Ke kvalitnímu noži bezpodmínečně patří i kvalitní brousek na nože neboli také ostřič nožů. Dobře nabroušený nůž zaručí jednoduché a bezproblémové krájení potravin. Jaký materiál brousku je nejlepší? Jak se správně o brousek starat? Poradíme vám.
PokračovatProč si pořídit brousek na nože?
Protože i ten nejkvalitnější nůž se jednou ztupí, je vhodné mít doma po ruce brousek. Díky opětovnému nabroušení, získá nůž zpět svoji původní ostrost a tím ulehčí práci v kuchyni. Pravidelná údržbu nožů kromě samotného zlepšení jejich vlastností navíc prodlužuje jejich životnost.
i
Keramické nože mají extrémně tvrdou čepel, díky čemuž jsou velmi odolné a nepotřebují časté broušení. Pokud přesto chcete brousit, vsaďte na diamantový brousek na nože.
Jak vybrat kvalitní brousek na nože?
Nejprve je třeba zvážit, pro jaké nože brousek vybíráte. Zejména pak to, z jakého materiálu jsou vyrobeny. Při výběru samotného brousku se pak zaměřte na jeho materiál, od kterého se odvíjí životnost, ale také kvalita brousku. Dále je třeba zauvažovat i nad cenou, kterou jsme ochotni za brousič nožů vynaložit.
Pokud chcete co nejostřejší nože, vybírejte brousky s co nejjemnější zrnitostí.
Brousky na nože – jaké typy rozlišujeme?
- Keramické brousky mají oproti klasickým jemnější tvary. Navíc disponují delší životností. Na výběr jsou v kulatém nebo oválném tvaru.
- Oboustranné brousky jsou bezpochyby nejoblíbenějším druhem brousků na nože. Jedna jejich strana je z jemnějšího zrna, ta druhá bývá o něco hrubší.
- Elektrické brousky se dají využít nejen pro broušení nožů, ale také šroubováků nebo nůžek. U elektrických brusek je dobré zaměřit se na počet stupňů broušení.
Jakou zrnitost by měl ostřič nožů mít?
Zrnitost, čili hrubost, souvisí s materiálem brousku. Ten se v základu rozděluje na přírodní a umělý. Vhodné je mít alespoň 4 hrubosti brusných kamenů. Hrubost brusných kamenů se udává v jednotce grit. Grit uvádí počet pórů v kameni, kterými propadávají obroušené piliny, na jeden palec (2,5 cm).
- Z přírodních materiálů se můžete setkat například s křemenem, smirkem nebo korundem.
- Umělé materiály pak zahrnují diamant, nitrid bóru nebo karbid křemíku.
i
Jak naostřit brousek na nože?
Brousek nejprve navlhčíme vodou či rostlinným olejem, poté přiložíte ostří nože ve správném úhlu a pomalým tahem doprava proti ostří táhnete nůž po ploše brousku.
Ocilka, brusný kámen nebo brousek na nože?
Ocilku můžete používat klidně před každým použitím nože, kdežto brousek na nože nebo brusný kámen stačí využít jen jednou za čas. Pomocí ocílky na nože snadno a rychle obnovíte původní ostrost vašich nožů, naopak brusný kámen dokáže zachránit již tupé nože.
Jaký je rozdíl mezi ostřením a broušením nožů?
Během broušení odebíráte část materiálu tak, abyste získali požadovaný tvar ostří. Po správném nabroušení je ostří schopné setrvat ve své podobě velmi dlouho. Oproti tomu během ostření neodebíráte materiál, jen narovnáváte ostří zpět do správné polohy.
Ocilka
Brusný kámen
Brousek na nože
Pokud máte dotaz k produktům, službám, dopravě či jiný požadavek, využijte zákaznické podpory.
Nejprodávanější