Zadejte název zboží
Tlakový hrnec, přesněji Papinův tlakový hrnec, nebo lidově papiňák, patří k výbavě kuchyně již od 17. století. Současné tlakové hrnce mají moderní design, užitečné funkce a všem kuchařům ušetří nejen energii, ale především čas. Podle čeho tlakový hrnec vybrat?
PokračovatPapiňák je vhodný zejména na pokrmy, které potřebují hodně času, jako například hovězí guláš, svíčková nebo pořádný silný vývar. Dokáže však v rychlosti připravit i brambory či rýži.
i
Čas vaření se začíná počítat od dosažení varného tlaku, což většinou tlakové hrnce oznámí barevným ukazatelem. Po dokončení vaření se Papinův hrnec obvykle nechává ještě několik minut dojít ve vypnutém stavu.
Díky zvýšenému tlaku stoupá bod varu vody, takže se pokrmy vaří při vyšší teplotě. Podívejte se na orientační dobu přípravy vybraných jídel.
Pokrm | Doba přípravy v papiňáku |
---|---|
Brambory |
7-9 min |
Rýže |
12-15 min |
Čočka předem namočená |
12-20 min |
Sója předem namočená |
20-30 min |
Hovězí guláš |
20 min |
Svíčková |
40-50 min |
Malé dušené vepřové kostky |
5 min |
Máte domácnost o dvou lidech, nebo vaříte pro početnou rodinu? Koupí vhodné velikosti se nestane, že se vám jídlo do papiňáku nevejde a současně můžete ušetřit, pokud nekoupíte příliš objemný. Tlakové hrnce se vyrábí v širokém rozsahu objemů, vybere si tak dle svých potřeb každý.
Ať už máte jakýkoliv sporák, moderní tlakový hrnec je přizpůsobený pro vaření na všech typech. Všechny papiňáky z naší nabídky jsou kompatibilní s plynovým sporákem, elektrickým i s nejmodernějšími indukčními varnými deskami.
i
A znáte elektrické tlakové hrnce? Ty nepotřebují sporák žádný, obsahují vlastní tepelný zdroj.
Ačkoliv se tlakový hrnec může zdát jako jednoduchý přístroj, je vybaven funkcemi, které zvyšují bezpečnost používání nebo usnadňují vaření. Na jaké funkce a vlastnosti se při výběru zaměřit?
Spousta lidí má v neblahé paměti tlakové hrnce “první generace”, které pracovaly pomocí jednoho přerušeného ventilu ovládaného hmotností. Moderní tlakové hrnce již používají jiný, bezpečný mechanismus, který pracuje s pružinovým ventilem, jištěným dalšími bezpečnostními ventily pro případ jeho selhání.
Parní rošt můžete použít u tučnějšího masa i zeleniny. Maso umístíte na rošt, tuk odkape na dno nádoby a jídlo tak bude méně kalorické. Papinův hrnec tímto způsobem uvaří i zeleninu, šetrně v páře, a zůstane v ní tak dostatek důležitých vitamínů a živin.
Pokud chcete vařit zdravá a chutná jídla, vhodnou volnou jsou i pomalé hrnce, které se o proces přípravy pokrmu postarají samy.
Možnost umýt papiňák v myčce není vždy standardem, zejména u výrobků z hliníku. Nerezové tlakové hrnce ale v myčce obvykle můžete mýt, výjimky mohou nastat u plastové rukojeti a těsnění. Vždy je potřeba se řídit doporučením výrobce konkrétního modelu.
Pro snadné zjištění množství tekutiny jsou tlakové hrnce obvykle vybaveny měrnými ryskami po stranách nádoby. Díky tomu budete mít vždy přehled, kolik vody se v hrnci nachází. I recepty, kde je potřeba přesné množství vody, tak zvládnete na jedničku.
A znáte elektrické tlakové hrnce? Ty nepotřebují sporák žádný.
Tlakové hrnce si od konce 17. století prošly značným vývojem. Od původních modelů vydávajících pískavý zvuk jsme se dostali až ke třetí generaci, kterou tvoří elektrické tlakové hrnce.
V kategorii Tlakové hrnce máme právě teď na Alza.cz celkem 79 produktů.
Zadejte název zboží