Proč si pořídit napařovací hrnec?
Vaření v páře je jedním z nejzdravějších způsobů stravování. Pára působí šetrně na potraviny a uchová všechny potřebné vitaminy, minerály, antioxidanty i esenciální mastné kyseliny. Potraviny si ponechají svou přirozenou vůni, barvu a především chuť. Navíc se pokrmy vaří bez tuku a jsou lépe stravitelné. V parním hrnci si můžete uvařit nejen zeleninu a maso, ale také různé druhy příloh, jako knedlíky, rýži, kuskus nebo vejce.
- Umožňuje připravovat více druhů surovin současně.
- Příprava pokrmů je zdravá a probíhá bez použití tuku.
- Vaření v páře zachová u surovin všechny výživové hodnoty, vitamíny a minerály.
- Napařovací hrnec zastane nejen vaření v páře, ale i ohřívání, rozmrazování nebo spařování.
- Hodí se pro přípravu různých druhů potravin jako je maso, zelenina, ale i knedlíky a vejce.
Napařovací hrnec a jeho použití
Napařovací hrnec zvládne téměř vše. Hodí se pro ohřívání, spařování, ale například také pro rozmrazování nebo vaření dětských příkrmů. Velkou výhodou napařovacího hrnce je možnost vaření všeho najednou. Kompletní jídlo tak máte připraveno v jednu chvíli. Při této variantě vaření je třeba dbát pozor na správné umístění potravin.
- Suroviny, jako třeba brambory nebo rýže, které potřebují k uvaření nejvíce času, se umisťují do spodní části.
- Do prostřední části patří zelenina, která může být i v zamrazeném stavu.
- Horní část patří potravinám, které nepotřebují k tepelné přípravě tolik času (plátky masa nebo ryba).
Napařovací hrnec můžete využít i na úplně klasické vaření, kdy stačí jen vyjmout napařovací nástavby z hrnce.
Jak funguje napařovací hrnec?
Ve spodní části hrnce se ohřívá voda, díky čemuž se tvoří pára, která prostupuje jednotlivými patry napařovacího hrnce skrz děrovaná dna. Suroviny se tak během vaření nedostávají do kontaktu s vařenou vodou, proto neztrácejí svůj původní tvar, barvu ani důležité živiny.
i
Napařovací hrnec jako dokonalý hrnec na knedlíky
K tradiční české kuchyni bezpodmínečně patří knedlíky. Napařovací hrnec zajisté oceníte jako nejlepší hrnec na vaření knedlíků, ale i na jejich následné ohřívání nad párou, díky které si zachovají svoji křehkost a vláčnost.
Jak vybrat napařovací hrnec?
Napařovací hrnce vybírejte zejména podle kvality provedení, materiálu, velikosti a počtu napařovacích pater.
Velikost a počet pater napařovacího hrnce
Velikost napařovacího hrnce zvolte podle počtu strávníků. Zaměřte se jak na objem hrnce, tak také na počet pater, kterými napařovací hrnec disponuje. Čím více pater obsahuje, tím více druhů potravin vám umožní vařit najednou. Objem parních hrnců se pohybuje od 3 do 10 litrů. Dobré je vzít v úvahu i na průměr hrnce. Širší hrnec umožní připravit větší kousky surovin, což oceníte například u přípravy ryb, ale také zeleniny.
Napařovací hrnec a jeho materiál
Nejčastěji použitým materiálem, stejně jako u klasických hrnců, je nerezová ocel. Ta má vynikající vlastnosti, avšak je u ní velmi znát, pokud se na materiálu šetří. Čím dál větší oblibou se těší i napařovací hrnce z kombinace titanu a skla, kdy titanový je spodní hrnec, ve kterém je ohřívána voda, zatímco skleněná bývají jednotlivá napařovací patra, většinou včetně poklice.
Nechcete kupovat napařovací hrnec ani parní hrnec, ale vaření v páře vás stále láká? Vyzkoušejte napařovák.
Skrýt popis