Na začátku října u příležitosti Mezinárodního dne kávy Alza nově rozšířila svoji privátní značku AlzaCafé o dalších 6 druhů káv. Na své si přijdou zastánci poctivé kávové chuti, kteří si mohou nyní vychutnat jednodruhovou arabiku pocházející z Kolumbie, Hondurasu, Guatemaly, Dominikánské republiky a Brazílie, ale také milovníci jemných mléčných kávových specialit, pro které byla vytvořena směs arabik určená pro mléčné kávové nápoje jako latté nebo cappuccino.
Své novinky Alza představila pod vedením odborníka a majitele pražírny kávy, u kterého se káva praží přímo z čerstvých kávových zrn. Milovníci kávy tak mohli zaexperimentovat a ochutnat 6 nových druhů kávy. Arabica z Guatemaly je překvapila chutí karamelu, vlašských ořechů a jablek, AlzaCafé Dominicana potěšila nasládlou chutí po vanilce, mandlích a cukrové třtině a káva z Colombie nabídla originální tóny kokosu a smetany. AlzaCafé Honduras v sobě kombinuje kakao a ořechy, podobně jako brazilská jednodruhová káva, jež je navíc doplněna o nádech čokolády. Všechny nabízené kávy se praží na stupeň City Roast zastupující střední míru pražení, který podporuje ovocitou chuť kávy s příjemnou hořkostí v závěru.
Akce byla zaměřena nejen na představení nových druhů kávy, ale také na různé možnosti samotné přípravy kávy. Mléčné kávové nápoje AlzaCafé Mix ochutnali účastníci v podobě cappuccina, flat white nebo latté, příprava AlzaCafé Honduras proběhla ve french pressu, AlzaCafé Columbia byla servírována jako filtrovaná káva v Chemexu a druhy kávy Brazil i Honduras se podávaly ve formě esspresa z plnoautomatických kávovarů.
Této zrnkové kávě dominuje vyvážená, a zároveň jemná chuť i bohaté aroma. Původ kávových zrn hledejme ve vysoké nadmořské výšce v oblasti Huehuetenango, kde jsou ideální podmínky pro pěstování vysoce kvalitní kávy. Sběr plodů probíhá ručně a starají se o něj zkušení sběrači, kteří se orientují pouze na uzrálé a kvalitní plody.
Maximálně kvalitní zrna, jejichž zpracování probíhá tradičním způsobem, se pěstují při stabilní celoroční teplotě, což zaručuje dokonalý požitek z každého šálku kávy. Tato káva vyniká speciální nasládlou chutí, které dominuje ovocná, hlavně pak rybízová chuť. Ve filtrované podobě můžete dokonce pocítit chuť exotického ovoce.
Na úpatí And rostou ve výživné sopečné půdě rostliny kávovníku, jejichž plody patří k nejvyhledávanějším na světě. Místní pěstitelé se orientují na ruční sběr a mokrou metodu zpracování zrn, po které dochází k výběru a následnému sušení pouze dokonale uzrálých zrn. Naše konkrétní směs se pyšní zajímavou dochutí přetrvávající v ústech delší dobu.
Káva pocházející z tropického klimatu vás překvapí plnou intenzivní chutí. Za tou stojí jak neobvyklý proces sklizně, tak způsob zpracování kávových zrn, který se dědí z generace na generaci. Plody jsou sbírány ručně a ihned po utržení jsou ponechány na přímém slunci, dokud u nich nedojde k poklesu vlhkosti pod 12 %. Vše probíhá v naprostém souladu s místní přírodou.
Pokud si rádi pochutnáte na kávě s vyváženou chutí, příjemnou aciditou a květinovými podtóny, pak volte kávu pocházející z jihovýchodní Brazílie. Oblast úrodné vrchoviny Mogiana v kombinaci s výbornými klimatickými podmínkami nabízí optimální podmínky pro pěstování kávy, které stejně jako její sklízení a zpracování probíhá v čisté harmonii se zdejší faunou i florou.
Pro milovníky mléčných kávových nápojů nabízí AlzaCafé přípravu lahodného latté macchiata či cappuccina z kávy prvotřídní kvality. 100% Arabica s chutí čokolády, oříšků i citrusů nadchne každého, kdo rád rozmazluje své chuťové pohárky nebo kdo občas tradiční černou kávu prostřídá s její jemnější variantou.
V Chemexu připravíte velmi snadno dokonale lahodnou filtrovanou kávu. Jde o výrobek z borosilikátového skla, které je doplněno o dřevěný korzet a kožený opasek. Do horní části Chemexu se vkládá papírový filtr, následně dovnitř nasypete čerstvě namletou kávu a krouživým pohybem v pravidelných intervalech začnete do nádobky nalévat vodu. Výsledkem je mimořádně čistý nápoj s nejlepšími charakteristickými rysy kávy.
S french pressem připravíte kávu bez nepříjemných kávových sedlin. Káva do french pressu by měla být namletá hrubě, a to na konzistenci cukru krystal. Pro ideální poměr je vhodné nasypat 6 gramů kávy na 100 ml vody.
Arabiku a robustu poznáte na první pohled - arabika má rovnou "drážku" na zrnku, kdežto robusta "esíčko".
U kávy se pohledově hodnotí velikost zrnek i kvalita jejich pražení. Řeší se, zda mají všechna zrnka konzistentní barvu i zda nejsou některá světlejší a jiná tmavší.
Arabika vytváří na povrchu světlejší tenkou, ale hustou cremu, která se po posunutí lžičkou rychle vrátí a pokryje zpět celý povrch espressa. Kávu bychom po prohrnutí lžičkou měli vsrknout tak, aby pokryla celou dutinu ústní. Díky tomu nejprve vnímáme její vůni a následně i různé součásti chuti.
Hrubost umletých zrn závisí na způsobu přípravy kávy. Zatímco pro přípravu kávy ve french pressu je vhodné hrubší mletí, příprava kávy v turecké džezvě si žádá velmi jemné mletí.
Pečlivě vybraná káva přímo od pěstitelů z Latinské Ameriky si jistě najde cestu ke všem vyznavačům tradiční poctivé kávy i k milovníkům jemných mléčných kávových specialit.