Ať už čekáte návštěvu, kterou chcete náležitě pohostit nebo si chcete udělat slavnostní rodinný oběd, připravili jsme pro vás menu, na kterém si pochutná každý. A v multifunkčních parních troubách AEG se vám zaručeně povedou. Zapomeňte na namáhavé vaření s nejistým výsledkem. K vytvoření celého menu vám postačí jediný spotřebič. S multifunkční parní troubou AEG Mastery SteamBoost nebo SteamPro vykouzlí perfektně připravený pokrm jak pokročilý kuchař, tak kuchař začátečník. A to s minimem námahy a za polovinu času než s běžnou troubou. Spotřebiče AEG s intuitivním ovládáním, chytrými funkcemi a vysokou mírou samostatnosti vám vždy zaručí perfektní výsledek.
Jako první chod si připravíme předkrm z lososa, tzv. rillettes. Ten se podává studený nejlépe s čerstvou křupavou bagetou. Druhým chodem bude zeleninová polévka s čočkou plná chuti a živin. Hlavní pokrm jsme zvolili takový, který je nejen lahodný, ale který si připravíte i spolu s přílohou na jednom pekáči. Třetím chodem tedy bude kuřecí roláda s pečenými brambory a špenátem. A jako sladká tečka na konci našeho menu bude oblíbený cheescake, který si můžete připravit den předem a pak ho jen vytáhnout z lednice a podávat na stůl.
Rillettes je masová pomazánka, která patří k specialitám francouzské kuchyně. Může se připravovat z různých druhů tučného masa. My si připravíme rillettes z lososa, tudíž budeme servírovat delikatesní lososovou pomazánku.
Lososa si připravíme v parní troubě, což nám pomůže zachovat chuť, barvu a všechny výživové hodnoty této vynikající ryby. Parní trouby AEG SteamPro a SteamBoost umožňují totiž nejen pečení za pomocí horkého vzduchu, ale také za pomocí páry či kombinace obojího.
Počet porcí: 4 |
Program pro přípravu: Vaření v páře 80 °C Teplotní sonda na 55 °C |
Co budeme potřebovat: 150 g lososa bez kůže a bez kostí (steak) |
Postup přípravy:
Steak z lososa potřeme olivovým olejem, osolíme a obalíme v nasekaném kopru a tymiánu. Přendáme na smaltový plech vyložený pečicím papírem, do středu ryby zapíchneme teplotní sondu a dáme do předehřáté trouby na režim vaření v páře 80 °C a sondu nastavíme na 55 °C.
Hotového lososa necháme vychladnout a poté ho v misce natrháme na drobné kousky nebo rozmačkáme vidličkou. Přidáme uzeného lososa nasekaného na kostičky a šalotku nasekanou nadrobno. Vmícháme zakysanou smetanu, lžičku olivového oleje, šťávu z půlky citronu. Osolíme, opepříme a podáváme s rozpečenou bagetou a lososovým kaviárem.
Jako druhý chod si připravíme krémovou zeleninovou polévku, ve které zelenina spolu s čočkou vytvoří lahodnou a výraznou chuť. Zeleninu si opečeme v parní troubě. Taková příprava je jednoduchá, rychlá a zdravá. V páře můžeme připravit prakticky cokoli. Jídlo si zachová větší množství živin a doba přípravy je mnohem kratší ve srovnání s ostatními způsoby vaření.
Počet porcí: 4-5 |
Program pro přípravu: Vaření v páře 99 °C |
Co budeme potřebovat: 250 g batátů |
Postup přípravy:
Čočku si namočte den předem. Očistěte batáty, celer, petržel, mrkev a nakrájejte na větší kousky. Mrkev i petržel mohou zůstat v celku. Zeleninu dejte do perforovaného pekáče. Parní troubu AEG StramPro nebo SteamBoost nastavte na program vaření v páře na 99 °C a pečte přibližně 30 minut.
Nakrájejte šalotku na kostičky, dejte ji do hrnce spolu s máslem a osmažte do měkka. Přidejte pasírovaný česnek, tymián, bobkový list, a ještě chvíli restujte. Mezitím si uvařte čočku v trojnásobném množství vody nebo vývaru.
Hotovou zeleninu a cibulový vývar bez bobkového listu a tymiánu rozmixujte spolu s teplým vývarem na hladký krém. Polévku osolte, opepřete, vmíchejte do ní smetanu a krátce povařte. Na závěr přidejte uvařenou a scezenou čočku.
Zeleninovou polévku s čočkou servírujte s čerstvou petrželí, obilnými klíčky nebo orestovanými oříšky.
Kuřecí roláda představuje hlavní chod ze snadno dostupných surovin, a přitom výsledek poskytuje zajímavý estetický efekt a maximální chuťový požitek. S teplotní sondou, kterou jsou parní trouby AEG vybaveny, dosáhnete dokonale propečené a šťavnaté kuřecí rolády zcela bez námahy a starostí. Teplotní sondu zapíchneme doprostřed připravovaného masa a nastavíme požadovanou úroveň propečení. Teplotní sonda si už sama ohlídá, když je jídlo hotové a trouba se poté vypne. A aby to bylo ještě jednodušší, přílohu si připravíme společně s masem na jednom společném pekáči.
Počet porcí: 4 |
Program pro přípravu: Parní trouba SteamBoost režim Horká pára Interval (nízká vlhkost) na 180 °C Parní trouba StramPro Nízká vlhkost Pro 180 °C Teplotní sonda na 75 °C |
Co budeme potřebovat: 1 celé kuře |
Postup přípravy:
Kuřecí stehna nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme, přidáme bílek, smetanu, 50 g rozpuštěného másla a vše krátce promixujeme. Všechny přísady by měly být studené, fáš tak bude hladší a lépe přilne k masu.
Očištěné kuře vykostíme a dáme na prkénko kůží dolů, osolíme a opepříme. Na kuře vyskládáme plátky anglické slaniny a potřeme masovou fáší. Opatrně zarolujeme a převážeme kuchyňským provázkem. Roládu potřeme zbylým rozpuštěným máslem a osolíme.
Oloupané brambory nakrájíme na měsíčky a nasypeme je na smaltový plech s pečicím papírem, přidáme nakrájenou cibuli a osolíme. Zakápneme olivovým olejem a promícháme. Doprostřed brambor položíme kuřecí roládu, do středu masa zapíchneme teplotní sondu a dáme do trouby SteamBoost na režim Horká pára Interval (nízká vlhkost) na 180 °C, nebo do trouby SteamPro Nízká vlhkost Pro 180 °C. Sondu nastavíme na 75 °C nebo můžeme péct po dobu přibližně 60 minut.
Po upečení roládu nakrájíme na plátky a do horkých brambor opatrně zamícháme čerstvý omytý a osušený špenát.
Ačkoliv je dezert jen takovou příjemnou tečkou na konci menu, rozhodně bychom ho neměli zanedbat a měli bychom si dát na něm záležet úplně stejně, jako na ostatních chodech.
My jsme pro naše menu zvolili cheescake, kterým se zavděčíte snad každému. Neznám člověka, který by odolal tomuto vláčnému a krémovému dortíku. A díky parní troubě, která zajistí, že tento koláč bude přesně tak krémový a vláčný, jak má být, připravíte dokonalou sladkou tečku na závěr. Parní troubu AEG SteamBoost nebo SteamPro stačí nastavit a ona se už sama postará o tu správnou vlhkost a teplotu. Cheescake si ideálně připravte den předem.
Počet porcí: 12 |
Program pro přípravu: Parní trouba SteamBoost režim Horká pára Interval (nízká vlhkost) 150 °C na 75 minut Parní trouba StramPro Nízká vlhkost Pro 150 °C na 75 minut |
Co budeme potřebovat: 200 g klasických BeBe sušenek |
Postup přípravy:
Sušenky rozdrobíme do mísy a promícháme s rozpuštěným máslem. Vzniklou směsí vyložíme dno a strany formy do výšky cca 4 cm a pořádně „udusáme”, aby se budoucí korpus nerozpadal.
V míse vyšleháme vejce s vanilkovým a krupicovým cukrem. Poté přidáme zakysanou smetanu, sýr Philadelphia a najemno nastrouhanou citronovou kůru. Mícháme jen chvíli, aby sýr nezřídl. Tuto směs vylijeme na připravený korpus a vložíme do předehřáté parní trouby SteamBoost na režim Horká pára Interval (nízká vlhkost), nebo StramPro Nízká vlhkost Pro 150 °C na 75 minut.
Upečený cheesecake nakrájíme na porce, které podáváme samotné nebo ozdobené sezónním ovocem.
Díky multifunkčním troubám AEG s využitím páry a s tepelnou sondou je příprava pokrmů tak jednoduchá, že ji zvládne úplně každý. Vaření a pečení s párou je nejen nejzdravější způsob přípravy pokrmů. Pára zlepšuje také jejich chuť, strukturu i barvu.
Ale domněnka, že v parní troubě se dá jídlo upravovat pouze v páře, je mylná. Multifunkční parní trouby AEG totiž disponují nejen párou, ale i horkým vzduchem, grilem a nastavitelnými intervaly střídání páry a pečení, které zajistí křupavost na povrchu a vláčnost a šťavnatost uvnitř pokrmů.
Nebaví vás složité odmašťování a čistění pečící trouby? S parními troubami AEG Mastery je díky využití páry snadné nejen samotné vaření, ale také následné čištění trouby. Stisknutím jediného tlačítka se spustí pyrolytické čištění a veškeré zbytky jídla se promění v jemný popel, který pak snadno setřete vlhkým hadříkem. Využijte svůj čas pouze pro přípravu svých oblíbených pokrmů a o úklid trouby se starat již nemusíte.
Servírujte si doma luxusní pokrmy jako z těch nejlepších restaurací. Vsaďte na multifunkční parní troubu AEG.