Těšíte se na Velikonoce? Přemýšlíte, jakými dobrotami letos překvapíte rodinu i přátele? Máme pro vás inspiraci na Velikonoční pondělí. Pokud ctíte tradice, bez beránka se neobejdete. Tak si jednoho také upečte, protože tomu domácímu se nic nevyrovná. Ochutnejte nadýchaného beránka z ořechového třeného těsta, nebo si upečte krásně vláčného tvarohového beránka. Připravili jsme pro vás také jednoduchý, ale chuťově dokonalý recept na velikonočního beránka bez vážení. A pro bezlepkovou variantu můžete v našich receptech použít například pohankovou mouku.
Suroviny: 90 g másla, 170 g moučkového cukru, 3 vejce, 60 g mletých ořechů, 170 g polohrubé mouky, 6 lžíc mléka, 0,5 balíčku prášku do pečiva, čokoládová poleva a mandle či rozinky na dekoraci
Postup: Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Sníh z bílků ušleháme snadno a rychle s pomocí ručního šlehače. Máslo, cukr a žloutky ušleháme do pěny, vmícháme ořechy, mléko, mouku s práškem do pečiva, přidáme sníh z bílků a lehce promícháme.
Do připravené formy vlijeme těsto. Naplníme ji zhruba půl centimetru pod okraj, protože těsto při pečení vyběhne. Dáme péct do předehřáté trouby a při 180 stupních pečeme asi 40 minut. Upečeného velikonočního beránka necháme trochu vychladnout, vyklopíme ho z formy a pocukrujeme. Rozpuštěnou čokoládou přilepíme oči z rozpůlené mandle nebo rozinek.
Velikonoční beránek je tradičním symbolem svátků jara. Nechte se inspirovat našimi recepty.
Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 160 g oleje (i méně, dle konzistence), 250 g cukru moučka, 2 vejce, 500 g polotučného tvarohu, 2 vanilkové cukry, 1 prášek do pečiva, hořká čokoláda + máslo na polevu
Postup: Do mísy vložíme vejce, moučkový cukr, vanilkový cukr a vymícháme do pěny. Přidáme olej, tvaroh a dobře zamícháme. Pro krásně hladké těsto je ideálním pomocníkem kuchyňský robot. Postupně přisypeme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme 35–40 minut na 180° C. Upečeného beránka potřeme polevou z čokolády a másla. Do důlku na oči zasadíme mandle, rozinky nebo lentilky.
Suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 kypřicí prášek, 3 vejce, 1 hrnek mléka, rozinky, sádlo na vymazání formy + hrubá mouka
Postup: Mouku smícháme s kypřicím práškem a cukrem, přidáme vejce, olej a mléko a vše dobře promícháme. Hladké těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané formy a pečeme 40 až 60 minut ve středně vyhřáté troubě. Po upečení necháme beránka ve formě úplně zchladnout. Aby se vyklápění ještě zjednodušilo, můžeme formu obalit utěrkou namočenou ve studené vodě. Potom ho opatrně vyklopíme, pocukrujeme a ozdobíme.
Beránek ozdobený cukrem je ověřená klasika. Existují i další možnosti, například zdobení šlehačkou.
Velikonoční beránek se dá ozdobit mnoha způsoby, záleží jen na vaší fantazii. Můžete ho jen pocukrovat, nebo potřít bílou polevou z moučkového cukru, bílků a citrónové šťávy, případně polít čokoládovou polevou.
Pokud chcete, aby byl váš velikonoční beránek skutečně dokonalý, můžete mu ze šlehačky nebo sněhu z bílků udělat pomocí zdobicího sáčku kudrlinky, z mandlí nebo rozinek oči a kolem krku mu uvázat barevnou stužku s rolničkou.
A nyní už je čas pozvat první koledníky, kteří společně s vámi sladkého a nadýchaného beránka budou moci ochutnat!