Během svátku 28.10. jsou uzavřeny pobočky Děčín, Kladno, Brno-Lískovec a Frýdek-Místek. Všechny ostatní pobočky zůstávají otevřené pro výdej objednávek.
Mastercard Obchodník roku 2021 Nákupy Ona Dnes

Palačinky a lívance na různé způsoby zvládnete i doma (RECEPTY)

Zobrazit katalog

Článek

Aktualizováno

Recept na palačinky zná snad každá hospodyňka. Děti je zbožňují, stačí jen rychle umíchat těsto, opéct na pánvi, potřít marmeládou a spokojenost strávníků je zaručena. A to v rekordním čase. Oblíbenou variantou tohoto sladkého pokrmu jsou lívance. Že jejich příprava zabere moc času? Recept na lívance nemusí vždy počítat s kynutým těstem, existuje i spousta rychlých variant. Pokud tedy máte rádi palačinky či lívance a chcete si pochutnat na jednoduchém a dobrém jídle, vyzkoušejte některý z osvědčených receptů.

Pancake Day

Recepty na palačinky

Klasické palačinky

Ingredience na těsto

  • 0,5 litru polotučného mléka
  • 2 vejce velikosti M
  • 250 g prosáté hladké mouky
  • 1 špetku soli

Ingredience na smažení a podávání

  • Olej, máslo nebo sádlo
  • Domácí marmeláda
  • Šlehačka
  • Ovoce (jahody, maliny, banán, borůvky aj.)

Postup přípravy

  1. Všechny ingredience kromě oleje (másla, sádla) důkladně smíchejte do tekutého těsta bez hrudek. Aby se s těstem lépe pracovalo, pomůže nechat jej ještě přibližně 30 minut odpočinout.
  2. Rozehřejte pánev a jakmile vám indikátor ukáže, že je připravena (nebo na otevřené dlani přibližně 5 cm nad pánví pocítíte sálající teplo), nalijte na ni tenkou vrstvu oleje nebo rozpusťte půl lžičky sádla či másla.
  3. Zmírněte žár plotýnky na středně silný a následně vlijte do pánve jednu menší naběračku těsta, které nakláněním pánve nechte zaplout do všech stran po celém povrchu dna.
  4. Palačinku opékejte dozlatova a do té doby, než popraskají všechny bublinky. Pak ji pomocí obracečky obraťte na druhou stranu a pečte už jen malou chvíli, také dozlatova.
  5. Před přípravou druhé palačinky pánev otřete papírovou kuchyňskou utěrkou a nechte rozpustit už jen polovinu množství sádla. A takto pokračujte i u dalších palačinek.
  6. Hotové palačinky skládejte na talíř vedle plotýnky a ideálně je vždy zakryjte poklopem, aby hned nevychladly.

Palačinky podávejte s domácí marmeládou, šlehačkou a ovocem (jahody, maliny, banán, borůvky aj.).

Tradiční anglické palačinky

Ingredience na těsto

  • 180 g prosáté hladké mouky
  • 400 ml polotučného mléka
  • 4 vejce
  • 6 polévkových lžic rozpuštěného másla
  • 1 špetka soli

Ingredience na smažení a podávání

  • Javorový sirup
  • Moučkový cukr
  • Citronová šťáva
  • Nutella

Postup přípravy

  1. Všechny ingredience důkladně smíchejte do tekutého těsta bez hrudek. Aby se s těstem lépe pracovalo, pomůže nechat jej ještě přibližně 30 minut odpočinout.
  2. Rozehřejte pánev, po dosažení teploty zmírněte žár plotýnky na středně silný a následně vlijte do pánve jednu menší naběračku těsta, které nakláněním pánve nechte zaplout do všech stran po celém povrchu dna (na pánev nedáváme žádný tuk, protože je ho dostatečné množství už obsaženo v těstě).
  3. Palačinku opékejte dozlatova a do té doby, než popraskají všechny bublinky. Pak ji pomocí obracečky na palačinky obraťte na druhou stranu a pečte už jen malou chvíli, také dozlatova.
  4. Hotové palačinky skládejte na talíř vedle plotýnky a ideálně je vždy zakryjte poklopem, aby hned nevychladly.

Anglické palačinky podávejte s javorovým sirupem, moučkovým cukrem, citronovou šťávou či Nutellou.

Americké palačinky

Ingredience na těsto

  • 300 g prosáté hladké mouky
  • 450 ml polotučného mléka
  • 5 vajec
  • 2 vrchovaté čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/3 čajové lžičky soli
  • 5 polévkových lžic cukru (ideálně moučkového)
  • 4 polévkové lžíce rozpuštěného másla

Ingredience na smažení a podávání

  • Javorový sirup
  • Horká jablka

Postup přípravy

  1. Vezměte si dvě mísy a v jedné smíchejte sypké suroviny (mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr) a ve druhé rozšlehejte celá vejce v mléce. Pak obsah druhé mísy postupně vmíchejte k sypkým ingrediencím do první mísy a nakonec přidejte rozpuštěné máslo. Výsledné těsto nechte přibližně 30 minut odpočinout.
  2. Rozehřejte pánev, poté zmírněte žár plotýnky na středně silný a následně vlijte do pánve jednu menší naběračku těsta, které nakláněním pánve nechte zaplout do všech stran po celém povrchu dna (na pánev nedáváme žádný tuk, protože je ho dostatečné množství už obsaženo v těstě). Palačinka by měla mít průměr maximálně 15 centimetrů a měla by být cca jeden centimetr silná (americká palačinka se podobá spíše lívancům).
  3. Palačinku opékejte dozlatova z jedné strany a pak ji obraťte na druhou stranu a pečte už jen malou chvíli, také dozlatova.
  4. Hotové palačinky skládejte na talíř vedle plotýnky a ideálně je vždy zakryjte poklopem, aby hned nevychladly.

Americké palačinky podávejte s javorovým sirupem nebo horkými jablky.

Příprava náplně – horká jablka

Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kousíčky. Na pánvi rozpusťte 2 lžíce másla a kousky jablek smažte asi 2-3 minutky. Pak přidejte 2 lžíce cukru krupice a promíchejte. Ještě chvíli smažte a těsně před vypnutím pánve přidejte 2 lžíce skořice a promíchejte.

Francouzské palačinky

Ingredience na těsto

  • 350 g prosáté hladké mouky
  • 300 ml polotučného mléka
  • 300 ml pramenité vody
  • 20 g vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 1 špetka soli

Ingredience na smažení a podávání

  • Rozpuštěné máslo
  • Moučkový cukr
  • Citronová šťáva

Postup přípravy

  1. Všechny ingredience důkladně smíchejte do tekutého těsta bez hrudek. Aby se s těstem lépe pracovalo, pomůže nechat jej ještě přibližně 30 minut odpočinout.
  2. Rozehřejte pánev a pak ji rovnoměrně potřete maslovačkou s předem rozpuštěným máslem.
  3. Zmírněte žár plotýnky na středně silný a následně vlijte do pánve jednu menší naběračku těsta, které nakláněním pánve nechte zaplout do všech stran po celém povrchu dna. Jelikož je těsto francouzských palačinek opravdu tenké, doporučuje se vždy před nalitím těsta pánvičku zvednout ze sporáku. Těsto se tím nezačne hned smažit a vy tak těsto pohodlně rozprostřete do všech směrů.
  4. Palačinku opékejte dozlatova a do té doby, než popraskají všechny bublinky. Pak ji obraťte na druhou stranu a pečte už jen malou chvíli, také dozlatova. Hotovou palačinku poznáte tak, že se po pánvi volně pohybuje a není již „přilepená“ ke dnu pánve.
  5. Palačinky skládejte na talíř vedle plotýnky a ideálně je vždy zakryjte poklopem, aby hned nevychladly.

Francouzské palačinky podávejte s moučkovým cukrem a citronovou šťávou.

Veganské palačinky

Ingredience na těsto

  • 300 ml sojového mléka
  • 200 g prosáté hladké mouky (můžete nahradit 200 g ovesných vloček)
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 špetka soli

Ingredience na smažení a podávání

  • Malé množství tuku
  • Čerstvé ovoce

Postup přípravy

  1. Do mísy nalijte mléko a přidejte do něj sůl a cukr. Následně do něj začněte přisypávat mouku, ale po troškách, aby se nevytvořily hrudky. Těsto nechte přibližně 30 minut odpočinout.
  2. Rozehřejte pánev, uberte žár plotýnky na středně silný a následně vlijte do pánve jednu menší naběračku těsta, které nakláněním pánve nechte zaplout do všech stran po celém povrchu dna (pokud máte kvalitní nepřilnavou pánev, není potřeba použití tuku, případně použijte jen malé množství).
  3. Palačinku opékejte dozlatova a do té doby, než popraskají všechny bublinky. Pak ji obraťte na druhou stranu a pečte už jen malou chvíli, také dozlatova.
  4. Palačinky skládejte na talíř vedle plotýnky a ideálně je vždy zakryjte poklopem, aby hned nevychladly.

Veganské palačinky podávejte s čerstvým ovocem nebo jinými surovinami dle chuti.

Palačinka s banánem Palačinka s hruškou
Palačinky jsou výborné nejen s domácí marmeládou či javorovým sirupem, ale také s čerstvým ovocem.
i Palačinková pánev musí mít nepřilnavý povrch a snížený okraj, aby se daly palačinky bez problému otočit. Pánev s indikátorem teploty vám navíc ukáže, že je připravena na smažení. Palačinkové pánve se vyrábí nejčastěji z oceli, titanu a mramoru. Oblíbené jsou ale také keramické pánve na palačinky.

Recepty na lívance

Klasické lívance

Ingredience na těsto

  • 750 ml mléka
  • 450 gramů hladké mouky
  • 150 gramů másla
  • 50 g cukru moučka
  • 20 g droždí
  • 3 vejce
  • 2 špetky soli

Ingredience na smažení a podávání

  • Olej, máslo nebo sádlo
  • Domácí marmeláda
  • Smetana
  • Ovoce (jahody, maliny, banán, borůvky aj.)
  • Tvaroh
  • Povidla
  • Skořice
  • Cukr

Postup přípravy

  1. Do misky dejte polévkou lžíci mléka a do něj přidejte droždí s cukrem. Přisypejte polévkovou lžíci mouky a důkladně vše smíchejte. Následně nechte vykynout 30 minut až 1 hodinu.
  2. Do směsi pak přidejte vejce, špetku soli a postupně po troškách střídavě přisypávejte mouku a přilévejte mléko. Díky tomu nevzniknou hrudky. Těsto nechte kynout přibližně do té doby, než na dvojnásobně nabude na objemu.
  3. Vykynuté těsto smažte ve vymaštěném lívanečníku dozlatova z obou stran.

Lívance podávejte s čerstvým ovocem, domácí marmeládou, smetanou, povidly nebo tvarohem posypané cukrem a skořicí.

Rychlé lívance

Ingredience na těsto

  • 2 hrnky prosáté hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžíce oleje

Ingredience na smažení a podávání

  • Olej
  • Domácí marmeláda
  • Smetana
  • Ovoce (jahody, maliny, banán, borůvky aj.)
  • Tvaroh
  • Povidla
  • Skořice
  • Cukr

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny na těsto smíchejte a nechte chvíli odpočinout.
  2. Vezměte polévkovou lžíci, se kterou nabírejte těsto do jednotlivých kruhů na lívanečníku.
  3. Smažte pomalu na mírném ohni dozlatova z obou stran.

Lívance podávejte s čerstvým ovocem, domácí marmeládou, smetanou, povidly nebo tvarohem posypané cukrem a skořicí.

Banánové lívance

Ingredience na těsto

  • 2 banány
  • 130 g prosáté hladké nebo polohrubé mouky (část možno nahradit strouhaným kokosem nebo ovesnými vločkami)
  • 2 vejce
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • Trocha skořice
  • Vanilkový cukr
  • Trocha cukru

Ingredience na smažení a podávání

  • Olej
  • Domácí marmeláda
  • Smetana
  • Ovoce (jahody, maliny, banán, borůvky aj.)
  • Tvaroh
  • Povidla
  • Skořice
  • Cukr

Postup přípravy

  1. Všechny ingredience na těsto umixujeme nejlépe tyčovým mixérem dohladka (těsto by mělo být středně husté a nemělo by se na pánvi příliš roztékat). Pokud se vám bude těsto zdát příliš řídké, přidejte mouku, pokud příliš tuhé, přidejte mléko.
  2. Vytvořenou směs nechte chvíli odpočinout a nakynout.
  3. Vezměte polévkovou lžíci nebo malou naběračku, se kterou nabírejte těsto do jednotlivých kruhů na lívanečníku.
  4. Smažte pomalu na mírném ohni dozlatova z obou stran.

Lívance podávejte s čerstvým ovocem, domácí marmeládou, smetanou, povidly nebo tvarohem posypané cukrem a skořicí.

Lívance s marmeládou a mandarinkou Lívance s rybízem a jahodami
Lívance lze stejně jako palačinky chutně doplnit o čerstvé ovoce, ale také o tvaroh, smetanu nebo povidla.
i Pánev na lívance neboli také lívanečník by měla mít nepřilnavý povrch. Nejčastěji se setkáte s ocelovým a hliníkovým lívanečníkem a skvělé je, že všechny z nich využijete nejen na přípravu lívanců, ale též bramboráků či volských ok.

Co je to Pancake Day neboli Palačinkový den

Palačinkový den ohlašuje v Anglii příchod Velikonoc a je posledním dnem hodování před postní středou. Jedná se tedy o den, kdy už nezbývá moc surovin, jelikož všechna „bohatá“ jídla byla snědena v předešlých dnech, ale zároveň představuje poslední příležitost, kdy spotřebovat zbylá vajíčka a tuky, než začne období půstu. A tak se utvořila tradice v podobě palačinek – perfektního způsobu, jak jednoduše a levně využít všechny ingredience.

Kdy se Pancake Day slaví

Slaví se přesně 47 dní před velikonoční nedělí a jeho datum se každý rok liší. Bývá vždy mezi 3. únorem a 9. březnem. V roce 2020 připadá Pancake Day na úterý 25. února.

i Příští rok se můžeme na Palačinkový den těšit opět v úterý, ale už 16. února 2021. V dalších letech pak 1. března 2022, 21. února 2023, 13. února 2024 a 4. března 2025.

Kde se Mezinárodní den palačinek slaví nejčastěji

Mezinárodní den palačinek se slaví zejména v anglicky mluvících zemích jako jsou Velká Británie, Irsko, Austrálie, Kanada, Nový Zéland a Spojené státy. Oblíbený je také v Německu nebo na Filipínách. Pomalu proniká ale i do dalších zemí.

Americké palačinky
Americké palačinky jsou silnější a připomínají spíše lívance.

Jak se Pancake Day slaví – proslulé palačinkové závody

V každé domácnosti se napeče spousta palačinek, které se polijí javorovým sirupem s trochou citronové šťávy, případně se potřou Nutellou či jinou sladkou pomazánkou, a posypou cukrem.

Ve městech v rámci Pankace Day probíhají závody palačinek, kdy se ženy obléknou do ozdobných šatů a běží s pánví, na níž při běhu obrací palačinku. Vyhrává ta, jež proběhne cílovou páskou s palačinkou na pánvi jako první.

i Na nejslavnější palačinkový závod se můžete podívat v Olney v Buckinghamshire, jehož tradice sahá až do roku 1445. Tehdy Olneyova žena zrovna připravovala palačinky, když v tom uslyšela zvonit kostelní zvon a v zástěře a s pánví v ruce vyběhla do kostela. A přesně tento okamžik byl inspirací pro vytvoření závodu.

Palačinkový den v České republice

V České republice zatím Palačinkový den nemá takovou tradici jako v anglicky mluvících zemích, ale je to možná proto, že právě v tento den slavíme svátek Masopustu.

Ten obvykle trvá čtyři dny (Tučný čtvrtek, Masopustní neděle, Masopustní úterý a Popeleční středa) a končí prvním dnem postní doby. Ve čtvrtek se nejprve hodně jí, aby byl člověk celý rok při síle, v neděli se tančí a raduje a na Masopustní úterý 25. února 2020 (tedy ve stejný den jako se slaví Pancake Day) vrcholí všechny oslavy, pořádají se maškarní průvody a předvádí se divadelní hry a nejrůznější scénické výstupy.

Příprava palačinek
Základ je vždy stejný, ale i tak lze vykouzlit různé druhy palačinek (tenoučké francouzské, silné americké aj.).

Máte rádi sladké pokrmy? Vyzkoušejte palačinky a lívance na různé způsoby. Dopřejte si je bez výčitek k snídani, večeři nebo jako sladký dezert po obědě. Je tolik možností, jak si je vychutnat!

0
Vytisknout
Zkuste nové Alza Premium Moje Alza Přihlásit Pro organizace Jak nakoupit
P-DC1-WEB02
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi