Alza.cz
CZ
Zobrazit katalog

Vídeňská káva a melange káva: jak se liší a jak na jejich přípravu?

Článek

Aktualizováno

Vídeňská káva je stálicí v mnoha českých kavárnách. Její historie sahá až do 17. století, kdy Vídeň obléhala turecká vojska. Nejen, že se jim nepodařilo Vídeň získat, Turci přišli také o spoustu pytlů s nepraženou kávou, které přinesli do války s sebou. Otevření první vídeňské kavárny na sebe pak nenechalo dlouho čekat. Káva se zde podávala s mlékem nebo smetanou a v této podobě se vídeňská káva stala rychle známou po celém světě. Podobná je i káva melange. Jak se tyto dvě kávy liší a jak si je připravit v pohodlí domova? Začtěte se do našeho článku.

Vídeňská káva recept

Co je vídeňská káva?

Vídeňská káva, jak ji známe dnes, je lahodný nápoj spojující silné espresso s nadýchanou šlehačkou. Tento ikonický kávový recept pochází z Rakouska, konkrétně z Vídně, kde si vídeňská káva vydobyla svou popularitu v historických kavárnách. Základ tohoto kávového nápoje tvoří kvalitní espresso, které je ozvláštněno čerstvou šlehačkou, a často doplněno sladkým dekorem, jako je například strouhaná čokoláda nebo skořice. Vídeňská káva je i v dnešní době velmi populární a ve vídeňských kavárnách je vyhledávána nejen turisty.

Vídeňská káva: recept na přípravu

Pokud si chcete vychutnat pravou vídeňskou kávu, není třeba cestovat za hranice. Připravit si ji můžete pohodlně a rychle i v domácích podmínkách.

Vídeňská káva: ingredience

  • 1 espresso (případně silnější filtrovaná káva)
  • 100 ml šlehačky (33 % tuku nebo více)
  • 1–2 čajové lžičky cukru (dle chuti)
  • Strouhaná čokoláda, keks nebo skořice na ozdobu (dle chuti)

Vídeňská káva: příprava

  1. Připravte si espresso a nalijte jej do menšího hrnku nebo sklenice.
  2. Šlehačku lehce ušlehejte, aby byla nadýchaná, ale ne příliš tuhá.
  3. Lžící jemně naneste šlehačku na povrch kávy.
  4. Ozdobte strouhanou čokoládou, skořicí nebo jinými ingrediencemi dle chuti.
i Chcete si vychutnat skutečně kvalitní a chutnou kávu? Podívejte se na naši nabídku výběrové kávy Alza café.

Co je melange káva?

Melange káva je další rakouský poklad, který je velmi oblíbený v kavárnách nejenom ve Vídni. Jde o jemnější nápoj, který kombinuje espresso nebo filtrovanou kávu s ohřátým mlékem a mléčnou pěnou. Na rozdíl od vídeňské kávy ale melange neobsahuje šlehačku.

Káva melange a vídeňská káva se liší nejen složením, ale i způsobem podávání. Zatímco vídeňská káva je bohatá a krémová díky šlehačce, melange káva přináší jemnější a méně sladkou chuť. Obě kávy však spojuje tradice a výrazná kultura podávání v elegantních sklenicích nebo porcelánových hrníčkách.

Melange káva: ingredience

  • 1 espresso (nebo filtrovaná káva)
  • 100 ml mléka
  • 50 ml mléčné pěny
  • Cukr dle chuti

Melange káva: příprava

  1. Připravte si espresso a nalijte jej do šálku.
  2. Ohřejte mléko, ale nenechte jej vařit.
  3. Mléko jemně nalijte na připravené espresso.
  4. Pomocí napěňovače mléka nebo parní trysky vytvořte mléčnou pěnu a opatrně ji přidejte na povrch nápoje.
  5. Podávejte v elegantním šálku nebo sklenici, ideálně s malým zákuskem na straně.

i

Přeneste si kouzlo vídeňských kaváren do pohodlí svého domova. Ať už bude vaší volbou tradiční vídeňská káva, nebo dáte přednost melange kávě, lahodný kávový mok dle našich receptů uspokojí vaše chuťové pohárky.

Vytisknout
P-DC1-WEB09
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi
Zkuste naše cookies My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informací Méně informací
Alzak icon