Pokud si chcete víno skutečně vychutnat, je dobré si zapamatovat – a hlavně dodržovat – určitá léty prověřená pravidla. Jen tak budete mít ve sklenicích nápoj ve skutečně optimální kvalitě, díky níž si vychutnáte veškeré vůně i chuťové nuance. A jedním z nejzákladnějších je teplota vína při servírování. Jaká je teplota bílého vína, při níž si tento nápoj nejlépe vychutnáte? A jakou má naopak teplotu červené víno?
Optimální teplotu daného vína, a to jak pro skladování, tak pro podávání, najdete vždy uvedenou na etiketě na láhvi. Prvotní představu o tom, že celá záležitost s pitím vína je tak trochu alchymie, vám může poskytnout přehledná tabulka níže. V ní k těm nejoblíbenějším druhům vína najdete informaci o optimální teplotě skladování a servírování.
Druhy vín | Teplota vína při podávání | Teplota vína při konzumaci |
---|---|---|
Šumivá a perlivá vína | 6 °C | 8 °C |
Polosladká/sladká vína | 7–9 °C | 9–11 °C |
Bílá suchá, růžová vína | 8–10 °C | 10–12 °C |
Lehčí mladá červená vína | 10–12 °C | 12–14 °C |
Červená vína, sytější | 12–14 °C | 15–17 °C |
Těžší červená vína | 13–15 °C | 17–19 °C |
Starší červená vína | 14–16 °C | 16–20 °C |
Správnou teplotu skladování i servírování je potřeba dodržovat. Jedině tak si dané víno skutečně vychutnáte a doceníte jeho charakteristiky.
Víno Alkohol a nápoje