Hledáte novou a především kvalitní pánev na lahodné palačinky a lívance, ale nevíte pro kterou se rozhodnout? Palačinky by se na ní neměly za žádnou cenu trhat, připalovat či opékat nerovnoměrně. Jak vybrat nejlepší pánev na palačinky?
Pokračovat
Palačinková pánev musí mít nepřilnavý povrch
Nejen chuťově, ale také vzhledově povedené palačinky vyžadují pro přípravu nepřilnavý povrch, který se vyrábí z několika materiálů.
- Ocelová pánev na palačinky je velmi odolná vůči vysoké teplotě a kovovému kuchyňskému náčiní, takže se nemusíte bát poškrábání povrchu. Je důležité však myslet na to, že ocel není vhodná do myčky nádobí.
- Titanová pánev na palačinky je tvarově stálá, stabilní a také odolná vůči kovovému kuchyňskému náčiní.
- Mramorová a granitová pánev na palačinky má obvykle dvojité dno, které udržuje teplo i po vypnutí sporáku. Bez problému můžete použít také kovové náčiní.
Oblíbené jsou také keramické pánve na palačinky. Vyžadují sice opatrnější zacházení, takže doporučujeme používat spíše plastové a dřevěné kuchyňské náčiní, zárukou je však rychlá a rovnoměrná příprava palačinek.
Palačinkové pánve podle typu varné desky
Před koupí pánve na palačinky myslete také na typ varné desky, na které doma vaříte. Například palačinková pánev na indukci má speciálně upravené elektromagnetické dno, jinak by ohřev nefungoval. Nádobí určené na indukci můžete bez problémů použít i na ostatních typech varných desek.
- Palačinková pánev na indukci může být z nerezi, mědi se dnem z feromagnetické oceli, hliníku či zmagnetizovaného porcelánu. Bez problémů bude na indukci pracovat také litinová pánev na palačinky.
- Palačinková pánev na ostatní typy varných desek nemusí být vyrobená ze speciálního materiálu, ohřev v tomto případě funguje bez omezení.
i
Palačinková pánev na indukci má grafické označení symbolem cívky se třemi vlnovkami. Pro ověření je také možné provést test s magnetem, který přiložíte ke spodní části nádobí, zda se přichytí.
Jaké další vlastnosti má pánev na palačinky?
Pánve na palačinky se od těch klasických v několika ohledech liší. Hlavním rozdílem je tvar, díky kterému je příprava pokrmu snadnější.
- Pánev na palačinky má snížený okraj, který umožňuje jednoduché obracení palačinek.
- Pro snadnou údržbu a skvělou chuť palačinek se pánev vyrábí s nepřilnavým povrchem.
- Je opatřena ergonomicky tvarovanou rukojetí pro snadnější uchycení a otáčení.
- Povrch přispívá k rovnoměrnému propékání pokrmů, a to bez připalování.
- Díky indikátoru teploty poznáte, kdy je pánev na palačinky připravená na smažení.
Některé pánve na palačinky jsou odolné teplotám až do 180 °C, proto je můžete využít i pro zapékání v troubě. Díky speciální úpravě jsou některé typy také vhodné do myčky nádobí.
Skrýt popis