Teď se nenechte mýlit, není řeč o klasickém „turkovi“, na pořadu dne je pravá turecká káva. Ta nemá s její českou verzí vůbec nic společného. Pravá turecká káva však není na přípravu složitá, proto si ji můžete vychutnat i u sebe doma, nejen během exotické dovolené. V tomto článku najdete podrobný návod, jak uvařit kávu v džezvě, a dočtete se také, co vše k tomu budete potřebovat. Kromě toho vás čekají další překvapivé zajímavosti, které jste o této orientální pochoutce určitě nevěděli.
Pokud by bylo možné cestovat časem, turecká káva byla k dostání už v 15. století. Připravili by vám ji v kovové nádobce, které se říká džezva. V této nádobce se připravuje dodnes. Tradiční džezva je z mosazi nebo z mědi. Může být zdobená ručně vyrytými ornamenty. Luxusní mosazné džezvy jsou postříbřené a jejich rukojeť je z ebenového dřeva. Pokud si myslíte, že takto zdobené a velmi nákladné džezvy jsou dávno minulostí, jste na omylu. Zajeďte si na dovolenou na Blízký východ a objednejte si tureckou kávu. S největší pravděpodobností vám ji budou servírovat právě v nich. Jen s tím rozdílem, že v arabských zemích se nádobce na tureckou kávu říká kanaka. V případě, že se vydáte místo na Blízký východ do Řecka, bude vám podávána turecká káva v ibriku.
Nejčastěji je vyrobena z nerezové oceli. Svým vzhledem připomíná tak trochu Erlenmeyerovou baňku. Vrchní část nádobky je opatřená límcem. Tvar džezvy není čistě náhodný. Káva musí mít prostor, kam vyběhnout, aniž by přetekla. Džezva má také delší rukojeť, abyste se při nalévání kávy nepopálili, a zobáčkové ústí pro snadné plnění šálků. Moderní džezvy si můžete pořídit v různých velikostech: pro 4, 6 nebo 12 šálků. Tradiční krásně zdobené džezvy jsou menší. Většinou se vyrábí pro jednu nebo dvě osoby a kávu vám v nich přímo servírují. Kávu z džezvy pak číšník nalije do hrnečku přímo před vámi.
Pravá turecká káva se připravuje v rozžhaveném popelu nebo písku. Ne, nic z toho nebudete muset pracně shánět, postačí vám obyčejná česká ploténka. Máte indukční sporák? Nevadí, pořídit si můžete i džezvu na indukci.
Na přípravu pravé turecké kávy budete potřebovat kvalitní velmi jemně namletou kávu. Doporučujeme použít nejen samotnou Arabicu, ale také Robustu, která na povrchu vytvoří krásnou pěnu. V Turecku a v arabských zemích se do kávy přidává také koření, nejčastěji kardamon. Ve většině případů se pije turecká káva sladká, ale lze si ji připravit i bez cukru. Ideální je čerstvě umletá káva, kterou si díky mlýnku na kávu můžete pohodlně připravit doma.
i
V některých arabských zemích se do kávové směsi kromě kardamonu přidává také růžová mouka, a vcelku štědrá dávka pomletého muškátového oříšku. Turecká káva připravená z této směsi má velmi specifickou lahodnou chuť.
Jak už jsme zmínili výše, příprava turecké kávy není nijak složitá, ale vyžaduje vaši pozornost. Pokud si myslíte, že postavíte džezvu na plotnu a v klidu si půjdete po své práci, tak si na turecké kávě moc nepochutnáte. Kávu je nutné hlídat jako ostříž! V případě, že vám vzkypí přes okraj, máte po kávě a můžete začít pěkně od začátku. Tajemství chuti turecké kávy tkví právě ve správném procesu přípravy. Nebojte se, nebudete trávit u plotny hodiny. Pokud budete vařit kávu jen pro sebe, zabere vám celý proces jen pár minut. Turecká káva se pije z malých šálků o objemu maximálně 100 ml.
Začínáme (příprava jednoho šálku turecké kávy):
i
Turecká káva nesmí projít varem! Když pěna vystoupá k okraji, dosahuje káva teploty 97 °C. Pokud vám pěna vzkypí ven, uteče vám ta nejchutnější část. Turecká káva bez krémové pěny není turecká káva, proto je nutné kávu bedlivě hlídat.
Kávová sedlina se usadila, je na čase přelít kávu z džezvy do připravených šálků. Pro lepší požitek si můžete šálky předehřát, ale není to nutné. Káva se nalévá z výšky asi 10 cm. Pak se přibližuje a zase zvedne. Tento postup má své opodstatnění. Kávová sedlina zůstane z větší části v džezvě.
i
Turecká káva neboli káva turek je lahodná směs kvalitní jemně mleté kávy, koření a cukru. Její příprava není zdlouhavá ani náročná, vyžaduje ale vaši pozornost. Pití turecké kávy má v Turecku i arabských zemích rituální charakter a jsou s ním spojené lidové zvyky a pověry. V moderní džezvě si připravíte vynikající tureckou kávu i u sebe doma.