Vánoční atmosféra vás pronásleduje doslova na každém kroku a vy si v duchu připomínáte, že letos určitě nesmíte nechat pečení cukroví na poslední chvíli. I kdyby se vám předsevzetí nepodařilo dodržet, nezoufejte. V tomto článku najdete jednoduchý návod, jak upéct nejlepší vánoční cukroví téměř bez námahy. Nic hledat nemusíte, protože jsme pro vás připravili ty nejlepší recepty na vánoční cukroví. Upečte si spolu s námi klasické babiččino vánoční cukroví nebo vyzkoušejte netradiční a nepečené vánoční recepty, které uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky!
Je nám jasné, že to se lehce řekne, ale hůř udělá. Zkuste se však zamyslet. Opravdu potřebujete několik kilogramů cukroví? Jasně, kolegyně z práce má každý rok napečeno 18 druhů. Možná máte pocit, že napečeno mají úplně všichni kromě vás. Není ale důvod k panice. Pamatujte si, že na množství nezáleží. Hlavní je přece chuť! V následující kapitole vám poradíme, jak postupovat, abyste nestrávili celý předvánoční čas v kuchyni.
i
Co dělat, když jste zapomněli vyndat máslo? Pokud se vám přece jen podařilo na máslo zapomenout a máte mikrovlnku, můžete nechat máslo povolit v ní. Buďte ale opatrní! Máslo nakrájejte na malé kostičky a nechte v mikrovlnce na 10 až 15 s, pak jej zkontrolujte. Postup opakujte, dokud máslo nezměkne.
Nejlepší vánoční cukroví si můžete upéct s námi. V našem seznamu najdete oblíbené pečené i nepečené stálice, trendy novinky i luxusní cukrovinky. Všechny recepty mají jedno společné. Nebudete muset každou chvilku nervózně kontrolovat kuchyňské minutky. Naše recepty totiž vůbec nejsou náročné na přípravu, zato chutnají naprosto skvěle. Ideální kombinace, nemyslíte? Pod každou kategorií receptů, které jsme pro vás vybrali, najdete vypracovanou tabulku s množstvím použitých ingrediencí. Pokud vás recepty zaujmou, stačí si ji jen opsat a můžete vyrazit na nákupy.
Znáte někoho, komu by nechutnalo linecké cukroví nebo vanilkové rohlíčky? My ne, a proto v našem seznamu toto nechutnější vánoční cukroví samozřejmě nemůže chybět. Linecké cukroví a vanilkové rohlíčky patří neodmyslitelně na vánoční stůl. Vzpomínáte, jak jste pekli linecké se svou maminkou? Taky jste se vždycky s bráchou nebo ségrou hádali o poslední kousek? Jejich vůně nás zaplaví sprškou krásných nostalgických vzpomínek, které nechceme nechat vyblednout.
Smícháme všechny ingredience a vypracujeme hladké nelepkavé těsto, které necháme v lednici do druhého dne odpočinout. Poté si uštipujeme malé kousky a uválíme válečky, z nichž tvarujeme rohlíčky. Ty rovnoměrně pokládáme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem. Necháme je péct v předehřáté troubě na 160 °C asi 15 minut. Ještě teplé rohlíčky opatrně obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Tip:
Co s bílky? Z bílků můžete upéct jednoduché bílé pusinky. Ušlehejte je s moučkovým cukrem do tuhého sněhu. Sníh musí být opravdu tuhý, takže cukrem nešetřete. Pokud vám bílé pusinky nechutnají, můžete do směsi přidat i jemně namleté vlašské nebo lískové ořechy.
Nejprve smícháme hladkou mouku s moučkovým cukrem. Přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo a žloutky. Směs pořádně prohněteme, aby se spojila a vytvořila hladké těsto, které nelepí. Nechce se vám hníst těsto ručně? Využijte kuchyňský robot, ale pozor na rychlost hnětení! Hotové těsto necháme uležet do druhého dne v lednici. Poté z něj postupně vyválíme tenké pláty a vykrajujeme tvary podle libosti. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 7 minut. Hned po upečení linecké cukroví přendejte na tác. Nechte vychladnout a můžete začít mazat marmeládou a obalovat v moučkovém cukru.
Pozor! Linecké cukroví hlídejte jako ostříž. Peče se velmi rychle. Nemusíte vyloženě stát před troubou a nonstop koukat dovnitř. Stačí, když budete linecké cukroví kontrolovat v pravidelných intervalech. Upečené linecké má jemně narůžovělou barvu. Necháte ho jen o chlup déle, a bude hnědé.
Ingredience | Linecké cukroví | Vanilkové rohlíčky | Celkem potřeba |
---|---|---|---|
Hladká mouka | 420 g | 300 g | 720 g |
Moučkový cukr | 140 g | 40 g | 180 g |
Máslo nebo tuk | 280 g | 200 g | 480 g |
Žloutek | 4 | 2 | 6 |
Mleté vlašské ořechy | – | 100 g | 100 g |
Vanilkový cukr | – | 2 sáčky | 2 sáčky |
Marmeláda | 1 sklenice | – | 1 sklenice |
Extra moučkový cukr na obalování | ano | ano | asi 250 g |
Upozorňujeme, že rozpočet je pouze orientační. Jednotlivé ceny se mohou lišit podle kvality vybraných surovin.
Vanilkové rohlíčky: 120–150 Kč
Linecké cukroví: 140–180 Kč
Máte rádi, když je na talíři výběr z pečeného i nepečeného cukroví? Nebo se vám jen vůbec nechce péct? Ať už tak či onak, máme pro vás tradiční a léty ověřené recepty na nepečené vánoční cukroví. Kokos a rum podle nás v nepečeném cukroví nesmí chybět, proto jsou našimi vítězi tradiční rumové koule a také vynikající Rafaelo.
Rozinky namočíme přes noc do rumu. Všechny suroviny smícháme a vytvoříme hladkou hmotu. Z té pak tvoříme menší kuličky, které obalujeme v kokosu. Pokud chcete, můžete dát hotové kuličky do malých papírových košíčků.
Tip:
Nechte si výrobu rumových koulí až na konec. Nemusíte se totiž striktně držet receptu. Můžete do nich přidat také zbytky rozpuštěné čokolády, ořechů a marmelády. Podle potřeby přidáte buď máslo, nebo piškoty tak, aby směs měla tu správnou konzistenci. Fantazii se v případě rumových koulí meze nekladou!
Spaříme, oloupeme a osušíme mandle. Smícháme Salko s kokosem a vytvoříme hmotu, která by neměla moc lepit. Pokud hmota příliš lepí, přidáme více kokosu. Vezmeme mandli a obalíme ji v připravené kokosové hmotě. Tvoříme kuličky, které obalíme v kokosu. Můžeme je ukládat do malých papírových košíčků. Toto cukroví je rychlé, snadné a neuvěřitelně dobré!
Ingredience | Rumové koule | Rafaelo | Celkem potřeba |
---|---|---|---|
Jemně nastrouhané piškoty | 1 balíček | – | 1 balíček |
Moučkový cukr | 150 g | – | 150 g |
Máslo nebo tuk | 200 g | – | 200 g |
Rum | 0,3 l | – | 0,3 l |
Salko | – | 1 plechovka | 1 plechovka |
Kokos | 50 g | 200 g | 250 g |
Loupané mandle | – | 30 ks | 30 ks (asi 60 g) |
Kakao | 100 g | – | 100 g |
Rozinky | 50 g | – | 50 g |
Extra kokos na obalení | ano | ano | asi 100 g |
Upozorňujeme, že rozpočet je pouze orientační. Jednotlivé ceny se mohou lišit podle kvality vybraných surovin.
Rumové koule: 170–210 Kč
Rafaelo: 100–120 Kč
O Vánocích nebo na Silvestra si bez výčitek můžete trochu vyhodit z kopýtka. Vánoce jsou jen jednou v roce, tak proč si nedopřát trochu toho luxusu. Chcete mít opravdu nezapomenutelný kulinářský zážitek? V tom případě nešetřete na ingrediencích. Naše recepty na luxusní cukroví využijete i při jiných svátečních příležitostech.
Cukr a špetku soli rozpustíme ve smetaně. Pozor, smetana nesmí vřít! Smetanu tedy hlídáme a zavčas ji sundáme z plotny. Horkou smetanu nalijeme na rozlámanou hořkou čokoládu. Počkáme, až čokoláda povolí, a pak vše rozmícháme. Postupně přidáváme šampaňské a nakonec i máslo, které musí teplá směs úplně rozpustit. Směs necháme pod folií přes noc ztuhnout v lednici. Poté z ní (nejlépe v silikonových rukavicích) tvarujeme lanýže, které obalujeme v holandském kakau nebo najemno nasekaných oříškách.
Rozpustíme si karamelové bonbóny ve vodní lázni. Přidáme k nim 5 lžic smetany a hmotu spojíme. Směs odstavíme a zamícháme do ní 1,5 lžíce másla. Připravíme si malé papírové košíčky (nebo staré obaly z originálního Toffifee). Vrstvíme do nich asi 3 lžičky karamelu a doprostřed dáme lískový ořech. Navrch dáme jednu lžičku hořké čokolády, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni a do které jsme přidali zbylé 4 lžíce smetany. Necháme v lednici zatuhnout 4–5 hodin.
Ingredience | Čokoládové lanýže se šampaňským | Luxusní domácí Toffifee | Celkem potřeba |
---|---|---|---|
Smetana (min. 31%) | 150 ml | 9 lžic | asi 240 ml |
Kvalitní 70% hořká čokoláda | 400 g | 70 g | 470 g |
Máslo | 60 g | 1,5 lžíce | asi 75 g |
Špetka soli | ano | – | – |
Třtinový cukr | 50 g | – | 50 g |
Šampaňské | 80 ml | – | 80 ml |
Holandské kakao na obalení | asi 50 g | – | asi 50 g |
Karamelové bonbóny | – | 240 g | 240 g |
Lískové oříšky | – | 35 ks | asi 50 g |
Upozorňujeme, že rozpočet je pouze orientační. Jednotlivé ceny se mohou lišit podle kvality vybraných surovin.
Čokoládové lanýže se šampaňským: 210–270 Kč
Luxusní domácí Toffifee: 110–170 Kč
Nebojte se vyzkoušet něco nového a neotřelého. Máme pro vás dva jednoduché trendy recepty, které vás překvapí svou vynikající chutí. Říkáte si „trendy“, to budou nějaké neznámé a drahé suroviny? Ne, nic takového. Ingredience na naše netradiční cukroví seženete jednoduše v obchodech se zdravou výživou nebo objednáte přes internet. A pozor, nejsou vůbec drahé!
Nejprve si prosejeme cukr, aby v něm nebyly žádné hrudky. Pak ho smícháme s Matcha čajem. Přidáme sušené mléko a povolené máslo. Vypracujeme hladkou hmotu, z níž tvarujeme kuličky. Každou kuličku můžeme vložit do malého papírového košíčku. Na ozdobu do ní vmáčkneme oříšek.
Tímto hravým a velmi zdravým receptem potěšíte především děti.
Všechny suroviny dobře rozmixujte. Z hmoty tvarujte placičky. Velikost záleží na vás. Špejli vložte ještě před schnutím. Ozdobte lízátka sušeným ovocem, goji nebo moruší. Lízátka můžete také namočit do čokolády.
Tip:
K sušení můžete využít i elektrickou troubu. Při teplotě 30–40 °C sušte 3–6 hodin. Lízátka průběžně kontrolujte.
Ingredience | Matcha koule | Raw pestrá lízátka | Celkem potřeba |
---|---|---|---|
Polotučné sušené mléko | 100 g | – | 100 g |
Moučkový cukr | 80 g | – | 80 g |
Máslo | 125 g | – | 125 g |
Čaj Matcha | 7 g | – | 7 g |
Mandle | – | 40 g | 40 g |
Moruše bílá | – | 100 g | 100 g |
Sušené plody na ozdobu | – | ano | 50–100 g |
Lískové oříšky na ozdobu | ano | – | asi 30 g |
Upozorňujeme, že rozpočet je pouze orientační. Jednotlivé ceny se mohou lišit podle kvality vybraných surovin.
Matcha koule: 90–120 Kč
Raw pestrá lízátka: 70–100 Kč
Už teď víte, že pečení absolutně nestihnete? Nevadí, naštěstí existuje i cukroví, jehož příprava vám zabere doslova pár minut. Toto cukroví na poslední chvíli ocení především ti z vás, kteří budou mít volnou chvilku až na Štědrý den. Tady jsou dva super rychlé recepty, které zvládne naprosto každý.
Sušené meruňky spaříme. Ovoce nakrájíme na malé kostičky. Kostičky klademe na dno košíčků a zalijeme čokoládou, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni. Posypeme kokosem a necháme zatuhnout.
Tip:
Vzhledem k tomu, že je recept opravdu velmi jednoduchý, nešetřete na čokoládě. Čím kvalitnější, tím lepší!Začnete tím, že datle podélně naříznete, ale dávejte pozor, abyste je neprořízli. Marcipán rozdělte na 30 dílků, které vyválíte do tvaru válečku na ploše posypané cukrem. Marcipán pak vložte do datle, stiskněte ji a uložte do barevných košíčků. Skladujte v chladu.
Ingredience | Ovocné košíčky zalité čokoládou | Datle s marcipánem | Celkem potřeba |
---|---|---|---|
Sušené meruňky | 100 g | – | 100 g |
Sušené švestky | 100 g | – | 100 g |
Hořká čokoláda 70 % | 100 g | – | 100 g |
Kokos | asi 20 g | – | asi 20 g |
Datle | – | 30 ks | 30 ks |
Marcipán | – | 200 g | 200 g |
Cukr krystal | – | hrst | asi 30 g |
Papírové košíčky | asi 45 ks | 30 ks | 75 ks |
Upozorňujeme, že rozpočet je pouze orientační. Jednotlivé ceny se mohou lišit podle kvality vybraných surovin.
Ovocné košíčky zalité čokoládou: 120–140 Kč
Datle s marcipánem: 150–170 Kč
Chcete vsadit na jistotu? Vaším hlavním cílem je, aby všichni strávníci našli na vánočním stole alespoň jeden oblíbený druh cukroví? Tak jste tady správně. Na základě ankety v naší redakci pro vás máme top 5 nejchutnějších druhů cukroví. Nejlepší vánoční cukroví nekončí v mrazáku. Upečte následující druhy cukroví a nezbude vám ani kousek.
I kdybyste upekli jen tyto dva druhy cukroví, budou vás všichni milovat. Linecké a vanilkové rohlíčky jsou tutovky, které mají rádi všichni napříč generacemi.
Cukr, vejce a tuk utřete do hladké pěny. Poté přidejte med a koření. Smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a sodu. Sypkou směs postupně přidávejte k tekuté hmotě. Hladké těsto nechte minimálně na 30 minut odpočinout v lednici. Poté vyválejte a vykrajujte tvary. Pečte v troubě dozlatova. Perníčky můžete zdobit bílkem, různými polevami, nebo do nich zapečte lentilky. Fantazii se meze nekladou. Tyto perníčky jsou okamžitě měkké.
Připravte si nejoblíbenější nepečené cukroví.
Ingredience na krém:
Nejprve s pomocí robotu rozdrťte piškoty a ořechy. Poté přidejte do směsi cukr, kakao, máslo, bílek a jednu lžíci mléka. Směs důkladně promíchejte rukama, aby se hmota spojila. Možná budete muset přidat trochu více mléka. Těsto překryjte potravinovou fólií a nechte alespoň hodinu odležet v lednici. Připravte si krém. Žloutek a změklé máslo utřete s cukrem a dochuťte rumem. Do formiček napěchujte těsto a nechte uprostřed místo na krém. Naplňte krémem a přiklopte piškotem.
Tip:
Tento recept na nepečené cukroví obsahuje syrová vejce, proto doporučujeme uložit hnízda do lednice. V teple by se hnízda mohla do Vánoc zkazit.
Všechny suroviny smícháme a zpracujeme těsto. Poté těsto vytlačujeme do formiček a pečeme ve vyhřáté troubě asi 7 minut. Pracny vyklopíme a necháme trochu vychladnout, pak hned obalujeme v moučkovém cukru, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem. Pracny by se měly péct alespoň tři týdny předem.
Ať už pečete cukroví s předstihem, nebo na poslední chvíli, určitě chcete, aby zůstalo co nejdéle čerstvé. V českých domácnostech se tradičně skladuje cukroví na balkónech. Pěkně se naskládají všechny druhy do jedné krabice a šup s nimi na balkón. Jenže každý druh cukroví potřebuje jiné skladovací podmínky.
Suché druhy cukroví jako jsou perníčky, zázvorky, jidášky, vanilkové rohlíčky atd. potřebují změknout, proto je nikdy neukládejte do plastových a skleněných dóz. Tyto druhy cukroví patří do papírové krabice, aby mohly přijímat vzdušnou vlhkost, a tím krásně změknou.
Naopak sušenky a další druhy, které by měly ideálně křupat, patří do plastových a skleněných dóz. Nepečenému cukroví je nejlépe v lednici. V mrazáku můžete skladovat cukroví nejdéle měsíc (stejně jako další druhy pečiva).
Vánoce jsou svátky klidu a pohody. Není nutné trávit hodiny nebo dny v kuchyni. Ve většině případů platí, že v jednoduchosti je krása. Tím jsme se řídili i my. Proto v našem výběru najdete jen recepty, které zvládne připravit i pekař začátečník. Vsadíte na klasiku, nebo se odvážete a vyzkoušíte něco nového? Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv z našich receptů, můžeme vás ujistit, že si pochutnáte!