
Rum Don Papa – mladý „pantáta” z Filipín
Rum Don Papa je mladík, na světě je teprve od roku 2012. Stojí za ním firma Bleeding Heart Rum Company, již na Filipínském ostrově Negros založil Steven Carroll, dřívější výkonný ředitel společnosti Rémy Cointreau. Filipíny patří celosvětově do první desítky výrobců cukru a na cukrovary tu můžete natrefit opravdu všude. Samotná výroba rumů se ale vždy soustředila pouze do okolí Manily. To se Steven rozhodl změnit a povedlo se mu to za pouhých 7 let. Právě tak dlouho rum Don Papa zraje.

Don Papa – rum ze sladké Sugarlandie
Rum Don Papa se vyrábí z melasy, vedlejšího produktu při rafinaci cukru z cukrové třtiny. Ta z ostrovu Negros však patří mezi nejsladší na světě. Má ideální podmínky pro růst: vlhké tropické klima a extrémně úrodnou vulkanickou půdu. Dva dny uleželá, zkvašená melasa projde destilační kolonou a rum pak 7 let odpočívá v dubových sudech uložených na úpatí sopky Mt. Kanlaon. Poslední slovo k chuťovému profilu rumu Don Papa má master blenderka Mia Bico.
Kdo je ten Don Papa na láhvi?
Každý správný rum má příběh a Don Papa není výjimkou. Své jméno dostal po slavném bojovníku za nezávislost Filipín, Dionisiu Magbuelasovi, známém spíše pod přezdívkou Papa Isio. Don Papa doslova znamená pantáta. Na láhvi i v ní se tak snoubí dědictví španělských kolonizátorů, kteří recept na výrobu rumu na ostrov přivezli. Mimochodem na etiketě od známého studia Stranger&Stranger se skrývá 50 zvířat. Najdete je?


Don Papa je rum dobrý na koštování i do koktejlů
Rum Don Papa je nejlepší pít čistý, při pokojové teplotě nebo s velkou, dobře namraženou kostkou ledu, jež se bude pozvolna rozpouštět a umožní v něm rozkvést typickým výrazným tónům vanilky, medu a kandovaného ovoce. Díky své příjemně sladké chuti a jemné ovocné vůni je ale vhodný i pro přípravu mnoha klasických i moderních koktejlů. Don Papa je ideální pro ty, kdo chtějí proniknout do úžasného světa prémiových rumů.