Vídeňská káva je stálicí v mnoha českých kavárnách. Její historie sahá až do 17. století, kdy Vídeň obléhala turecká vojska. Nejen, že se jim nepodařilo Vídeň získat, Turci přišli také o spoustu pytlů s nepraženou kávou, které přinesli do války s sebou. Otevření první vídeňské kavárny na sebe pak nenechalo dlouho čekat. Káva se zde podávala s mlékem nebo smetanou a v této podobě se vídeňská káva stala rychle známou po celém světě. Podobná je i káva melange. Jak se tyto dvě kávy liší a jak si je připravit v pohodlí domova? Začtěte se do našeho článku.
Vídeňská káva, jak ji známe dnes, je lahodný nápoj spojující silné espresso s nadýchanou šlehačkou. Tento ikonický kávový recept pochází z Rakouska, konkrétně z Vídně, kde si vídeňská káva vydobyla svou popularitu v historických kavárnách. Základ tohoto kávového nápoje tvoří kvalitní espresso, které je ozvláštněno čerstvou šlehačkou, a často doplněno sladkým dekorem, jako je například strouhaná čokoláda nebo skořice. Vídeňská káva je i v dnešní době velmi populární a ve vídeňských kavárnách je vyhledávána nejen turisty.
Pokud si chcete vychutnat pravou vídeňskou kávu, není třeba cestovat za hranice. Připravit si ji můžete pohodlně a rychle i v domácích podmínkách.
Melange káva je další rakouský poklad, který je velmi oblíbený v kavárnách nejenom ve Vídni. Jde o jemnější nápoj, který kombinuje espresso nebo filtrovanou kávu s ohřátým mlékem a mléčnou pěnou. Na rozdíl od vídeňské kávy ale melange neobsahuje šlehačku.
Káva melange a vídeňská káva se liší nejen složením, ale i způsobem podávání. Zatímco vídeňská káva je bohatá a krémová díky šlehačce, melange káva přináší jemnější a méně sladkou chuť. Obě kávy však spojuje tradice a výrazná kultura podávání v elegantních sklenicích nebo porcelánových hrníčkách.
i
Přeneste si kouzlo vídeňských kaváren do pohodlí svého domova. Ať už bude vaší volbou tradiční vídeňská káva, nebo dáte přednost melange kávě, lahodný kávový mok dle našich receptů uspokojí vaše chuťové pohárky.