Skříňové mrazáky poskytují snadný přístup k potravinám uloženým v šuplících. Otevírají se do strany a jsou nejčastější volbou do domácností mezi samostatnými mrazáky.
Základní parametr mrazniček. Vybírejte tak, aby byla její kapacita maximálně využitá, protože provoz byť jen z poloviny zaplněného mrazáku je dražší. Pro běžné použití je minimem 40–60 litrů na osobu. Pokud však máte větší spotřebu masa, ryb nebo zeleniny, volte raději 80 litrů a více na osobu.
Elektrická třída vyjadřuje náročnost spotřebiče na spotřebu elektrické energie. Nejméně úsporné mrazničky nesou označení G, nejúspornější A. Pro běžné použití jsou vhodné také B a C. Jelikož jsou mrazničky v provozu 24 hodin denně, jedná se o klíčový parametr, a vyplatí se vybírat co nejúspornější model. Rozdíl v roční spotřebě mezi jednotlivými třídami může být ve stovkách Kč.
Energetická třída | Roční spotřeba v kWh | Náklady v Kč/den | Náklady v Kč/rok |
---|---|---|---|
A | 145 | 1,90 | 696 |
B | 175 | 2,30 | 840 |
C | 205 | 2,70 | 984 |
Počítáno s cenou 4,80 Kč/kWh.
Mrazicí výkon, neboli kapacita mrazení, uvádí, kolik kg potravin je mrazák schopen zmrazit na teplotu -16 °C/-18 °C během 24 hodin. Čím více kilogramů, tím mrazák rychleji mrazí. Běžné hodnoty se pohybují od 4 do 40 kg.
Mrazicí třída je značena hvězdičkami a určuje kvalitu mrazicího procesu, tedy na jakou minimální teplotu dokáže mraznička potraviny zmrazit. Nejvhodnější teplota pro skladování je –18 °C.
Mrazicí třída | Mrazí na teplotu |
---|---|
* | -6 °C |
** | -12 °C |
*** | -18 °C |
**** | -24 °C |
Akumulační doba nám říká, jak dlouho zůstanou potraviny zmrazené v případě výpadku proudu. Pohybuje se od několika hodin až po několik dní. U běžných mrazáků je to 15 hodin a více.
Klimatická třída je značena zkratkami T, ST, N, SN a uvádí, jaká je optimální venkovní teplota pro správné fungování mrazničky. Nelze ji totiž umístit kamkoli. Pokud má například pracovat od 18 °C a je umístěna do chodby, kde je 10 °C, zvýší se její spotřeba a sníží životnost v důsledku nesprávného používání. Spotřeba energie na provoz mrazáku roste také se zvyšující se okolní teplotou, proto by nikdy neměl být umístěn u topení, ale ani v místnosti o pokojové teplotě.
Klimatická třída |
Název |
Rozsah vnějších teplot |
---|---|---|
T |
Tropická |
18-43 °C |
ST |
Subtropická |
18-38 °C |
N |
Normální |
16-32 °C |
SN |
Subnormální |
10-32 °C |
V případě, že má mrazák uvedeno více klimatických tříd, pracuje v celém rozsahu. Např. mrazák s třídou SN-N-ST pracuje od 10–38 °C.
Nízká hlučnost je žádoucí zejména v případě umístění mrazáku do místnosti, kde často trávíme čas. Příjemné rozmezí je 36 - 43 dB, pozor však na nepravidelné zvuky, které vydává. Nejvhodnějším umístěním je chodba, vstupní hala, sklep apod.
Samoodmrazování
Pokud nechcete podstupovat nepříjemné ruční odmrazování námrazy, vyberte si mrazničku se systémem NoFrost, FrostFree apod. (název funkce se liší podle výrobců.) Funguje na systému neustálé cirkulace vzduchu, čímž dochází ke snížení vlhkosti, ideálnímu rozprostření chladu a eliminaci námrazy.
Rychlé zmrazení
Rychlé nebo také super mrazení (setkat se můžete i s názvem SuperFrost nebo Super Freeze) dokáže krátkodobě prudce snížit teplotu a udržet tak požadovanou hodnotu při vkládání nových potravin do mrazáku, například po velkém nákupu. To zajišťuje kvalitní zmrazení nově uložených potravin a zároveň zabraňuje roztání již zmražených potravin. V závislosti na množství vkládaných potravin je nutné funkci aktivovat předem.
Displej
Displej slouží k zobrazení či nastavení teploty mrazení nebo aktivaci funkce rychlého zmrazení.
Zámek
Zámek na klíč je zpravidla umístěn na madle a hodí se v případě, že je mrazák umístěn ve společných prostorách a nechcete, aby měl někdo jiný přístup k potravinám.
Varovná signalizace
Zvukový nebo světelný signál, který varuje při zvýšené teplotě nebo otevřených / nedovřených dveřích. Tato funkce se hodí například v rodinách s malými dětmi.
Skříňový mrazák využijete hlavně v domácnosti nebo v menších provozovnách k běžnému uskladnění potravin. Je určený spíše pro krátkodobé ukládání potravin a pro každodenní používání. Jeho výhodou je praktické vnitřní uspořádání a rozdělení mrazicího prostoru, takže máte neustálý přehled o tom, kde se jednotlivé potraviny nacházejí.
Na jednu osobu se doporučuje minimálně 40 litrů objemu, domácnostem s velkou spotřebou mrazených potravin i dvakrát tolik a více.
Důležité je také to, jak velké kusy potravin budete uskladňovat. Skříňový typ mrazáku se vyznačuje lepším přístupem, stavěn je však především pro malé a středně velké kusy. Velké ryby a nadměrné kusy masa mnohem lépe uložíte do pultových mrazniček, které nemají vnitřní prostor rozdělený na tolik částí.
Pokud máte v rodině myslivce, rybáře, nebo vlastníte velkou zahradu, více prostoru vám poskytne pultový mrazák. V případě, že je vaše spotřeba mražených potravin průměrná, lépe vám poslouží skříňový mrazák.
Do méně prostorných domácností, např. do běžných bytů, vybírejte šuplíkovou mrazničku. Otevírají se do strany a přístup k potravinám je u nich snadnější než u mrazáků pultových. Nevýhodou však je, že nepojmou příliš velké kusy masa, ryb apod., protože šuplíky jednoduše nejsou tak rozměrné.
Naopak sektory v pultových mrazničkách poskytují dostatek úložného prostoru i pro velké kusy ryb, masa a dalších potravin. Zabírají však větší půdorys, proto se hodí pouze do velkých bytů a domů. Tento typ mrazniček se otevírá seshora a nevýhodou je horší přístup zejména na dno a zvláště jsou-li zaplněné. Z tohoto důvodu tento typ nedoporučujeme seniorům a lidem menšího vzrůstu.
Máte-li tu možnost, postavte mrazák buď do chodby, vstupní haly nebo sklepa. Naopak nikdy neumisťujte mrazničku k topení nebo do kuchyně, kde se udržuje zejména během vaření vyšší teplota. Mrazák totiž správně funguje pouze v určitém rozmezí teplot, které určuje klimatická třída (T, ST, N, SN). Mimo vymezenou teplotu už stoupá jeho spotřeba energie a klesá životnost v důsledku nesprávného používání. Také z důvodu hlučnosti je nejlepším řešením umístit mrazák na místo, kde dlouhodobě nepobýváme.
Klimatická třída T - pro vnější teplotu 18-43 °C
Klimatická třída ST - pro vnější teplotu 18-38 °C
Klimatická třída N - pro vnější teplotu 16-32 °C
Klimatická třída SN - pro vnější teplotu 10-32 °C
Pomocí následujících kroků odmrazíte a vyčistíte mrazák jednoduše a rychle. Před odmrazováním a následným čištěním mrazák vypněte a zmražené potraviny uložte na suché a chladné místo. Mrazničku podložte několika savými utěrkami, které zachytí odkapávající vodu. Pokud potřebujte odmrazit mrazák rychle a nechce čekat, až se namrzlý led rozpustí, můžete si pomoci plastovou stěrkou, kterou opatrně odstraníte zbytky ledu. Po odmrazení vnitřek mrazáku důkladně vymyjte a vytřete do sucha, nezapomeňte ani na jednotlivé vyjímatelné díly. Po vyčištění mrazák zapněte a chvíli počkejte, než do něj vložíte potraviny nazpátek.
Klimatická třída je vyjádřena zkratkami T, ST, N, SN a říká, jaká by měla být optimální teplota prostředí, ve kterém je mrazák umístěn. Pokud je venkovní teplota mimo doporučený rozsah, roste jeho spotřeba energie a nemusí správně fungovat. Pokud má mrazák uvedeno více klimatických tříd, správně funguje v celém rozsahu teplot. Například mraznička s třídou SN-N-ST pracuje v prostředí o teplotě 10–38 °C.
T - 18-43 °C
ST - 18-38 °C
N - 16-32 °C
SN - 10-32 °C
Funkce super mrazení dokáže krátkodobě prudce snížit teplotu a udržet tak požadovanou hodnotu v případě, že se do mrazáku vkládají nové potraviny. To zajistí kvalitní zamrazení nově uložených potravin a zároveň zabraňuje roztání již zamražených potravin. V závislosti na množství vkládaných potravin je nutné funkci aktivovat několik hodin předem.
- Název funkce se liší podle výrobce. Setkat se můžete i s názvem SuperFrost nebo Super Freeze.
Akumulační doba mrazáku znamená, že po stanovenou dobu zůstanou potraviny zmrazené i po výpadku proudu.
Slovník pojmů