V důkladné domácí recenzi jsme tentokrát otestovali oblíbeného kuchyňského pomocníka našich babiček, avšak v modernějším kabátu. Remoska Tria, jak už název napovídá, umožňuje tři způsoby přípravy jídel. Kombinuje pečicí Remosku, klasický hrnec a soft-tlakový hrnec. Jak tedy Remoska Tria obstála v testování? Dokáže nahradit troubu a u nás velmi oblíbený pomalý hrnec?
Remosku Tria Bone White o objemu 4,5 litru jsem testovala po dobu dvou týdnů. Naše domácnost čítá čtyři členy včetně dvou dětí předškolního věku, takže vaření je u nás na denním pořádku. S Remoskou jsme doposud žádné zkušenosti neměli, takže jsme na ni byli upřímně zvědaví. K vaření standardně využíváme indukční sporák, horkovzdušnou troubu, papiňák a poslední dobou jsme si hodně oblíbili i pomalý hrnec. Poslední tři spotřebiče by měla Remoska Tria zvládnout plně nahradit, jelikož kromě klasické pečicí funkce umožňuje i soft-tlakové vaření a klasické vaření.
Ještě před používáním Remosky jsem si o ní něco málo nastudovala. Zajímalo mě hlavně, jak se liší jednotlivé modely a jaké výhody přináší provedení Tria. Klasická hliníková Remoska se už od dob našich babiček používá jen a pouze k pečení. Možná na ní i vy vzpomínáte jako na sice dobrý, avšak v dnešní době už trochu zastaralý spotřebič.
Výrobce však v posledních letech přišel se spoustou inovací, které z Remosky dělají spotřebič, který se neztratí v žádné moderní domácnosti. Za to může především využití novějších a kvalitnějších materiálů, výrazné snížení energetické náročnosti a příjemný design.
Produkty z edice Remoska Tria se liší především multifunkčním využitím. Jeden produkt nahradí hned tři kuchyňské pomocníky, a to pouhou výměnou poklice. Pečicí víko s topným tělesem slouží pro klasické pečení v Remosce, skleněná poklice slouží k standardnímu i pomalému vaření a soft-tlakové víko nabízí kombinaci mezi vařením v papiňáku a pomalým vařením, takže je vhodné zejména pro dušení.
Už po převzetí balíku s Remoskou mi bylo jasné, že se mi do rukou dostal opravdu kvalitní spotřebič. Po rozbalení krabice jsem nejprve vyndala všechna víka, která jsou zabalená zvlášť a až nakonec samotný hrnec. Ten už na první pohled působí velmi kvalitním dojmem, který umocňuje jeho hmotnost. V dnešní době většinou chceme všechno co nejlehčí, ale u hrnců, pánví a pekáčů toto rozhodně neplatí. Čím kvalitnější kousek, tím vyšší hmotnost. Hrnec remosky, jenž je vyroben z litého hliníku a opatřen teflonovou vrstvou, vás o své kvalitě přesvědčí na první pohled i dotek.
V balení najdete:
V rychlosti jsem projela přiložený návod k použití a zjistila jsem, že žádné složitosti na mě nečekají. Hrnec lze použít s jakýmkoliv typem sporáku včetně indukce a na pečicí víko stačí jen nasadit kabel a zapojit do zásuvky. O něco více pozornosti se musí věnovat soft-tlakovému víku, které musí být na hrnci nasazeno správně, a to zasunutím kovových táhel do příslušných úchytů na hrnci. Hrnec a klasickou pokličku jsem před prvním použitím umyla (v ruce, výrobce myčku příliš nedoporučuje), pečicí a soft-tlakové víko jsem otřela vlhkým hadříkem.
Nejprve jsem se rozhodli Remosku vyzkoušet jako klasický hrnec, protože jsme měli v plánu vařit oblíbenou omáčku našich dětí. Jak už jsem psala výše, jedná se o velice kvalitní hrnec, čemuž odpovídalo i samotné vaření. Žádné přichytávání nebo přepalování cibule, hrnec se indukční plotně rychle rozpaluje a plastové úchyty zaručují bezpečnou manipulaci.
Hrnec s klasickou pokličkou opatřenou otvorem pro únik páry jsme používali na některé druhy omáček, polévky i vaření příloh. Během testování jsme po hrnci sáhli skoro při každém vaření, ačkoliv máme také kvalitnější hrnce, s tímto se vařilo opravdu skvěle a dokonce nám ani nevadilo, že jsme jej nemohli umývat v myčce.
Pečení je hlavní důvod, proč si většina lidí Remosku pořídí. Ačkoliv Remosku znám, nikdy mě nijak nenapadlo zvažovat její koupi – říkala jsem si, že je vhodná třeba pro chataře, ale když mám troubu, není potřeba ji mít. Jelikož miluji čerstvé pečivo, jednou jsem si pořídila domácí pekárnu, kterou jsem ale po týdnu vrátila, protože vůbec nesplnila mé představy. Od Remosky jsem očekávala přibližně stejné výsledky pečení a velmi jsem se zmýlila.
Jako první jsme v Remosce dělali pizzu. Těsto připravil kuchyňský robot, takže jej stačilo jen nechat jej vykynout, vložit do Remosky, posypat ingrediencemi, nasadit pečicí víko a Remosku zapnout. Pečení trvalo přibližně třicet minut, stav pokrmu můžete kontrolovat pomocí praktického okénka na víku, takže víko vůbec není třeba nadzvedávat. Po ochutnání prvního kousku pizzy jsem na Remosku začala zásadně měnit názor. Takhle dobře upečnou pizzu jsem nikdy doma nezvládla připravit. Kůrka byla křupavá, ale ne vysušená, jak se mi stává v troubě.
Další den jsem se pustila do pečení chleba. Ten jsem dříve pekla především v horkovzdušné troubě, ale časem jsem od toho upustila, protože výsledek nikdy nebyl takový, aby to stálo za tolik práce. Připravila jsem si základní těsto na chléb, nechala jsem ho vykynout přibližně půl hodiny v míse, pak jsem jej přemístila do remosky, vytvarovala a ještě jsem ho v ní nechala další půlhodinu kynout. Pak už zase jen stačí nasadit víko, zapnout Remosku a za přibližně 45 minut vyndat voňavý čerstvý chléb.
A jaký byl? Naprosto dokonalý. Nikdy se mi ani v troubě, ani v domácí pekárně nepovedlo upéct tak strašně dobrý chléb. Měl krásně křupavou kůrku a vevnitř byl příjemně vláčný. Zmizel doslova během půl hodiny. V dalších dnech jsem pak chléb na různé způsoby připravovala opakovaně a vždy byl skutečně perfektní.
Zapečené brambory nemám ráda z jednoho důvodu – naše horkovzdušná trouba je vždy trochu „přichytí“ po stranách, a já bytostně nesnáším připálené věci. Nicméně muž i děti je mají rádi, proto se manžel do jejich přípravy v Remosce s nadšením pustil. V Remosce si na na sporáku osmažil cibulku se slaninou, přidal mírně povařené nakrájené brambory, zalil je smetanou smíchanou s česnekem a muškátovým oříškem a posypal je trochou parmazánu. Na Remosku pak nasadil pečicí víko a za dvacet minut byl oběd hotový. Pokrm byl opět luxusně propečený a nic se nikde nepřipálilo, takže jsem si s chutí po dlouhé době dala i já.
Ačkoliv máme doma poměrně novou troubu ve střední cenové relaci, po pár dnech pečení v Remosce jsem musela uznat, že na Remosku ve většině případů prostě nemá (v podstatě bych teď už troubu využila jenom na pokrmy, které se do Remosky nevejdou):
Pokud stejně jako já neradi používáte papinův hrnec (co kdyby vybuchl, že), budete nadšeni ze soft-tlakového víka. To v podstatě simuluje pomalé vaření, ale pod mírným tlakem. Hodí se tedy především na přípravu gulášů, omáček, dušené zeleniny a vývarů.
Toto soft-tlakové víko je opatřeno regulačním ventilem a pojistným ventilem, nemusíte se jej ale bát používat – o jeho bezpečnosti svědčí to, že jej můžete kdykoliv během vaření sejmout. Kombinace pomalého vaření pod mírným tlakem mi přišla velmi zajímavá, protože pomalý hrnec používám s oblibou. Tento způsob pomalé vaření urychlí, takže to, co v pomalém hrnci trvá například čtyři hodiny, zvládne Remoska za dvě hodiny. Opačný poměr lze použít při srovnání s papiňákem. Co papiňák zvládne za hodinu, Remoska uvaří za dvě.
Oproti vaření v papiňáku zůstává při soft-tlakovém vaření v Remosce v potravinách více vitamínů a minerálů, což je hlavní výhoda pomalého vaření. Jediné, na co je při vaření tímto způsobem potřeba dávat pozor, je správné nasazení víka, aby mohlo efektivně odvádět páru. Guláše a omáčky připravené tímto způsobem byly dle očekávání rovněž velmi dobré.
Když srovnám Remosku s pomalým hrncem, každý ze spotřebičů má své výhody. Na pomalém hrnci stačí nastavit čas a pokrm vůbec nemusíte hlídat, což Remoska nenabízí. Na druhou stranu, masité pokrmy ani vývary z Remosky nejsou tolik mastné, jako z pomalého hrnce.
Když jsem se v návodu k použití dočetla, že výrobce nedoporučuje umývat hrnec v myčce, byla jsem trochu zklamaná, protože patřím mezi lidi, co si vybírají nádobí podle toho, zda jde umývat v myčce. V průběhu testování mi ale tento detail překvapivě ani příliš nevadil. Jelikož je hrnec o objemu 4,5 litru opravdu prostorově výrazný, v myčce by zabíral příliš mnoho místa. A když v něm pečete například chleba nebo pizzu, stačí jej jen otřít vlhkým hadříkem, takže se s žádným mytím netrápíte.
Pokud je třeba hrnec mýt ve dřezu, s tím o objemu 4,5 litru se už o něco hůře manipuluje. Jednak je těžký, a také velký. Máme poměrně velký dřez a i tak bylo mytí náročnější. Ale tím, jak v Remosce nedochází k žádnému připalování, mytí je jednoduché a rychlé, žádné drhnutí vás nečeká.
Údržba poklic rovněž není náročná. Tu klasickou můžete umístit do myčky, pečicí víko se nesmí namočit, takže se jen otírá vlhkým hadříkem. Soft-tlakové víko je rovněž nevhodné umývat v myčce a po každém použít je potřeba důkladně umýt všechny jeho díly, aby vám v něm nic nezaschlo.
Ačkoliv nejsem ten typ, který by čas v kuchyni trávil s radostí a musel si pořídit většinu kuchyňských pomocníků, z Remosky jsem naprosto nadšená a určitě si ji domů pořídíme na stálo. Mohu jí jen a pouze doporučit. Výsledky pečení jsou bez přehánění dokonalé a ani kvalitní a moderní horkovzdušná trouba nemůže Remosce ve většině případů konkurovat. Oceňuji i kvalitu zpracování a multifunkční využití tohoto modelu. Šetří totiž spoustu času, energie i nádobí. Jídlo si můžete připravit v hrnci na plotně a pak jej zapéct pouhým nasazením pečicího víka. Model, který jsem testovala měl objem 4,5 litru a vážil 6,5 kilogramu, což malinko znesnadňuje manipulaci a údržbu Remosky. Toto je ale dáno použitím kvalitních materiálů, takže tento nedostatek Remosce s čistým svědomím odpustím.
Remoska Tria Bone White
RemoskyMultifunkční zařízení nahrazující hned tři kuchyňské pomocníky. Lze ji využít na vaření, pečení a dušení. Hrnec je možné používat na všech druzích sporáků i v troubě.
Klady
Zápory
Ivona Hroníková
Před několika lety se rozhodla pověsit kariéru v účetnictví na hřebík a konečně se začala věnovat tomu, co ji opravdu baví – práci s textem. Pokud zrovna nesedí za klávesnicí, testuje domácí spotřebiče, kosmetiku a produkty pro děti. Volný čas nejraději věnuje rodině, focení a čtení.