O Vánocích si všichni rádi dopřejeme lahodné pochoutky včetně cukroví, které rozhodně patří k tradičním vánočním dobrotám. Abyste si však mohli užít sladkou chuť Vánoc bez zbytečných výčitek i následných kilogramů navíc, přinášíme vám inspiraci, tipy a recepty, jak péct zdravěji. Budete překvapeni, jak snadné to je i jak skvěle zdravé cukroví chutná.
Vánoční pečení a vaření je nedílnou součástí svátků, ale jistě se shodneme, že tradiční cukroví bývá kalorickou bombou. Bílá mouka, vysoký obsah cukru i tuku, naopak nízký podíl vlákniny a bílkovin – to vše může negativně ovlivnit naše zdraví i hmotnost. Proto vám přinášíme tipy, jak se stravovat zdravě i během Vánoc. Základem zdravého vánočního cukroví jsou různé alternativní druhy mouky, některé dokonce bez lepku, alternativní sladidla a případně náhrady mléka či vajec. Všechny potřebné suroviny jsou dnes běžně dostupné, takže se můžete směle pustit do přípravy domácího zdravého cukroví.
Pokud se rozhodnete pro pečení zdravého vánočního cukroví, zaměřte se na kvalitní potraviny, které obsahují tělu prospěšné látky. Klasickou bílou mouku nahraďte špaldovou, kokosovou, rýžovou nebo mandlovou. Rafinovaný cukr úplně vyřaďte, místo toho slaďte pouze čekankou nebo ovocem. Tučným krémům skvěle konkurují ořechové krémy, nekvalitní tuky nahradí čokoláda s vysokým podílem kakaa a také oříšky a semínka v přiměřeném množství.
Zdravé cukroví oproti přeslazenému a tučnému cukroví z bílé mouky volí hlavně vyznavači zdravého životního stylu a sportovci, kteří si potřebují udržet svoji postavu na stejné váze. Pak jsou to i lidé s různými intolerancemi a potravinovými alergiemi, pro které je zdravé cukroví jedinou možností, jak si smlsnout na něčem sladkém. A samozřejmě také maminky malých dětí, kterým záleží na kvalitním stravování.
Zdravé fit cukroví je celkově mnohem méně kalorické a vzhledem k tomu, že je bohatší na vitamíny, vlákninu a kvalitní bílkoviny, tak vás také lépe zasytí a dodá potřebnou energii bez pocitu únavy a přeslazení. Celkově se benefity zdravého cukroví dají shrnout do tří základních bodů:
Zdravé vánoční cukroví si žádá kvalitní ingredience a také snížené množství či optimální náhradu rafinovaného cukru a tuků. Přinášíme několik tipů a doporučení na zdravé ingredience, které jsou klíčové při přípravě zdravého cukroví:
Místo klasické bílé mouky můžete použít zdravou variantu mouky, například celozrnnou mouku, která je bohatá na vlákninu. Nízkokalorickou a bezlepkovou alternativou je pak mandlová či ovesná mouka, stejně tak i lísková nebo kokosová mouka, která však absorbuje více tekutiny.
Pro osoby, které trpí intolerancí laktózy, doporučujeme použít rostlinné mléko, například kokosové či mandlové, které je nízkokalorickou alternativou kravského mléka.
Cukr lze nahradit přírodními sladidly a dochucovadly, jako je například na antioxidanty bohatý med, či různé sirupy – javorový, čekankový, datlový, agávový nebo rýžový. Stevie pak představuje přírodní sladidlo s minimálním obsahem kalorií.
Místo klasického másla se vyplatí vyzkoušet zdravé oleje, jako je avokádový olej nebo přepuštěné máslo ghí, které opět uvítají lidí s intolerancí mléčné bílkoviny a laktózy. Dalším zdrojem zdravých tuků jsou ořechy a ořechové krémy – například arašídový, kešu, mandlový nebo kokosový krém.
Vejce ve vašich receptech mohou nahradit lněná semínka smíchaná s vodou, pro některá těsta je vhodná i jablečná omáčka nebo banány, které dodávají vláčnost a sladkost.
Místo klasické tučné čokolády použijte tmavou čokoládu s menším obsahem cukru a vysokým podílem antioxidantů. Využít můžete i kousky kávových bobů – kakaové niby. Jde o méně zpracovanou formu čokolády, které je bohatá na antioxidanty. Místo slazených čokoládových prášků sáhněte po neslazeném kakau.
Přinášíme vám recepty na tradiční oblíbené kousky vánočního cukroví, tentokrát však ve zdravější odlehčené variantě.
Přesvědčte se sami, jak může být zdravé vánoční cukroví lahodné. Dejte sbohem tučným mastným krémům, přeslazeným polevám i moučným kouskům a připravte si některou z našich dobrot v odlehčené variantě.