Neplýtvejte potravinami, které doma nestihnete spotřebovat. Existuje jeden efektivní způsob, díky kterému je nebudete muset vyhazovat, a nejen to. Díky vakuování vydrží potraviny až několikanásobně déle čerstvé, přitom si udrží svou přirozenou vůni, barvu i chuť. Navíc neztratí ani žádné vitamíny či jiné důležité výživové látky, tudíž o nic z toho nepřijdete. Zajímá vás, co všechno budete k vakuování potřebovat? Jak vybrat vakuovačku nebo jak na vakuování masa či jiných potravin? Nejen to se dozvíte v našem článku.
Vakuování není úplnou novinkou dnešní moderní doby, tato metoda uchovávání potravin je známá již od konce minulého století. Dnes ale v mnohých domácnostech i gastronomických provozovnách pomáhá čelit velkému problému současnosti, a tím je plýtvání potravin. Dostupnost a velký výběr produktů láká ke koupi stejně jako akční cenovky. A pokud množství jídla neodhadnete a nahromadí se vám spousta čerstvých surovin, může se stát, že nebudete vědět, co s nimi.
Aby se nespotřebované potraviny v lednici nezkazily a vy je poté nemuseli vyhazovat, vyzkoušejte jejich bezpečnější a efektivnější skladování. Vakuový systém na potraviny neboli vakuovačka vám pomůže zabránit plýtvání. Umožní vám uskladnit nevyužité zásoby potravin a dokáže až pětinásobně prodloužit jejich čerstvost. Přitom si však vakuované potraviny zachovají důležité živiny, vitamíny, vůni i chuť, takže o nic z toho nepřijdete. Dejte sbohem zhnědlému ovoci, avokádu či bramborám a vydejte se cestou vakuového balení potravin.
Pokud již dopředu víte, že potraviny v nejbližší době nespotřebujete, můžete je namísto v lednici uskladnit také v mrazáku. Po zavakuování vám vzniknou úhledné balíčky, které při skladování zaberou jen minimum místa. Fólie jsou sice průhledné, ale vhodnější je je označit popisky.
i
Sous-vide je metoda vaření při konstantně nízké teplotě do cca 90 °C. Tato metoda se pro přípravu masa, ryb, zeleniny i mléčných výrobků a u každé suroviny se může maximální teplotní hranice lišit. Co vše budete potřebovat na takové vaření a vakuování potravin? Recept, vakuovačku, hrnec na Sous-vide a vakuovací sáček, jehož hlavním účelem je zde možnost vaření ve vodní lázni.
Vakuování potravin je ten nejefektivnější způsob, jak udržet potraviny déle čerstvé. Jak celý proces probíhá? Vakuovačka z balíčku s potravinou vysaje vzduch, čímž se podstatně zmenší celkový objem. Tento fakt vám skladování sice také usnadní, ovšem za samotným prodloužením trvanlivosti potravin stojí zpomalení množení mikroorganismů (bakterie a zárodky plísní, které ovlivňují rozkládání potravin), ke kterému jinak za přítomnosti vzduchu běžně dochází.
Trvanlivost potraviny ovlivňuje všudypřítomnost kyslíku ve vzduchu. Chcete-li dosáhnout těch nejlepších výsledků a co možná nejdelší trvanlivosti, je důležité, aby vložená potravina měla tvar umožňující naprosto těsné smrštění obalu. Žádné ostré hrany, které by mohly obal protrhnout, nejsou vítány. Rovněž i samotný obal musí být natolik pružný, aby se mohl obrysům potraviny co nejlépe přizpůsobit. Dobře zavakuovaná potravina nemá žádné vzduchové kapsy, které by mohly ovlivňovat její trvanlivost.
Podle vybraného typu vakuovačky a příslušenství, které nabízí, rozlišujeme vakuování do přilnavých plastových fólií či obalů a vakuování do nejrůznějších dóz.
i
Dózy i fólie najdete v příslušenství pro vakuovačky.
Vakuový systém na potraviny můžete vybírat z vícero provedení vhodných do domácnosti.
Ruční vakuové systémy na potraviny se hodí pro občasné používání. Oproti ostatním typům jsou cenově dostupnější a kompaktnější, díky tomu je snadno uskladníte i v malých kuchyních či na chatě. Umožňují vakuování potravin do sáčků i dóz a většinou fungují na baterie.
Automatická svářečka fólií patří k nejoblíbenějším a hodí se i pro časté vakuování. Potravina se vloží do sáčku, vakuovačka pomocí hadičky odsaje přebytečný vzduch a poté sáček neprodyšně uzavře horkým svárem. Takto zavakuované potraviny zabírají při skladování jen minimum místa.
Vakuový box představuje plastovou nádobu pro uchovávání potravin. Po stisknutí tlačítka se z nádoby automaticky odsaje vzduch a vznikne prostředí, ve kterém jsou potraviny schopné vydržet déle čerstvé. Díky stabilnímu tvaru nádoby lze takto uchovávat dokonce i pečivo.
i
Některé vakuovací systémy mají také integrovaný nůž, pomocí kterého lze upravit fólii na požadovanou velikosti.
K vakuování se hodí celá řada potravin. Mezi ty nejčastěji vakuované patří:
i
Podle velikosti vakuovačky můžete takto uchovávat nejen potraviny, ale i oblečení či drogerii pro snazší uskladnění doma ve skříňce nebo na cestě na dovolenou. Uvidíte, že ušetřené místo díky odsání vzduchu jistě oceníte.
Vakuování je skvělé i v letní grilovací sezóně, kdy jej využijete při marinování masa na gril. Při odsávání vzduchu totiž uvnitř vnikne vakuum, které způsobí roztažení tkáně, a usnadní tak vstřebávání marinády do masa. Takto naložené maso je poté křehčí a má intenzivnější chuť. Stejné je to i při vakuování hovězího masa na steaky na pánvi. Díky vakuovačce si doma i za špatného počasí připravíte lahodně šťavnaté steaky jako od špičkového šéfkuchaře.
Efektivní je také vakuování masa před uzením – takto naložené maso je na uzení připraveno mnohem dříve, než kdybyste museli vyrábět lák a pravidelně maso překládat, abyste zamezili přístupu vzduchu. Postup je jednoduchý, maso nasolte a ihned zavakuujte, dokud nezačne pouštět šťávu. Ta by vám celý proces mohla překazit.
Čerstvá zelenina se v lednici udržuje jen stěží a některé druhy se k uskladnění do mrazáku vůbec nehodí. Díky vakuování však udržíte zeleninu v kondici až po dobu 6 týdnů a druhy obsahující méně vody i déle. Pozor ovšem na zeleninu vydávající plyny, ta se musí před vakuováním zpracovat. Jedná se například o brokolici či zelí – stačí je spařit horkou vodou, nechat vychladnout a případně dosušit.
Brambory k vakuování přímo nabádají. Obzvláště tehdy, kdy máte připravovat pohoštění pro rodinnou sešlost. Den předem si brambory oškrábete, zavakuujete a na druhý den už jen uvaříte.
Při cestě na dovolenou, na chatu, pod stan či jinam mimo domov můžete vakuovačku využít pro uchování již uvařeného jídla. V závislosti na tom, kam vyrážíte a jaké budete mít po cestě možnosti, zvolte na vakuování jídla fólie či o něco praktičtější dózy.
i
Přečtěte si další tipy a triky, jak na vaření v přírodě.
Pokud je to možné, potraviny před vakuováním osušte klasickou papírovou utěrkou. Zeleninu či omyté ovoce nechte nejdříve okapat, až poté zavakuujte. Pokud by se totiž uvolněné tekutiny dostaly do svárů, nemusely by se dobře zavařit a hrozilo by zkažení zavakuované potraviny.
Pokud se hodláte pustit do vakuování tekutin, doporučujeme je před tím nejdříve zamrazit. Lépe se vám s nimi bude manipulovat, a snížíte tak riziko, že se dostanou do svárů a vakuování nebude úspěšné. Stejně postup použijte v případě omáček, pyré či polévek.
Mleté ořechy, kokos, strouhanka i další sypké potraviny jsou stejně náchylné ke vzniku plísní jako potraviny obsahující větší procento vody. I ony jsou však vhodné k zavakuování. Jediný rozdíl spočívá v postupu. Při vakuování sypkých potravin dejte nejdříve před odsávací část přístroje ubrousek, který zachytí drobné částice. Ochráníte tak vakuovačku před zanesením.
Některé ovoce či těstoviny mohou mít ostré hrany, které je před odsátím vzduchu nutné obalit papírovým ubrouskem. Ten poškození částečně zabrání.
Při vakuování do plastových fólií se některé potraviny viditelně zdeformují. Tekutiny jsou pak po zamrazení doslova k nerozeznání. Abyste se nespletli, až je budete vytahovat mrazáku, doporučujeme jednotlivé sáčky při vakuování dobře označit.
Ať už budete chtít pomocí vakuování docílit delší trvanlivosti potravin nebo namarinovat steak, tato metoda se vám jistě brzy zalíbí. Díky dostupnému sortimentu jsou vaše možnosti navíc takřka neomezené. Potravinami nemusíte plýtvat, skladujte je efektivněji díky vakuování.