Recept na palačinky zná snad každá hospodyňka. Děti je zbožňují, stačí jen rychle umíchat těsto, opéct na pánvi, potřít marmeládou a spokojenost strávníků je zaručena. A to v rekordním čase. Oblíbenou variantou tohoto sladkého pokrmu jsou lívance. Že jejich příprava zabere moc času? Recept na lívance nemusí vždy počítat s kynutým těstem, existuje i spousta rychlých variant. Pokud tedy máte rádi palačinky či lívance a chcete si pochutnat na jednoduchém a dobrém jídle, vyzkoušejte některý z osvědčených receptů.
Recepty na palačinky
Klasické palačinky
Ingredience na těsto
0,5 litru polotučného mléka
2 vejce velikosti M
250 g prosáté hladké mouky
1 špetku soli
Ingredience na smažení a podávání
Olej, máslo nebo sádlo
Domácí marmeláda
Šlehačka
Ovoce (jahody, maliny, banán, borůvky aj.)
Postup přípravy
Všechny ingredience kromě oleje (másla, sádla) důkladně smíchejte do tekutého těsta bez hrudek. Aby se s těstem lépe pracovalo, pomůže nechat jej ještě přibližně 30 minut odpočinout.
Rozehřejte pánev a jakmile vám indikátor ukáže, že je připravena (nebo na otevřené dlani přibližně 5 cm nad pánví pocítíte sálající teplo), nalijte na ni tenkou vrstvu oleje nebo rozpusťte půl lžičky sádla či másla.
Zmírněte žár plotýnky na středně silný a následně vlijte do pánve jednu menší naběračku těsta, které nakláněním pánve nechte zaplout do všech stran po celém povrchu dna.
Palačinku opékejte dozlatova a do té doby, než popraskají všechny bublinky. Pak ji pomocí obracečky obraťte na druhou stranu a pečte už jen malou chvíli, také dozlatova.
Před přípravou druhé palačinky pánev otřete papírovou kuchyňskou utěrkou a nechte rozpustit už jen polovinu množství sádla. A takto pokračujte i u dalších palačinek.
Hotové palačinky skládejte na talíř vedle plotýnky a ideálně je vždy zakryjte poklopem, aby hned nevychladly.
Palačinky podávejte s domácí marmeládou, šlehačkou a ovocem (jahody, maliny, banán, borůvky aj.).
Tradiční anglické palačinky
Ingredience na těsto
180 g prosáté hladké mouky
400 ml polotučného mléka
4 vejce
6 polévkových lžic rozpuštěného másla
1 špetka soli
Ingredience na smažení a podávání
Javorový sirup
Moučkový cukr
Citronová šťáva
Nutella
Postup přípravy
Všechny ingredience důkladně smíchejte do tekutého těsta bez hrudek. Aby se s těstem lépe pracovalo, pomůže nechat jej ještě přibližně 30 minut odpočinout.
Rozehřejte pánev, po dosažení teploty zmírněte žár plotýnky na středně silný a následně vlijte do pánve jednu menší naběračku těsta, které nakláněním pánve nechte zaplout do všech stran po celém povrchu dna (na pánev nedáváme žádný tuk, protože je ho dostatečné množství už obsaženo v těstě).
Palačinku opékejte dozlatova a do té doby, než popraskají všechny bublinky. Pak ji pomocí obracečky na palačinky obraťte na druhou stranu a pečte už jen malou chvíli, také dozlatova.
Hotové palačinky skládejte na talíř vedle plotýnky a ideálně je vždy zakryjte poklopem, aby hned nevychladly.
Anglické palačinky podávejte s javorovým sirupem, moučkovým cukrem, citronovou šťávou či Nutellou.
Americké palačinky
Ingredience na těsto
300 g prosáté hladké mouky
450 ml polotučného mléka
5 vajec
2 vrchovaté čajové lžičky prášku do pečiva
1/3 čajové lžičky soli
5 polévkových lžic cukru (ideálně moučkového)
4 polévkové lžíce rozpuštěného másla
Ingredience na smažení a podávání
Javorový sirup
Horká jablka
Postup přípravy
Vezměte si dvě mísy a v jedné smíchejte sypké suroviny (mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr) a ve druhé rozšlehejte celá vejce v mléce. Pak obsah druhé mísy postupně vmíchejte k sypkým ingrediencím do první mísy a nakonec přidejte rozpuštěné máslo. Výsledné těsto nechte přibližně 30 minut odpočinout.
Rozehřejte pánev, poté zmírněte žár plotýnky na středně silný a následně vlijte do pánve jednu menší naběračku těsta, které nakláněním pánve nechte zaplout do všech stran po celém povrchu dna (na pánev nedáváme žádný tuk, protože je ho dostatečné množství už obsaženo v těstě). Palačinka by měla mít průměr maximálně 15 centimetrů a měla by být cca jeden centimetr silná (americká palačinka se podobá spíše lívancům).
Palačinku opékejte dozlatova z jedné strany a pak ji obraťte na druhou stranu a pečte už jen malou chvíli, také dozlatova.
Hotové palačinky skládejte na talíř vedle plotýnky a ideálně je vždy zakryjte poklopem, aby hned nevychladly.
Americké palačinky podávejte s javorovým sirupem nebo horkými jablky.
Příprava náplně – horká jablka
Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kousíčky. Na pánvi rozpusťte 2 lžíce másla a kousky jablek smažte asi 2-3 minutky. Pak přidejte 2 lžíce cukru krupice a promíchejte. Ještě chvíli smažte a těsně před vypnutím pánve přidejte 2 lžíce skořice a promíchejte.
Francouzské palačinky
Ingredience na těsto
350 g prosáté hladké mouky
300 ml polotučného mléka
300 ml pramenité vody
20 g vanilkového cukru
3 vejce
1 špetka soli
Ingredience na smažení a podávání
Rozpuštěné máslo
Moučkový cukr
Citronová šťáva
Postup přípravy
Všechny ingredience důkladně smíchejte do tekutého těsta bez hrudek. Aby se s těstem lépe pracovalo, pomůže nechat jej ještě přibližně 30 minut odpočinout.
Rozehřejte pánev a pak ji rovnoměrně potřete maslovačkou s předem rozpuštěným máslem.
Zmírněte žár plotýnky na středně silný a následně vlijte do pánve jednu menší naběračku těsta, které nakláněním pánve nechte zaplout do všech stran po celém povrchu dna. Jelikož je těsto francouzských palačinek opravdu tenké, doporučuje se vždy před nalitím těsta pánvičku zvednout ze sporáku. Těsto se tím nezačne hned smažit a vy tak těsto pohodlně rozprostřete do všech směrů.
Palačinku opékejte dozlatova a do té doby, než popraskají všechny bublinky. Pak ji obraťte na druhou stranu a pečte už jen malou chvíli, také dozlatova. Hotovou palačinku poznáte tak, že se po pánvi volně pohybuje a není již „přilepená“ ke dnu pánve.
Palačinky skládejte na talíř vedle plotýnky a ideálně je vždy zakryjte poklopem, aby hned nevychladly.
Francouzské palačinky podávejte s moučkovým cukrem a citronovou šťávou.
Veganské palačinky
Ingredience na těsto
300 ml sojového mléka
200 g prosáté hladké mouky (můžete nahradit 200 g ovesných vloček)
1 čajová lžička cukru
1 špetka soli
Ingredience na smažení a podávání
Malé množství tuku
Čerstvé ovoce
Postup přípravy
Do mísy nalijte mléko a přidejte do něj sůl a cukr. Následně do něj začněte přisypávat mouku, ale po troškách, aby se nevytvořily hrudky. Těsto nechte přibližně 30 minut odpočinout.
Rozehřejte pánev, uberte žár plotýnky na středně silný a následně vlijte do pánve jednu menší naběračku těsta, které nakláněním pánve nechte zaplout do všech stran po celém povrchu dna (pokud máte kvalitní nepřilnavou pánev, není potřeba použití tuku, případně použijte jen malé množství).
Palačinku opékejte dozlatova a do té doby, než popraskají všechny bublinky. Pak ji obraťte na druhou stranu a pečte už jen malou chvíli, také dozlatova.
Palačinky skládejte na talíř vedle plotýnky a ideálně je vždy zakryjte poklopem, aby hned nevychladly.
Veganské palačinky podávejte s čerstvým ovocem nebo jinými surovinami dle chuti.
iPalačinková pánev musí mít nepřilnavý povrch a snížený okraj, aby se daly palačinky bez problému otočit. Pánev s indikátorem teploty vám navíc ukáže, že je připravena na smažení. Palačinkové pánve se vyrábí nejčastěji z oceli, titanu a mramoru. Oblíbené jsou ale také keramické pánve na palačinky.
Recepty na lívance
Klasické lívance
Ingredience na těsto
750 ml mléka
450 gramů hladké mouky
150 gramů másla
50 g cukru moučka
20 g droždí
3 vejce
2 špetky soli
Ingredience na smažení a podávání
Olej, máslo nebo sádlo
Domácí marmeláda
Smetana
Ovoce (jahody, maliny, banán, borůvky aj.)
Tvaroh
Povidla
Skořice
Cukr
Postup přípravy
Do misky dejte polévkou lžíci mléka a do něj přidejte droždí s cukrem. Přisypejte polévkovou lžíci mouky a důkladně vše smíchejte. Následně nechte vykynout 30 minut až 1 hodinu.
Do směsi pak přidejte vejce, špetku soli a postupně po troškách střídavě přisypávejte mouku a přilévejte mléko. Díky tomu nevzniknou hrudky. Těsto nechte kynout přibližně do té doby, než na dvojnásobně nabude na objemu.
Vykynuté těsto smažte ve vymaštěném lívanečníku dozlatova z obou stran.
Lívance podávejte s čerstvým ovocem, domácí marmeládou, smetanou, povidly nebo tvarohem posypané cukrem a skořicí.
Rychlé lívance
Ingredience na těsto
2 hrnky prosáté hladké mouky
1 prášek do pečiva
4 lžíce cukru krupice
2 vejce
1 hrnek mléka
2 lžíce oleje
Ingredience na smažení a podávání
Olej
Domácí marmeláda
Smetana
Ovoce (jahody, maliny, banán, borůvky aj.)
Tvaroh
Povidla
Skořice
Cukr
Postup přípravy
Všechny suroviny na těsto smíchejte a nechte chvíli odpočinout.
Vezměte polévkovou lžíci, se kterou nabírejte těsto do jednotlivých kruhů na lívanečníku.
Smažte pomalu na mírném ohni dozlatova z obou stran.
Lívance podávejte s čerstvým ovocem, domácí marmeládou, smetanou, povidly nebo tvarohem posypané cukrem a skořicí.
Banánové lívance
Ingredience na těsto
2 banány
130 g prosáté hladké nebo polohrubé mouky (část možno nahradit strouhaným kokosem nebo ovesnými vločkami)
2 vejce
1 kávová lžička prášku do pečiva
Trocha skořice
Vanilkový cukr
Trocha cukru
Ingredience na smažení a podávání
Olej
Domácí marmeláda
Smetana
Ovoce (jahody, maliny, banán, borůvky aj.)
Tvaroh
Povidla
Skořice
Cukr
Postup přípravy
Všechny ingredience na těsto umixujeme nejlépe tyčovým mixérem dohladka (těsto by mělo být středně husté a nemělo by se na pánvi příliš roztékat). Pokud se vám bude těsto zdát příliš řídké, přidejte mouku, pokud příliš tuhé, přidejte mléko.
Vytvořenou směs nechte chvíli odpočinout a nakynout.
Vezměte polévkovou lžíci nebo malou naběračku, se kterou nabírejte těsto do jednotlivých kruhů na lívanečníku.
Smažte pomalu na mírném ohni dozlatova z obou stran.
Lívance podávejte s čerstvým ovocem, domácí marmeládou, smetanou, povidly nebo tvarohem posypané cukrem a skořicí.
iPánev na lívance neboli také lívanečník by měla mít nepřilnavý povrch. Nejčastěji se setkáte s ocelovým a hliníkovým lívanečníkem a skvělé je, že všechny z nich využijete nejen na přípravu lívanců, ale též bramboráků či volských ok.
Co je to Pancake Day neboli Palačinkový den
Palačinkový den ohlašuje v Anglii příchod Velikonoc a je posledním dnem hodování před postní středou. Jedná se tedy o den, kdy už nezbývá moc surovin, jelikož všechna „bohatá“ jídla byla snědena v předešlých dnech, ale zároveň představuje poslední příležitost, kdy spotřebovat zbylá vajíčka a tuky, než začne období půstu. A tak se utvořila tradice v podobě palačinek – perfektního způsobu, jak jednoduše a levně využít všechny ingredience.
Kdy se Pancake Day slaví
Slaví se přesně 47 dní před velikonoční nedělí a jeho datum se každý rok liší. Bývá vždy mezi 3. únorem a 9. březnem. V roce 2020 připadá Pancake Day na úterý 25. února.
iPříští rok se můžeme na Palačinkový den těšit opět v úterý, ale už 16. února 2021. V dalších letech pak 1. března 2022, 21. února 2023, 13. února 2024 a 4. března 2025.
Kde se Mezinárodní den palačinek slaví nejčastěji
Mezinárodní den palačinek se slaví zejména v anglicky mluvících zemích jako jsou Velká Británie, Irsko, Austrálie, Kanada, Nový Zéland a Spojené státy. Oblíbený je také v Německu nebo na Filipínách. Pomalu proniká ale i do dalších zemí.
Jak se Pancake Day slaví – proslulé palačinkové závody
V každé domácnosti se napeče spousta palačinek, které se polijí javorovým sirupem s trochou citronové šťávy, případně se potřou Nutellou či jinou sladkou pomazánkou, a posypou cukrem.
Ve městech v rámci Pankace Day probíhají závody palačinek, kdy se ženy obléknou do ozdobných šatů a běží s pánví, na níž při běhu obrací palačinku. Vyhrává ta, jež proběhne cílovou páskou s palačinkou na pánvi jako první.
iNa nejslavnější palačinkový závod se můžete podívat v Olney v Buckinghamshire, jehož tradice sahá až do roku 1445. Tehdy Olneyova žena zrovna připravovala palačinky, když v tom uslyšela zvonit kostelní zvon a v zástěře a s pánví v ruce vyběhla do kostela. A přesně tento okamžik byl inspirací pro vytvoření závodu.
Palačinkový den v České republice
V České republice zatím Palačinkový den nemá takovou tradici jako v anglicky mluvících zemích, ale je to možná proto, že právě v tento den slavíme svátek Masopustu.
Ten obvykle trvá čtyři dny (Tučný čtvrtek, Masopustní neděle, Masopustní úterý a Popeleční středa) a končí prvním dnem postní doby. Ve čtvrtek se nejprve hodně jí, aby byl člověk celý rok při síle, v neděli se tančí a raduje a na Masopustní úterý 25. února 2020 (tedy ve stejný den jako se slaví Pancake Day) vrcholí všechny oslavy, pořádají se maškarní průvody a předvádí se divadelní hry a nejrůznější scénické výstupy.
Máte rádi sladké pokrmy? Vyzkoušejte palačinky a lívance na různé způsoby. Dopřejte si je bez výčitek k snídani, večeři nebo jako sladký dezert po obědě. Je tolik možností, jak si je vychutnat!
Na vašem soukromí nám záležíMy, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informacíMéně informací
Na našem webu používáme 8 druhů kategorií cookies:
Technické cookies
Ty jsou nezbytně nutné pro fungování webu a jeho funkcí, které se rozhodnete využívat. Bez nich by náš web nefungoval, např. by nebylo možné se přihlásit k uživatelskému účtu.
Funkční cookies
Tyto cookies nám umožňují zapamatovat si Vaše základní volby a vylepšují uživatelský komfort. Jde například o zapamatování si jazyka či umožnění zůstat trvale přihlášen.
Cookies sociálních sítí
Tyto cookies nám umožňují komfortně Vás propojit s Vaším profilem na sociálních sítích a například Vám umožnit sdílet produkty a služby s přáteli a rodinou.
Personalizace obsahu
Tyto cookies nám umožní zobrazit Vám obsah a reklamy dle údajů, které jsou o Vás dostupné tak, abychom se co nejlépe strefili do Vašich potřeb. Jde zejména o to, jaký obsah jste si zobrazili, či na jakém zařízení na naše stránky přicházíte.
Nepersonalizovaná reklama
Tyto cookies nám umožňují zobrazovat Vám obecnou reklamu na produkty a služby.
Personalizovaná reklama
Díky těmto cookies Vám my a ?naši partneři? můžeme nabídnout relevantní produkty a služby na míru a to na základě Vašich nákupů, Vašeho chování a Vašich preferencí.
Měření publika
Tyto cookies nám umožňují optimalizovat naše stránky pro Vaše komfortní používání a to na základě toho, jak je používáte. Cílem je zapamatovat si či předpokládat Vaše volby. Jde například o využívání funkcí, jejich umístění, chování na stránce.
Cookies třetích stran
Tyto cookies jsou cookies třetích stran, přičemž Víc se o nich a o našich partnerech můžete dozvědět zde.
Udělením souhlasu se zpracováním cookies budou na Váš přístroj, který k prohlížení webu používáte, nainstalovány funkční a analytické cookies (kliknutím na tlačítko "Rozumím" obě kategorie, případně si můžete vybrat jen jednu z kategorií kliknutím na tlačítko "Nastavení"). Technické cookies instalujeme na Vaše zařízení vždy, tedy i bez Vašeho souhlasu, protože bez nich by náš web nefungoval.
Svůj souhlas se zpracováním cookies můžete odvolat. V souvislosti se zpracováním cookies ze strany naší společnosti máte dále práva na: přístup ke cookies, výmaz cookies, úpravu, doplnění a opravu cookies, omezení zpracování a právo podat stížnost k ÚOOÚ. Více o Vašich právech.