Nerezový, nebo granitový? Jakou hloubku, konstrukci a další vlastnosti by měl správný dřez mít? Který dřez klade zvýšené nároky na údržbu? A jsou nějaké parametry, podle kterých zvolit ideální baterii? Poradíme vám, podle čeho vybrat dřez do vaší kuchyně.
Podle místa, které máte k dispozici a podle způsobu užívání dřezu lze vybírat mezi několika konstrukčními typy:
Tvar a velikost dřezu musí odpovídat prostorovým dispozicím vaší kuchyňské linky a opět i způsobu využití dřezu. Dle těchto kritérií můžeme dřezy rozdělit na tři základní kategorie, které nabízí ještě další možné kombinace.
Při výběru dřezu jsou rozměry velmi důležité a nepodcenit správné měření. Velmi důležitým parametrem je šířka spodní kuchyňské skříňky, tedy šířka skříňky pod dřezem. U každého modelu si tedy všímejte požadavku na minimální šířku spodní skříňky. Musí se totiž do ní vejít všechny vaničky dřezu. Odkapávač se bude nacházet již nad ostatními skříňkami.
Chcete mýt nádobí a připravovat pokrmy pohodlně? V takovém případě dbejte na dostatečnou hloubku dřezu, která by měla být alespoň 18 cm a více. Velké kusy nádobí jako pánve a hrnce, na které myčka nestačí, potřebují prostor, a ten mělké dřezy pod 16 cm neposkytují. To samé platí pro manipulaci s přípravnou deskou. Při položení na okraje dřezu se pod ni vejde např. miska, do níž lze nakrájené potraviny bez problémů shrnout.
Materiál dřezu ovlivňuje nejen jeho vzhled, ale má vliv i na jeho odolnost a funkčnost. U nás jsou stále ještě nejrozšířenější dřezy nerezové. Další, právem čím dál tím více oblíbeným typem, jsou dřezy granitové. Na trhu pak naleznete i dřezy tectonitové nebo keramické.
Nerezové dřezy jsou ověřenou klasikou, která rozhodně nezklame, protože nerez je praktický, hygienický a stálobarevný. Jsou velmi rozšířené, protože jsou cenově nejdostupnější. Vyznačují se odolností vůči vodnímu kameni i chemikáliím. Nerezové dřezy se vyrábí z nerezové oceli obsahující chrom, nikl a mangan v různém poměru. Tyto prvky propůjčují výslednému materiálu vynikající vlastnosti, díky kterým pak ocel skvěle odolává působením neustále mokrého prostředí. Nerezový dřez s dostatečnou tloušťkou materiálu je dobře odolný vůči i mechanickému namáhání a vysokým teplotám.
Při výběru nerezového dřezu mějte na paměti, že na jeho dostatečné tloušťce závisí jeho kvalita, odolnost proti promáčklinám, pevnost i stabilita uchycení stojánkové baterie. Dřezy do tloušťky 0,5 mm jsou slabé. Vybírejte raději dřezy s tloušťkou minimálně 0,5–0,6 mm. Pokud chcete již opravdu kvalitní dřez, zvolte tloušťku materiálu 0,7–0,9 mm. Nerezové dřezy s tloušťkou 1,0–1,4 mm jsou pak ty nejluxusnější, čemuž ale odpovídá i jejich cena.
Granitové dřezy jsou spojením stylu, odolnosti a výborných užitných vlastností. Proto čím dál častěji konkurují nerezovým dřezům i přes jejich vyšší pořizovací cenu. Mají luxusní vzhled přírodního kamene a jsou velmi bytelné a odolné vůči nárazu. Je velmi těžké je poškrábat a vyznačují se snadnou údržbou. Granitové dřezy jsou tvrdé a těžké, z čehož se odvíjí jejich další výhoda, tedy že jsou tiché (nevydávají při používání hluk, jako například nerezové dřezy).
Větší část celkového objemu granitového dřezu (80 %) je tvořena přírodním kamenem (žula a křemen), další část tvoří pojiva (15 %), do kterých se přidávají barviva (5 %), což umožňuje mnoho barevných variant. Ačkoliv jsou pojiva v malém zastoupení, přesto se jedná o důležitou příměs. Nejčastěji se používají akrylátová pojiva, méně často pak polyesterová, která ale kvalitu granitového dřezu snižují. Ty pak působí až plastovým dojmem. Akrylátové dřezy vystupují nad úroveň pracovní desky jen 6 mm a otvory na baterie se zhotovují až při výrobě kuchyně, zatímco u polyesterových dřezů má okraj přes 10 mm a otvory na baterie jsou již jejich součástí.
Tectonitové dřezy nejsou tolik známé, nicméně kvůli svým vlastnostem stojí také za zvážení. Tectonite je 100% recyklovatelný materiál, který měl donedávna využití spíše jen v automobilovém průmyslu. Tectonitové dřezy jsou vyrobené z kompozitního materiálu složeného především z pryskyřic, skelných vláken a dalších komponent.
Jedná se o lehký materiál, který je ale pevný, trvanlivý a dobře odolává úderům i velmi vysokým teplotám. Bez obav do něj můžete postavit horký hrnec. Péče o tectonitový dřez je vskutku nenáročná. Stačí ho po použití pouze otřít hadříkem, aby na něm nezůstávaly skvrny a usazeniny od vodního kamene. Nemusíte ho tedy leštit, jako například dřez nerezový. Finančně jsou dobře dostupné, a tak za poměrně nízkou cenu můžete získat kvalitní dřez zajímavého designu i barevného provedení dle vašich představ.
Ačkoliv jsou tectonitové dřezy odolné vůči poškrábání, nezaručují už tak vysokou odolnost vůči hlubokým vrypům nebo oděrům, jako například granitové dřezy. Při jakémkoliv barevném provedení zůstává totiž vnitřek dřezu bílý (na rozdíl od granitového dřezu, který je probarvený v celé své tloušťce), a tak hluboké mechanické poškození na nich zůstane viditelné.
Keramické dřezy jsou s oblibou osazované do rustikálních kuchyní. Jsou k dostání jak v klasické glazurované bílé, tak i v matném provedení a několika barevných variantách.
Keramické dřezy mají vynikající odolnost vůči velmi vysokým teplotám. Neohrozí je žádný teplotní šok od rozpálené pánve či horkého hrnce. Nemusíte se ani bát, pokud by vám vyklouzl hrnec z ruky. Jsou odolné i vůči nárazům. Nicméně při velkém nárazu těžšího kusu nádobí se může projevit jejich vyšší křehkost v porovnání s ostatními typy dřezů. Keramický dřez je kompaktním kusem beze spár. Nečistoty a pachy na jeho povrchu neulpívají. Jsou tedy hygienické a jejich údržba je nenáročná.
Výběr správného dřezu závisí i na faktorech montáže. V úvahu je třeba vzít rozměr spodní skříňky, jak jsme popisovali výše. Dále rozmístění vestavěných spotřebičů a šuplíků, způsob umístění dřezu a napojení na odpadové trubky. Důležité je pak kvalitní zapuštění do linky, aby deska byla chráněna proti zatečení vody.
Nejčastější způsob, je umístění dřezu na kuchyňkou desku. Používá se především pro kuchyňské desky z dřevotřísky. U tohoto typu instalace jsou typické vyvýšené okraje dřezu, které je třeba více udržovat, aby nedocházelo k zatékání vody.
Další možností je umístění dřezu pod desku, ten pak s pracovní plochou splyne. Jedná se o tzv. vnořený kuchyňský dřez. Tuto variantu umístění lze využít pouze u voděodolných materiálů kuchyňských desek, jako jsou přírodní kámen nebo keramika. Do dřevěné nebo laminátové desky se nedoporučuje instalovat.
Při montáži je rovněž důležitá orientace dřezu s ohledem na výtokový otvor. Orientace dřezu tedy může být pravá nebo levá. Existují i dřezy otočné, které mají univerzální design a dají se otočit na pravou i levou stranu.
Dřezy mívají již vyvrtané otvory pro umístění baterie přímo do pracovní desky, excentrické ovládání výpusti nebo i stále více oblíbený dávkovač saponátu. Tyto otvory ovšem nenajdete u všech modelů, především u některých jednodřezových na to není místo a u většiny otočných dřezů se počítá s tím, že budou zhotovené až podle přání zákazníka. Rovněž otvory na baterie u granitových dřezů s akrylátovým pojivem se zhotovují až před instalací.
Výtokový otvor může mít standardní velikost 1 1/2" nebo větší 3 1/2". Větší výtokový otvor je většinou vybaven záchytným sítkem, které můžete kdykoliv pohodlně vyprázdnit. Sítko slouží také jako zátka, kterou pro uzavření stlačíte dolů a pro vypuštění vytáhnete nahoru.
Pozn.: Užitečným bezpečnostním prvkem proti přetečení vody je tzv. přepadový otvor, který v případě napouštění dřezu zajistí, že voda se napustí pouze do takové maximální výšky, aby dřez nepřetekl.
Při pořizování nového dřezu si můžete dokoupit také užitečné doplňky, jako jsou krájecí deska, cedicí miska a různá síta. Do všech typů dřezů lze nainstalovat i drtič kuchyňského odpadu, který vám usnadní čištění surovin a likvidaci jejich zbytků.
S výběrem nového kuchyňského dřezu souvisí i výběr dřezové baterie. Ta by se měla svým vzhledem hodit ke stylu dřezu a zároveň by měla splnit vaše nároky i po funkční stránce.
TIP: Pokud si pořídíte set dřezu a baterie, získáte baterii, která dokonale ladí s dřezem a ještě ušetříte.
K připojení teplé a studené vody k baterii slouží přívodní hadice. Skládají se z pryžového jádra a koncovek. Jádro je obaleno nerezovým opletem kvůli správné ohebnosti a dostatečné životnosti. Koncovky z poniklované mosazi disponují těsnícími kroužky.
Nerezové dřezy jsou univerzálním doplňkem do každého stylu kuchyně. Mají výborný poměr ceny a kvality, jsou odolné, snadno udržovatelné, stálobarevné. Při dostatečné tloušťce materiálu vykazují vysokou odolnost vůči mechanickému namáhání i vysokým teplotám. Splňují vysoké hygienické požadavky, proto najdou uplatnění i v profesionálních gastronomických provozech. Na trhu naleznete nerezové dřezy čistě praktické za nízkou cenu, ale i dřezy v luxusním a velmi kvalitním provedení za cenu vyšší. Při nákupu nerezového dřezu je důležité prověřit tloušťku použitého plechu a jejich hloubku.
Velice odolné dřezy s dlouhou životností ze směsi kameniva, akrylátových pojiv a barviva, která se tvaruje ve speciálních kovových formách za vysokých teplot. Níže na kvalitativním žebříčku stojí granitové dřezy s polyesterovým pojivem, které se svými vlastnostmi mnohem více blíží obyčejnému plastu. Granitové dřezy mají nejen výborné funkční vlastnosti, ale i styl a svůj krásný vzhled si udrží téměř napořád. Široký výběr barevných variant vám umožní dřez dokonale sladit s vaší kuchyní.
Tectonitové dřezy jsou vyrobené z moderního syntetického materiálu a do jisté míry se mohou vlastnostmi i vzhledem podobat granitovým dřezům. Jsou lehké, pevné, odolné vůči vysokým teplotám a poškrábání. K dostání jsou v různých barevných variantách, ale barva není zapuštěná do hloubky a při hlubokém poškrábání je vryp viditelný. Udržují se snadno, stačí je pouze utřít hadříkem, nemusí se leštit, aby vypadaly jako nové.
Pokud se vám líbí rustikální styl kuchyně, je keramický dřez vhodným doplňkem. Podtrhnou její styl a dodají ji šmrnc. Dokáží ovšem krásně doplnit i moderní kuchyň. Jejich design se neomezuje pouze na bílou barvu s lesklou glazurou, jsou k dostání i v matné variantě a v několika barevných provedeních. Výborně odolávají teplotním šokům. Keramické dřezy jsou odolné i proti běžným nárazům, přesto v porovnání s jinými materiály jsou více křehké. Jejich povrch je dokonale hladký, takže nečistoty ani pachy v nich neulpívají.
Dřezové baterie jsou důležitým prvkem kuchyňského dřezu. Je třeba ji vybírat jak z pohledu designu, tak i s ohledem na funkčnost a praktičnost. Svůj výběr si můžete ulehčit při pořízení setu dřezu a baterie. Při pořizování nové baterie si zjistěte skutečný původ výrobku. Baterie vyrobené v Evropě lze vždy zcela rozebrat a snadno opravit včetně výměny standardizovaných kartuší. Dřezové baterie mají možnost doplňků jako vytahovací koncovka, přepínací sprška, sklápění před oknem atd.
Označení 3 ½" znamená, že dřez má dobře udržovatelný sítkový odpad, který zachycuje zbytky jídla. Nedostanou se do odpadního systému a neznečistí ho. Výpusť se pak uzavírá zamáčknutím sítka nebo excentrem.
Jedná se o jakési dálkové ovládání výpusti, které lze nainstalovat pouze na širším výtokovém otvoru (3 ½"). Mechanismus excentrického ovládání sestává z lanka a otočného knoflíku nebo táhla umístěného na dřezu (na pracovní desce), kterými se výpusť se sítkem uzavírá nebo otevírá. Pointa je především v tom, že při vypouštění dřezu nemusíte sahat do špinavé vody a sítko uvolňovat, ale ovládáte ho suchou a čistou rukou.
Nad úroveň pracovní desky kuchyňské linky vystupují akrylátové dřezy pouze o 6 mm, zatímco u polyesterových dřezů více než o 10 mm. Otvory na baterie se u akrylátových dřezů zhotovují až při realizaci kuchyně, u polyesterových dřezů jsou už jejich součástí.
Kuchyňský dřez je denně vystavován vodě, nečistotám a surovinám různého pachu. Usazování vodního kamene a nečistot se při zanedbání údržby může neblaze projevit nejen na vzhledu dřezu, ale i na hygieně. Dřez je proto třeba pravidelně čistit.
Nerezový dřez je v našich domácnostech zatím nejrozšířenější, důvodem je dobrý poměr ceny a kvality a fakt, že nerezová plocha vydrží opravdu hodně. Ale pokud chcete, aby byl dřez čistý, bez zaschlých kapek a bez vodního kamene, je třeba ho pravidelně čistit. Na nerezový dřez nikdy nepoužívejte drátěnku, abrazivní čisticí prostředky, ani přípravky obsahující chlór. Vhodná je jemná houbička nebo utěrka z mikrovlákna. Ideální je použití čisticích prostředků, které odstraní nejen mastnotu, nečistoty, skvrny od vody, ale i vodní kámen. Pokud vám dojde čisticí prostředek na nerezové dřezy, využít můžete případně i domácí prostředky jako citronová šťáva nebo jedlá soda. Octem pak docílíte závěrečné vyleštění, navíc ocet je velmi účinný i na vodní kámen.
I kvalitní granitový dřez vyžaduje základní pravidelnou péči. Je vhodné čistit ho po každém větším použití. U granitového dřezu si vystačíte s mycím prostředkem na nádobí a měkkou houbičkou, kterou setřete nečistoty. Poté stačí opláchnout. Abyste zabránili usazování vodního kamene, je vhodné dřez utřít papírovou utěrkou do sucha. Pro odstranění již usazeného vodního kamene můžete použít roztok octa s vodou v poměru 3:1. Pro čištění granitového dřezu nepoužívejte ředidla a kyseliny, ani bělící prostředky či drátěnky.
Tectonitový dřez je nenáročný, udržíte jeho pěkný vzhled snadno. Vhodné je po každém použití otřít ho hadříkem do sucha, aby na něm nezůstaly skvrny a usazeniny od vodního kamene. Aby tectonitový dřez vypadal jako nový, nemusíte ho leštit, jako je tomu například u nerezového dřezu.
Velkou předností keramických dřezů je jejich dokonale hladký povrch. Na to je třeba brát ohled i při čištění, které by mělo být šetrné. Základní zásadou je tedy nepoužívat houbičky s drsnou plochou nebo drátěnku. Vhodná je měkká houbička nebo měkký hadřík. A jaké čisticí prostředky? V podstatě stejné čisticí přípravky, které jsou vhodné pro vaše umyvadlo v koupelně. Vyvarujte se abrazivním čisticím prostředkům jako např. písek, které mohou hladký povrch poškrábat.