Dvouletá záruka pro firmy Aplikace

Poznejte moderní způsob vaření metodou sous-vide

Zobrazit katalog

Článek

Aktualizováno

Znáte moderní způsob vaření sous-vide, díky kterému připravíte mnohem zdravější a chutnější pokrmy? Pokud jste ještě neslyšeli o inovativní metodě sous-vide, pak je nejvyšší čas poznat tajemství profesionálních kuchařů. Ti pomocí této metody připravují vybrané lahůdky, které jim vynesly již mnohá prestižní gastronomická ocenění. Výrobci kuchyňských spotřebičů zaměřili v poslední době pozornost na pomocníky, díky kterým si vaření sous-vide osvojíte i doma. Poznejte výhody sous-vide vaření a mrkněte také, jaké jsme připravili pro vaření ve vakuu recepty.

Metoda sous-vide

Moderní sous-vide vaření (OBSAH ČLÁNKU)

  1. Metoda sous-vide – jedinečná příprava s dokonalým výsledkem
  2. Jaké hlavní výhody přináší vaření sous-vide?
  3. Jak na vaření metodou sous-vide doma?
  4. Sous vide teploty a časy vaření
  5. Sous vide recepty – plná chuť s minimem surovin

Metoda sous-vide – jedinečná příprava s dokonalým výsledkem

Kuchařská metoda sous-vide, která původně pochází z Francie, vychází z myšlenky připravovat pokrmy pomocí vakuování. Potraviny se proto ve vzduchotěsném umělohmotném obalu vkládají do vodní lázně s řízenou teplotou, která se nejčastěji pohybuje v rozmezí 55 – 78 °C. Celková doba vaření se liší podle druhu potravin, většinou jde o několik hodin, během kterých se potraviny pomalu připravují ve vodní lázni. Využití nízké teploty a dlouhé doby pošírování masa, ryb, zeleniny či ovoce zachová přirozenou chuť, šťavnatost a celkovou kvalitu připravovaných potravin.

Sous-vide vaření
Díky vakuování si potraviny zachovají své původní vlastnosti jako barvu, chuť, živiny a vitamíny.

Jaké hlavní výhody přináší vaření sous-vide?

Vytříbená chuť

Při pomalém vaření ve vakuu dochází k postupnému rozvinutí všech chutí, které se rovnoměrně rozprostřou celým pokrmem.

Uchování původních vlastností potravin

Jelikož příprava jídla probíhá při nízkých teplotách a nedochází při ní k bodu varu, potraviny si zachovávají své charakteristické aroma, původní vzhled, barvu i všechny důležité vitamíny a živiny.

Možnost přípravy pro další kulinářské kroky

Metodu sous-vide nemusíte používat pouze k vaření hotových pokrmů, ideální je například k přípravě masa na pozdější grilování. Připravit například hovězí sous-vide metodou a následně opéct maso na grilu či pánvi se na dokonalém výsledku rozhodně projeví.

Minimum zbytkového odpadu

Díky rovnoměrnému propečení využijete všechny potraviny s minimálním váhovým úbytkem.

Jak na vaření metodou sous-vide doma?

Metoda sous-vide je založena na vaření potravin, které jsou zavakuované bez přístupu vzduchu v sáčcích. Sáček poté vložíte na několik hodin do vodní lázně s nízkou konstantní teplotou.

Pro vaření sous-vide doma budete potřebovat vakuovačku, která odsává přebytečný vzduch ve speciálních vakuovacích sáčcích či foliích. Díky tomu zachováte v potravinách plnou chuť, vůni a živiny. U samotného vaření vakuovaných potravin ve vodní lázni při konstantní teplotě se neobejdete bez sous-vide hrnce nebo sous-vide ponorného vařiče. V nabídce sous-vide pomocníků se často setkáte i se setem vakuovačky s hrncem či ponorným vařičem.

Sous-vide
Stačí nalít vodu, nastavit tepotu a čas a sous-vide hrnec je připravený k použití.

Sous-vide hrnec je nádoba podobná například fritéze, do které nalijete vodu, vložíte sáček s potravinou a nastavíte teplotu a dobu vaření. Výhodou sous-vide hrnce je jednoduchost, přesnost i jednoduché čištění, protože všechny části hrnce přijdou do styku pouze s vodou. Nevýhodou pak může být vyšší pořizovací cena a skladnost spotřebiče.

Sous-vide ponorný vařič pracuje na stejném principu jako hrnec. Jedná se o ponorné cirkulační zařízení, které vložíte do jakéhokoliv hrnce či nádoby, která snese daný rozsah teplot. V nádobě pak ponorný vařič udržuje konstantní teplotu vody. Výhodou je především jeho skladnost, možnost využití vlastní nádoby i nižší pořizovací cena, než u sous-vide hrnce. 

i Chybí vám v kuchyni ten správný hrnec pro vaření s ponorným sous-vide vařičem? Z naší nabídky hrnců si určitě vyberete.

Sous vide teploty a časy vaření

Klíčovým faktorem pro dokonalý výsledek je u sous-vide vaření přesná teplota a doba vaření. Níže uvedená sous-vide tabulka vám při vaření napoví, jak dlouho a při kolika stupních vařit, abyste dosáhli perfektního výsledku.

Potravina Teplota Minimální doba vaření Maximální doba vaření
Hovězí sous-vide (steak 2,5 cm) 56,5 °C a více 1 hodina 4 hodiny
Hovězí sous-vide (steak 5 cm) 56,5 °C a více 3 hodiny 6 hodin
Sous-vide flank steak (2,5 cm) 56,5 °C a více 8 hodin 24 hodin
Sous-vide flank steak (5 cm) 56,5 °C a více 12 hodin 30 hodin
Kuřecí supreme sous-vide (prso s kostí) 63,5 °C a více 2,5 hodiny 4-6 hodin
Kuře sous-vide (prso bez kosti) 63,5 °C a více 1 hodina 2-4 hodiny
Kuře sous-vide (stehno s kostí) 74-80 °C 4 hodiny 6-8 hodin
Kuře sous-vide (stehno bez kosti) 74-80 °C 2 hodiny 4-6 hodin
Kachní prso sous-vide 63,5 °C a více 1,5 hodiny 4-6 hodin
Kachní stehno sous-vide 74-80 °C 8 hodin 18 hodin
Losos sous-vide (do 2,5 cm) 52 °C a více 20 minut 30 minut
Losos sous-vide (2,5-5 cm) 52 °C a více 30 minut 40 minut
Vejce sous-vide (na měkko) 75 °C 15 minut 18 minut
Vejce sous-vide (na tvrdo) 71 °C 45 minut 90 minut
Vejce sous-vide (míchaná 5 ks) 75 °C 20 minut 20 minut

Sous vide recepty – plná chuť s minimem surovin

U sous-vide vaření platí, že čím kvalitnější surovina, tím dokonalejší výsledek. Vaření ve vakuu může být provedeno i kompletně bez tuku, zavakuované potraviny si zachovají vlastní přirozenou šťavnatost.

Sous-vide steak z hovězí svíčkové se šťouchanými brambory

Suroviny pro 2 porce

  • 2 steaky z hovězí svíčkové
  • steakové koření
  • 1 lžíce oleje
  • 0,5 kg brambor
  • 3 jarní cibulky
  • 50 g másla

Steaky posypte kořením (nebo chcete-li pouze solí a pepřem), vložte do sáčku a vakuově zabalte. Vodní lázeň předehřejte na 54 °C (pro úpravu medium), vložte sáček a vařte 1 hodinu. Mezitím očistěte brambory, nakrájejte je na kostky a vařte v osolené vodě do změknutí. Vodu z brambor slijte a do horkých brambor přidejte máslo. Rozšťouchejte a přidejte na jemno nakrájenou jarní cibulku a případně sůl. Steaky vytáhněte ze sáčku, osušte a zprudka opečte na rozpálené pánvi s 1 lžící oleje. Z každé strany steak opékejte maximálně 60 vteřin.

Sous-vide vaření
Milovníci steaků si se sous-vide metodou přijdou na své.

Sous vide kuřecí prsíčka se zeleninovým salátem

Suroviny pro 2 porce

  • 2 kuřecí prsa
  • 2 plátky másla
  • koření na kuře
  • 1 lžíce oleje
  • směs listových salátů
  • hrst cherry rajčátek
  • 1 menší červená paprika
  • ½ salátové okurky
  • 2 vařená vejce
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • Kuřecí prsa posypte kořením na kuře a vložte do sáčku společně s plátky másla. Vakuově zabalte a ponořte do vodní lázně s nastavením teploty na 60 °C po dobu 60 minut. Mezitím v míse smíchejte směs listových salátů, cherry rajčátka překrojená napůl, papriku a okurku nakrájené na kostičky a vařená vejce na čtvrtiny. Osolte, opepřete, zalijte zlehka olivovým olejem a promíchejte. Vložte do chladničky. Hotová kuřecí prsa vyjměte ze sáčku, osušte a opečte na rozpálené pánvi se lžící oleje. Z každé strany opékejte prso maximálně 60 vteřin. Opečené maso nechte chvíli odpočinout a pak ho nakrájejte na plátky. Servírujte s připraveným salátem.

    Sous-vide vaření
    Sous-vide kuřecí prsíčko vás dostane svou šťavnatostí.
    i Mohlo by vás zajímat

    Vyzkoušejte sous-vide vaření a povzneste své kulinářské umění o level výš. Užijete si tak jídlo plné chutí, barev a živin. Závěrem zbývá jen zmínit správnou sous-vide výslovnost. Francouzské slovo si žádá elegantní výslovnost [sú vide], přičemž důraz má ve slově vide písmeno d a jemné e na konci je téměř nevysloveno.

4,1 69×
Siguro MP-S600SU Multi Chef tlakový
Multifunkční hrnec - tlakový, elektrický, příkon 1000 W, objem 6 l, počet programů 24 (pomalé dušení, smažení, tlakové vaření, výroba džemu, dortů, ohřev potravin, vaření v páře apod.), nerezová vnitřní nádoba, digitální displej, odnímatelný napájecí kabel 1,2 m, odnímatelné víko, napařovač, odložený start, automatické vypnutí, udržování teploty pokrmu až 24 hod, bezpečnostní pojistka, světelný indikátor, protiskluzové nožičky, kuchařka, 3 roky záruka
Super cena
2 499,-
Skladem > 5 ks
Do půlnoci objednáš, ráno v AlzaBoxu máš.
Info
Objednací kód: SGR_MP_S600SU
4,5 49×
Siguro SV-R850B Tenderino WiFi/BT
Sous vide vařič - 850 W, propojitelný s WiFi, Bluetooth, iOS a Android app TUYA, nastavení teploty 10 - 95 °C, přesnost teploty +/- 0,5 °C, automatické vypnutí, časovač, voděodolnost standardu IPX7, délka kabelu 1 m, 3 roky záruka
Super cena
1 999,-
Na objednávku – termín upřesníme > 5 ks
Očekáváme 01.07.2024
Objednací kód: SGR_SV_R850B
4,7
G21 Sous vide Maestro
Sous vide vařič , s WiFi ovládáním přes mobilní aplikaci, s recepty využijete pro zdravé vaření s plnou a dokonalou chutí i vůní potravin
3 289,-
Skladem > 5 ks
Do půlnoci objednáš, ráno v AlzaBoxu máš.
Info
Objednací kód: G21VA394
4,5 13×
Steba Sous-Vide SV 2
Sous vide vařič s objemem 10 l, materiál hrnce: nerez, funkce: časovač a regulace teploty, příkon 800 W
5 499,-
Skladem > 5 ks
Do půlnoci objednáš, ráno v AlzaBoxu máš.
Info
Objednací kód: EPV2030a
ELECTROLUX E3OS1
Vakuovací sáčky - pro vakuovačku Electrolux, jednorázové, rozměry 26 × 41 cm (Š×D), tloušťka 25000 µ, objem 0,8 l, pro sous-vide, odolávají teplotám v rozmezí od -40 do 120 °C, 50 ks v balení
589,-
Na objednávku – termín upřesníme
Objednací kód: ELUXAC0157
4,7 22×
SENCOR SVS 1010WH
Vakuovačka - na potraviny, svářečka folií, marinování, tloušťka sváru 2 mm, maximální šířka sváru 30 cm, výkon 110 W, sací výkon 12 l/min, hlučnost 75 dB, LED indikace, pojistka proti přehřátí a vhodná pro sous-vide, 6 folií v balení, hadička pro vakuování, sáčky součástí balení, rozměry 6,5 × 35,5 × 15,5 cm (V׊×H), hmotnost 1,27 kg
1 299,-
Skladem > 5 ks
Do půlnoci objednáš, ráno v AlzaBoxu máš.
Info
Objednací kód: SENSV101
4,4 46×
Gallet MSV 250 Narbonne
Vakuovačka - na potraviny, svářečka folií, automatická, výkon 110 W, LED indikace a pojistka proti přehřátí, 1 folie v balení, hadička pro vakuování, dóza, sáčky součástí balení, rozměry 7,5 × 35,5 × 18 cm (V׊×H)
1 269,-
Skladem > 5 ks
Do půlnoci objednáš, ráno v AlzaBoxu máš.
Info
Objednací kód: GALVA553
3,2
G21 Akura WiFi Sous vide
Sous vide vařič sous vide, vaření ve vakuu, dotykové ovládání, 1000W, WIFI- Apka Smart Home s recepty, vaří samo, Materiál: plast, nerez ocel, Rozměry (Š x V x H): 7,5 x 39 x 12 cm, Hmotnost: 1,6 kg.
+Dárek Elektronická kniha Jíme zdravě v hodnotě 45,-
2 689,-
Skladem > 5 ks
Do půlnoci objednáš, ráno v AlzaBoxu máš.
Info
Objednací kód: G21PH352
5,0
G21 Držák sáčků do Sous Vide nádob
Stojan  a oddělovač sáčků se zavakuovanými surovinami pro sous-vide vaření. Jednoduchý a praktický sous-vide doplněk vaření udrží balíčky odděleně od sebe a zrychlí přípravu sous-vide pokrmů.
479,-
Na objednávku – termín upřesníme
Objednací kód: G21PR694
4,5
G21 Nádoba pro Sous Vide, 7 litrů
Nádoba 7l, nádoba pro vaření metodou Sous Vide zabraňuje vypařování vody, pomáhá lépe udržovat teplotu a zamezí nežádoucím tepelným ztrátám, nádobu je možné mýt v myčce na nádobí. Polykarbonát, čirá barva.
649,-
Skladem > 5 ks
Do půlnoci objednáš, ráno v AlzaBoxu máš.
Info
Objednací kód: G21PR670
Vytisknout
P-DC1-WEB04
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi
Na vašem soukromí nám záleží My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informací Méně informací