Moderní kuchyně nabízí rychlé a komfortní vaření, které si zamilují i ti, kteří vaří pro potěšení, i ti, kteří potřebují efektivně nasytit početnou rodinu. Součástí takové kuchyně jsou indukční varné desky, technologie, která vaření opět posunula o něco dál. Společnost Amica představuje modely s atraktivními funkcemi, které oceníte.
Indukční varná deska je zpravidla láskou na první zapnutí. Je vybavená indukční cívkou napájenou střídavým proudem. Mezi povrchem plotny a hrncem, který se na ní nachází, vzniká magnetické pole, jež tvoří uvnitř nádoby vířivé proudy měnící se na teplo. Díky použití této technologie je indukční vaření výjimečně energeticky úsporné, během indukčního procesu se totiž nahřívá pouze dno hrnce, nikoliv samotná plotýnka.
Díky této technologii je vaření mimořádně bezpečné. I v případě, že se k plotně dostane malé dítě, nehrozí popálení, protože plotýnka jednoduše není rozžhavená. Po delším použití je pouze teplá, což signalizuje červeným zbarvením jako upozornění. Navíc indukce přináší i podstatnou finanční úsporu na elektřině. Indukční plotýnka zvyšuje teplotu pouze nádoby a velikost ohřevného pole se přizpůsobuje jejím rozměrům, což snižuje ztráty na energiích. Vaření na indukci je tak mimořádně efektivní. Jako další výhodu nabízí většina modelů značky Amica funkci detekce varné nádoby. Pokud deska po zapnutí po několika vteřinách nedetekuje hrnec či pánev na plotně, upozorní zvukovým signálem a po chvíli se sama vypne.
Tento typ varné desky zkracuje dobu vaření až o 30 % ve srovnání s tradičním plynovým vařičem. Navíc jsou některé modely Amica vybaveny funkcí „booster“, která zvyšuje výkonnost ohřevu a umožňuje rychlejší přípravu jídel bez velké ztráty živin. Nádoba na indukční plotýnce dosahuje požadované teplotu téměř okamžitě, takže není třeba ztrácet energii na její ohřev. Šikovná je rovněž funkce bridge, díky které se dvě menší ohřevné zóny spojí v jednu velkou zónu, kam se dá postavit pekáč nebo jiná větší nádoba s nestandardním rozměrem.
Vaření na indukční desce se jinak neliší od vaření na jiných typech vařičů. Jen dosahují většího výkonu a je třeba zohlednit, že maximální hodnota na vařiči bude efektivnější než například na klasickém elektrickém, což snižuje čas přípravy jídla.
Vaření na indukční desce vyžaduje použití speciálních hrnců vyrobených z feromagnetické oceli, která přitahuje magnet. Zní to složitě, ale v praxi většina moderních modelů hrnců a pánví toto kritérium splňuje, protože obvykle jsou vyrobeny z oceli nebo železa. Ověřit si to přímo v obchodě můžete pomocí kousku magnetu, který si vezmete s sebou. K vaření na indukčních deskách se nehodí hliníkové ani skleněné nádoby. Nádobí k vaření na indukci musí rovněž mít ideálně rovné dno, aby se materiál nádobí dotýkal desky po celé své ploše.
Indukční varná deska v kuchyni splňuje potřeby jak velkých rodin, tak i nadšených single kuchařů. Vařič tohoto druhu výrazně zkracuje dobu vaření v porovnání s jinými typy, nepřehřívá se, což zaručuje bezpečné užívání a použitá technologie výrazně snižuje spotřebu energie a tudíž i naše účty za elektřinu.