Atmosféra přípravy kávy pákovým kávovarem je nezaměnitelná. Můžete si užít celý rituál od namletí kávy až po našlehání mléka, můžete ovlivňovat výslednou chuť kávy, můžete experimentovat. S pákovým kávovarem tak svojí lásku ke kávě pozvednete ještě na vyšší úroveň. Stačí si vybrat ten správný. Jaké pákové kávovary jsou vám k dispozici, jaký model by byl ideální pro vás a jak připravit kávu v pákovém kávovaru, aby chutnala co nejlépe?
Příprava kávy v pákovém kávovaru vás bude stát víc času a energie než u jakéhokoliv jiného kávovaru, ale stojí to za to. Celý proces přípravy kávy máte pod kontrolou, můžete se zdokonalovat, a především to bude rituál, který celý váš byt provoní čerstvě namletou kávou a který budete prostě milovat.
Na trhu je velké množství pákových kávovarů, a abyste si mohli vybrat ten svůj, je důležité předem vědět, jaké vlastnosti by pákový kávovar měl mít a jaké možnosti a funkce vám různé modely mohou nabídnout.
Pákový presovač pro domácí použití by měl dosahovat alespoň 15 bar. Ačkoliv pro přípravu perfektního espressa je ideální tlak 9 bar, domácí kávovary nejsou schopné udržet tlak konstantně a je třeba tedy vyšší hodnoty tak, aby tlaku 9 bar dosáhly v průměru.
Příkon má vliv na to, jak rychle se kávovar nahřeje. Pokud tedy nechcete čekat věčnost, měl by mít pákový kávovar příkon okolo 1000 W či více.
Levnější pákové kávovary mají parametry pro přípravu správného espressa nastavené a nedají se měnit. Chcete-li ale do přípravy své kávy zasahovat co nejvíce, kávovar by vám měl poskytnout možnost nastavit například teplotu vody nebo si přizpůsobit objem kávy.
K pákovému kávovaru je třeba dokoupit i mlýnek na kávu nebo můžete používat kávu mletou. Pokud si ovšem nepořídíte pákový kávovar s mlýnkem na kávu, což je obvykle výsada dražších modelů.
Pákový presovač s digitálním displejem vám usnadní nastavení parametrů a obsluhu kávovaru. Přehledně si na něm nastavíte např. stupeň hrubosti namletí kávových zrn, počet šálků, intenzitu, aroma.
Každé espresso by správně mělo téct do nahřátého šálku. Jednak vám v něm káva vydrží déle teplá, ale především jde o to, že v nahřátém šálku se lépe rozvine i aroma kávy. Pokud tedy chcete svůj denní šálek kávy přivést k dokonalosti, měl by mít váš pákový kávovar plochu na nahřívání šálků.
Pákový kávovar s parní tryskou vám umožní ruční našlehání mléka pomocí horké páry. Patří to k tradičnímu rituálu přípravy cappuccina. Přesto některé pákové kávovary disponují automatickým šleháním mléka, kdy jejich integrovaný mléčný systém vytvoří hedvábnou pěnu za vás.
Funkce předspaření kávy mívají lepší páková espressa, neboť tato funkce zajistí lepší rozvinutí aroma a chuti kávy.
Nesmíte zapomínat na čištění kávovaru, protože jen tak bude vaše káva chutná a voňavá. Tento proces, který je třeba provádět pravidelně, vám výrazně usnadní odvápňovací systém, který obstará téměř vše za vás.
E.S.E. pody jsou speciální kapsle s kávou pro případ, že si kávu nemáte jak namlít či zvážit. Je to v podstatě již naporcovaná mletá káva. Většina pákových kávovarů jejich použití umožňuje.
Příprava kávy v pákovém presovači je samozřejmě náročnější než v automatickém kávovaru či v kávovaru na kapsle, ale je to umění, které má své nezaměnitelné kouzlo.
Prvním předpokladem perfektního šálku kávy jsou čerstvá a správně namletá kávová zrna. V pákovém kávovaru je voda vysokým tlakem protlačena namletou kávou v páce. Voda je s kávou v krátkém kontaktu, proto je potřeba namlít ji najemno. Chce to ale trochu cviku a zkoušení. Pokud by káva byla namletá až příliš jemně, voda bude protékat hůře a espresso bude mít hořkou chuť s minimem cremy. Pokud by byla namletá moc nahrubo, káva bude slabá, protože nedojde k dostatečné extrakci.
V pákovém espressovači si musíte ohlídat i správné množství namleté kávy. To si můžete odměřit pomocí odměrky na kávu, případně pomocí váhy. Pro jedno klasické espresso je třeba 7 gramů kávy.
Po namletí musí být káva do páky správně stlačena. Nejdříve kávu sklepejte o pracovní desku, ať si v páce dobře sedne, a pak ji stlačte tamperem. Optimální stlačení by mělo být váhou dvaceti kilogramů.
Množství vody (tedy objem kávy) bývá v kávovaru přednastavené, ale pokud máte možnost toto nastavení měnit, můžete si s tím vyhrát a experimentovat dle své chuti. Každopádně na jeden šálek klasického espressa připraveného ze 7 gramů kávy připadá 25-35 ml vody.
Pod páku postavte předem nahřáté šálky. Po 25 vteřinách louhování kávy pomalu stlačujte velkou páku dolů a do šálku vám začne téct vaše voňavé espresso.
Typ nápoje | Množství kávy | Množství vody |
---|---|---|
Espresso | 7 g | 25-35 ml |
Doppio | 14 g | 25-35 ml |
Espresso Lungo | 7 g | 60 ml |
Ristretto | 7 g | 20 ml |
Pokud si pořizujte kávovar na mletou kávu bez integrovaného mlýnku, doporučujeme ho přikoupit. Mlýnek na kávu by měl zpracovat zrna šetrně a konzistentně, ale nejde jen o samotný mlýnek. Jestliže si chcete připravit vymazlený šálek kávy, měli byste ji správně umlít. Stupeň mletí totiž ovlivní výslednou chuť a jen správně namletá káva umožní správnou dobu a efektivitu extrakce.
Pro přípravu pravé turecké kávy v džezvě je potřeba káva velmi jemně namletá připomínající hladkou mouku. Pro přípravu espressa v pákovém presovači je ideální jemně namletá káva, která konzistencí připomíná polohrubou mouku. Na filtrovanou kávu se nejlépe hodí hrubě umletá káva, která připomíná krystalky krupicového cukru. Pro přípravu kávy ve french pressu je vhodná káva velmi hrubě namletá káva. V zásadě platí, že čím kratší čas louhování káva potřebuje, tím jemněji by měla být zrna namleta.
Pákový kávovar vás propojí se vzrušujícím kávovým světem a dopřeje vám pocit, že jste skuteční znalci kávy a umíte si ji náležitě vychutnat.