Alza.cz
CZ
Zobrazit katalog

Cibetková káva – z čeho se vyrabí a jak se připravuje

Slovník

Aktualizováno

Chcete si vychutnat skutečně unikátní šálek kávy? Pak pro vás bude cibetková káva to pravé. Tato káva, známá také jako Kopi Luwak, je jedním z nejvzácnějších a nejdražších druhů kávy na světě. Její jedinečnost spočívá nejen v chuti, ale především v neobvyklém procesu zpracování. Přečtěte si více o tom, jak se cibetková káva připravuje a proč je tak výjimečná.

káva z cibetky

Co je cibetková káva?

Cibetková káva pochází převážně z Filipín a jde o kávu se silně kořenitou příchutí s lehkým nádechem čokolády a karamelu. Cibetková káva je vyrobena z kávových zrn, která prošla trávicím traktem cibetky, konkrétně druhu asijské cibetky zvané Paradoxurus hermaphroditus. Cibetky si vybírají jen nejzralejší a nejkvalitnější kávové třešně. Ty pak částečně natráví enzymy v trávicím traktu cibetky, což ovlivní jejich chemické složení a dodá výsledné kávě nezaměnitelnou jemnost a chuť.

i

Právě kvůli unikátnímu způsobu zpracování je káva z cibetky, nazývaná často také jako káva z trusu, velmi vzácná. A jelikož Filipíny vyprodukují pouze cca půl tuny cibetkové kávy ročně, jedná se o jednu z nejdražších káv na světě.

Cibetková káva: jak na její přípravu?

Cibetkovou kávu lze připravovat několika způsoby, a to v pákovém kávovaru v případě espressa, ale je možné využít v domácích podmínkách například i french press nebo moka konvičku. Hrubost kávy lze zvolit podle přípravy. Hrubší v případě french pressu, jemnější pro moka konvičku, velmi jemná pro přípravu espressa.

i Chcete si vychutnat skutečně kvalitní a chutnou kávu? Podívejte se na naši nabídku výběrové kávy Alza café.

Čerstvě namletou kávu podle druhu přípravy zalijte vodou o teplotě 95 °C. Dodržení přesné teploty je v případě cibetkové kávy velice důležité. A stejně tak je podstatný i správný poměr, tedy 7 gramů kávy na 170 ml vody.

i

Jak už jsme zmiňovali, cibetková káva patří mezi nejdražší na světě. Cena se může pohybovat od 2 000 do 10 000 Kč za kilogram v závislosti na kvalitě a původu.

Cibetková káva

  • Množství kávy pro přípravu: 7 g
  • Teplota vody: 95 °C
  • Tlak kávovaru: 8–10 barů
  • Čas přípravy: 25–30 sekund (záleží na druhu kávy)
  • Objem kávy: 170 ml
  • Druh šálku: šálek na espresso o objemu 150 –180 ml

Je cibetkové kafe pro každého?

Cibetková káva je ideální pro opravdové milovníky kávy, kteří hledají něco výjimečného. Pokud máte obavy ohledně její výroby, můžete si být jistí, že chuť kávy vás rozhodně nezklame. Vyzkoušet ale můžete i alternativy, jako jsou laboratorně vytvořené enzymatické kávy, které napodobují proces trávení cibetkami, aniž by byla zvířata k výrobě cibetkové kávy využívána.

i

Pokud patříte mezi milovníky netradičních kávových nápojů, cibetková káva vás rozhodně nezklame. Tato unikátní káva vás okouzlí bohatou, čokoládovou chutí s minimální kyselostí. 

Vytisknout
P-DC1-WEB22
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi
Zkuste naše cookies My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informací Méně informací
Alzak icon