Říkáte si, že do sušičky ovoce nechcete investovat, protože byste ji příliš často nevyužili a ležela by doma ladem? A co takhle model, který kromě sušení zvládne i výrobu domácího jogurtu, přípravu RAW stravy, kynutí těsta nebo rozpékání pečiva? To už je jiné kafe, viďte? Jedním takovým modelem je i ETA Vital Air. Rozhodli jsme se ji pro vás otestovat a prozradit, co vše dovede.
Nejspíš je vám jasné, že potraviny nasušené doma jsou zdravější než ty kupované. Je to nejen díky přehledu o kvalitě použitých surovin, ale především i kvůli oxidu siřičitému. Ten se při sušení používá proto, aby si potraviny zachovaly hezčí tvar i barvu a déle vydržely. Pro lidský organismus je ale tato látka ve větším množství škodlivá. A přesně pro ty, kteří rádi dbají o své zdraví nebo si zkrátka libují v domácí výrobě, byly vynalezeny sušičky ovoce.
ETA Vital Air se od běžných sušiček výrazně liší jak vzhledem, tak schopnostmi. Na první dojem vás zaujme velikost rovnající se přibližně jedné miniledničce. To tedy znamená, že její přítomnost v kuchyni rozhodně pocítíte. Svůj požadavek na prostor ale vyvažuje devíti patry, které dohromady nabízí až 1,07 m2 sušicí plochy, což je skvělé. Můžete zároveň sušit hned několik druhů pochutin a ušetřit tak spoustu času. Rovnoměrné proudění vzduchu zajišťuje, že se vám nesmíchají vůně potravin, takže se nemusíte bát do sušičky umístit zároveň jablka, maso, bylinky i rajčata. Patra mají vysouvací pláty, díky kterým na ně potraviny nejen jednoduše umístíte, ale stejně snadno je i průběžně zkontrolujete.
2× LED displej vám umožní jednoduché nastavení teploty i doby, po kterou má ETA Vital Air běžet. Čas je v rozmezí jedné minuty až 40:59 hodin. Teplota se může pohybovat mezi 30 °C až 70 °C. Hned vedle displeje se nachází i spínač on/off, kterým sušičku probudíte k životu.
ETA Vital Air disponuje ochranou proti přehřátí, takže se nemusíte zdráhat nechat ji běžet třeba přes noc. A nebojte, budit vás nebude. Její chod je poměrně tichý. A že se bojíte, co na to vaše peněženka? Dle výrobce zbaští tato sušicí mašina přibližně o 20 % méně energie než její běžné kolegyně.
Co se týká vzhledu sušičky ovoce, přirovnala bych ji k miniledničce, jak už jsem zmínila výše. Je bílá, hranatá, ne zrovna malá a otevírá se v podstatě stejně. Ovládání je snadné a nevyžaduje žádné zdlouhavé listování manuálem. Stejně tak potěším jedince, kteří neradi něco sestavují. ETA Vital Air stačí vyndat z krabice, omýt pláty před prvním použitím a můžete se pustit do práce.
A jak jsem sušičku ETA Vital Air ohodnotila já? Vrhla jsem se na sušení ovoce, zeleniny bylinek i masa. Mé pozornosti ale neuniklo ani kynutí těsta nebo rozpékání pečiva.
V návodu k použití najdete spoustu tipů, jak kterou potravinu sušit, což člověku přijde vhod. Nemusíte nikde "gůglit", ale jen se rychle mrknout do brožurky. Já se rozhodla vyzkoušet nejprve banán. Ten jsem nakrájela na kolečka dle návodu a naskládala na plát. Usušení do tvrdé podoby trvalo přibližně 12 hodin. Chuť byla velmi dobrá a intenzivní a nedala se vůbec srovnat se sušenými banány z obchodu.
Poté jsem vyzkoušela červenou řepu a jerky z drůbežího masa. S červenou řepou jsem si nebrala servítky a nakrájela ji na tlustší kousky, než doporučuje návod. Posypala jsem ji kořením a vložila do sušičky. Na další plato jsem naskládala nakrájené drůbeží maso, okořenila ho a přidala k řepě. Usušeno bylo přibližně za 8 hodin. Řepa si zachovala svou nezaměnitelnou barvu i chuť. Maso chutnalo velmi dobře. Bohužel jsem si v návodu přečetla až pozdě, že se má krájet napříč vlákny, aby nebylo tuhé, takže na první skus mi přišlo, že žvýkám velmi dobře chutnající podrážku.
Pokud si rádi kupujete bylinkové směsi v obchodě a pravidelné sušení čerstvých kousků plánujete jen tak ze zvědavosti, nedělejte to. Vážně. Pak už totiž nebudete chtít bylinky z obchodu ani vidět. Nejspíše se budu opakovat, ale kupované bylinky v sáčku ze supermarketu se nedají chutí ani vůní srovnat s těmi, které si nasušíte doma. Já jsem zkoušela doma usušit bazalku. Bylo to velice jednoduché. Otrhala jsem přečnívající kousky stonků, umístila ji do sušičky, nastavila stupně na 46 a dle návodu určila čas sušení 14 hodin. To na usušení bazalky úplně stačilo.
Příště jsem se vrhla na kynutí těsta. Zde je záhodno nenechat se unést a těsta nevyrobit příliš. Velká široká mísa, ve které jste možná zvyklí těsto nechat kynout, se do sušičky ovoce ETA Vital Air nevejde. Je vhodná spíše pro menší porce. Těsto vám ale krásně nakyne ani ne za 45 minut. Jen nezapomeňte misku s těstem překrýt čistou utěrkou, aby se vám vlivem proudění vzduchu nevysušilo.
Kdo by si nepotrpěl na čerstvé křupavoučké rohlíčky k snídani? Jenže komu se chce ráno běžet do pekárny, že? A zapínat troubu kvůli dvěma rohlíkům je zase dost neekonomické. Na tohle je překvapivě ideální právě ETA Vital Air. Nechtělo se mi tomu věřit, ale pečivo rozpekla překvapivě dobře během pár minut.
Sečteno podtrženo, sušička ETA Vital Air sice v kuchyni zabere více místa než byste si přáli, ale vynahradí vám to svou všestranností a možností usušit spoustu potravin najednou.
ETA Vital Air
Sušičky ovoceTato sušička (nejen) ovoce je vhodná pro všechny, kteří se v sušení potravin skutečně vyžívají. Stejně tak dobře ji můžou využít i milovníci RAW stravy, domácích jogurtů i těstovin nebo třeba ti, co zkrátka nechtějí na rozpékání pečiva rozehřívat troubu. Využití tohoto produktu je skutečně pestré a zaslouží doporučení.
Klady
Zápory