Tahle situace není až zas tak neobvyklá, jak by se na první pohled mohlo zdát: Láhev vína vychlazená, připravená, ale vývrtka nikde. Tohle je totiž kuchyňské náčiní, které se velice rádo ztrácí. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak otevřít víno bez otvíráků nebo vývrtky. Tady jsou.
Nějaký ten klíč ode dveří máme s sebou skoro všichni. Dostane nás nejen po večírku zpátky domů, ale je i způsobem, jak otevřít víno bez vývrtky. A to následovně:
Víno lze otevřít i pomocí toho, co najdete v domácí dílně. Můžete zkusit např. kombinaci šroubu a kleští. Šroub zašroubujete do korku a pomocí kleští špunt vytáhnete. Podobně bude fungovat i hřebík a kladivo.
Víno se můžete také pokusit otevřít s pomocí boty. Botu zujte a postavte do ní láhev dnem dolů. Jednou rukou poté uchopte láhev, druhou botu. Podrážku nasměrujte směrem ke zdi a několikrát s celou sestavou pořádně udeřte. Silou nárazů se zátka postupně vysune a vy ji budete moci snadno vykroutit rukou.
Prosecco či další šumivá vína otevřete poměrně snadno - a ani na to nebudete potřebovat vývrtku. Špunt pevně uchopte do dlaně a lahví několikrát pootočte. Tím se špunt uvolní. Neotáčejte ale korkem samotným, může totiž vyklouznout a někoho zranit. Když už se korek uvolní, stačí na něj zatlačit palcem a korek, i tlakem oxidu uhličitého v lahvi, vyklouzne sám.
Nemít vývrtku nevadí. Stačí znalost těchto technik, jak otevřít víno i bez ní. Nejen že je to účinné, navíc na večírcích můžete zapůsobit svou kreativitou.
Víno Alkohol a nápoje