Vánoční cukroví, bramborový salát a vánočka k českým Vánocům neodmyslitelně patří snad už od dob, kdy praotec Čech provedl zábor českých zemí. Pokud ale letos chcete vyzkoušet něco nového, máme pro vás tip z Velké Británie. Ačkoliv tamní kuchyně nemá zrovna nejlepší reputaci, existuje jedna výjimka, která tento stereotyp boří: tradiční britský vánoční pudink (nebo také puding, z anglického pudding). Jeho příprava začíná již v neděli před adventem (ačkoliv to lze zvládnout i rychleji), aby se dobře uležel a chutě se dokonale propojily. Servíruje se na závěr slavnostního oběda na Boží hod vánoční (25. prosince). Vánoční pudink je běžnou součástí svátečního jídelníčku také v Irské republice, Austrálii, na Novém Zélandu, v Kanadě nebo Jihoafrické republice. Po celé koloniální období byl totiž nejen neodmyslitelnou součástí anglických Vánoc, ale i symbolem jednoty Britského impéria.
Tradiční britský vánoční pudink je známý svým dlouhým procesem přípravy, který obvykle zahrnuje začátek již několik týdnů před Vánocemi, často na tzv. „Stir-up Sunday“, což je poslední neděle před adventem. Tento dlouhý proces má za cíl umožnit pudinku dozrát a prohloubit jeho chutě.
Nicméně, je možné proces přípravy vánočního pudinku urychlit, ačkoli výsledný chutný profil může být o něco méně komplexní. Jak na to?
Přesto je pravda, že část kouzla tradičního vánočního pudinku je právě v relativně dlouhé době přípravy, která přispívá k jeho chuti a textuře.
Velmi tmavá barva, půlkulovitý tvar, 13 ingrediencí včetně exotického koření, sušeného ovoce a alkoholu – to je tradiční vánoční pudink, slavnostní zakončení svátečního oběda. Vaří se několik hodin v páře, a díky tomu i obsahu alkoholu vydrží opravdu dlouho.
Skoro každá britská domácnost má svůj vlastní recept, který se předává z generace na generaci. Při míchání pudinku by se měla správně zapojit celá rodina – každý člen domácnosti směs alespoň jednou zamíchá a vysloví přání. Do pudinkové směsi se tradičně přidává drobná mince, přičemž se věří, že ten, kdo ji na Vánoce ve svém kousku najde, bude mít v následujícím roce štěstí.
I samotné servírování je zážitkem. Nejprve se pudink polije pořádnou dávkou brandy nebo rumu, zapálí se a hořící se přináší ke stolu za nadšeného potlesku. Jakmile plameny dohoří, podává se s brandy máslem, smetanou nebo vanilkovým krémem. Někdy se na ozdobu přidává i větvička cesmíny.
A jaké je tajemství skvělého vánočního pudinku? Používejte jen ty nejlepší ingredience a vařte ho v páře co nejdéle, aby se chutě dokonale propojily. Stačí si vybrat recept podle vaší chuti. Příprava vánočního pudinku vám sice zabere více času, ale odměnou vám bude tradiční chuť pravých anglických Vánoc.
Milujete čokoládu a hledáte snadný recept na vánoční pudink, ale nechcete trávit příliš času v kuchyni? Už nehledejte! Máme pro vás ten nejlepší čokoládový recept, se kterým strávíte přípravou pouze 25 minut a vařit budete jen 1,5 hodiny. Navíc je tento vánoční pudink podávaný s horkou čokoládovou omáčkou. Co budete na jeho přípravu potřebovat?
Nejdříve vymažte 1,5litrovou misku na pudink máslem a vysypte ji kakaovým práškem. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny a za stálého šlehání postupně přidávejte vejce. Poté do směsi přidejte mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a zbývající suroviny a opatrně vše promíchejte.
Hotovou směs nalijte do připravené misky, překryjte ji pečicím papírem, převažte provázkem a přikryjte fólií. Misku s pudinkem vložte do velkého hrnce s poklicí, zalijte vroucí vodou sahající do poloviny výšky misky a vařte pomalu v páře 1,5 hodiny.
Zatímco se pudink vaří, připravte si čokoládovou omáčku. Do žáruvzdorné misky vložte čokoládu, zlatý sirup a rum nebo brandy. Smetanu a 150 ml mléka zahřejte téměř k varu, poté ji přilijte k čokoládě a mícháním ji rozpusťte do hladké omáčky.
Po uvaření odstraňte z pudinku fólii a pečicí papír a vyklopte ho na talíř. Servírujte ho přelitý horkou čokoládovou omáčkou.
Vyzkoušejte recept na skvělý vánoční pudink od Jamieho Olivera. Počítejte s tím, že jeho příprava vám zabere přibližně 4,5 hodiny. A co budete potřebovat na 8 porcí vánočního pudinku?
Připravte si 1,5litrovou misku na pudink a vymažte ji nesoleným máslem.
Datle vypeckujte a najemno nasekejte spolu s pekanovými ořechy, meruňkami, zázvorem a lístky rozmarýnu. Vše dejte do mísy, přidejte rozinky, brusinky, máslo, strouhanku, mouku a mléko. Poté přidejte vejce, jemně nastrouhanou klementinkovou kůru a vymačkanou šťávu. Vše důkladně promíchejte.
Směs nalijte do vymazané misky, přikryjte ji jednou vrstvou pečicího papíru a dvojitou vrstvou alobalu. Misku pevně zavažte provázkem po obvodu, aby byla vodotěsná, a postavte ji do velkého hrnce. Nalijte tolik vody, aby sahala do poloviny výšky misky. Pudink vařte v páře 4 hodiny. Vodu pravidelně kontrolujte a v případě potřeby ji doplňujte.
Poté misku vyndejte z vody, odstraňte papír i fólii a pudink opatrně vyklopte na servírovací talíř. Nebo ho nechte vychladnout a až do svátečního dne uchovávejte na chladném a tmavém místě. Před podáváním ho znovu ohřejte v páře, asi 1 hodinu, dokud nebude dostatečně horký.
Pudink můžete servírovat pokapaný zlatým sirupem s trochou bourbonu. Pokud si troufáte, opatrně ohřejte několik doušků bourbonu, zapalte ho sirkou, nechte vzplanout a poté ho pomalu nalijte na pudink. Až plamen zhasne, můžete pudink znovu polít zlatým sirupem a podávat ho se zmrzlinou nebo smetanou.
Kombinace vánočního pudinku a portského vína je skutečně vynikající. Máčení sušeného ovoce v portském dodá pudinku bohatou chuť, díky níž bude lehký a vláčný. Potřebovat budete dvě misky o objemu 1,5 litru a víčka. Sušené ovoce je nutné nechat přes noc namočené v portském. Samotné vaření pudinku vám zabere přibližně 3,5 hodiny.
Smíchejte veškeré sušené ovoce s kůrou a namočte je přes noc do portského. Tím máte pro dnešek hotovo.
Následující den přidejte k ovoci zázvor, sirup, nastrouhaná jablka, pomerančovou šťávu, vejce, máslo, cukr, drobenku a mouku. Obě misky vymažte máslem a rovnoměrně do nich rozdělte směs. Horní část pudinku přikryjte kolečkem vystřiženým z pečicího papíru, poté zakryjte víkem (nebo fólií) a vařte v páře přibližně 3,5 hodiny.
Pudink můžete nechat vychladnout a uložit na chladném a suchém místě, nebo ho ihned servírovat politý brandy.
i
Mohlo by vás zajímat:
Zpestřete si štědrovečerní menu vánočním pudinkem a překvapte své blízké jedinečnou chutí tradičních anglických Vánoc.