Vyberte prvek na stránce, kterého se chyba týká

Využij dopravu zdarma! Vlož do košíku kód DOPRAVACZ při objednávce nad 1 000 Kč vč. DPH. Více informací zde

Doručení zdarma XXL týdny

Péče o pleť

Zlato v kosmetice

Zlato je unikátní materiál, který našel své využití i v kosmetice. Pomáhá odvádět toxiny, čistí a regeneruje pleť. Po použití kosmetiky se zlatem je pleť na první pohled zářivější a zdravější. Používá se ve formě šupinek či ve formě nano částic, tzv. koloidní zlato.

Sulfát v kosmetice

Sulfát nebo také síran je látka fungující jako detergent, tedy odstraňuje nečistoty a mastnotu a převádí je do vody. V kosmetice je nejčastěji nalezneme pod zkratkou SLS (Sodium Lauryl Sulfate) a SLES (Sodium Laureth Sulfate). v šamponech, sprchových gelech a pěnách, kondicionérech a zubních pastách. Důsledkem této látky přípravky hodně pění. Škodlivost sulfátů je často zdůrazňována, ale není prokázána. Může však dráždit, například v zubní pastě může způsobit podráždění ústní sliznice. Při nadměrném používání může drážit i v podobě nejrůznějších krémů v případě citlivější pokožky.

Retinol v kosmetice

Retinol je formou vitaminu A, který je tělu přirozený. Je nezbytný pro správnou funkci buněk v horní vrstvě kůže, pokud je ho nedostatek, tyto buňky produkující keratin ubývají, což se projevuje suchou a nepružnou pletí s výskytem vrásek. Retinol podporuje obnovu kožních buněk a tvorbu elastinu a kolagenu, tedy látek, které brání stárnutí pleti. Jde o jednu z nejúčinnějších látek používaných v kosmetice v boji proti stárnutí pleti.

Peptidy v kosmetice

Peptidy jsou proteiny, které díky své velikosti snadno a efektivně pronikají do pokožky. Tyto aktivní molekuly vytvářejí v kůži komunikační síť, která hlásí poškození pleti, čímž se formuji nový kolagen. V kosmetice pomáhají k zlepšení přirozeného procesu uzdravení pokožky, jsou vhodné pro zralou pleť.

Paraben v kosmetice

Paraben je konzervant, který se často používá v kosmetice, aby zakonzervoval a zajistil mikrobiální stabilitu výrobku po co nejdelší dobu. Díky parabenům kosmetické produkty vydrží až dva roky, žádná složka se nezkazí, nemnoží se bakterie a výrobek neplesniví. Jde však o spornou látku, některé studie poukazují na škodlivost parabenů. Parabeny mohou ovlivňovat procesy v těle v souvislosti s hormonální aktivitou, avšak přímá závadnost není dosud prokázána. Jejich použití je považováno v kosmetice za bezpečné, naopak jejich nepřítomnost může způsobit více potíží, pokud výrobek obsahuje jiné a horší konzervanty či pokud budete daný výrobek bez konzervantů zanesete bakteriemi, které zničí kvalitu přípravku a ohrozí vaše zdraví. Nejčastějšími látkami z této skupiny je metylparaben E218, etylparaben E214, propylparaben E216 a butylparaben.

Panthenol v kosmetice

Panthenol zlepšuje stav pokožky a je používán v regeneračních krémech včetně krémů po opalování na spáleniny. Je také častou složkou farmaceutických přípravků pro své jednoznačně kladné účinky. Má silné hydratační, zjemňující a uklidňující účinky, vlasům dodává lesk a zlepšuje jejich strukturu.

Oleje v kosmetice

V kosmetice se používá nespočetné množství olejů, každý s jiným účinkem, některé jsou dokonce vhodné i pro mastnou pleť. Jojobový olej hydratuje, vyživuje a hojí, lněný olej má regenerační schopnosti ideální pro pokožku trpící na ekzémy či lupénku. Makadamový olej chrání a hydratuje, vhodný pro poškozené vlasy. Mandlový olej mírní podráždění, pomáhá suché pleti, ideální také pro citlivou pleť či pleť spálenou sluncem. Ricinový olej je ideální pro zralou pleť, brání tvorbě vrásek, je však dráždivější a není tedy vhodný pro citlivou pleť.

Mořské řasy v kosmetice

Mořské řasy v kosmetických přípravcích ocení normální, suchá i stárnoucí pleť. Pomáhá totiž buňkám s jejich obnovou, má vyživující schopnosti a pomáhá pleti trpící na lupénku, ekzémy a další kožní nemoci. Výborně také hydratuje. Není vhodná pro mastnou pokožku díky tendenci ucpávání pórů.

Lecitin v kosmetice

Lecitin podporuje pružnost a jemnost pokožky, aniž by ji vysoušela. Pomáhá pleti dýchat a vlasům zase pomáhá obnovit přirozenou ochranu vlasů. Nabízí mnoho kladných účinků, proto je v kosmetice velmi oblíbený.

Lanolin v kosmetice

Lanolin pomáhá chránit pleť pomocí ochranné voděodolné vrstvy, takže je ideální složkou pro nejrůznější krémy. Naleznete ho především v krémech určených na zimu, kde tvoří hlavní složku proti mrazu.

Kyselina hyaluronová v kosmetice

Kyselina hyaluronová je látka, která se přirozeně vyskytuje v těle, ale s postupujícím věkem ubývá. Je oblíbená nejen u farmeceutů, ale také v kosmetickém průmyslu, kde se hojně využívá. Používá se jako látka pomáhající v boji proti stárnutí pleti. Podporuje pružnost pleti, účinně hydratuje a má hojivý účinek. S postupujícím věkem pleť ztrácí elasticitu a snadno se vysušuje, takže je kyselina hyaluronová výborným prostředkem, jak si pleť udržet svěží a mladistvou co nejdéle. S oblibou je používána i v přípravcích na vlasy a nehty. 

Kyselina askorbová v kosmetice

Kyselina askorbová je označována jako vitamin C. Funguje jako antioxidant, používá se ke zlepšení suché a poškozené pokožky, snižuje loupání a zlepšuje pružnost pleti. Přispívá k procesu regenerace, díky čemuž je oblíbenou látkou v kosmetických produktech.

Kreatin v kosmetice

Kreatin je přírodní látka, aminokyselina, která je pro tělo důležitá. Využití kreatinu v kosmetice je cíleno hlavně pro suché a poškozené vlasy, kterým vrací pružnost a lesk. Vlasy narušené slunečním zářením, barvením, ondulací a častým fénováním horkým vzduchem získají při pravidelném používání zpět svou kvalitu.

Konopí v kosmetice

Konopný olej působí protizánětlivě, umí regulovat hydrataci a pomáhá s ochranou pleti. Je vhodný pro všechny typy pleti, suchou, citlivou, ale i mastnou, je třeba volit pouze adekvátní konzistenci přípravku (lehčí krémy pro pleť se sklony k akné, pro citlivou hutnější krémy).

Kolagen v kosmetice

Kolagen je nejdůležitější bílkovina našeho těla, je základní stavební hmotou všech pojivových tkání, což znamená, že zajišťuje pružnou pleť, pevné nehty a zdravé vlasy. Nedostatek a ubyvání kolagenu se projevuje výskytem vrásek a zhoršenou kvalitou pleti, nehtů a vlasů. S přibývajícím věkem je vhodné kolagen používat v kosmetice, ale také vnitřně pomocí vitaminových preparátů.

Koenzym Q10 v kosmetice

Koenzym Q10 má velké využití ve sportu a medicíně, oblibu však našel i v léčebné kosmetice pro svůj omlazující účinek na pleť, kterou chrání před předčasným stárnutím. Jako antioxidant pomáhá pleti udržovat hydrataci, což pomáhá získat zpět mladistvý vzhled. Koenzym Q10 se doporučuje používat již po dvacátém roce, kdy pleť pomalu začíná stárnout, základní látkou v kosmetice by měl být pro pleť 30+.

Inulin v kosmetice

Inulin se používá pro své hydratační a změkčující účinky. Vytváří na povrchu pokožky či vlasů mikroskopický film s uklidňujícími účinky v případě krémů a v případě šamponů má uhlazující účinky.

Hydrolyzovaný protein v kosmetice

Hydrolyzovaný protein je chemická sloučenina rozštěpená na menší jednotky. Ve vlasové kosmetice můžete nalézt pšeničný protein pro posílení a hydrataci vlasů, hedvábný protein zvyšuje pružnost, odolnost a lesk vlasů, mléčný protein pro suché a poškozené vlasy, sójový protein dodává lesk a vyhlazuje vlasy, kolagenový zase zvyšuje elasticitu, rostlinný hydratuje vlasy a pečuje o roztřepené konečky, keratinový pro posílení vlasů, jejich jemnost a lesk, pro snížení krepovitosti. 

Hadí jed v kosmetice

Hadí jed je látka, která v případě kousnutí hadem může způsobit až smrt, v případě použití v medicíně a kosmetice však může přinést nečekané a žádoucí účinky. Již ve starověku se používal k léčbě, v případě kosmetiky se využívají paralyzující účinky pro předcházení vzniku vrásek. Má podobné účinky jako botox, neomezuje však mimiku obličejových svalů a současně zmenšuje vrásky. Použití této kosmetiky je bezpečné.

Glycerin v kosmetice

Glycerin hydratuje a zvlhčuje, proto je častou složkou krémů. Váže na sebe vodu, což ve velkém množství však naopak škodí a vede k hloubkové dehydrataci pleti. Není doporučován pro pleť trpící na akné či černé tečky. 


Zkuste nové Alza Premium Moje Alza Přihlásit Jak nakoupit
WEB12
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi