V horkých létech, která se už stala nedílnou součástí i našeho klimatu, hledáme všechny možné způsoby, jak se ochladit. Kromě využití klimatizací a ventilátorů je dostupným zdrojem kýženého chladu konzumace studených nápojů a jídel. Klasická výroba ledu pomocí různě tvarovaných forem, které se naplní vodou a strčí do mrazáku, je sice běžná, ale poněkud zdlouhavá, a navíc nepraktická. Led lze jednoduše vyrábět pomocí výrobníků ledu. Podobně si lze ušetřit práci při výrobě zmrzliny. Čeho si ale u takových zařízení všímat a jak je vybrat? Poradíme v našem průvodci.
Výrobníky ledu jsou skvělým nástrojem, jak si v létě vyrobit chlazený nápoj. Led se hodí do všech drinků a jedná se o levný způsob – potřebujete jen vodu. Jejich velkou výhodou je, že led vzniká prakticky neustále. Máte tak stále při ruce zásobu čerstvého ledu a není nutné čekat jako při použití klasických forem na led, které vkládáte do mrazáku, až dávka vody zmrzne.
Použitá technologie chlazení je velice podstatný parametr u výrobníků ledu. Rozhodnutí, kterou zvolit, je třeba učinit již před nákupem, protože ovlivňuje samotný výběr konkrétního modelu. K dispozici jsou dva způsoby:
Kapacitu výrobníku ledu sledujeme ve dvou oblastech, resp. ve dvou částech výrobního procesu.
Výrobníky na led jsou typem přístrojů, které jsou už ze své podstaty v kuchyni zapnuté delší dobu. Navzdory tomu nemají tak velkou spotřebu, jak by se mohlo zdát. Provozní náklady nejsou příliš vysoké. Pokud vám ale jde o spotřebu, je vhodné se poohlédnout po výrobníku ledu, který je chlazený vzduchem – tento typ mívá výrazně nižší spotřebu. Průměrný výkon se tak pohybuje mezi 100 až 150 W. Platí nicméně, že čím výkonnější výrobník, tím kratší dobu budete muset na čerstvou dávku ledu čekat.
Na trhu se ohledně designu a použitého materiálu setkáváme se dvěma typy výrobníků na led.
Dobrá zpráva – některé pokročilé typy ledniček mají v sobě integrovaný výrobník ledu. Ten funguje stejně jako samostatné zařízení. Velkou výhodou je prostorová i energetická úspora (elektřinu vám spotřebovává jenom jedno zařízení). Nicméně spojení samostatného výrobníku ledu s ledničkou není možné.
Letní měsíce si snad nelze představit bez zmrzliny. Každý má nějakou tu svoji oblíbenou. Zmrzlinu si lze vyrobit i doma a specializované zařízení, tedy výrobník zmrzliny, vám tuto činnost velice ulehčí. Výrobníky zmrzliny (tzv. zmrzlinovače) jsou poměrně jednoduchá zařízení, což jejich výběr výrazně usnadňuje. Možnosti použití jsou však široké – kromě zmrzliny v nich jednoduše připravíte i sorbety, ledové krémy či mražený jogurt. A všechno velice chutně.
Příkon je závislý na typu výrobníku zmrzliny. Ty s vlastním kompresorem jsou vždy o něco náročnější. U domácích výrobníků zmrzliny bez kompresoru se příkon pohybuje kolem 12 W, velké kompresorové zmrzlinovače mají příkon klidně 180 W. Energetická náročnost je tak výrazně větší.
Jednodušší modely vyžadují dohled. Musíte celý výrobní proces sledovat a v patřičné chvíli vypnout. Veškerá nastavení je nutné zadat manuálně. Pokročilejší automatické modely dávají na výběr z různých režimů. Na vás je jen dodat potřebné suroviny, o vše ostatní už se stará zmrzlinovač.
Objem mísy určuje, jaké množství budete schopni najednou připravit. Množství zmrzliny, které máte v plánu připravovat, si rozmyslete předem a na základě této informace pak vybírejte konkrétní typ výrobníku zmrzliny. Pro běžné použití by měla stačit nádoba o objemu 1 litr, pořídíte však i poloviční, ale i dvojnásobné.
Pří přípravě zmrzliny rozhodně oceníte funkce, jako je časovač nebo automatické chlazení, které již připravenou zmrzlinu průběžně uchovává v chladu a brání jejímu ohřívání. Ze samostatného příslušenství se hodí nejrůznější odměrky na suroviny, servírovací lžíce nebo, pokud rádi zkoušíte nové recepty, také kuchařka. Na trhu jich je hned několik.
Odpověď je prostá – není, zmrzlinu lze připravit i bez výrobníku zmrzliny. Tento proces bude nicméně zdlouhavější (základní recept na zmrzlinu vám včetně průběžného chlazení zabere klidně čtyři nebo pět hodin). Výroba ve zmrzlinovači je rychlejší a pohodlnější.
Nerezová ocel je moderní materiál odolný proti korozi, s dlouhou životností a snadnou údržbou, dobře vede teplo a je odolný vůči pachům i mechanickému poškrábání.
Elektrický příkon je hodnota odebíraná ze zásuvky a řídí se podle ní elektroměr.