Espresso lungo, což v překladu z italštiny znamená dlouhá, zředěná nebo vodová káva, je nápoj odvozený od klasického espressa. Káva lungo vznikla především pro ty, kteří mají rádi větší šálek kávy, nebo je pro ně espresso příliš silné. Lungo je oblíbené u milovníků jemnějších, ale stále autentických kávových chutí, a představuje vhodnou volbu, pokud chcete silnější kávu bez přidávání mléka či cukru. Co je káva lungo a jak si ji doma připravit? Přečtěte si více.
Espresso lungo, zkráceně často jen „lungo,“ je druh kávového nápoje, který se připravuje podobně jako klasické espresso, ale s větším množstvím vody. Název lungo pochází z italštiny a znamená „dlouhý,“ což odkazuje na delší dobu extrakce a větší objem nápoje. Káva lungo se oproti espressu většinou připravuje s dvojnásobkem vody.
i
Díky delší extrakci a většímu množství vody má lungo jemnější chuť než klasické espresso. Nicméně delší extrakce může také uvolnit více hořkých látek z kávy.
Café lungo je tedy dvakrát zředěná káva, tedy 60 ml vody na 8 gramů kávy, na rozdíl od espressa, které obsahuje vody 30 ml. Abychom mohli kávu označit za café lungo, měla by být zředěna horkou vodou v maximálním poměru 1:1.
Lungo káva ale nemusí nutně být jen slabší espresso, naopak po zředění můžou vyniknout některé chuťové tóny, které jsou cítit až po oslabení tónů silného espressa.
U café lungo je ale důležitá správná příprava. Často se v kavárnách setkáte s lungem připraveným přímo do šálku tak, že se přes páku s kávou nechá protéct horká voda dvakrát tak dlouho. Výsledný nápoj je ale hořký a dřevitý.
Správným a nejlepším způsobem přípravy lunga je espresso připravené do většího šálku, naservírované zákazníkovi s horkou vodou zvlášť ve sklenici. Ten si pak sám může svoje espresso prodloužit podle vlastní chuti, navíc nebude přeextrahované dvojitým průtokem vody a zachová si tak přirozenou chuť espressa.
Tímto způsobem si ji můžete připravit také doma pomocí pákového kávovaru. Jestliže máte kávovar automatický, je možné, že lungo kafe budete mít v přednastavených nápojích. Pokud ne, navolte si stejnou hrubost mletí kávy jako pro espresso, ale větší množství vody. Pokud nemáte kávovar, můžete použít také aeropress nebo moka konvičku, ale chuť nebude identická. V moka konvičce připravte silné espresso a poté přidejte trochu horké vody, aby se přiblížilo chuťovému profilu lunga.