Také si nedokážete představit Velikonoce bez nadýchaného domácího bochánku s křížkem navrchu? Mazanec je pochoutka, která neodmyslitelně patří mezi velikonoční tradice a potěší každého labužníka. Vybrali jsme pro vás 3 různé varianty mazanců, každá se trochu liší surovinami nebo postupem, výsledek je však vždy neodolatelný. V článku najdete také tipy a triky na přípravu a pečení mazance.
Tradiční kynutý mazanec, který vás svým nadýchaným a voňavým těstem jednoduše dostane. Potěšíte nejen svou rodinu, ale i návštěvy, z těsta totiž vykouzlíte dva větší bochánky. Jestli máte rádi klasickou poctivou verzi z kynutého těsta, neváhejte a recept na tradiční mazanec vyzkoušejte.
1 kg polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 60 g droždí, 400 ml vlažného mléka, 1/2 lžičky soli, 100 g rozinek (naložených přes noc v rumu), 1 lžička citronové kůry, 1 balíček vanilkového cukru, 4 ks žloutků (+ 1 celé vejce na potření), 2 lžíce rumu, 200 g másla, na ozdobu: 4 lžíce mandlových plátků, cukr moučka
Použití kvalitních surovin a kuchyňských nástrojů je základem každého správného pečení.
Přes svátky se toho obvykle sní až až, a proto není na škodu občas zkusit nějaký velikonoční pokrm udělat ve zdravější formě. V tomto receptu je část bílé mouky nahrazena moukou celozrnnou špaldovou, která má mnoho vlákniny a jemně oříškovou chuť. Rafinovaný bílý cukr je vyměněn za přírodní třtinový a rozinky lze nahradit brusinkami. Spolu s vlašskými ořechy tak recept vytváří zdravý, a zároveň velmi chutný mazanec.
300 g celozrnné špaldové mouky, 300 g bílé pšeničné mouky, 100 g přírodního třtinového cukru, 40 g droždí, 250 ml mléka, 120 g másla, 3 žloutky, 100 g rozinek či brusinek (naložených přes noc v rumu), citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu, větší špetka muškátového oříšku, 50 g vlašských ořechů, sůl, plátky mandlí
Mazanec můžete zpestřit brusinkami, které jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a mají antioxidační účinky.
Upřednostňujete rychlé a chutné vaření a pečení, které vás nebude stát moc peněz ani času? Na tento recept nepotřebujete suroviny vážit, stačí mít po ruce hrnek. Kdo si zrovna nepotrpí na zadělávání kynutého těsta a chce si svůj mazanec udělat snadno a bez velkého čekání, jistě ocení právě tuto variantu bochánku. Mazanec je díky přidanému tvarohu pěkně vláčný a díky šťávě z citronu svěží.
3 hrnky hladké mouky, 1/2 hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 kostky tuku na pečení nebo másla, 1 vejce do těsta (+ 1 na pomazání), 1 kostka měkkého tvarohu, 1 prášek do pečiva, 1 citron, 2 lžíce rumu, špetka soli, hrst rozinek a mandlí
Jestli si chcete ušetřit mnoho práce při přípravě mazance a docílit krásně našlehaného těsta, použijte některý z kuchyňských robotů. Je skvělým pomocníkem při pečení.
Křížek na vrchní části mazance není jen symbolického křesťanského rázu. Má také důležitou funkci při samotném pečení – pára obsažená v těstu má díky křížku kam unikat a mazanec se pěkně propeče. Čím ale nejlépe a nejúhledněji křížek do těsta udělat? Nastřihnutí kuchyňskými nůžkami je zřejmě nejoptimálnějším řešením. Když je však nemáte po ruce, postačí kuchyňský nůž, který ale musí být dostatečně ostrý.
Jeden z nejlepších triků, jak docílit povedeného kvásku, spočívá v tom, že suroviny vyndáte předem z ledničky a necháte ohřát na pokojovou teplotu. Mléko je možné přihřát, ale dbejte na to, aby nebylo příliš horké, tím by se droždí v kvásku zničilo.
Při přípravě kvásku by nemělo dojít ke kontaktu droždí a soli, jelikož by pak droždí nefungovalo a těsto nevykynulo tak, jak má. Sůl se přidává až do směsi s moukou.
Buďte trpěliví a při kynutí dopřejte těstu čas, vytratí se tak kvasnicová vůně a vznikne vám optimální struktura. Při přípravě kynutého těsta vám skvěle pomůžou zadělávací mísy, které přípravu urychlí a velmi usnadní.
Kynutí těsta v zadělávací míse s ohřívačem je až dvakrát rychlejší než klasické kynutí. Podle vypouklého víka poznáte, že je těsto hotové.
Jestli do těsta přidáváte rozinky, brusinky nebo třeba kandované ovoce, nezapomeňte jej naložit den před pečením do rumu. Docílíte tak ještě bohatší chuti.
Ať už si vyberete upéct jakýkoliv velikonoční bochánek – tradiční, zdravý nebo snadný s tvarohem – uděláte tím jistě radost nejen sobě, ale i okruhu lidí kolem vás. S použitím vhodných kuchyňských pomůcek bude navíc příprava dobroty jednoduchá a rychlá. Zpříjemněte si velikonoční svátky a provoňte svůj domov sladkým mazancem. Přejeme dobré chutnání!