Aby si víno uchovalo své jedinečné vlastnosti, barvu, chuť, vůni atd., je potřeba jej odpovídajícím způsobem skladovat. Jaké jsou ty nejdůležitější podmínky pro skladování tohoto nápoje? A co dělat, pokud nemáte k dispozici vinný sklípek?
Nejlepší pro skladování vína jsou tmavé prostory se stálou teplotou od 10 °C do 12 °C, kde je optimální vlhkost mezi 65 % a 80 %. Příliš vysoká vlhkost nahrává plísním, při nízké se zase víno více odpařuje.
Nejlepší možností jak skladovat víno je tak samozřejmě k tomuto účelu určený vinný sklípek. Pokud nemáte něco takového k dispozici, není třeba zoufat. Velice dobře poslouží komora nebo tmavá skříň. Zásadní je stálost podmínek, Kolísání teploty a vlhkosti vínu škodí, dobře mu neudělá ani moc světla a vyhněte se i blízkosti topných těles. Vhodným řešením jsou rovněž domácí vinotéky, které zabírají málo místa, vínu ale nabídnou optimální podmínky.
A jak to vlastně je s délkou skladování?
Víno je tradiční nápoj, jehož obliba neklesá ani v současnosti. Nezapomeňte ale na správné skladování vína, pro něž je nejvhodnější tmavé prostory se stálou teplotou od 10 °C do 12 °C a vlhkostí mezi 65 % a 80 %.
Víno Alkohol a nápoje