou troubu, v níž příprava jídla trvá celou věčnost, opravdu nemá smysl. Příkon ukazuje množství elektrické energie spotřebované za jednotku času a pohybuje se mezi 1 150 až 3 000 watty.
Četné recenze mikrovlnných trub jako jednu z důležitých vlastností často zmiňují její objem. Zvolte ho podle těchto měřítek:
Velikost prostoru, kde mikrovlnku umístíte
Kolika osobám bude sloužit
Jaké pokrmy v ní převážně budete připravovat
Na běžný ohřev jídla postačuje 14litrová, volně stojící mikrovlnka. Její rozměry jsou zhruba 28 x 45 x 39 centimetrů a velký talíř pojme bez větších obtíží. Mezi mnoha druhy na trhu však najdete i takové s objemem kolem 45 litrů.
Ke kvalitním mikrovlnkám seženete také speciální nádobí pro horkovzdušné pečení, pro parní vaření či pro pečení na plechu. Ovšem i u sebekvalitnější mikrovlnné trouby platí, že nelze používat kovové nádobí, nádobí s kovovým dekorem, kovové jehly na špízy ani alobal. Proč tomu tak je? Kovy totiž mikrovlnné záření odrážejí. Může také dojít k elektrickému výboji. Naopak, čirým sklem, speciálně upravenými plasty nebo i keramikou (měla by být glazovaná) mikrovlnné záření prochází, aniž by je materiál zachytil.
Vyberte si z široké nabídky mikrovlnných trub a užívejte si snadného a rychlého vaření na mnoho způsobů. Zdravé vaření v páře, rovnoměrné pečení a dokonalé smíchání chutí díky horkému vzduchu nebo dokřupava upečené jídlo díky funkci Crisp si zamilujete.