Pokud chcete uspořádat rodinnou sešlost či zahradní párty, jistě oceníte domácí výčepní zařízení, díky němuž budete moci přítomným natočit čerstvý a vychlazený půllitr z pohodlí vašeho domova. Vaši kamarádi si tuto vychytávku jistě také velmi oblíbí a budete mít o společnost na dlouhou dobu postaráno. Jak ale vybrat to správné výčepní zařízení?
Tato možnost je pro domácí použití ta nejvhodnější. Suché chladiče neobsahují žádnou vodu a k chlazení piva zde dochází pomocí výměny energie z uzavřeného chladicího okruhu do termobloku. Chlad se zde přenáší a akumuluje díky hliníkovým izolovaným blokům, které jsou přímo součástí zařízení s pípou. Zařízení tudíž nemá příliš velké nároky na údržbu, a jeho manipulace, či přenášení tak nejsou vůbec složité. Díky tomu, že se pípa nachází v těsné blízkosti chladicího zařízení, se pivo do pár minut ochladí a budete moci čepovat již chvíli po připojení.
Tento typ chlazení je většinou využíván u profesionálních zařízení z důvodu velké tepelné setrvačnosti. Nachází se zde vodní lázeň s ledovou bankou, ve které se tvoří led, který následně pivo chladí. Výhodou tohoto typu chlazení je možnost čepování většího počtu piv za hodinu, ale na druhou stranu je velice obtížné s tímto zařízením manipulovat, má mnohem větší nároky na údržbu a vychlazení piva na požadovanou teplotu může trvat až dvě hodiny.
Při výběru domácího výčepního zařízení hraje tato položka velice důležitou roli. Výkon nám totiž udává, kolik piv zvládne zařízení vychladit minimálně o 10 °C. Z toho důvodu si při výběru zařízení musíte uvědomit, jak velkou spotřebu piva budete mít. Pokud tedy máte v plánu natočit přibližně 30 piv za hodinu, bude pro vás optimální zařízení, které zvládne vychladit 15–20 litrů (30–40 piv).
Výběr způsobu, jakým chcete pivo natlakovat, je také velice důležitý. Především byste si měli uvědomit, jak vysoké nároky máte ohledně kvality piva a jak dlouho ho můžete nechat naražené.
Jde o nejjednodušší způsob natlakování piva, je tedy pro domácí použití ten nejideálnější. Zařízení, které již obsahuje kompresor, je jednoduché na manipulaci a není nijak náročné na údržbu. U většiny domácích zařízení se kompresor tlakuje sám a nemusíte se o něj dál starat. Automaticky se totiž zapíná a vypíná dle jeho vlastní potřeby.
Kompresor má však také své nevýhody, jelikož kyslík způsobuje zvětrávání piva (oxidaci). Poznáte to především přibližně 24 hodin po naražení piva, kdy se kvalita a chuť piva začne lehce měnit, proto je lepší ho spotřebovat dříve. Výčepní zařízení s kompresorem se proto hodí především na zahradní párty či rodinné sešlosti.
Výhodou tohoto způsobu je, že pivo vydrží 1–2 týdny čerstvé a bez výrazné změny chuti, jelikož neoxiduje. Existuje zde však riziko, že při vyšším tlaku se může pivo po delší době přesytit, bude mít mnohem více bublinek a bude hodně pěnit.
Výčepní zařízení umožňuje čepování vychlazeného piva v pohodlí vašeho domova. Nutnými podmínkami jsou jen sud piva a připojení na elektřinu. Výčepní zařízení udržuje pivo po celou dobu v optimální teplotě a uživateli poté již stačí jen tahat za pípu a čepovat. Domácí výčepní zařízení jsou vhodná pro všechny, kdo pořádají větší zahradní párty či rodinné sešlosti nebo jen dávají přednost čepovanému pivu před lahvovým a plechovkovým.
Hodnota tlaku hraje při čepování piva velkou roli. Pokud máte příliš natlakovaný sud, může se stát, že pivo z pípy vystříkne, vypění a ztratí tu správnou chuť. Naopak, pokud bude tlak příliš malý, pivo začne příliš pěnit již při průchodu pípou. Správný tlak záleží na druhu piva. Většinou se však pohybuje okolo 2,3 bar. Hodnotu 3 bar byste rozhodně neměli přesáhnout.
Vhodný tlak pro vaši aktuální situaci si můžete jednoduchým způsobem vypočítat:Jako výchozí hodnotu počítejte v létě 1,6 bar a v zimě 1,1 bar. K této hodnotě poté připočítejte 0,1 bar za každé 2 metry hadice od sudu k výčepnímu zařízení. Poté byste měli přičíst také 0,1 bar za každý 1 metr převýšení mezi dnem sudu a výčepem.
Jelikož nejčastější variantou domácího výčepního zařízení je ta se suchým chlazením a vestavěným kompresorem, použijeme v následujícím příkladu právě tuto možnost.
To, jak často budete výčepní zařízení čistit, záleží čistě na vás a na frekvenci jeho používání. I to nejzákladnější čištění by ale mělo následovat po každém použití.
Technické záležitosti jsou jedna věc, samotné čepování piva ale druhá a snad i podstatnější. Samozřejmě nejde vše hned napoprvé, ale s trochou tréninku vám po chvíli vaši známí zajisté nabídnou místo za barem v jejich oblíbené hospodě.
Tady jsou naše tipy na správné čepování piva:Kompresor je součástí některých výčepních zařízení. Kompresor vhání do sudu s pivem vzduch, se kterým poté pivo ztrácí svou pěnivost. Kompresor pracuje zcela automaticky, tudíž není nutná další případná manipulace. Výhodou je provoz bez dalších nákladů a malá nasycenost plynem CO2. Na druhé straně je nevýhodou malá trvanlivost piva, tudíž by se do 24 hodin od naražení sudu mělo zkonzumovat, jelikož poté pivo ztrácí na své kvalitě, což poznáte hlavně na jeho chuti.
Jde o prostředek, s nímž čistíme výčepní zařízení. Lze ji použít k veškerým druhům čištění zařízení, tanků, nádrží, potrubí a hadic v potravinářském průmyslu. Ve většině případů je součástí sanitační kapaliny chlór.
Rychlospojka je součást výčepního zařízení, která slouží převážně ke spojení nápojových hadic, výčepních zařízení, narážecích hlav. U domácích výčepních zařízení se jedná především o spojky hadic, které jsou napojeny ze sudu do výčepního zařízení.