Všechny dárky jako na dlani Projektory Vankyo

Velikonoční beránek (RECEPT)

Zobrazit katalog

Článek

Aktualizováno

Těšíte se na Velikonoce? Přemýšlíte, jakými dobrotami letos překvapíte rodinu i přátele? Máme pro vás inspiraci na Velikonoční pondělí. Pokud ctíte tradice, bez beránka se neobejdete. Tak si jednoho také upečte, protože tomu domácímu se nic nevyrovná. Ochutnejte nadýchaného beránka z ořechového třeného těsta, nebo si upečte krásně vláčného tvarohového beránka. Připravili jsme pro vás také jednoduchý, ale chuťově dokonalý recept na velikonočního beránka bez vážení. A pro bezlepkovou variantu můžete v našich receptech použít například pohankovou mouku.

Beránek; velikonoční recepty

Velikonoční beránek (RECEPT) – OBSAH

  1. Ořechový beránek z třeného těsta
  2. Beránek z tvarohu
  3. Hrnkový velikonoční beránek
  4. Velikonoční beránek – zdobení

Ořechový beránek z třeného těsta

Suroviny: 90 g másla, 170 g moučkového cukru, 3 vejce, 60 g mletých ořechů, 170 g polohrubé mouky, 6 lžíc mléka, 0,5 balíčku prášku do pečiva, čokoládová poleva a mandle či rozinky na dekoraci

Postup: Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Sníh z bílků ušleháme snadno a rychle s pomocí ručního šlehače. Máslo, cukr a žloutky ušleháme do pěny, vmícháme ořechy, mléko, mouku s práškem do pečiva, přidáme sníh z bílků a lehce promícháme.

i Pokud nemáte starou litinovou formu na velikonočního beránka po babičce, pak si jistě vyberete některou z kvalitních keramických forem, které vám pečení maximálně usnadní.

Do připravené formy vlijeme těsto. Naplníme ji zhruba půl centimetru pod okraj, protože těsto při pečení vyběhne. Dáme péct do předehřáté trouby a při 180 stupních pečeme asi 40 minut. Upečeného velikonočního beránka necháme trochu vychladnout, vyklopíme ho z formy a pocukrujeme. Rozpuštěnou čokoládou přilepíme oči z rozpůlené mandle nebo rozinek.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek je tradičním symbolem svátků jara. Nechte se inspirovat našimi recepty.

Beránek z tvarohu

Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 160 g oleje (i méně, dle konzistence), 250 g cukru moučka, 2 vejce, 500 g polotučného tvarohu, 2 vanilkové cukry, 1 prášek do pečiva, hořká čokoláda + máslo na polevu

Postup: Do mísy vložíme vejce, moučkový cukr, vanilkový cukr a vymícháme do pěny. Přidáme olej, tvaroh a dobře zamícháme. Pro krásně hladké těsto je ideálním pomocníkem kuchyňský robot. Postupně přisypeme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme 35–40 minut na 180° C. Upečeného beránka potřeme polevou z čokolády a másla. Do důlku na oči zasadíme mandle, rozinky nebo lentilky.

i Beránek je znám jako velikonoční obřadní pokrm už od starověku. Postupem doby jehněčí maso nahradil beránek z ovčího sýra nebo pečený beránek z různých druhů sladkého těsta.

Hrnkový velikonoční beránek

Suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 kypřicí prášek, 3 vejce, 1 hrnek mléka, rozinky, sádlo na vymazání formy + hrubá mouka

Postup: Mouku smícháme s kypřicím práškem a cukrem, přidáme vejce, olej a mléko a vše dobře promícháme. Hladké těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané formy a pečeme 40 až 60 minut ve středně vyhřáté troubě. Po upečení necháme beránka ve formě úplně zchladnout. Aby se vyklápění ještě zjednodušilo, můžeme formu obalit utěrkou namočenou ve studené vodě. Potom ho opatrně vyklopíme, pocukrujeme a ozdobíme.

Velikonoční beránek; zdobení

Beránek ozdobený cukrem je ověřená klasika. Existují i další možnosti, například zdobení šlehačkou.

i Připravte koledníkům i další pohoštění. Co takhle vyzkoušet krásně nadýchaný velikonoční mazanec či chutnou velikonoční pečínku podle našich osvědčených receptů?

Velikonoční beránek – zdobení

Velikonoční beránek se dá ozdobit mnoha způsoby, záleží jen na vaší fantazii. Můžete ho jen pocukrovat, nebo potřít bílou polevou z moučkového cukru, bílků a citrónové šťávy, případně polít čokoládovou polevou.

Pokud chcete, aby byl váš velikonoční beránek skutečně dokonalý, můžete mu ze šlehačky nebo sněhu z bílků udělat pomocí zdobicího sáčku kudrlinky, z mandlí nebo rozinek oči a kolem krku mu uvázat barevnou stužku s rolničkou. 

i Mohou se hodit tyto mixéry:

A nyní už je čas pozvat první koledníky, kteří společně s vámi sladkého a nadýchaného beránka budou moci ochutnat!

ZENKER Sáčky na rozpouštění čokolády a zdobení 10ks
sáčky na rozpouštění čokolády ve vodní lázni, rozměry 15x30cm, jeden sáček na 200g čokolády, s odměrkou, se zipem, lze použít i na zdobení po odstřihnutí špičky

119,- bez DPH 98,-
Koupit
Na cestě 3 ks
Očekáváme 21.10.2021
Objednací kód: ZENSA100
TESCOMA Cukrářská zdobicí tužka DELÍCIA 630536.00
Zdobička ve formě tužky, pro dekorování pokrmů, plast, 5 trysek, stojánek, vhodné do myčky

-29% 349,-
249,- bez DPH 206,-
Koupit
Akční cena
Můžete mít ihned na 2 prodejnách
Skladem > 10 ks
Objednací kód: ETS145h
TESCOMA Zdobicí sáček s mini tryskou DELÍCIA 30cm, 5ks
Zdobička se sáčkem, vyrobeno z odolného plastu, pro dekorování perníků, dortů, muffinů apod. tenkou linkou

-30% 84,-
59,- bez DPH 49,-
Koupit
Akční cena
Můžete mít ihned
Nyní v akci
Objednací kód: TESB051
0
Vytisknout
Zkuste nové Alza Premium Moje Alza Přihlásit Pro organizace Jak nakoupit
P-DC1-WEB04
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi