Proces přípravy kávy je u tohoto typu espressovače plně automatizovaný. Přístroj si kávová zrna sám namele, upěchuje, připraví z nich kávu a sám se i vyčistí. Stačí zmáčknout jedno tlačítko. A proto je automatický kávovar vhodný pro všechny, kteří si chtějí vychutnat skvělé espresso rychle a bez práce.
Jedním z nejdůležitějších parametrů pro přípravu dobrého espressa je tlak. Bez dostatečného tlaku voda kávou pouze proteče a nedostane žádnou chuť. Na trhu samozřejmě najdete i levné přístroje s tlakem kolem 2 barů. Pokud se pro takový kávovar rozhodnete, počítejte s tím, že z připravené kávy nebudete nadšeni. Ideální tlak pro přípravu opravdu dobrého espressa je 9 barů.
V kavárnách se setkáte s kávovary s tlakem 9 bar. Jedná se ale o kávovary vybavené čerpadlem, které zajišťuje, že během přípravy kávy tento tlak zůstává konstantní, nemění se. Jedná se ovšem o profesionální kávovary za výrazně vyšší cenu.
Pro kávovary do domácností jsou ideální přístroje s tlakem 15 bar. To proto, že tyto kávovary jsou vybaveny vibrační pumpou a nedrží tlak konstantně. V průběhu přípravy kávového nápoje se jedná o křivku, která jde od nuly přes 15 barů opět k nule a požadovaných 9 barů je dosaženo v průměru. Setkáte se i s kávovary s tlakem vyšším než 15 bar, ale vyšší tlak je zbytečný. Na chuť výsledné kávy nemá vliv.
Automatické kávovary jsou vybaveny integrovaným mlýnkem na kávu. Jedná se o parametr, který může mít velký vliv na chuť připravené kávy.
Tříštivé nože jednotlivá zrna doslova nasekají. Jejich nevýhodou je nerovnoměrná výsledná hrubost kávy, která se nedá kvalitně regulovat. Při jejich rotaci navíc dochází i k pozvolnému zahřívání a připravovaná káva se může přepálit, což poznáte na chuti i aroma kávy. Ovšem i mlýnek na kávu s tříštivým ostřím má svá pozitiva, což je především dlouhá životnost.
Mlýnky s mlecími kameny bývají kvalitnější a výkonnější než mlýnky s noži. S mlecími kameny docílíte lepší kvality výsledné kávy. Kávová zrna totiž drtí rovnoměrně v závislosti na tom, jakou hrubost mletí jste si v kávovaru nastavili. Přispěje to například k uvolnění více éterických olejů z kávových zrn. Výsledný nápoj tak bude lahodnější a aromatičtější.
Aby to nebylo tak jednoduché, i u mlecích kamenů máte více možností. I velikost, tvar a materiál mlecího kamene totiž určují kvalitu mletí.
Mlýnek může být osazen plochými nebo kónickými kameny.
Důležitým hlediskem při rozhodování je materiál mlecích kamenů.
Pozn.: Automatický kávovar by neměl postrádat samostatný otvor pro již namletou kávu. Nejen pro případ, kdy vám dojdou kávová zrna, ale především kvůli možnosti připravit si bezkofeinové espresso.
Jak jsme zmiňovali výše, mlýnek na kávu je již součástí automatického kávovaru, ale pro dosažení ideálního výsledku by měl mít možnost nastavit hrubost mletí. Výslednou chuť kávy totiž ovlivníte také mírou hrubosti namletí kávových zrn, přičemž pro přípravu espressa je nejlepší káva, jejíž vzhled připomíná polohrubou mouku.
Škála nastavení hrubosti mletí kávy se u jednotlivých modelů liší. Někomu postačí 2-4 stupně. Pro přesnější a individuálnější nastavení doporučujeme spíše rozsah 5-7 stupňů. Některé automatické kávovary umožňují nastavení hrubosti mletí kávy v rozpětí 8-13 stupňů.
Automatický kávovar nutně neznamená automatické pěnění mléka. Některé kávovary mají výpusť na horkou páru, kterou použijete pro ruční našlehání mléka. Ovšem ruční napěnění mléka vyžaduje trochu cviku a zručnosti. Ruční našlehání mléka tryskou s horkou párou je vhodné především pro ty, kteří se chtějí aspoň částečně podílet na rituálu přípravy svého cappuccina nebo si to chtějí jednoduše udělat po svém.
Pokud máte rádi latté nebo cappuccino a chcete svěřit celou jeho přípravu kávovaru, bude se vám hodit automatický espressovač s mléčným systémem a automatickým napěněním mléka. Stačí tlačítkem zvolit nápoj, na který máte právě chuť a přístroj se sám o vše postará. Vezme si přesně tolik mléka, kolik na nápoj potřebuje, zahřeje mléko na požadovanou teplotu, našlehá a připraví do šálku.
Kávovar se zabudovanou nádobkou na mléko má oproti kávovaru s parní tryskou několik nesporných výhod:
Vybrat si můžete z více typů mléčných systémů, ale vždy doporučujeme zohlednit náročnost jeho údržby.
U objemu nádržky na vodu jde hlavně o to, zda budete obvykle připravovat najednou pouze 1-2 šálky kávy, nebo více šálků (například pro návštěvu). Někoho pak může obtěžovat časté doplňování vody.
Obecně lze říci, že zásobník na vodu o objemu do 1,5 litru je považovaný za menší. Pokud si ale připravujete 1-2 šálky denně, postačí vám. Nádržka na vodu o objemu kolem 2 litrů je pro běžné domácí použití zcela dostačující. Připravujete-li kávu často nebo pro více osob najedou, zvažte kávovar s velkou nádržkou na vodu o objemu kolem 3 litrů.
Pozn.: Budete-li v nádrži používat vodní filtr jako prevenci vodního kamene, berte v potaz, že filtr o cca 1-2 dl sníží kapacitu zásobníku vody.
Velikost zásobníku na kávu se u každého modelu liší a jde hlavně o to, jak často bude nutné kávová zrnka doplňovat. I přesto, že kvalitní kávovary mají zásobník opatřen těsněním, nedoporučujeme ho naplňovat tolik, aby v něm zrna zůstávala několik týdnů. Ztrácí pak na své kvalitě i aroma.
Chcete-li si doplňovat zrna do zásobníku vždy čerstvá, například z vakuové dózy na kafe, bude pro vás zásobník do 150 g zcela dostačující. Nejčastěji se setkáte se zásobníkem na kávu o velikosti do 300 g, což jistě postačí i těm, kteří nechtějí kávová zrna doplňovat obden. Pokud budete připravovat kávu opravdu často a pro více lidí, může vám vyhovovat i zásobník větší než 300 g. Ale takové kávovary jsou vhodné spíše do kanceláří.
Automatické kávovary dnes již běžně mají nastavitelnou výšku výpusti nebo výškově nastavitelnou plochu pro šálek, což omezí stříkání kávy kolem přístroje. Využijete to především, pokud budete připravovat různé varianty kávy (espresso, lungo, latte, cafe americano). Na každý nápoj totiž potřebujete jinak vysoký šálek či skleničku.
Sledujte, jakou maximální nastavitelnou výšku výpustě kávy spotřebič má a zkuste si to před nákupem porovnat se skleničkami, které hodláte na přípravu kávy používat. Maximální výška prostoru pro šálek se pohybuje od 10-11 cm, ale to je poměrně málo. Maximální výška 13-14 cm je nejobvyklejší a také zcela dostačující. Potřebujete-li větší prostor pro skleničky, není problém ani kávovar s maximální výškou prostoru pro šálek 15-16 cm.
Každý kávovar je potřeba pravidelně čistit, aby se v něm netvořili plísně, usazeniny a aby byl zachován bezporuchový provoz. Většina automatických kávovarů je dnes již vybavena samočisticím systémem, který vám výrazně usnadní práci a čas. Tuto funkci považujeme za zásadní. Stejně tak doporučujeme vybírat takový kávovar, který má automatický odvápňovací systém. Zohledněte způsob a náročnost čištění mléčného systému, zásobníku na sedliny a odkapávacího systému.
Jako každý přístroj, který používá vodu, i kávovar je ohrožen vodním kamenem. Proto je důležitá nejen prevence v podobě vodního filtru na změkčování vody (vkládá se přímo do nádržky s vodou), ale i pravidelné odvápňování. Většina automatických kávovarů je dnes již vybavena funkcí automatického odvápňování, tj. přístroj vše provede sám po vašem příkazu a celý proces vyžaduje pouze vaši asistenci v podobě občasného stlačení příslušného tlačítka. Dokonce si přístroj sám provedení odvápnění vyžádá, takže na to ani nemusíte myslet.
Studené šálky rychle srazí teplotu připraveného nápoje, a tím i jeho chuť. Proto je velkou výhodou, když má kávovar funkci nahřívání šálků. Je to vlastně vyhřívaná plocha zpravidla na vrchu kávovaru, na které se šálky předem zahřejí. Káva si tak uchová co nejdéle správnou teplotu a chuť.
Funkce automatické vypnutí se může zdát jako drobnost, ale je velmi užitečná. Po celou dobu, co je kávovar zapnutý se udržuje nahřátý. Proto je dobré na jeho vypínání nezapomínat. S touto funkcí ale na to nemusíte myslet. Nastavíte si čas (např. 15 min., 30 min., 60 min., …) a po uplynutí této doby od zapnutí se kávovar sám vypne. Hodí se to třeba ve chvílích, kdy uděláte kávu, ale necháte kávovar zapnutý pro případ, že si partner nebo návštěva za chvíli dá další šálek.
Díky časovači můžete mít připravený šálek čerstvé kávy každé ráno, aniž byste museli rozespalí vyvinout jakékoliv úsilí. Přístroj se ve stanovenou dobu sám zapne a uvaří vámi navolený nápoj.
Dnes naleznete na trhu i tzv. Smart kávovary, které můžete ovládat prostřednictvím vašeho chytrého mobilního telefonu nebo tabletu přes bezdrátové Bluetooth rozhraní. Nainstalujete si aplikaci daného výrobce a můžete kávovar ovládat na dálku, pohodlně nastavovat různé parametry přípravy kávy nebo si ukládat vaše oblíbené nápoje.
Příprava dvou šálků najednou urychlí přípravu kávy například pro návštěvu.
Kávovar nemusí sloužit pouze pro přípravu kávových nápojů. Pokud má ve svých funkcích výdej horké vody třeba i pomocí parní trysky, využijete ho i pro přípravu čaje nebo horké čokolády.
Automatické kávovary patří mezi nejpohodlnější varianty přípravy kávy. Připravují vždy čerstvě namletou kávu podle přesného postupu, takže i doma si můžete vychutnávat svoji oblíbenou kávu jako z kavárny. Veškerou vaší prací je pouze výběr nápoje, na který máte chuť. Kávovar se pak automaticky postará o namletí kávy, správné upěchování, spaření a finální přípravu, stejně tak i o následné vyplachování a pročištění. Automatické kávovary jsou vhodné všude tam, kde se káva pije ve velkém. Tedy do domácností milovníků kávy i do firemních kuchyněk.
Hlavní předností automatických mini kávovarů je jejich kompaktní velikost. Tyto přístroje se pohodlně vejdou i do menší kuchyně. Jejich velikost ale nic neubírá na kvalitě připravených kávových nápojů. Mini kávovary vám během chvilky připraví oblíbené espresso i caffé latté s bohatě našlehanou pěnou. Vybírat můžete z různých značek. Jednotlivé modely se liší nabídkou dostupných funkcí.
Domácí automatické kávovary představují výběr různých modelů kávovarů pro nenáročné zákazníky i kávové fajnšmekry, kteří se nespokojí s průměrem. Jednotlivé modely se liší nabídkou funkcí a unikátních technologií a také počtem přednastavených receptur. V této kategorii najdete vysoce kvalitní přístroje pro domácí použití, které vám připraví vynikající kávu s bohatou pěnou jako z kavárny.
Profesionální automatické kávovary představují absolutní špičku mezi kávovary. Řada z nich je vybavena unikátními systémy pro ještě lepší prožitek z každého šálku. Některé modely lze také ovládat vzdáleně prostřednictvím Bluetooth. Pouhým stiskem tlačítka si během pár chvilek připravíte váš oblíbený druh kávy, který se svou intenzitou a chutí vyrovná kávě od profesionálního baristy.
Automatické kávovary s mlýnkem vám připraví různé druhy kávových nápojů včetně mléčných receptur. Káva z čerstvě namletých zrn má intenzivnější aroma. Zabudovaný mlýnek je tedy jasnou volbou pro skutečné labužníky. V nabídce najdete široký výběr různých značek a modelů. Některé modely jsou opatřeny dvoukomorovými zásobníky na kávová zrna a extrémně tichými mlýnky. Cena jednotlivých typů se odvíjí od počtu funkcí a použitých technologií.
Automatické kávovary na latté a cappuccino jsou skvělou volbou pro všechny milovníky nadýchané mléčné pěny. Jednotlivé modely jsou vybaveny různými funkcemi, které usnadňují přípravu mléčných receptur. V domácím prostředí si pouhým stisknutím tlačítka připravíte dokonalou pěnu na latté art. Vybírat můžete z různých značek podle nabízených funkcí a počtu přednastavených mléčných receptur.
Pro ty, kteří mají v oblibě kávové nápoje vysoké kvality, ale nechtějí se podílet na samotném procesu jejich přípravy jako u pákových kávovarů. Automatické espressovače jsou oblíbené zejména u firem pro svou rychlou a jednoduchou přípravu kávy. Poslední roky se dostávají stále častěji i do domácností, a to hlavně kvůli kvalitě a různorodosti kávových nápojů, které znáte z kaváren.
Automatický espressovač má ze všech typů kávovarů snad nejjednodušší obsluhu. Ke všemu mnohdy stačí zmáčknout jen jedno tlačítko. Stroj následně sám odměří porci kávy, namele ji a provede celý zbytek procesu. Obsluhu plně automatického kávovaru tedy zvládne každý. Na rozdíl od pákových kávovarů tento typ nejen sám připraví kávu, ale i provede samočištění.
Automatické espressovače umí připravit celou řadu nápojů. Některé modely dokonce až desítky. V případě, že mají také zásobník na mléko, naservírují vám mimo jiné i latté macchiato nebo cappuccino stisknutím jednoho tlačítka. V kávovaru si snadno připravíte i čaj nebo horkou čokoládu a novinkou jsou tzv. chytré kávovary, které se mohou stát součástí vaši inteligentní domácnosti.
Jedná se o chytrý kávovar ovládaný pomocí vašeho chytrého zařízení přes WiFi nebo Bluetooth, který můžete zařadit do systému inteligentní domácnosti.
Do smartphonu nebo tabletu si stáhnete aplikaci, která je vytvořena daným výrobcem a můžete svůj kávovar ovládat na dálku a pohodlně nastavovat parametry přípravy kávy. Můžete si také vyhrát s přípravou nápojů a programováním nových kávových specialit. Díky aplikaci také přesně víte, jak o přístroj pečovat co nejlépe. To, co váš kávovar dokáže je ovšem dané jeho typem a aplikací.
Automatický kávovar si pořizujeme nejen kvůli snadné přípravě kávy, ale hlavně kvůli tomu, abychom si i doma mohli dopřát profesionálně připravené espresso a další kávové speciality. Výběrem kvalitního automatického kávovaru to nekončí. Pro opravdu dobré espresso jsou důležité i další faktory.
Espresso je kávový nápoj o objemu zhruba 30 ml vyrobený pod tlakem asi 9 barů. Doporučený čas extrakce je 20–30 sekund. Servíruje se v šálku o objemu 60–90 ml.
TIP: Nápoj se správně jmenuje espresso, setkat se však můžeme s nesprávnými výrazy presso, expreso, piccolo a dalšími.
Jemná a hustá kávová pěna na povrchu správně připraveného espressa.
Ristretto je velice podobné espressu, ale liší se od něj dobou extrakce a množstvím kávy v šálku. Objem ristretta je okolo 20 ml a doba extrakce je cca 10-15 vteřin. V chuti by mělo být ristretto o něco méně hořké, naopak sladkost a acidita jsou ještě více zvýrazněny. Díky vyššímu podílu extrakce je samozřejmě silnější tělo.
Jeden šálek, dvojitá radost – to je espresso doppio neboli dvojité espresso. Jde jednoduše o espresso o dvojnásobném objemu vody i dvojnásobné hmotnosti kávy.
Lungo znamená italsky dlouhý, vodový, zředěný, což napovídá tomu, že se jedná o espresso s dvojitou dávkou vody. Množství kávy zůstává stejné jako u espressa, ale výsledné množství nápoje je dvojnásobné. U jedné dávky je to z 8 g kávy 60 ml nápoje, ze dvou dávek kávy je to pak z 16 g 120 ml nápoje.
Název tohoto italského nápoje je odvozený od slova macchiato, což znamená skvrnitý nebo tečkovaný. Dříve se totiž jednalo výhradně o espresso s přidáním malého množství mléčné pěny, která se spojila s cremou, což vytvořilo tečku či skvrnu. Ale moderní macchiato dnes vypadá spíše jako miniaturní cappuccino.
Jedná se o velmi oblíbený kávový nápoj o celkovém objemu 150 až 180 ml, jehož základem je 30 ml espressa s přidáním teplého mléka a jemné mléčné pěny. Všechny tři složky by měly být zastoupeny třetinovým podílem. Výška pěny by měla být 1-2 cm.
Caffe latte je nápoj o objemu více než 250 ml s vysokým podílem mléka. Taky původně vznikl v Itálii jako káva pro děti. Přípravou je podobné cappuccinu, ale rozdíl oproti němu je v celkovém objemu a také v podílu mléčné pěny.
Jde o variantu caffe latte, která se připravuje do vysoké sklenice. Skládá se z více než 200 ml napěněného mléka, 30 ml espressa a horní vrstvou mléčné pěny. Jako poslední se nalévá espresso, které vytváří na pěně charakteristickou skvrnu.
Flat white je fenoménem všech milovníků kávy. Představuje kávový nápoj s mlékem ve znamení „více kávy, méně mléka“. Jedná se o dvojité espresso servírované ve skleničce, zalité našlehaným mlékem podobně jako cappuccino, ale tato mléčná pěna by měla být ještě jemnější.
Slovník pojmů