Vaření v páře je beze sporu nejzdravějším způsobem vaření. A to zejména z toho důvodu, že většina vitamínů obsažených v potravinách se v případě klasického vaření vyvaří do vody. K tomu při vaření v páře nedochází. Na trhu jsou k dostání různé typy parních hrnců, které samozřejmě přípravu pokrmů značně usnadní a urychlí. Výhodou vaření v páře může být však i to, že tímto způsobem lze vařit i bez parních hrnců. Zajímá vás, jak vařit v páře a jestli se dá v páře i péct? Na vše vám odpovíme v našem článku. Navíc jsme si připravili i několik receptů na vaření v páře.
Vaření v páře se v posledních letech stalo velmi populárním způsobem přípravy jídla. Není divu, tento způsob vaření totiž s sebou přináší řadu benefitů:
Pokud vás benefity vaření v páře přesvědčily, určitě vás bude zajímat, jak vlastně v páře vařit. Máte v podstatě dvě možnosti: parní hrnec nebo klasický pařáček.
V případě parního hrnce je velkou výhodou možnost vaření několika druhů jídel najednou, aniž by se jednotlivé vůně promísily. A to například i slaný a sladký pokrm. Dalším plusem je, že do něj vložíte větší množství potravin – můžete si tak snadno připravit oběd pro celou rodinu včetně masa a přílohy. Nevýhodou naopak může být o něco delší příprava.
Doba vaření | Potravina |
---|---|
5 – 10 minut | Hrášek, špenát, rajčata, houby |
10 – 15 minut | Ryby, kuřecí maso, brokolice, květák, paprika, chřest, pórek, kostičky mražené zeleniny |
20 – 30 minut | Brambory, mrkev, růžičková kapusta, celer, fazole |
Máte-li doma miminko, vaření v páře je ideální způsob přípravy příkrmů. Nemusíte se bát, že připravované pokrmy přijdou o tolik potřebné vitamíny a ani nemusíte mít špatné svědomí z toho, že by byly snad nezdravě připravené. Dítě navíc zjistí, jak má konkrétní potravina opravdu chutnat, o což při přípravě například pomocí klasického vaření ve vodě, přece jen částečně přijdeme. Zelenina na páře tak bude vašemu miminku zaručeně chutnat mnohem více než ta vařená. Více o dětských příkrmech a možnostech jejich přípravy najdete v našem článku Kdy začít s příkrmy a jak na to.
Při vaření v páře se fantazii meze nekladou. Chcete-li svůj pokrm ozvláštnit přílohou v podobě zeleniny na páře, jednoduše si v páře uvařte všechny druhy zeleniny, které máte rádi. Oblíbenou kombinací je mrkev s brokolicí a bramborem, sáhnout však můžete i po květáku, hrášku, petrželi, paprice, rajčatech a dalších druzích. Pokrmy vařené v páře je třeba dochutit až po jejich uvaření, když ale k zelenině přidáte do parního hrnce či pařáčku bylinky, nic nezkazíte. Níže najdete tradiční i originální recepty na pokrmy vařené v páře.
Postup: Na pařáček nebo do parního hrnce naskládáme růžičky brokolice, přikryjeme poklicí a vaříme 10 – 15 minut do změknutí. Solí se až po uvaření. Uvařenou brokolici můžeme podávat na různé způsoby, například obalovanou v trojobalu, zapečenou se sýrem nebo ji můžeme po uvaření ihned zchladit ledovou vodou, aby neztratila svou zelenou barvu, a přimíchat do oblíbeného zeleninového salátu.
Těsto: 1 lžička cukru krupice, 550 g polohrubé mouky, 1 žloutek, ½ kostky čerstvého droždí, špetka soli, 500 ml mléka
Náplň: 400 g borůvek
Na dochucení: máslo, cukr, tvaroh, skořice, strouhanka
Postup: Mouku prosejeme do mísy a do středu uděláme důlek. Přidáme lžičku cukru, přilijeme trochu vlažného mléka a nakonec rozdrobíme droždí. Kvásek necháme 10 – 15 minut vzejít. K mouce a kvásku přilijeme zbytek vlažného mléka a přidáme žloutek a špetku soli. Důkladným hnětením vařečkou vypracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme zhruba hodinu kynout. Zdvojnásobí až ztrojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto přemístíme na vál a vyválíme na 5 – 7 mm vysoký plát, který rozkrájíme na přibližně stejně velké čtverce. Každý čtvereček pomocí prstů opatrně roztáhneme a do středu dáme lžíci omytých a okapaných borůvek. Rohy čtverečků pečlivě spojíme a pevně zabalíme do tvaru kulatého knedlíku.
Borůvkové knedlíky otočíme spojem dolů a necháme na desce ještě 10 minut kynout. Připravíme si hrnec s napařovacím sítem. Do hrnce nalijeme trochu vody a přivedeme k varu. Potom stáhneme plamen, do síta dáme 4 – 5 knedlíků a přikryjeme pokličkou. Na mírném ohni (jen za probublávání) vaříme knedlíky na páře asi 8 minut. Pokličku nezvedáme, aby knedlíky neklesly. Ihned po uvaření knedlíky propícháme vidličkou nebo špejlí, aby z nich pára vyprchala.
Plněné kynuté borůvkové knedlíky na páře podáváme posypané prosátým moučkovým cukrem s nastrouhaným tvrdým tvarohem, orestovanou strouhankou nebo mletou skořicí a přelité rozpuštěným máslem.
Suroviny: 1 kg brambor, 1 lžička kmínu, 1 snítka libečku, sůl
Postup: Oloupané brambory nakrájíme na kousky. Do hrnce nalijeme 2 – 3 cm vody a vsypeme lžičku kmínu. Vložíme pařák na knedlíky a narovnáme brambory, osolíme, poklademe snítkou libečku a zaklopíme pokličkou. Vodu v hrnci přivedeme k varu, ztlumíme na polovinu a zvolna vaříme podle velikosti brambor ještě dalších 8 – 10 minut.
Suroviny: 4 přibližně 150g plátky lososa, 3 lžičky fenyklových semínek, 100 g másla, šťáva z jednoho citronu, sůl, pepř
Postup: Plátky lososa ochuťte a posypte fenyklovými semínky. Poté je vložte na rošt nádoby s odnímatelnou rukojetí a 10 až 12 minut vařte v páře. Rozpusťte máslo a přidejte do něj citronovou šťávu. Z lososa odstraňte kůži a maso položte na předehřátou servírovací mísu či talíř. Plátky přelijte citronovo-máslovou omáčkou. Zdroj: tefal.cz
Suroviny: 2 vejce, 200 g másla, 200 g cukru krupice, příchuť dle chuti
Postup: Vejce s cukrem šleháme asi 30 minut ve vodní lázni do zhoustnutí. Při šlehání hlídáme teplotu, aby se vejce nesrazila. Po vychladnutí přidáme na kousky nakrájené máslo a opět vyšleháme. Vaječná hmota i máslo by měly mít stejnou teplotu. Na závěr můžeme přidat příchuť.
Suroviny: 1 kg jablek, špetka mleté skořice, 100 g cukru
Postup: Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na čtvrtiny. Vložte je do parního hrnce či pařáčku společně se skořicí. Vařte přibližně dvacet minut, poté jablka vyjměte, oslaďte a rozmixujte na pyré. Zdroj: tefal.cz
Abyste byli s výsledkem vaření v páře vždy maximálně spokojeni, připravili jsme si pro vás několik praktických tipů:
Rozhodli jste se pro pořízení parního hrnce? Pokud jej správně vyberete, určitě nebudete litovat. Všechny parní hrnce sice fungují na podobném principu, jejich funkce, provedení i cena se dost liší. Jak tedy vybrat parní hrnec tak, aby vyhovoval vašim potřebám?
Při nákupu parního hrnce se zaměřte na tyto parametry:
Stejně jako vaření na páře, i pečení pomocí páry skrývá výhody jako zachování barvy, tvaru a přirozené chuti pokrmů a umožní také zachovat až o polovinu více vitamínů, minerálů a stopových prvků. Není tak potřeba je nějak výrazněji dochucovat. Parní trouby totiž fungují na principu beztlaké páry, jejíž teplota nepřesáhne 100°C.
Pečení v parních troubách je navíc i podstatně jednodušší a rychlejší. Maso se v nich nevysuší, ani nepřipálí a není ho přitom potřeba neustále kontrolovat a podlévat. I údržba parní trouby je velice rychlá. Na zaschlé zbytky jídla uvnitř trouby stačí na chvíli zapnout parní funkci a vše už jde pak snad setřít pouhým hadříkem.
Parní trouby umožňují díky svým programům multifunkční použití. Od rozmrazování, přes grilování v páře, až po zavařování. Parní trouby však fungují v kombinaci s klasickými horkovzdušnými troubami. Není v nich tedy problém ani upéct váš oblíbený koláč. V parních troubách můžete připravovat pokrmy, jak jste zvyklí. Rozdíl je, že výsledné jídlo je šťavnatější a není tak vysušené. Pro dopečení křupavé kůrčičky vám stačí pouze na chvíli vypnout parní funkci a dopéct pokrm pouze za pomocí funkce horkého vzduchu, kterou většina parních trub disponuje.
Vaření v páře je zdravé, jednoduché a rychlé. Je jen na vás, zda se rozhodnete pro parní hrnec, nebo si vystačíte s pařáčkem za pár korun. Věříme, že s našimi recepty a tipy přijdete parnímu vaření rychle na chuť.