Rádi cestujete, jste dobrodruzi a trávíte hodně času v přírodě? Pak jistě víte, že základem pro skvělý zážitek z cestování je nejen příroda a její krásy, ale i kvalitní jídlo. Střídat na cestách suchary s proteinovými tyčinkami nemůže nikoho na dlouho uspokojit a přispět tak k perfektnímu zážitku. Objevte způsob, jak si užívat přírody i chutného jídla zároveň. Budete překvapeni, že vaření v přírodě není vůbec složité.
My Češi jsme národ kempařů a trampů. Rádi objevujeme kouzlo přírody, užíváme si klidu a relaxujeme. Výborným relaxem a někdy i dobrodružstvím může být vaření v přírodě. Popustit uzdu své kreativitě a nechat se přírodou při vaření inspirovat se vyplatí a vaše kempování tak dostane nový rozměr. V článku si podrobně rozebereme, co všechno pro vaření v přírodě potřebujete a jak vybrat vhodné vybavení.
Pro campingové nádobí, které si berete s sebou do krosny, platí jedna důležitá zásada. Nádobí musí být lehké a skladné, aby v batohu či krosně nezabíralo příliš mnoho místa. Nikdo z nás se na horské túře nechce tahat s těžkým hrncem. U nádobí, které využíváte spíše na piknik v přírodě či v kempu, kam se dopravíte autem, nehraje váha až takovou roli. Pozornost je zapotřebí věnovat také materiálu, ze kterého je nádobí vyrobeno. Ideálními vlastnostmi jsou lehkost, pevnost a odolnost, setkáte se proto nejčastěji s nádobím z plastu, nerezové oceli a hliníku.
Jaké nádobí je vhodné sbalit na cesty? Na túru zvolte hydratační vak nebo skládací lahev, do kempu i na piknik přijde vhod větší kanystr. A pokud při cestování nemáte k dispozici pitnou vodu, hodí se cestovní filtry, lahve s filtrem nebo filtry samotné v podobě UV filtrů nebo tablet pro desinfekci vody.
Nádobí na cesty volte podle toho, kde se chcete stravovat, pro kolik osob a co budete vařit. Vždy ale přijde vhod hrnek nebo termohrnek, talíř, miska a příbor. A pokud řešíte každý centimetr místa v krosně, může talíř a misku nahradit ešus, který využijete i na vaření či ohřívání pokrmu. Při kempování pak využijete kotlík, pánev i konvici na vaření vody.
Běžně se dnes setkáte i se skládacím plastovým nádobím, především s hrnky a talíři, které po použití jednoduše složíte do plochého tvaru a zaberou tak v batohu minimum místa. Nádobí se dá výhodně pořídit také v sadě. Sady campingového nádobí jsou navrženy tak, aby byly lehké, zabraly minimum místa a obsahovaly vše potřebné.
Vaření v přírodě se neobejde bez zdroje tepla, na kterém si jídlo připravíte. Na trhu je k dostání několik druhů vařičů, které se liší především typem paliva. Při výběru je důležité zaměřit se na účel a místo použití. Svoji roli bude hrát určitě hmotnost i dostupnost použitého paliva v místě vašich cest. V extrémních podmínkách oceníte třeba vestavěné zapalování či tepelný výměník, který chrání plamen před zhasnutím ve větru. U vařiče bez vestavěného zapalování využijete v náročných podmínkách křesadlo. V každém případě je pořízení vařiče dlouhodobá investice, a tak se vyplatí dobře promyslet, který typ vám bude nejlépe vyhovovat.
Vaření v přírodě musí být především bezpečné pro okolí, při manipulaci s ohněm tak musíme být opatrní. Pokud rozděláváte oheň, je důležité mít ho celou dobu pod dohledem, udržovat ho tak, aby se nerozšířil a nakonec ho dokonale uhasit. Pokud připravujete jídlo na vařiči, nikdy ho nepokládejte na hořlavý povrch (například suché listí). Vařič patří na rovný a nehořlavý povrch, což může zajistit třeba velký plochý kámen. Jaký je výběr vařičů?
Plynový vařič je nejpoužívanějším vařičem. Jeho výhodou je především lehkost, skladnost a jednoduchost ovládání. Stačí k němu připojit kartuši s plynem, otočit kohoutkem a škrtnout zápalkou. Je cenově dostupný a téměř bezúdržbový, navíc nemusíte řešit povrch, na kterém vaříte. Má ale taky pár nevýhod, které je třeba brát v potaz. Pokud cestujete letadlem, plynovou kartuši sebou vzít nesmíte a může být obtížné ji v cílové destinaci shánět. Kartuše nejsou znovu plnitelné a ze začátku může být obtížné odhadnout, kolik plynu ještě zbývá. A pokud ji stihnete vyplýtvat někde uprostřed hor, potáhnete jí v krosně až do míst, kde bude bezpečné ji vyhodit.
Benzínový vařič má jasnou výhodu při cestování v letadle či v náročnějších podmínkách. Nikdy nezamrzne, dobře hoří při všech teplotách a palivo je dostání téměř všude. Díky vyměnitelným tryskám můžete použít jak benzín technický, tak třeba petrolej nebo naftu. Oproti plynovému vařiči je těžší, má vyšší pořizovací cenu a zacházení s ním chce trochu cviku. Občas je potřeba ho promazat, vyčistit nebo vyměnit těsnění.
Velkou výhodou lihového vařiče je nízká pořizovací cena jak vařiče samotného, tak i paliva. To je navíc snadno dostupné a to jak líh tekutý, tak v kostkách. Navíc se dá líh nahradit silným alkoholem. Na rozdíl od kartuší s plynem si můžete lihové kostky vzít do letadla, nicméně jedinečný odér lihu nepřehluší ani zabalení do igelitu. Líh odolává i mrazu, vařič tak funguje ve všech teplotách. Oproti plynovým a benzínovým vařičům mají lihové nižší účinnost a jsou vhodné spíše na ohřátí vody. Vaření je na nich velmi zdlouhavé.
Při nákupu potřeb pro kempování se můžete setkat také s dřevěnými grily nebo vařiči, pod kterými zatopíte dřevem, šiškami nebo klestím. Vhodné jsou spíše do kempu, než na sbalení do krosny. Jejich výhodou je využití jak na vaření, tak i grilování. Dřevěný gril je jednorázový a při grilování celý shoří, což může být v kempu nebo na pikniku v přírodě výhoda. Na rozdíl od rozdělaného ohně na něj rovnou položíte hrnec nebo pánev, jeho příprava je také rychlejší a pohodlnější, než založení ohně. Nevýhodou je pořizovací cena, i když v přírodě můžete sehnat dřevo k zatopení zadarmo. Přírodní plotnu si navíc můžete udělat z většího plochého kamene, který umístíte do ohně a počkáte, až se nahřeje.
Pro jídlo, které si berete na cesty, platí několik zásad. Musí být trvanlivé, s nízkou hmotností a v praktickém balení. Jeho příprava by pak měla být nenáročná a jídlo chutné a výživné. Vyplatí se mít s sebou balíček základních věcí, které často používáte. Patří sem například káva, sušené mléko, pár druhů základního koření, cukr, lahvička s olejem a další. Jaké druhy jídel jsou vhodné při cestování?
Doba pokročila a tak už dnes pod názvem konzerva neseženete pouze nevzhlednou šedou hmotu, vzdáleně připomínající maso nebo guláš. Běžně jsou k dostání polévky, omáčky s těstovinami, guláše a další. Výhodou konzervy je velice dlouhá trvanlivost, jídlo je hotové a připravené ke konzumaci. Nevýhodou je pak hmotnost. Navíc pokud konzervu sníte v přírodě, kde nenarazíte jen tak na odpadkový koš, budete ji sebou prázdnou vláčet až do civilizace.
Sterilované jídlo je v podstatě klasicky zavařené jídlo. Můžete si ho doma zavařit do sklenic, nebo koupit zavařené ve speciálních sáčcích (tzv. MRE - meal ready to eat). MRE vzniklo jako potravinový balíček pro americkou armádu, díky svým skvělým vlastnostem se ale brzy stalo populární i při cestování. Oproti sklenicím jsou sáčky lehké, skladné a odolné. Výhodou takového jídla je, že je připraveno k okamžité konzumaci, sáček se dá ohřát v horké vodě. Některé sáčky obsahují také samoohřevnou kapsli a nemusíte tak mít vařič nebo rozdělávat oheň. Oproti například sušeným jídlům jsou ale sterilovaná jídla těžší, protože už obsahují vodu.
Sušené jídlo je nejvhodnější všude tam, kde potřebujete mít veškeré jídlo sebou na zádech a záleží vám na každém gramu a centimetru v krosně. Je lehké, skladné a velice trvanlivé. Příprava je jednoduchá - obsah sáčku stačí zalít horkou vodou, v nouzi i studenou. Právě to ale může být nevýhodou, protože bez vody si tohle jídlo nedáte. Nejčastěji se setkáte s polévkami, kaší, ale díky poměrně nové metodě sušení mrazem (lyofilizace) i s běžným jídlem, masovým či vegetariánským.
Pokud nemáte čas na vaření a potřebujete rychle doplnit energii, hodí se mít v krosně svačinky v podobě energetických tyčinek nebo čokolád. Oblíbeným zdrojem energie je také tzv. Jerky, což je výraz pro sušené maso. Načerpat síly a doplnit živiny můžete i pomocí nutridrinků, které ale oproti sušenému masu nebo čokoládě zaberou víc místa a jsou těžší.
V článku jsme podrobně rozebrali vše, co potřebujete vědět o jídle a vaření, pokud se chystáte na cesty, kde nechcete nebo nemůžete navštěvovat restaurace. Důležité je promyslet dopředu, jaké jídlo bude vhodné a přizpůsobit tomu také vařič a nádobí. Užijte si při cestování dobré a plnohodnotné jídlo a nebojte se také improvizovat s dary přírody. Šťastnou cestu!