Ať už máte doma myčku na nádobí, či nikoliv. Ručnímu mytí se nikdy úplně nevyhnete. Některé nádobí je tak jako tak zapotřebí umýt ručně. V dnešním článku jsme se podívali na to, jak ho umýt snadno a také levně.
Přejděme rovnou k věci a začněme u pravidla, které je pro mytí nádobí zásadní. Tím pravidlem je: "ZAČÍT S NÍM VČAS". Se špinavými talíři od večeře sice můžete počkat až do rána. Nicméně čím déle budete čekat, tím více času nakonec nad nádobím strávíte – po zaschnutí je mnohem náročnější jej umýt. Proto doporučujeme nádobí umýt co možná nejdříve, nebo jej alespoň odmočit. Odmočit ho můžete ve dřezu, případně v lavoru. Tou nejlepší možností je pak asi opláchnout ho ihned po přípravě, respektive konzumaci jídla. Zvláště u takového typu nádobí, jako je třeba tyčový mixér, představuje opláchnutí ihned po použití naprosto zásadní akt. V opačném případě totiž strávíte dlouhé minuty odstraňováním zaschlých zbytků ze všech jeho štěrbin, do kterých se jen velmi těžko dostává.
Víceméně existují dvě možnosti, jak umýt nádobí v ruce – pod tekoucí vodou, nebo v napuštěném dřezu. Dle statistik většina domácností preferuje první způsob, tedy mytí nádobí pod tekoucí vodou – zejména kvůli pocitu čistoty. Tato metoda je však značně nákladná, jelikož se při ní spotřebuje velké množství vody. Daleko levněji tak vyjde mytí nádobí v napuštěném dřezu. Zde je však ideální mít dřezy dva – jeden pro samotné mytí a druhý pro oplachování nádobí. Můžete si samozřejmě dopomoci lavorem nebo velikým hrncem. Nicméně pokud máte doma malou kuchyňskou linku, zabere lavor spoustu místa. Ve výsledku se pak může stát, že se vám bude plést, případně nebude kam odkládat umyté nádobí. Jakou variantu tedy zvolit? To je již na vás! Pojďme si však shrnout výhody a nevýhody obou dvou způsobů mytí:
Mytí pod tekoucí vodou
Mytí ve dřezu s vodou
Pomyslným kompromisem může být například umývání nádobí ve dřezu a jeho následné oplachování pod tekoucí vodou.
Na mytí nádobí vždy použijte teplou vodu kolem 38–40 °C, na opláchnutí pak postačí studená. Do teplé vody nalijte mycí prostředek na nádobí. Dávkování ve většině případů naleznete na jeho zadní straně. Není třeba dávkovat více, než je uvedeno. Čisticí účinky se tím nezvyšují. Jakmile během umývání nádobí dojde pěna, prostředek doplňte.
Pokud jde o pořadí v mytí, nejprve se vrhněte na křehké a málo znečištěné nádobí, jako jsou například skleničky. Voda i houbička tak vydrží déle čisté, respektive nemastné. Mastné kusy odložte až nakonec – v případě mytí ve dřezu s vodou. S přihlédnutím na mastnotu a míru zašpinění pak doporučujeme mýt nádobí v tomto pořadí: sklo, porcelán, talíře, plastové a dřevěné nádobí, příbory, hrnce a pánve.
V případě, že na některém z talířů, pánvi či v hrnci naleznete zbytky, seškrábněte je (opatrně na hrnce a pánve s teflonovou vrstvou) do odpadu. Tekuté zbytky vylijte do záchodu, ať si neucpete odpad ve dřezu. Podle míry znečištění bude třeba vodu v dřezu během mytí také vyměnit. Potřebu výměny vody poznáte podle mastných ok na hladině. Při mytí pod proudem vody tyto starosti odpadají, nezapomínejte však navolit slabší proud vody a při drhnutí silně znečištěného nádobí vodu úplně vypnout – abyste nepřicházeli o litry vody zbytečně.
Jakmile je nádobí umyté, je třeba ho osušit. Zde se jako nejpohodlnější jeví plastové a nerezové odkapávače, kde voda může přirozeně stéct po povrchu nádobí dolů a pryč do odtoku. Oproti utěrce vás sušení pomocí odkapávače nebude stát žádné úsilí.
Náš tip: Skleničky potřebují po usušení často ještě vyleštit od zaschlých kapek vody. Pokud je umístíte vzhůru nohama na čistou utěrku, nebude třeba žádné leštění!
U mycího přípravku zpravidla platí, že čím dražší je, tím větší množství nádobí s ním umyjete – jde o koncentrovaný přípravek. Pokud máte citlivé ruce, volte šetrné přípravky. V případě závažnějších kožních problémů pak nejlépe gumové rukavice. V neposlední řadě budete potřebovat také houbičku.
Upozornění: Mycí přípravek, který máte nakoupený do zásoby, nikdy neskladujte tam, kam dosáhnou děti. Jde o chemikálie, které by mohly v případě požití ohrozit zdraví vašich nejmilejších. V případě, že by k tomu náhodou došlo, ihned vyhledejte pohotovost a s sebou vezměte obal od požitého produktu.
Důležitá je také čistota dřezu. Jen v čistém dřezu můžete kvalitně umýt nádobí. Proto nezapomínejte pravidelně povrch čistit a ošetřovat adekvátními čisticími přípravky.