Vyberte prvek na stránce, kterého se chyba týká
Během svátku 28.10. jsou uzavřeny pobočky v Děčíně, Kladně a Frýdku-Místku. Stále však můžete nakupovat bezpečně a pohodlně online.
Vánoce HP, Media Křišťálová lupa

Jak vybrat výrobník ledu a zmrzlinovač

Zobrazit katalog
• Autor: Redakce

V horkých létech, která se už stala nedílnou součástí i našeho klimatu, hledáme všechny možné způsoby, jak se ochladit. Kromě využití klimatizací a ventilátorů je dostupným zdrojem kýženého chladu konzumace studených nápojů a jídel. Klasická výroba ledu pomocí různě tvarovaných forem, které se naplní vodou a strčí do mrazáku, je sice běžná, ale poněkud zdlouhavá, a navíc nepraktická. Led lze jednoduše vyrábět pomocí výrobníků ledu. Podobně si lze ušetřit práci při výrobě zmrzliny. Čeho si ale u takových zařízení všímat a jak je vybrat? Poradíme v našem průvodci.

Výroba ledu a zmrzliny

Výroba ledu a zmrzliny – OBSAH

Tipy před pořízením výrobníku ledu či zmrzliny

  1. Zamyslete se nad tím, jaké množství ledu, resp. zmrzliny jste schopni spotřebovat a využít.
  2. Vyberte si i místo, kam přístroj na výrobu ledu nebo zmrzliny umístíte. Některé typy totiž kolem sebe vyžadují prostor, jiné je potřeba připojit na odpad.
  3. Všímejte si i vzhledu daného zařízení. Pamatujte na to, že výrobník ledu nebo zmrzliny bude v kuchyni na očích.
  4. Nezapomeňte na jednoduchost údržby.
  5. Klíčovým parametrem, a to zejména u výrobníků ledu, je jejich spotřeba. Obě zařízení jsou v provozu poměrně dlouho a je dobré, když se na každoročním vyúčtování zbytečně neprojeví.
  6. Důležité jsou i některé nadstandardní funkce a příslušenství, jako je časovač, LED displej pro nastavení režimů nebo lopatka na nabírání ledu. Ulehčí vám práci.
Výrobníky ledu

Výrobníky ledu

  • Rychlá výroba ledu v mnoha podobách – kostky, tříšť, šupinová drť atd.
  • Na rozdíl od zmrzliny nabízejí osvěžení pro všechny chutě
  • Rozdělují se podle množství vyrobeného ledu

Výrobníky ledu jsou skvělým nástrojem, jak si v létě vyrobit chlazený nápoj. Led se hodí do všech drinků a jedná se o levný způsob – potřebujete jen vodu. Jejich velkou výhodou je, že led vzniká prakticky neustále. Máte tak stále při ruce zásobu čerstvého ledu a není nutné čekat jako při použití klasických forem na led, které vkládáte do mrazáku, až dávka vody zmrzne.

Výhody a nevýhody

  • Led je k dispozici neustále
  • Výroba je bezpracná a rychlá
  • Snadná údržba
  • Mohou mít zbytečně velkou kapacitu, kterou nevyužijete
  • Některé typy vyžadují napojení na zdroj vody
  • Chlazené vzduchem bývají hlučnější a tvoří odpadní teplo

Důležité parametry výrobníků ledu

Typ chlazení

Použitá technologie chlazení je velice podstatný parametr u výrobníků ledu. Rozhodnutí, kterou zvolit, je třeba učinit již před nákupem, protože ovlivňuje samotný výběr konkrétního modelu. K dispozici jsou dva způsoby:

  • Vzduchem chlazené výrobníky na led
    Jak již název napovídá, ke chlazení se v tomto případě používá vzduch. Tento typ výrobníků ledu je velice oblíbený díky své jednoduchosti a energetické nenáročnosti. Klade však větší nároky na prostor. Kolem výrobníku totiž musí být dostatek místa pro dostatečnou cirkulaci vzduchu. V opačném případě může docházet ke zpomalení výrobního procesu.
  • Vodou chlazené výrobníky na led
    Výrobníky chlazené vodou jsou velmi výkonné a tiché a eliminují problém s umístěním, protože kolem sebe nepotřebují prostor pro cirkulaci vzduchu. Hodí se tak například jako součást uzavřených barových pultů. Jejich výraznou nevýhodou je, že jak pořizovací cena, tak provozní náklady patří k těm vyšším.

Kapacita

Kapacitu výrobníku ledu sledujeme ve dvou oblastech, resp. ve dvou částech výrobního procesu.

  • Kapacita nádoby na vodu
    Nádoba na vodu je důležitá zejména u domácích, neprofesionálních výrobníků ledu, které vyžadují dolévání této vstupní suroviny. Tento typ je proto určen spíše pro příležitostnou výrobu ledu. Kapacita nádob na vodu se u tohoto typu výrobníků pohybuje od 2 do 5 litrů, od této hodnoty se odvíjí i to, jak často budete muset nádobu dolévat, abyste dosáhli požadovaného množství ledu. Pokud od výrobníku vyžadujete dlouhodobý provoz, vybírejte spíše ty, které mají vlastní automatický přívod vody.
  • Kapacita nádoby na led
    Tento údaj udává množství vyrobeného ledu, které je možné v zásobníku skladovat. Nejčastěji se udává ne objem vyrobeného ledu, ale jeho hmotnost. Rozpětí se u běžných modelů určených pro domácnosti pohybuje od 0,3 do 1 kilogramu, což je při neprofesionálním použití naprosto dostatečné.

Příkon

Výrobníky na led jsou typem přístrojů, které jsou už ze své podstaty v kuchyni zapnuté delší dobu. Navzdory tomu nemají tak velkou spotřebu, jak by se mohlo zdát. Provozní náklady nejsou příliš vysoké. Pokud vám ale jde o spotřebu, je vhodné se poohlédnout po výrobníku ledu, který je chlazený vzduchem – tento typ mívá výrazně nižší spotřebu. Průměrný výkon se tak pohybuje mezi 100 až 150 W. Platí nicméně, že čím výkonnější výrobník, tím kratší dobu budete muset na čerstvou dávku ledu čekat.

Materiál a design

Na trhu se ohledně designu a použitého materiálu setkáváme se dvěma typy výrobníků na led.

  • Nerezové výrobníky na led
    Strohý vzhled přináší výhody v podobě vysoké odolnosti a snadné údržby. Nerezový povrch je také dražší, výrobník na led vám i při vyšší vstupní investici bude dobře sloužit delší dobu.
  • Plastové výrobníky na led
    Na pohled nepůsobí tak strohým, profesionálním dojmem. Často mají různé barvy, více se tak hodí do běžných domácností. Za přívětivější design se ale platí nižší odolností. Výrobníky ledu s plastovým obalem jsou obecně vzato náchylnější k prasklinám a výraznějšímu opotřebení.

Odvod odpadní vody

I v této kategorii se setkáváme se dvěma způsoby, kterými se výrobník na led zbavuje odpadní vody.
  • S nádobou, kterou je nutné jednou za čas vylít, se setkáváme u běžných modelů výrobníků na led určených pro domácnosti.
  • Profesionální výrobníky ledu využívají přímého napojení na odpad. Voda tak odtéká průběžně a není potřeba hlídat naplnění nádoby a její vylévání.

Časté otázky k výrobníkům na led

Výrobník ledu je další spotřebič do kuchyně, neexistuje nějaký způsob, jak jej spojit s ledničkou?

Dobrá zpráva – některé pokročilé typy ledniček mají v sobě integrovaný výrobník ledu. Ten funguje stejně jako samostatné zařízení. Velkou výhodou je prostorová i energetická úspora (elektřinu vám spotřebovává jenom jedno zařízení). Nicméně spojení samostatného výrobníku ledu s ledničkou není možné.

i Jak přežít letní vedra? Poradíme v článku Jak si užít horké letní dny
výrobníky zmrzliny

Výrobníky zmrzliny

  • Letní pochoutka z vlastních zdrojů
  • Jednoduché a intuitivní použití
  • Desítky chutí – záleží jen na vás, z jakých surovin zmrzlinu či další mražené dobroty připravíte

Letní měsíce si snad nelze představit bez zmrzliny. Každý má nějakou tu svoji oblíbenou. Zmrzlinu si lze vyrobit i doma a specializované zařízení, tedy výrobník zmrzliny, vám tuto činnost velice ulehčí. Výrobníky zmrzliny (tzv. zmrzlinovače) jsou poměrně jednoduchá zařízení, což jejich výběr výrazně usnadňuje. Možnosti použití jsou však široké – kromě zmrzliny v nich jednoduše připravíte i sorbety, ledové krémy či mražený jogurt. A všechno velice chutně.

Výhody a nevýhody

  • Výroba vlastní zmrzliny – víte, co obsahuje
  • Cenově dostupné (už od 500 Kč)
  • Snadné použití
  • Některé typy jsou závislé na mrazáku

Důležité parametry zmrzlinovačů

Typ zmrzlinovače

  • Výrobník zmrzliny bez kompresoru
    Tento typ je naprosto dostačující pro domácí použití. Je velmi levný a snadno se používá. Jeho hlavní součástí je mísa, v níž dochází k míchání zmrzlinové směsi. Na tuto mísu je připojena chladicí nádoba, jejíž součástí je chladicí médium. Tato nádoba se před použitím musí důkladně vychladit v mrazáku (podle typu to trvá od několika minut po hodiny). Zmrzlinovač bez kompresoru je proto závislý na mrazáku.
  • Výrobník zmrzliny s kompresorem
    Zmrzlinovače s kompresorem poznáte hned – jsou výrazně větší, protože je jejich součástí chladicí jednotka. Jsou schopny připravit velké množství zmrzliny, z toho důvodu jsou určeny pro profesionální použití. Jsou výkonnější, ale s vyšším výkonem se pojí i větší energetická náročnost a také delší příprava zmrzliny.

Příkon

Příkon je závislý na typu výrobníku zmrzliny. Ty s vlastním kompresorem jsou vždy o něco náročnější. U domácích výrobníků zmrzliny bez kompresoru se příkon pohybuje kolem 12 W, velké kompresorové zmrzlinovače mají příkon klidně 180 W. Energetická náročnost je tak výrazně větší.

Ovládání

Jednodušší modely vyžadují dohled. Musíte celý výrobní proces sledovat a v patřičné chvíli vypnout. Veškerá nastavení je nutné zadat manuálně. Pokročilejší automatické modely dávají na výběr z různých režimů. Na vás je jen dodat potřebné suroviny, o vše ostatní už se stará zmrzlinovač.

Objem mísy

Objem mísy určuje, jaké množství budete schopni najednou připravit. Množství zmrzliny, které máte v plánu připravovat, si rozmyslete předem a na základě této informace pak vybírejte konkrétní typ výrobníku zmrzliny. Pro běžné použití by měla stačit nádoba o objemu 1 litr, pořídíte však i poloviční, ale i dvojnásobné.

Časté otázky k výrobníkům zmrzliny

Jaké jsou nejzásadnější funkce a příslušenství, které by měl zmrzlinovač mít?

Pří přípravě zmrzliny rozhodně oceníte funkce, jako je časovač nebo automatické chlazení, které již připravenou zmrzlinu průběžně uchovává v chladu a brání jejímu ohřívání. Ze samostatného příslušenství se hodí nejrůznější odměrky na suroviny, servírovací lžíce nebo, pokud rádi zkoušíte nové recepty, také kuchařka. Na trhu jich je hned několik.

Je zmrzlinovač k přípravě zmrzliny nezbytný?

Odpověď je prostá – není, zmrzlinu lze připravit i bez výrobníku zmrzliny. Tento proces bude nicméně zdlouhavější (základní recept na zmrzlinu vám včetně průběžného chlazení zabere klidně čtyři nebo pět hodin). Výroba ve zmrzlinovači je rychlejší a pohodlnější.

i Jak si připravit skvělou domácí zmrzlinu? Mrkněte na článek Domácí zmrzlina ze zmrzlinovače? Známe ty nejlepší recepty!

Slovník pojmů – Výrobníky ledu a zmrzliny

Nerezová ocel

Nerezová ocel je moderní materiál odolný proti korozi, s dlouhou životností a snadnou údržbou, dobře vede teplo a je odolný vůči pachům i mechanickému poškrábání.

Elektrický příkon

Elektrický příkon je hodnota odebíraná ze zásuvky a řídí se podle ní elektroměr.

0
Vytisknout
Zkuste nové Alza Premium Moje Alza Přihlásit Pro organizace Jak nakoupit
WEB9
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi