Většina z nás teplotu v lednici a mrazáku nijak výrazně neřeší. Ke spokojenosti nám stačí fakt, že je uvnitř pocitově chladno, tak jak předpokládáme, že by mělo být. Pokud se nikde netvoří kusy ledu, nebo nemáme v lednici potopu, neřešíme vůbec nic. Jenže na správné teplotě záleží. Jak dlouho vydrží vaše potraviny čerstvé? Nevyhazujete shnilé ovoce a zeleninu příliš často? Pokud ano, dá se s tím něco udělat? Ano, dá. V našem článku se dočtete, jaká je optimální teplota v lednici a mrazáku. Dozvíte se také další užitečné tipy, díky kterým udržíte potraviny déle čerstvé.
Není třeba dlouze vysvětlovat, proč je nastavení teploty v lednici tak zásadní. Pokud máte v lednici příliš vysokou teplotu, budou se vám potraviny kazit rychleji. Naopak příliš nízká teplota způsobí, že vám budou potraviny namrzat. Obojí je špatně a v obou případech budete muset potraviny vyhodit, protože dojde k jejich znehodnocení. Co z toho vyplývá? Správná teplota v lednici vám ušetří spoustu peněz a taky času. Nebudete muset chodit tak často do obchodu. Potraviny vám vydrží dlouho čerstvé a chutné. Nastavit optimální teplotu v lednici se vám prostě vyplatí po všech stránkách.
Než se plni nadšení a s manuálem v ruce vrhnete na nastavení teploty, nejprve se zamyslete, zda je vaše lednice umístěna správně. Vaše snaha o správné chlazení a mražení potravin bude pouze poloviční, pokud jste vaši lednici postavili vedle topení nebo nebezpečně blízko trouby. Platí všeobecné pravidlo, že by lednice neměla být blízko zdroje tepla. Pozor! Zdrojem tepla může být i pračka a myčka nebo umístění naproti oknu, kde na ni v létě bude pražit slunce.
V menších kuchyních může být umístění lednice opravdový rébus pro pokročilé. Pokud se kontaktu nelze vyhnout, řešením může být velmi kvalitní tepelná izolace. Méně praktickým řešením je umístění lednice do předsíně. Pokud je lednice blízko zdroje tepla spotřebuje mnohem více energie na chlazení. Lednice by také neměla být postavená těsně ke zdi. Nechte za ní prostor alespoň 10 cm, aby měla prostor pro odvod tepla a nepřehřívala se.
Pokud chcete krátkou a stručnou odpověď, ideální teplota v lednici jsou 4 °C. Jenže, ono to není s tou ledničkou tak jednoduché, jak bychom si asi přáli. Některým potravinám takto nízké teploty nesvědčí. Co s tím? V prvé řadě byste měli vědět, že na rozdíl od mrazáku, v ledničce není teplota všude stejná, protože uvnitř dochází k proudění vzduchu.
Abychom to shrnuli, za optimální teplotu v lednici lze považovat hodnoty v rozmezí od 0 – 8 °C. Moderní ledničky je velmi snadné nastavit na požadovanou teplotu a monitorovat změny. Co když máte ale starší model? K měření teploty v lednici vám poslouží teploměr do lednice. Díky němu budete mít přehled a snadno nastavíte požadovanou teplotu.
i
V České republice a v celé EU se plýtvá jídlem. Ročně se vyhodí na jednoho člověka 95 – 115 kg potravin. Většina jídla se vyhazuje naprosto zbytečně. Jen část je znehodnocena špatným skladováním. Možná také vyhazujete potraviny zcela zbytečně i přesto, že je teplota v ledničce nastavená správně. Rozlišujte mezi pojmy „minimální trvanlivost “ a „spotřebujte do:“. Mnoho lidí nezná rozdíl. Pokud má potravina minimální trvanlivost, neznamená to, že ji musíte hned druhý den po datu uvedeném na obalu vyhodit. Do uvedeného data je zaručena maximální čerstvost. I potom lze tuto potravinu bezpečně konzumovat.
Mezinárodní ústav pro chlazení už v roce 1964 určil, že ideální teplota v mrazáku je -18 °C. V současné době je také doporučováno mrazit potraviny při teplotě -24 °C, protože tato teplota umožňuje zachovat ještě více živin a vitamínů, ale pro domácí chlazení si bez problémů vystačíte s teplotou -18 °C.
Pokud vlastníte starší model spotřebiče, budete muset teplotu uvnitř čas od času měřit, abyste se ujistili, že mrazí na požadovanou hodnotu. Pokud spotřebič mrazí například jen na -14 °C, nemusí to nutně znamenat, že potraviny zmrazené v této teplotě nejsou vhodné ke konzumaci. Pokud optimální teplotu v mrazáku nemáte, musíte s tím při skladování potravin počítat. Při vyšších teplotách dochází k rychlejšímu znehodnocování, proto potraviny spotřebujte rychleji. Ne v řádu měsíců, ale spíše týdnů. Nejmodernější spotřebiče běžně mrazí až do teploty -24 °C. Pokud potřebujete výkonnější mrazák, uvažujte o koupi nového. Takto výkonné jsou i mrazáky, které jsou součástí moderních kombinovaných lednicí.
i
Ani správná teplota v mrazáku nezajistí 100% zachování živin a vitamínů. Ovoce po zmrazení ztrácí až 30 % živin a 50 % vitamínu C. Naopak se zvyšuje podíl beta karotenů. Minerální látky zůstávají většinou zachovány.
Nastavili jste správnou teplotu a uložili jste jednotlivé potraviny do správné chladící zóny. Aby byla teplota uvnitř spotřebiče stabilní a chladný vzduch proudil rovnoměrně, dodržujte následující pravidla:
Nastavení správné teploty v lednici a mrazáku umožňuje uchovat potraviny déle čerstvé. Uskladněné potraviny si také zachovají mnohem více živin a minerálů. Nestačí jen nastavit optimální teplotu. Pokud je lednice špatně umístěná, není její chlazení dostatečně efektivní. Spotřebič spotřebovává mnohem více energie a potraviny se vám i při nastavení optimální teploty kazí rychleji. Při nastavování teploty tedy zohledněte i další faktory, které by mohly ovlivňovat výkon vašeho spotřebiče.