Dnes najdeme na trhu nepřeberné množství rybářských potřeb včetně nástrah a krmení pro ryby. Přestože se najdou i výrobky s velmi přívětivou cenou, mnozí rybáři stále upřednostňují výrobu vlastní domácí návnady a nástrah jako těsta na ryby, boilies nebo krmné kukuřice. V tomto případě často zužitkují nejrůznější přebytky potravin z domácnosti a zároveň, jako správní rybáři – srdcaři, rádi vloží do přípravy vlastní energii a zkušenosti s kombinacemi jednotlivých surovin, které jim přinesou zaručený úspěch při lovu ryb. Chcete-li se přidat do jejich řad a zajímá vás, na co chytat ryby s využitím domácích surovin, čtěte dále.
Domácí příprava partiklu je oblíbenou disciplínou rybářů (zejména kaprařů). Nejde o nic složitého, výroba domácího partiklu zahrnuje několik nenáročných kroků. Záleží pouze na vás, zda se rozhodnete semena či zrna pouze namáčet, nebo je dále vařit, nakládat apod.
Pšenice, řepka, lněné či konopné semínko dostatečně změknou po 12hodinovém máčení, kukuřice, tygří ořechy, hrách, cizrna a kroupy budou potřebovat 24 hodin. Zrna namáčejte tak, aby hladina vody převyšovala jejich vrstvu alespoň o 2 cm. Po změknutí můžete partikl po případném dochucení rovnou použít k zakrmení, nebo zrna rozmixovat a přidat do vnadicí směsi.
Zrna či semena můžete vařit ve vodě (klidně i v mikrovlnné troubě), a to tak dlouho, než popraskají. Pokud použijete předem namočená zrna, výrazně tak zkrátíte dobu varu.
Naložený partikl je pro ryby velmi atraktivní zejména díky silnému „aromatu“. Nakládat můžete do směsi vody, cukru a koření nebo zrna zalít kefírem a ponechat je svému osudu. Až začne směs fermentovat, poznáte to dozajista po čichu.
Jedná se o zalití nálevem určité příchuti, přidávat lze přírodní barviva a dochucovadla, která jsou dostupná v běžné domácnosti. Vyzkoušejte klidně tekuté polévkové koření, sójové i jiné omáčky, kondenzované mléko, přidávejte cukr (ale i sůl, která rozvine chuť), zaexperimentujte s instantními nápoji či polévkami. Chcete-li však vsadit na osvědčená dochucovadla s vybranými extrakty, neváhejte vyzkoušet již hotové přísady a komponenty pro ryby, kterých je na trhu nespočet.
Receptů na výrobu boilies je samozřejmě spousta, pokud ale máme stanovit nějaký obecný recept, budeme potřebovat:
Sypké přísady: moučka (rybí, masokostní, kukuřičná apod.), sladidla, partikly (semínka – ptačí zob, konopí, sezam)
Pokud si chcete přípravu zjednodušit, nebojte se využít suché směsi k výrobě domácích boilies.
Tekuté přísady: vejce (cca 5 ks na 0,5 kg směsi), aktivátory a atraktanty
Při výrobě domácích boilies používejte vždy čerstvé suroviny.
Domácí výroba boilies – postup:
Sypké a tekuté suroviny smícháme a vytvoříme tvárné těsto, které vložíme do sáčku a necháme hodinku odpočívat v chladu. Odleželé těsto pak rozdělíme na kousky, z nichž vytvoříme zhruba 2 cm široké válečky. Z nich pak budeme vytvářet jednotlivé kuličky neboli boilies. Lze je vytvářet ručně, případně použít rollbal na výrobu boilies, který nám práci zjednoduší a urychlí.
Jednotlivé kuličky je pak třeba asi minutu povařit ve vodě. Poté je necháme alespoň 1 den sušit. Boilies můžeme dosoušet a zároveň i uchovávat v sáčku či tašce na sušení boilies. Chceme-li se na nějaký čas zásobit, lze připravit větší várku boilies a uchovat je po dobu sezóny v mrazáku. Nezapomínejte, že ať už chystáte jakoukoliv návnadu, je prostě cítit a jejich aroma může být vašim blízkým nepříjemné. Doporučujeme tedy pořídit si na jejich skladování zvlášť nějakou menší ledničku (využijte třeba pro malé lednice bazar), abyte „nezamořili” chladničku s běžnými potravinami.
Tlačí-li vás čas, využijte hotové návazce na boilies s pevnostním obratlíkem.
V případě chytání na boilies se nám nabízejí dvě možnosti montáže. Můžeme si koupit již hotový návazec na boilies, nebo si jej připravit sami. Pokud se rozhodneme pro druhý způsob, měli bychom dodržet následující obecný postup. Takže jak navázat boilies? Nísledovně:
Připravíme si návazec, na němž uděláme smyčku, druhý konec protáhneme okem háčku a přizpůsobíme si délku mezi smyčkou a háčkem. Návazcem pak 6–8krát obtočíme háček (ve směru od očka k oblouku). Návazec provlékneme okem, pečlivě utáhneme smyčku a pojistíme ji ještě uzlem. Propíchnuté nebo provrtané boilie navlékneme na očko, které zajistíme zarážkou a dotáhneme.
Napařené rohlíky lehce slisujeme a pomocí kleští na rohlíkové boilies budeme z pečiva vyštípávat kuličky, které pak pomocí jehly navlékáme na šňůrku. Před použitím je dobré rohlíková boilies ochutit některým z atraktorů.
Než vyrazíte se svými domácími boilies pro svůj kapitální úlovek, ověřte si, jak se vámi vyrobené kuličky nástrahy budou ve vodě „chovat“. Jak na to? Prostě vhoďte jednu kuličku boilie do sklenice s vodou. Zjistíte tak, jak dlouho se bude ve vodě rozpadat (pozor na vliv vodních proudů), aby se nestalo, že budete u svého prutu nakonec sedět naprázdno.
Na boilies můžeme lovit jak u břehu, tak i ve větší vzdálenosti. Ryby navnadíme krmnými boilies či vhodně upravenými partikly.
Tyhle pomocníky k domácí výrobě návnad a nástrah určitě oceníte. Rollball na boilies ani kleště na rohlíky váš rozpočet nijak nenaruší.
Kukuřici mají rádi nejen kapři, ale i mnohé další ryby včetně línů, cejnů, perlínů, plotic a amurů. A co si budeme povídat, je to dostupná a levná návnada i nástraha, tak proč ji nevyužít? Zajímá-li vás, jak připravit kukuřici na ryby, čtěte dále.
Vařená kukuřice na ryby je k dostání doslova za pár korun v běžných obchodech s potravinami, ale samozřejmě si můžete uvařit i svou vlastní. Zrna vyloupejte ze zralých klasů, pokud máte větší množství kukuřice, část můžete usušit. Zrna, která budete v nejbližší době používat jako návnadu či nástrahu na ryby, nechejte 1–2 dny namočená ve vodě. Zvolte raději větší nádobu, jelikož kukuřice bobtnáním zvětší svůj objem. I takto máčená zrna se již dají použít k zakrmení, ale nejsou pro ryby nějak zvlášť atraktivní.
Vařená kukuřice na ryby působí jako obrovské lákadlo, zejména ve fermentované podobě.
Nabobtnalou kukuřici nasypeme do vhodného hrnce – papiňák bude vůbec nejlepší, protože celý proces velmi zrychlí. Na 1 díl kukuřičných zrn přilijeme 2 díly vody a vaříme, dokud první zrna nezačnou praskat. Zde opět pozor na množství kukuřice, jež hodláte vařit, svůj objem totiž zhruba zdvojnásobí.
Kukuřice upravená fermentací se vyznačuje zejména typickým fermentačním zápachem, který je pro ryby velmi přitažlivý.
Jak fermentovat krmnou kukuřici?
Naložte ji na 1 den do vody s cukrem, poté ji vařte do doby, než zrna začnou pukat, a uskladněte ji v uzavřené nádobě při pokojové teplotě. Za několik dnů se objeví typický fermentační odér a ryby vám za tuhle vyvoněnou fermentovanou kukuřici utrhají ruce, ne-li háčky.
Těsto na ryby je významným atraktantem, zároveň si ho můžete snadno a rychle připravit doma, obalit jím jakékoli nástrahy, a tím nalákat mnohem větší počet ryb. Případně je přidejte do krmné směsi anebo ve tvaru kuličky rovnou napíchněte na háček. Těsto na ryby kolem sebe šíří lákavou vůni, je měkké, často i výrazně zbarvené, a tím se stává pro ryby obrovsky atraktivním.
Přidáním potravinářského barviva bude těsto pro ryby ještě atraktivnější.
Těsto na ryby lze připravit z několika základních surovin: vejce, krupice, aromatické esence a potravinářské barvivo.
Při výrobě těsta na ryby počítejte 1 vejce asi na 2 lžíce cukru, přidejte barvivo, esenci s požadovanou příchutí a krupici pak postupně přisypávejte do požadované hustoty směsi. Vzniklou tvárnou hmotu uložte do lednice, kde ještě trochu zpevní. Nebojte se zkoušet i jiné složky, např. semínka, ořechy či rozmačkané červy.
Sýrové těsto na ryby se používá jako obalovací pasta, která si opět klade za cíl učinit veškeré návnady i nástrahy mnohem zajímavějšími, aby k nastraženému háčku přilákaly co nejvíce ryb. Na základní sýrové těsto na ryby budete potřebovat: mouku/krupici, vejce, mléko, tavený sýr.
Suroviny smíchejte do požadované hustoty těsta a hmotu nechte uležet v chladu. Správný poměr je třeba zkoušet, každý rybář by vám poradil něco jiného. Nebojte se experimentovat a zařadit místo taveného sýra třeba nivu nebo strouhaný tvrdý sýr, zahustit hmotu pečivem a těsto doplnit potravinářským barvivem.
Jak už sám název napovídá, tohle těsto na ryby bude vonět po česneku. Směle do toho, klidně využijte předchozí recept na sýrové těsto a přidejte rozmělněný česnek. Směs připravujte s dostatečným předstihem, aby se po umíchání stačila dobře proležet a česneková chuť i aroma mohly prolnout celou hmotou.
Jestliže jste uvízli ve spárech rybářské vášně, jistě vám nepřijde příprava vlastní domácí návnady a nástrahy jako ztráta času. Samozřejmě, dnes už se bez moderních vychytávek rybářské techniky asi neobejdeme, ovšem ani to nejdražší rybářské vybavení nedokáže nahradit nasbírané zkušenosti.