Valentýnské TOPky POCO mobilní telefon

Pákový kávovar povýší každodenní přípravu kávy na nevšední zážitek

Zobrazit katalog

Článek

Aktualizováno

Atmosféra přípravy kávy pákovým kávovarem je nezaměnitelná. Můžete si užít celý rituál od namletí kávy až po našlehání mléka, můžete ovlivňovat výslednou chuť kávy, můžete experimentovat. S pákovým kávovarem tak svojí lásku ke kávě pozvednete ještě na vyšší úroveň. Stačí si vybrat ten správný. Jaké pákové kávovary jsou vám k dispozici, jaký model by byl ideální pro vás a jak připravit kávu v pákovém kávovaru, aby chutnala co nejlépe?

Pákové Espresso domácí

Jaký pákový kávovar vybrat

Příprava kávy v pákovém kávovaru vás bude stát víc času a energie než u jakéhokoliv jiného kávovaru, ale stojí to za to. Celý proces přípravy kávy máte pod kontrolou, můžete se zdokonalovat, a především to bude rituál, který celý váš byt provoní čerstvě namletou kávou a který budete prostě milovat.

Na trhu je velké množství pákových kávovarů, a abyste si mohli vybrat ten svůj, je důležité předem vědět, jaké vlastnosti by pákový kávovar měl mít a jaké možnosti a funkce vám různé modely mohou nabídnout.

  • Parní tlak
  • Pákový presovač pro domácí použití by měl dosahovat alespoň 15 bar. Ačkoliv pro přípravu perfektního espressa je ideální tlak 9 bar, domácí kávovary nejsou schopné udržet tlak konstantně a je třeba tedy vyšší hodnoty tak, aby tlaku 9 bar dosáhly v průměru.

  • Příkon
  • Příkon má vliv na to, jak rychle se kávovar nahřeje. Pokud tedy nechcete čekat věčnost, měl by mít pákový kávovar příkon okolo 1000 W či více.

  • Možnosti nastavení 
  • Levnější pákové kávovary mají parametry pro přípravu správného espressa nastavené a nedají se měnit. Chcete-li ale do přípravy své kávy zasahovat co nejvíce, kávovar by vám měl poskytnout možnost nastavit například teplotu vody nebo si přizpůsobit objem kávy.

    Kávovar na mletou kávu – pákové espresso
    S pákovým kávovarem je výsledný šálek kávy ve vašich rukou.
  • Integrovaný mlýnek na kávu
  • K pákovému kávovaru je třeba dokoupit i mlýnek na kávu nebo můžete používat kávu mletou. Pokud si ovšem nepořídíte pákový kávovar s mlýnkem na kávu, což je obvykle výsada dražších modelů.

  • Digitální displej
  • Pákový presovač s digitálním displejem vám usnadní nastavení parametrů a obsluhu kávovaru. Přehledně si na něm nastavíte např. stupeň hrubosti namletí kávových zrn, počet šálků, intenzitu, aroma.

  • Nahřívač šálků
  • Každé espresso by správně mělo téct do nahřátého šálku. Jednak vám v něm káva vydrží déle teplá, ale především jde o to, že v nahřátém šálku se lépe rozvine i aroma kávy. Pokud tedy chcete svůj denní šálek kávy přivést k dokonalosti, měl by mít váš pákový kávovar plochu na nahřívání šálků.

    Kávovar pákový s plochou na nahřívání šálků  SAGE SES500BSS
    Vyhřátý šálek je základem pro skutečně perfektní espresso
  • Automatické šlehání mléka
  • Pákový kávovar s parní tryskou vám umožní ruční našlehání mléka pomocí horké páry. Patří to k tradičnímu rituálu přípravy cappuccina. Přesto některé pákové kávovary disponují automatickým šleháním mléka, kdy jejich integrovaný mléčný systém vytvoří hedvábnou pěnu za vás.

  • Funkce předspaření
  • Funkce předspaření kávy mívají lepší páková espressa, neboť tato funkce zajistí lepší rozvinutí aroma a chuti kávy.

  • Odvápňovací program
  • Nesmíte zapomínat na čištění kávovaru, protože jen tak bude vaše káva chutná a voňavá. Tento proces, který je třeba provádět pravidelně, vám výrazně usnadní odvápňovací systém, který obstará téměř vše za vás.

  • Použití E.S.E. podů
  • E.S.E. pody jsou speciální kapsle s kávou pro případ, že si kávu nemáte jak namlít či zvážit. Je to v podstatě již naporcovaná mletá káva. Většina pákových kávovarů jejich použití umožňuje.

i Pokud chcete ještě podrobněji nahlédnout do tajů pákových kávovarů a jejich parametrů, přečtěte si našeho průvodce výběrem, ve kterém najdete i instruktážní video Jak vybrat pákový espressovač
Pákové espresso – kávovar na mletou kávu
Pákové espresso je vhodné pro všechny vášnivé milovníky kávy, kteří si chtějí vychutnat rituál její přípravy od namletí kávového zrnka až po výsledný voňavý šálek.

Příprava kávy v pákovém kávovaru

Příprava kávy v pákovém presovači je samozřejmě náročnější než v automatickém kávovaru či v kávovaru na kapsle, ale je to umění, které má své nezaměnitelné kouzlo.

Jak připravit kávu v pákovém kávovaru – postup

  1. Mletí kávy
  2. Prvním předpokladem perfektního šálku kávy jsou čerstvá a správně namletá kávová zrna. V pákovém kávovaru je voda vysokým tlakem protlačena namletou kávou v páce. Voda je s kávou v krátkém kontaktu, proto je potřeba namlít ji najemno. Chce to ale trochu cviku a zkoušení. Pokud by káva byla namletá až příliš jemně, voda bude protékat hůře a espresso bude mít hořkou chuť s minimem cremy. Pokud by byla namletá moc nahrubo, káva bude slabá, protože nedojde k dostatečné extrakci.

    i Aroma čerstvě namleté kávy je neodmyslitelnou součástí přípravy kávy v pákovém kávovaru. S namletím kávových zrn vám pomůže mlýnek na kávu, ať už ruční, elektrický nebo integrovaný v kávovaru.
  3. Množství kávy 
  4. V pákovém espressovači si musíte ohlídat i správné množství namleté kávy. To si můžete odměřit pomocí odměrky na kávu, případně pomocí váhy. Pro jedno klasické espresso je třeba 7 gramů kávy.

  5. Stlačení do páky
  6. Po namletí musí být káva do páky správně stlačena. Nejdříve kávu sklepejte o pracovní desku, ať si v páce dobře sedne, a pak ji stlačte tamperem. Optimální stlačení by mělo být váhou dvaceti kilogramů.

    Zrnková káva AlzaCafe
    Bez kvalitní zrnkové kávy to nepůjde. Vyzkoušejte naší AlzaCafe – perfektně vyladěnou směs 100% Arabiky s jemnou čokoládovou chutí a vůní po lískovém oříšku.
  7. Množství vody
  8. Množství vody (tedy objem kávy) bývá v kávovaru přednastavené, ale pokud máte možnost toto nastavení měnit, můžete si s tím vyhrát a experimentovat dle své chuti. Každopádně na jeden šálek klasického espressa připraveného ze 7 gramů kávy připadá 25-35 ml vody.

  9. Nahřáté šálky lépe uvolní aroma
  10. Pod páku postavte předem nahřáté šálky. Po 25 vteřinách louhování kávy pomalu stlačujte velkou páku dolů a do šálku vám začne téct vaše voňavé espresso.

Typ nápoje Množství kávy Množství vody
Espresso 7 g 25-35 ml
Doppio 14 g 25-35 ml
Espresso Lungo 7 g 60 ml
Ristretto 7 g 20 ml
i Svoji baristickou výbavu můžete mít kompletní. Konvičky pro napěnění mléka, džezvy, tampery, dózy na kávu i šálky pro servírování kávy najdete na jednom místě v kategorii příslušenství ke kávovarům.

Jak správně umlít kávu

Pokud si pořizujte kávovar na mletou kávu bez integrovaného mlýnku, doporučujeme ho přikoupit. Mlýnek na kávu by měl zpracovat zrna šetrně a konzistentně, ale nejde jen o samotný mlýnek. Jestliže si chcete připravit vymazlený šálek kávy, měli byste ji správně umlít. Stupeň mletí totiž ovlivní výslednou chuť a jen správně namletá káva umožní správnou dobu a efektivitu extrakce.

Správně namletá káva
Správně namletá káva výrazně ovlivní kvalitu a chuť výsledného nápoje.

Pro přípravu pravé turecké kávy v džezvě je potřeba káva velmi jemně namletá připomínající hladkou mouku. Pro přípravu espressa v pákovém presovači je ideální jemně namletá káva, která konzistencí připomíná polohrubou mouku. Na filtrovanou kávu se nejlépe hodí hrubě umletá káva, která připomíná krystalky krupicového cukru. Pro přípravu kávy ve french pressu je vhodná káva velmi hrubě namletá káva. V zásadě platí, že čím kratší čas louhování káva potřebuje, tím jemněji by měla být zrna namleta.

i Mohlo by vás zajímat:

Pákový kávovar vás propojí se vzrušujícím kávovým světem a dopřeje vám pocit, že jste skuteční znalci kávy a umíte si ji náležitě vychutnat.

Vytisknout
P-DC1-WEB07
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi
Na vašem soukromí nám záleží My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informací Méně informací