Ostrůvkové digestoře se připevňují ke stropu ve volném prostoru nad varnými ostrůvky. Mají vysoký výkon a výrazně doplňují design celé kuchyně. Ať už to má být ostrůvková digestoř černá, bílá či nerezová, poradíme vám, jaký výkon digestoře potřebuje vaše kuchyň, jak ohlídat nízkou hlučnost a co vyžaduje instalace ostrůvkové digestoře.
Výkon digestoře se odvíjí od velikosti místnosti, v níž bude fungovat. Vhodná ostrůvková digestoř by měla dosahovat požadovaného výkonu s rezervou, tj. ne na nejvyšší stupeň. Běžné digestoře odsají za hodinu 400–700 m³/h páry, ty nejvýkonnější pak až k 1 500 m³/h. U ostrůvkových digestoří se výkon pohybuje v rozmezí 300–1 495 m³/h páry.
Správně zvolený ostrůvkový odsavač par musí být schopný vyměnit vzduch v daném prostoru alespoň 5× za hodinu, ideálně však 10×. Při výběru spočítejte objem celého prostoru (šířka × délka × výška celé plochy) k prvním uzavíratelným dveřím. Pokud tedy máte kuchyň spojenou s obývákem, použijte pro výpočet výkonu rozlohu obou místností. Celkový objem prostoru v m³ pak vynásobte doporučenou hodnotou 10 (minimálně však 5). Takto získané číslo je ekvivalentem výkonu motoru digestoře pro pročištění daného prostoru.
* Rozměr místnosti: 7 × 5 m
* Výška stropu: 2,9 m
* Objem místnosti: 7 × 5 × 2,9 m = 101,5 m³
* Celkový objem, který je nutno za hodinu vyměnit: 10 × 101,5 m³ = 1 015 m³
* Ideální výkon digestoře: 1 015 m³/h
Šířka digestoře by měla být větší než šířka varné desky. U ostrůvkových digestoří je na výběr jak z různých tvarů, tak i šířek. Nejčastěji se setkáme s válcovou digestoří či klasickým tvarem, jako má komínová digestoř, výjimkou ale není ani tvar kvádru. Ostrůvkové digestoře jsou dostupné v šířkách od 31 cm až do 100 cm.
Hlučnost odsavačů se uvádí v dB (decibelech) a liší se podle typu spotřebiče. Tento parametr je dobré zohlednit zejména v menších kuchyních. Nejtišší ostrůvkové digestoře vydávají hluk okolo 50 dB, nejhlučnější okolo 70 dB. Některé ostrůvkové digestoře disponují speciální technologií, která redukuje hlučnost až o 3 dB a zároveň zvyšuje účinnost sání.
Digestoře mohou být vybaveny halogenovými žárovkami, modernější jsou ale LED diody. Jsou hezčí, úspornější, déle svítí, nezahřívají se a také lépe osvětlují pracovní desku.
Ostrůvkové digestoře se ovládají tlačítky, elektrickým ovládáním nebo dotykovým ovládáním s displejem. Některé digestoře mají i dálkové ovládání, což zajistí větší komfort. Obvykle mají 2 až 4 výkonnostní stupně, mohou disponovat i funkcí intenzivního odsávání, která aktivuje nejvyšší výkon digestoře a po několika minutách přepne zpět na poslední zvolenou rychlost.
Ostrůvkové digestoře mají možnost napojení na odtah i možnost recirkulace. Protože se na rozdíl od ostatních typů digestoří upevňují na strop, je před jejich instalací nutné zjistit nosnost stropu.
Ostrůvková digestoř může disponovat některými užitečnými funkcemi.
Digestoře s funkcí recirkulace vyměňují vzduch v místnosti pomocí pachových filtrů. Ty obsahují aktivní uhlí, které nasátý vzduch pročistí a vrátí zpět do místnosti. Uhlíkové filtry je třeba měnit. Četnost výměny závisí na četnosti a intenzitě vaření. Při běžném provozu v kuchyni je žádoucí měnit ho zhruba každý půl rok. Většina filtrů obsahuje indikátor nasycení, a tak snadno poznáte, že je nutná výměna. Dále jsou vybaveny ještě tukovým filtrem, který může být kovový (omyvatelný) nebo textilní.
U ostrůvkových digestoří je na výběr pestrá nabídka modelů, tvarů, materiálů i barev. Záleží tak jen na vás, jaký typ ostrůvkové digestoře si vyberete k designu vaší kuchyně. Trvale nejoblíbenější jsou nerezové ostrůvkové digestoře klasického komínového tvaru. Na oblibě stoupá ostrůvková digestoř černá a tvar válcový či v podobě lustru, čímž se ostrůvkový odsavač par stane nejen funkčním, ale i designovým bytovým doplňkem.
Třídy energetické náročnosti udávají výkon a spotřebu digestoře, tedy kolik energie potřebuje digestoř pro dosažení svého maximálního výkonu. Je označována písmeny A až G, výjimečně A+ či A++ . Tato informace je k dohledání na energetickém štítku. U ostrůvkových digestoří se nejčastěji setkáme s třídou A až E.
Energetický štítek musí být podle zákona součástí každé digestoře. Výrobci na něm udávají údaje o produktu, které jsou měřené za předem stanovených podmínek.
Jaké údaje naleznete na energetickém štítku?
Při režimu odtahu výpary a pachy vychází odtahovým potrubím, komínem či ventilační šachtou do venkovního prostředí. Naopak při recirkulaci digestoř není napojená na odtah a vzduch se filtruje přes uhlíkový filtr. Následně se čistý vzduch vrací zpět do místnosti. Ostrůvková digestoř, ač prioritně založená na odtahu, je většinou vybavená i možností přepnout na recirkulaci.
Pokud to jde, z níže uvedených důvodů je vhodné upřednostnit odtah před recirkulací:
Větší kuchyň vyžaduje výkonný odsavač par. Při stanovení potřebného výkonu ostrůvkové digestoře berte v úvahu vždy veškerý prostor k prvním uzavíratelným dveřím. Kuchyně spojené s obývacím prostorem tedy posuzujte jako jednu místnost.
Nejen ostrůvková digestoř, ale i ostatní odsavače par by měly být schopné vyměnit vzduch v daném prostoru alespoň 5× za hodinu – nejlépe však až 10×. Například kuchyň o rozměrech 5 × 5 × 2,9 m potřebuje digestoř o výkonu alespoň 363 m³/h. Jedná se však pouze o minimální hodnotu. Doporučujeme ještě vyšší výkon, aby odsávání bylo co nejefektivnější.
Uhlíkové filtry se používají při režimu recirkulace. Jedná se o kazety s aktivním uhlím, které se vkládají do odsavačů par. Přes uhlíkový filtr se následně vrací čistý vzduch zpátky do místnosti. Nevýhodou uhlíkových filtrů je nutnost jejich výměny zhruba po půl roce používání. Na rozdíl od tukových filtrů nejsou omyvatelné.
Ostrůvkové digestoře instalujeme tam, kde lze nasávat páry do předem připraveného odvodu (odtahové potrubí) ven z objektu. Odtahové potrubí by mělo vést co nejkratší cestou a s minimem ohybů ven nebo do odtahové šachty. Pro dostatečný výkon a nízkou hlučnost je třeba zachovat průměr odtahu minimálně stejně velký, jako průměr vývodu digestoře. Je ovšem nezbytné, aby odtahové potrubí mělo alespoň 120 mm, optimálně však 150 mm.
Pro co nejvyšší účinnost digestoře ji instalujte do výšky 65 až 75 cm od varné desky. U plynové varné desky doporučujeme vzdálenost 75 cm, u elektrické 65 cm. U modelů se šikmým sklem je možné výšku snížit tak, aby spodní hrana digestoře byla nad elektrickou deskou minimálně 45 cm a nad plynovou minimálně 60 cm. Digestoř by měla být širší než varná plocha.
Pro zamezení zpětného průchodu studeného vzduchu do místnosti, pro eliminaci kondenzace v potrubí a zabránění průniku hmyzu je vhodná zpětná klapka digestoře v potrubí. Některé ostrůvkové odsavače par ji mají jako součást vybavení, pokud tomu tak není, vyplatí se ji přikoupit.
Pro dobrý výkon a dlouhou životnost je třeba udržovat digestoř čistou, a to jak zvenku, tak uvnitř. Na první pohled se může zdát čištění digestoře složité, my vás ale v našem článku Jak vyčistit digestoř přesvědčíme, že vyčistit digestoř i filtr zvládnete díky našim tipům snadno a rychle. Dozvíte se také, jak často měnit tukový a uhlíkový filtr.
Při režimu odtahu je pára vyváděna do venkovního prostředí odtahovým potrubím, komínem či ventilační šachtou. Pro optimální výkon a nízkou hlučnost by odtahové potrubí mělo být co nejkratší a s minimem ohybů. Jeho průměr by měl být minimálně stejný jako průměr vývodu odsavače.
Režim recirkulace se používá v případě, že vaše stavební úpravy neumožňují odvod do komína, tedy typicky v bytových domech, panelácích apod. Při tomto režimu se používají uhlíkové filtry, přes které se vyfiltrovaný vzduch vrací čistý zpět do místnosti. Digestoř je při recirkulaci mírně hlučnější a má o něco menší výkon než při režimu odtahu.
Zpětná klapka se používá při režimu odtahu. Vkládá se na výstupní hrdlo digestoře a při odvodu výparů přímo do komína zabraňuje pronikání studeného vzduchu zvenčí do místnosti.