V domácí recenzi jsme pro vás tentokrát vyzkoušeli pákový kávovar Krups XP442C11 Virtuoso Silver. Ten slibuje kompaktní rozměry, vysoký výkon, parní trysku a možnost přípravy dvou šálků kávy najednou. Jak se tento kávovar ovládá, jakou dělá kávu a vyplatí se ho pořídit? Přečtěte si v naší recenzi.
Pákový kávovar jsem testovala v domácím prostředí po dobu tří týdnů. Já ani manžel si den bez několika šálků kávy nedokážeme představit, takže jsme kávovar skutečně zvládli využít na maximum. K přípravě kávy však za normálních okolností používáme plně automatický kávovar, takže páková varianta kávovaru pro mě byla premiérou a byla jsem zvědavá, jestli a nakolik bude chuť i příprava kávy rozdílná.
Kávovar Krups XP442C11 Virtuoso Silver se řadí mezi pákové kávovary a je vhodný pro přípravu espressa i mléčných specialit. Jakými parametry a funkcemi se může pyšnit?
Parametry | Krups XP442C11 Virtuoso Silver |
---|---|
Tlak čerpadla | 15 bar |
Objem nádržky na vodu | 1 litr |
Příkon | 1400 W |
Maximální výška šálku | 15 cm |
Počet současně připravovaných šálků | 2 |
Nastavení množství kávy | ✓ |
Parní tryska | ✓ |
Už podle krabice se dalo tušit, že tento kávovar je skutečně vyveden v kompaktních rozměrech, takže se bude skvěle hodit i do menších kuchyní. Po vybalení přístroje jsem musela hned uznat, že je designově velmi povedený. Nerezové provedení přední části mu dodává elegantní vzhled, který nijak nenarušují malá kulatá podsvícená tlačítka s decentními ikonami. Zadní a spodní část spotřebiče je vyvedena z plastu, který na první pohled působí odolným dojmem. Kávovar tak do naší kuchyně skvěle zapadl a zabral úplné minimum místa.
Před prvním použitím kávovaru je třeba přístroj vyčistit a také se seznámit s jeho obsluhou. Vyčištění zabere sotva pár minut – jak prvním spuštěním, tak i čištěním vás detailně provede návod k použití. Proces výrazně usnadňuje obrázkový postup, který je rovněž součástí manuálu. Stačí jen naplnit nádržku na vodu, připojit kávovar do elektřiny, do držáku filtru vložit filtrační sítko pro dva šálky a zapnout přístroj. Poté je třeba zvolit dva šálky a spustit přípravu. Během minuty je tato část vyčištěna.
Dále je třeba připravit a vyčistit parní trysku. Stačí si vzít nádobu s vodou (ideálně nádobu na napěňování mléka, ale postačí i hrnek), přepnout otočný volič na páru a stisknout ikonu pro páru. Za dvacet sekund pak páru vypnete a přístroj je připraven pro první použití.
Ovládání tohoto pákového kávovaru je nesmírně jednoduché. Slouží k němu otočný volič na boční straně spotřebiče a čtveřice ikonek na ovládacím panelu. Pomocí otočného spínače si zvolíte, zda chcete připravovat kávu (poloha O – předehřívání), nebo horkou vodu či páru. Ikonky na ovládacím panelu také není třeba nijak zvlášť studovat. První z nich slouží k zapnutí a vypnutí přístroje, druhá pro přípravu páry / horké vody, další pro přípravu jednoho šálku kávy a poslední pro přípravu dvou šálků kávy.
Nastavit si lze i množství kávy, což beru jako velké plus, protože preferuji větší množství kávy, než nabízí klasické malé espresso. Vybrat si můžete mezi 15 až 65 ml nápoje pro jednu kávu, přičemž výchozí hodnota je 30 ml (případně 30 až 130 ml pro dvě kávy). Nastavení množství je opět velmi snadné a rychlé. Stačí stisknout tlačítko pro přípravu jednoho či dvou hrnků kávy na 3 sekundy, poté jej uvolnit, nastavit požadované množství a opět zmáčknout tlačítko. Přístroj si pak bude nastavení pamatovat.
Příprava kávy pomocí kávovaru Krups XP442C11 Virtuoso Silver pro mě byla až překvapivě rychlá a snadná. Protože jsem zvyklá na automatický kávovar, trochu jsem se obávala, že mě tento způsob přípravy kávy bude „zdržovat“, ale ve skutečnosti nebyl o nic delší ani náročnější. A jak tedy na přípravu kávy?
Jak už jsem zmiňovala výše, celkem mě překvapila rychlost přípravy kávy. Espresso je pomocí tohoto pákového kávovaru hotové snad ani ne za půl minuty. Přístroj je opravdu rychlý a vzhledem k tomu, že odpadá mletí, je příprava kávy v porovnání s automatickým kávovarem ve finále o mnoho rychlejší.
Kávovar nabízí dostatečný tlak pro přípravu skutečně chutné kávy, ale stejně jako u jakéhokoliv jiného kávovaru záleží především na kvalitně kávy. Na první přípravu jsem vyzkoušela klasickou mletou kávu, kterou mám doma v záloze pro případ, že by některá návštěva chtěla „turka“. Jak se ale dalo čekat, tato káva vůbec nebyla dobrá, proto jsem následující den vyrazila do pražírny pro čerstvě mletou kávu a rozdíl byl skutečně markantní. Z čerstvě mleté kvalitní kávy je přístroj schopný připravit kávu chuti i vzhledu jako z kavárny. Velmi proto doporučuji kávovar používat s čerstvě mletou Arabikou či směsí Arabiky a Robusty.
Během testování jsem vyzkoušela použít i kávové pody, ačkoliv jejich fanda rozhodně nejsem. Výhodou je v tomto případě snazší příprava – není třeba odměřovat kávu, jenom vložit pod do sítka. Je ale třeba zmínit, že ne všechny pody odpovídají rozměrům filtračního síta (ani toho pro dva šálky, které se dá na pody také použít), doporučuji tedy vybírat spíše kompaktnější druh podů.
Parní tryska je jednou z dalších výhod tohoto modelu. Máte-li rádi cappuccino či latté machiato, budete z ní nadšeni stejně jako já. Nijak zvlášť se neliší od parních trysek jiných pákových či automatických kávovarů a používá se stejným způsobem. Kromě mléčné pěny dokáže připravit i horkou vodu na čaj, což jsem uvítala, protože klasickou konvici už vůbec nepoužívám.
K přípravě mléčné pěny je ideální používat speciální nerezovou nádobu. Připravit lze pěnu z 60 až 100 ml mléka, mějte ale na paměti, že objem mléka se při napařování může až třikrát zvětšit. Vhodné je mléko z chladničky, a to pasterizované nebo s prodlouženou trvanlivostí.
Poté, co naplníte nádobu mlékem, stačí ji vložit pod parní trysku, otočit otočným spínačem na polohu pro páru a stisknout ikonku páry na ovládacím panelu. Aby bylo mléko skutečně dobře napěněné, je vhodné začínat na dně nádoby a nádobou pak během pěnění mírně kroužit. Funkci páry nepoužívejte déle než 45 vteřin – mléko by se pak začalo přehřívat. Mě se osvědčilo přibližně 80 ml mléka pěnit 20 až 30 vteřin, záleží však i na teplotě mléka a jeho typu.
Celkově jsem s parní tryskou byla velmi spokojená – pění rychle a efektivně, její použití je jednoduché a dobře se čistí. Vzhledem k omezené velikosti šálků, které lze s tímto kávovarem použít, jsem si pěnu připravovala nejčastěji do cappuccina (sklenice na latté se pod kávovar nevejde), případně dětem na „dětskou kávu“ z kakaa a skořice.
Stejně jako jakýkoliv jiný kávovar, je třeba Krups XP442C11 Virtuoso Silver pravidelně čistit. Údržba pákového kávovaru je však o mnoho jednodušší a rychlejší, než údržba automatického kávovaru. Přístroj lze v případě potřeby otřít vlhkým hadříkem a nádobku na vodu je třeba pravidelně proplachovat (doporučuji každý večer).
Odkapávací miska společně s mřížkou je vysunovací, takže ji lze umýt pod proudem vody s použitím jemného prostředku na nádobí. Četnost závisí na tom, kolik kávy denně děláte – já ji opět čistila každý večer, protože to mám zkrátka takto zažité. Filtrační sítka je třeba opláchnout po každém použití ve chvíli, kdy z nich odstraníte kávovou sedlinu. Žádné složité mytí ale není třeba – zbytky kávy se nikdy v sítku ani držáku nezasekávají.
Čas od času je třeba kávovar odvápnit. O potřebě odvápnění vás bude přístroj informovat sám tím způsobem, že ikonka pro přípravu jednoho šálku espressa začne střídavě blikat bílou a oranžovou barvou. Způsob odvápnění se pak nijak neliší od odvápnění naprosté většiny kávovarů – potřebovat budete odvápňovací prostředek, nádobu na vodu a několik minut času.
Parní trysku je třeba čistit po každém použití, jinak by mléko uvnitř ní zaschlo. Způsob čištění je stejný jako pěnění mléka, jenom je třeba místo mléka použít vodu. Poté stačí trysku stáhnout dolů, umýt vodou a nasadit zase zpět.
Pákový kávovar Krups XP442C11 Virtuoso Silver pro mě byl ve většině ohledů příjemným překvapením. Očekávala jsem, že příprava kávy bude složitější a delší než u automatického kávovaru, ale zpětně ji mohu zhodnotit právě naopak. Použití tohoto pákového kávovaru bylo jednoduché a rychlé, přičemž Krups XP442C11 Virtuoso Silver se nachází ve velmi příjemné cenové relaci, v níž kvalitní automatický kávovar neseženete.
Záleží samozřejmě na kávě, kterou do kávovaru budete používat. Pokud zvolíte čerstvou kvalitní namletou kávu, její chuť si v ničem nezadá s profesionální kávou. Velkým plusem za mě byla parní tryska, s níž se i navzdory kompaktním rozměrům kávovaru dobře manipulovalo a možnost přípravy horké vody. Pochválit musím i praktické rozměry, moderní design a především velmi snadné ovládání.
Další výhodou je snadný přístup k nádobě na vodu v zadní části i manipulace s ní – je velmi lehká a na své místo hladce zapadá. Praktická je samozřejmě také možnost přípravy dvou šálků kávy najednou, kterou jsme často využívali. Údržba kávovaru je jednoduchá, a ačkoliv materiál na první pohled budí obavy z otisků prstů, žádné na něm neulpívají. Jediné výraznější negativum pro mě bylo, že kávovar nedisponuje nastavitelnou velikostí šálků. Množství kávy sice lze nastavit, ale do prostoru pro přípravu kávy se vejdou jenom malé hrnky.
Krups XP442C11 Virtuoso Silver
Pákové kávovary
Pákový kávovar s parní tryskou pro snadnou přípravu kávy i mléčných nápojů.
Potěší kompaktními rozměry, moderním designem a vysokým výkonem.
Systém KRUPS Thermoblock zajistí extra rychlé předehřátí kávovaru do jedné minuty.
15barový tlak čerpadla zajistí plnou chuť espressa s lahodným aroma.
Zvládne připravit dva šálky kávy zároveň a disponuje nádržkou na vodu o objemu 1 litr.
Oceníte rovněž i velmi snadnou údržbu a intuitivní ovládání pomocí otočného voliče a dotykových tlačítek.
Klady
Zápory