Grilovací sezóna je v plném proudu. Vůně opečeného masa či zeleniny se line ze zahrad, dvorků, ale i městských balkónů a teras. Každý se snaží užít si příjemného počasí co nejvíce, a proto vám přinášíme několik užitečných rad, jak na letní grilování.
Základem úspěchu je samozřejmě výběr správného grilu. Pro zkušeného kuchaře se zahradou je určitě vhodnější volbou gril na uhlí, a naopak pro občasné grilování na balkóně se bude spíše hodit gril na plyn. Pro grilování v uzavřených prostorech pak využijete menší elektrický gril.
Více tipů, jak vybrat ideální zahradní gril najdete v našem článku jak vybrat zahradní gril.
Nenechte si zkazit náladu proměnlivým počasím. Můžete mít vždy připravený i plán B. Pokud vás o víkendu zastihne nečekaná průtrž mračen, přichází ta pravá chvíle pro elektrický gril. Tento typ grilu je vhodný do uzavřených prostor díky absenci jakýchkoliv zplodin.
Elektrické grily jsou také kompaktní, a proto jsou skvělé i do domácností, kde je méně místa. Pořídíte-li si jej, už nebudete muset odvolávat návštěvu přátel nebo rodinnou oslavu kvůli počasí. Jednoduše položíte elektrický gril třeba na kuchyňský stůl a zábava může pokračovat!
Pro ten nejlepší požitek z chuti grilovaného masa se dnes běžně využívají různé omáčky, marinády a koření. Do některých marinád se maso nakládá, nebo je stačí potřít pěkně ze všech stran až před grilováním.
Pokud máte zájem si to sami vyzkoušet a ochutnat, není nic jednoduššího než si připravit domácí marinádu. My vám doporučujeme tuto pikantní marinádu s chilli papričkami, kterou ocení zejména milovníci pálivého jídla.
2 lžíce olivového oleje
100 ml rajčatové šťávy
½ lžíce worcestrové omáčky
2 chilli papričky
citron
lžička cukru
česnek
Chilli papričky najemno nasekejte, poté vymačkejte šťávu z citronu a smíchejte s ostatními surovinami. Maso vložte do marinády a nechte v ní alespoň 4 hodiny v chladu odpočívat. Můžete ho ale klidně naložit i přes noc. Před samotným grilováním vyndejte maso z ledničky, nechte je dosáhnout pokojové teploty, aby při prudkém grilování nedošlo k teplotnímu šoku. Poté je vkládejte na předem rozehřátý gril.
Grilování nemusí být jen o mase, nebojte se také experimentovat. Grilovat můžete nejrůznější druhy zeleniny a ovoce. Odlehčíte tak svému zažívání a také ochutnáte něco nového.
Například broskve jsou přirozeně sladké, a proto je stačí očistit, odpeckovat, rozkrojit a položit na gril. Grilujte cca 5 minut, dokud nebudou zlatohnědé. Rajčata a lilek potřete olivovým olejem, osolte a opepřete.
Na konec jsme si nechali recept na vynikající grilovaný ananas, který můžete servírovat samostatně jako sladkou chuťovku, ale i k masu.
1 čerstvý ananas
1 lžíci medu
3 lžíce másla
špetku soli
uzavíratelný sáček
Ananas oloupejte, očistěte a nakrájejte na přibližně centimetrové plátky. Rozehřejte máslo a vše vložte do sáčku. Uzavřete jej a ananas nechejte marinovat alespoň 30 minut, ideálně i celou noc. Pokládejte na rozehřátý gril a opékejte 3 minuty z každé strany. Když je ananas zahřátý a má patrné stopy po grilování, můžete ho servírovat.
Požitek z grilování lze zpříjemnit a usnadnit i řadou šikovného příslušenství. Ať už se jedná o grilovací soupravu nebo podpalovač na dřevěné uhlí, usnadníte si tak přípravu jídla a posezení se svými blízkými si budete moci užívat bez zbytečných starostí.