Jak uvařit rýži, aby nebyla rozměklá nebo naopak příliš tvrdá? A jaký dát do hrnce poměr vody a rýže? A co když mi vše začne utíkat z hrnce? Připravit skvělou rýži může být vrchol kulinářského umění. Proto byl vynalezen rýžovar, který nejen ušetří práci, ale má na svědomí i skvělou rýži, jež v obyčejném hrnci zkrátka jen tak neuděláte. Rozhodla jsem se pro vás jeden rýžovar otestovat, konkrétně pak Russell Hobbs 23570-56/RH 14 Cup Rice Cooker. A jak dopadl? Dozvíte se v následující recenzi.
Po vybalení rýžovaru Russel Hobbs z krabice (podotýkám, že poměrně mohutné krabice), na vás čeká poklice, vnitřní vyjímatelná mísa rýžovaru, odměřovací miska, špachtle a košík pro vaření v páře. Poklice je z tvrzeného skla, doplněná o otvor, kterým může pára odcházet.
Vyjímatelná mísa je zvenčí hliníková, zevnitř teflonová, tudíž se na ni nic nepřichytí a zároveň dobře udržuje teplo. Na sobě má vyznačené protilehlé rysky. Jedna zobrazuje množství vody a druhá zase množství rýže. Obě rysky spolu souvisí. Pokud pod jednu risku zarovnáte rýži, po vedlejší rysku dolijte příslušné množství vody. To vám pomáhá zvolit správný poměr. Odměřovací miska je též označena ryskou. Plastovou špachtlí můžete uvařenou rýži nabrat a nandat na talíř. Košík pro vaření v páře je děrovaný a lze do něj umístit přiměřené množství zeleniny. Zklamalo mě provedení z měkčího tenkého plastu, který na mě nepůsobí příliš kvalitně.
Rýžovar Russell Hobbs má na sobě panel s ovládáním a 2 světelnými indikátory. Posunutím tlačítka nahoru uvedete rýžovar do stavu automatického udržování teploty rýže, dolů pak do stavu vaření. Zboku přístroj disponuje vypínačem on/off. Kabel, kterým ho zapojíte do sítě, je odnímatelný, tudíž ho při cestování můžete pohodlně odejmout.
Pokud nemáte kuchyň obřích rozměrů, pravděpodobně při koupi každého zařízení řešíte, jestli ho máte kam uložit. Rýžovar Russell Hobbs o objemu 5 litrů váží 3,4 kilo a co do šířky a výšky se vyrovná větším hrncům o průměru cca 26 cm (vnitřní nádoba) 28, 5 cm (rýžovar celkově). Nezabere tedy zrovna málo místa, ale zároveň neznamená likvidační záležitost vašich kuchyňských úložných prostor. Vzhledem k tomu, že v něm připravíte nejen rýži, ale téměř vše, si můžete vlastnictví obyčejného velkého hrnce s trochou nadsázky odpustit.
Na tyhle moderní „vymoženosti“ vždycky nahlížím trochu skepticky. Říkám si, že každá věc potřebuje místo k uložení a není radno do kuchyně umisťovat zbytečnosti. Proto jsem byla velice zvědavá, v čem bude rýžovar lepší než klasický hrnec a jestli stojí za to, mu nějaký ten prostor ve skříňce vyhradit.
Svůj „rýžový pokus“ jsem prováděla s rýží jasmínovou, tedy s jedním z nejlepivějších druhů, který běžně dostanete coby přílohu v čínské restauraci. Postupovala jsem dle přiloženého návodu k použití. Rýži jsem dobře propláchla kvůli možným škodlivinám, které by v pokrmu i přes vaření nadále zůstaly. Vzala jsem si odměrku a nasypala dle rysky v rýžovaru Russell Hobbs minimální množství, které ryska dovolovala.
Poté jsem přilila ryskou požadované množství vody, rýžovar Russell Hobbs zapnula a spínač přepnula do módu vaření. Pak jsem šla dělat svoji práci a zařízení hlídala jen občasně zpovzdálí. O cca 20 minut později se rýžovar sám přepnul do stavu automatického udržování teploty, což bylo znamení, že je rýže připravená ke konzumaci. Zde bych ocenila nějaké zvukové upozornění, protože cvaknutí, které automatické přepnutí spouštěče vydává, je velice tiché.
Do rýžovaru Russell Hobbs jsem umístila nejmenší možné množství rýže a tekutiny, které ryska umožňuje, a přesto bylo výsledné kvantum přemrštěné. Rýže by nakrmila 4 dospělé jedince, což je trochu moc, pokud nevaříte pro partu nádeníků ze stavby. Podotýkám, že poměr vody a rýže je nutné dodržovat. Pokud se tak nestane, je pravděpodobné, že vám uteče voda z hrnce nebo se rýže připeče. Ostatně obojí se mi přihodilo, když jsem s množstvím improvizovala.
Co se týká konzistence rýže, splnila očekávání. Nelepila se, ale dobře držela při sobě. Tvarovat z ní kopečky byla přímo radost. Díky nepřilnavému povrchu se na hrnec nepřilepila. Připálení ani přetečení (po dodržení doporučeného množství vody a rýže dle rysek) se také nekonalo. Komu se kdy rýže připálila nebo utekla z hrnce, moc dobře ví, o čem mluvím, protože čistit takové nádobí dá zabrat a člověka to trochu poznamená. Navíc pokud se vám rýže připálí, často to negativně ovlivní i chuť celého pokrmu.
Příště jsem v rýžovaru Russell Hobbs zkoušela udělat rizoto. Nejprve jsem ho zapnula tak, aby začal vařit a na dno vyjímatelné mísy jsem nalila trochu olivového oleje. Jak se zahřál, nasypala jsem na něj na kostičky nakrájenou slaninu, česnek a dýni. O zhruba 2 minuty později jsem přidala 4 odměrky rýže Arborio a vše pořádně promíchala. Jakmile rýže lehce "zprůhlednila" přilila jsem zeleninový vývar tak, aby jeho množství korespondovalo s ryskou odpovídající 4 kalíškům rýže. Pak přišla na řadu sůl a tymián. Na rýžovar jsem dala pokličku a zanechala ho svému osudu.
O 15 minut později cvaknul přepínač rýžovaru a nastavil se do módu udržování teploty. Rizoto vypadalo velmi lákavě, rýže byla na skus skvělá - na povrchu měkká, uvnitř al dente přesně tak, jak má rýže Arborio být. Akorát u dna byla rýže trošku opečená. Zpětně jsem si uvědomila, že je v návodu uvedeno upozornění: pokud během vaření rýže přidáváte další ingredience, přilijte o něco více tekutiny, než je v hrnci vyznačeno ryskou.
Jak jsem zmínila výše, v tomto rýžovaru Russell Hobbs uvaříte spousty druhů jídla. Dá se totiž použít i jako parní nebo normální hrnec. Zkoušela jsem nejen rýži, ale i těstoviny, obrácený koláč, dušenou zeleninu, polévku, chilli i opékanou slaninu. Tyto pokrmy netrvalo uvařit déle než v běžném hrnci. Jen se člověk nesmí spoléhat na pojistku „až bude uvařeno, tak se to vypne“ (to platí jen u rýže při dodržení doporučeného množství a u dušení zeleniny). Na ostatní pokrmy je třeba dohlížet, aby z hrnce neutekla voda, omáčka či ostatní tekutiny. Dušená zelenina byla al dente a velice chutná.
Nevýhoda je, že u rýžovaru nemůžete přímo regulovat teplotu. Při vaření rýže to není potřeba, ale pokud chcete zařízení využívat jako kastrol, občas by se to hodilo. Máte na výběr jen z módu vaření a udržování teploty. Na nenáročná jídla to ale bohatě stačí. Zvláště na dovolenou nebo na chatu je to skvělé zařízení. Vezmete si s sebou jeden hrnec, ve kterém uvaříte, co potřebujete klidně venku na zahrádce, pokud si tam natáhnete prodlužovačku.
Jakožto milovník dobrého jídla oceňuji kvalitu uvařené rýže, kterou zařízení dokázalo připravit. V obyčejném hrnci se mi nikdy takto nepovedla. Velké plus vidím i ve všestrannosti. Rýžovar Russell Hobbs jsem si brala s sebou na dovolenou a díky tomu nebylo třeba využívat sporák ani troubu. Nejedná se tedy o produkt určený pouze na vaření rýže, ale zastane i práci klasického či parního hrnce. Osobně bych zvolila menší zařízení ani ne tak kvůli místu, nýbrž kvůli množství rýže, které je schopno připravit. Pro mě, která vaří pro dva, je to zbytečně moc, ale ostatně právě proto má zařízení jako součást názvu "MAXI COOK". Jeho největší plusy a mínusy si můžete přečíst níže.
Rýžovar Russell Hobbs RICE COOKER
RýžovaryRýžovar Russell Hobbs RICE COOKER zvládá kromě skvělé rýže i další pokrmy. Umí se chovat jako normální i parní hrnec. Tím pádem si domů nepřinesete jen přístroj, ve kterém občas připravíte rýži, ale můžete ho využívat i jinak. Vyhranit mu prostor v kuchyni se tedy vyplatí.
Klady
Zápory