K velikonočním svátkům patří kromě pletení pomlázek a zdobení vajíček také pečení velikonočních pokrmů. Mezi ty nejlahodnější patří zejména velikonoční pečínka, která provoní celý váš domov. Je jen na vás, které dáte přednost – zvítězí tradiční jehněčí pečeně, kuřecí nadívaná pečínka či špenátová panenka v těstíčku?
Tradičně se na Velikonoce připravuje maso jehněčí či kůzlečí, protože má v tomto období skvělou chuť a společně s čerstvými jarními bylinkami tvoří nerozlučnou delikatesní dvojku. Vyzkoušejte náš recept na jehněčí pečeni, a dodejte tak svátkům nádech tradičních Velikonoc.
2 kg jehněčí kýty s kostí, 2 cibule, 2 mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 palička česneku, olivový olej, sůl, čerstvý mletý pepř, čerstvý tymián, rozmarýn a šalvěj
Jehněčí kýtu vyjměte alespoň půl hodiny předem z ledničky. Předehřejte si troubu na 200 °C a zatím si můžete připravit zeleninu, tedy oloupat cibuli a česnek, nakrájet mrkev, celer i onu očištěnou cibuli na větší kousky. Česnek pouze rozdělte na stroužky, ale neloupejte. Cibule oloupejte a nakrájejte každou na tři silnější kolečka. Veškerou zeleninu vložte do zapékací mísy či pekáče, přidejte rozmarýn, šalvěj, tymián, zakapejte olivovým olejem a vše promíchejte.
Jehněčí kýtu opepřete, nasolte, potřete olivovým olejem a krouživými pohyby vše vetřete do masa. Takto připravenou kýtu položte do zapékací mísy či pekáče na zeleninu, lehce podlijte, přiklopte a dejte péct na 200 °C. Pečte zhruba 1 hodinu, poté kýtu dopékejte asi 30 minut odkrytou, dokud maso nezíská zlatavou barvu.
Pekáč je skvělým pomocníkem při přípravě křupavé pečínky a zeleniny. Výborně se hodí při pečení v horkovzdušné troubě nebo na sporáku. Vyberte si z naší nabídky pekáčů a dopřejte si pečínku v té nejlepší kvalitě.
S kuřecí pečínkou nemůžete šlápnout vedle, určitě si na ní pochutnají nejen dospělí labužníci, ale i děti. Společně s nádivkou navíc tvoří skvělou a nezvyklou harmonii chutí. Vyzkoušejte!
1 celé kuře, 3 rohlíky, 50 g uzeného vařeného masa, 50 g másla, 1 šalotka, 50 g sušených hub, 100 ml mléka, 1 vejce, 2 lžíce nasekaných bylinek, 8 brambor, 1 mrkev, 200 g dýně, 1 hlavička česneku, sůl, pepř
Nejprve vykostěte kuře a dejte si pozor, abyste neporušili kůži. Na prkénku nakrájejte uzené maso a rohlíky na kostičky. Na pánvi si rozpusťte máslo, osmažte šalotku, přidejte namočené houby, nakrájené uzené maso. Po osmažení přidejte do směsi mléko, a poté ohřátou směs nalejte do mísy s nakrájenými rohlíky.
Do mísy zamíchejte vejce, čerstvé bylinky a ochuťte solí a pepřem. Kuře naplňte vzniklou nádivkou, také jej opepřete a osolte. Otvor pro nádivku svažte, zabrání se tak vytečení nádivky z kuřete během pečení.
Nadívané kuře vložte do pekáče, přidejte nakrájené brambory, dýni, mrkev a česnek. Pečte ve středně vyhřáté troubě zhruba 90 minut.
Vestavná trouba vám pomůže při kvalitním zpracování pokrmů a zároveň ozdobí vaši kuchyň. Můžete vybírat z bohaté nabídky – například multifunkční trouby vám poskytnou mnoho programů, s nimiž upečete vše, na co dostanete chuť!
Mezi velikonoční ingredience tradičně patří listový špenát. Když se k němu ještě přidá vynikající vepřová panenka a vše se zabalí do křehkého listového těsta, pokrm nemá chybu! Oslavte příchod jara tematicky něčím zeleným.
Vepřovou panenku očistěte, ochuťte solí a pepřem a zprudka osmažte z obou stran na oleji. Připravte si listové těsto – rozválejte jej na pomoučněném válu pomocí válečku, rozprostřete na těsto dobře odkapaný špenát a na ten položte opečenou panenku, kterou opatrně do těsta zarolujte. Zabalenou panenku v listovém těstě položte do vymazané zapékací mísy či pekáčku, těsto potřete rozšlehaným vejcem a pečte cca 20 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C do zezlátnutí.
Během pečení si připravte jíšku – v kastrůlku rozehřejte máslo a zasypte ho moukou, až vám za stálého míchání vznikne světlá jíška.
Již upečenou panenku vyjměte z pekáčku, do něj nalijte smetanu, jíšku a nasypejte petrželku. Směs v pekáčku krátce povařte na sporáku, až vám vznikne krásně hustá omáčka. Panenku podávejte nakrájenou na plátky a politou omáčkou.
Panenka patří k nejoceňovanějším částem vepřového masa, a to z mnoha důvodů – maso je krásně křehké, jemně vláknité a velmi libové. Vychutnejte si její delikátní chuť a jemnou strukturu a zkuste upéci náš recept.
Ať už si vyberete jakoukoliv velikonoční pečínku – tradiční jehněčí, kuřecí či vepřovou panenku – učiníte tím spokojené nejen sebe, ale i svou rodinu či přátele, kteří si na dobrotě jistě pochutnají. Zpříjemněte si velikonoční svátky a provoňte svůj domov křupavou masovou pečínkou. Přejeme dobré chutnání!